Overleg:Houtingen

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 6 jaar geleden door Hwdenie in het onderwerp Noordzeehouting

Noordzeehouting[brontekst bewerken]

  Beste Henk, je bijdrage over de herintroductie in het artikel houtingen heb ik verwijderd. Niet omdat de informatie onjuist zoi zijn, maar omdat het daar niet thuishoort. Dit artikel gaat over de familie (biologie) van de houtingen. In de tekst over de noordzeehouting wordt de herintroductie in de Rijn besproken. Groeten, Henrik de Nie, HWN  

Er staat nergens een verwijzing naar een lemma Noordzeehouting, ik zal vanavond zien waar ik die kan plaatsen. Het is niet de bedoeling van Wikipedia een zoek- en raadspel te maken. En als het uitsterven en herintroduceren van de Noordzeehouting niett thuishoort bij de familie houting, waarom dan wel het uitsterven van Amerikaanse houtingsoorten?

  Henk van Haandel (overleg) 5 jul 2017 14:36 (CEST)Reageren

Het artikel betreft de onderfamilie en door de streng hiërarchische opbouw vind je de verwijzing naar de soorten pas als je navigeert via de drie geslachten.
Je hebt een punt dat een meer algemene opmerking over de herintroductie aansluit op het algemene verhaal over het uitsterven van houtingsoorten in de VS. Hier wordt echte niet naar bepaalde soorten verwezen. Je zou daar wel kunnen toevoegen: Ook in Europa is zijn een aantal soorten houtingen bedreigd in hun bestaan of uitgestorven en zijn er pogingen tot herintroductie zoals voor de noordzeehouting.
Bijkomend probleem in het geval van de noordzeekhouting is dat er onder ichtyolgen geen consensus bestaat over de soortstatus van de noordzeehouting zie onder Faunavervalsing?HWN (overleg) 5 jul 2017 14:57 (CEST)Reageren
Ik zag inmiddels dat er ook een pagina Houting is, een doorverwijspagina. Ik vind dit alles erg verwarrend.
Die hiërarchische indeling is prima, maar in Wikipedia moet elke geïnteresseerde leek zijn / haar weg kunnen vinden als een houting in de Rijn.
Misschien een idee om aan de titel Houtingen toe te voegen (familie).
De paragraaf over de herintroductie bleek uit de begintijd van Wikipedia te dateren; er werd een verwachting uitgesproken voor het jaar 2003. Ik heb dat nu herschreven. En over de scepsis: gewezen wordt op de belemmeringen om stroomopwaarts de Duitse meren te bereiken om te paaien. Maar het aardige is, dat ze dat nu blijken te doen in het IJsselmeer, dat ten tijde van het uitsterven nog niet bestond als zoetwatermeer.

Henk van Haandel (overleg) 6 jul 2017 21:47 (CEST)Reageren

Beste Henk, in het artikel houtingen heb ik in het tekstblokje over bescherming en bedreigingen een link opgenomen naar de noordzeehouting met verwijzing naar het herintroductieproject. Verder heb je gelijk dat de tekst verouderd is. De beschermingsstatus van diverse soorten is inmiddels veranderd en daar ben ik nu mee bezig. Verder prima dat je een update gaf over het verloop van het herintroductieproject. Groeten, HWN (overleg) 7 jul 2017 07:40 (CEST)Reageren