Wikipedia:Een bedankje kan nooit kwaad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Overzicht beheerpagina's
Dit is een essay. De pagina beschrijft niet een officiële regel of richtlijn, maar geeft enkel de mening weer van de auteur(s). Voel je vrij om aanpassingen te maken of erover te discussiëren op de overlegpagina.
Notendop Deze pagina in een notendop: Sommige Wikipedianen zijn van mening dat het belangrijk is om elkaar (regelmatig) te bedanken op Wikipedia.

Wikipedia is meer dan alleen een encyclopedie - het is ook een gemeenschap. Mensen van over de hele wereld komen samen om artikelen te schrijven, te bewerken en te verbeteren. Eén ding dat mensen nodig hebben is waardering. Waardering is een fundamentele menselijke behoefte.[1] Daarom is het belangrijk om elkaar (regelmatig) te bedanken voor het werk wat ieder verricht voor het opbouwen van de encyclopedie of voor hun bijdragen aan de gemeenschap. Een bedankje kan nooit kwaad.

Behandel anderen zoals je door hen behandeld wilt worden.

Waarom iemand bedanken?[bewerken | brontekst bewerken]

Een bijdrager van Wikipedia bedanken voor zijn of haar werk heeft veel voordelen. Hieronder vind je een lijst van welke positieve effecten bedankjes en complimentjes kunnen hebben op bijdragers van Wikipedia:

  1. Verhoogt het zelfvertrouwen van de persoon.
  2. Versterkt de band tussen jou en de ander.
  3. Creëert een sfeer van waardering en vriendelijkheid.
  4. Moedigt anderen aan om ook vriendelijk en behulpzaam te zijn.
  5. Kan een positieve invloed hebben op de stemming van beide personen.
  6. Geeft een gevoel van erkenning en respect.
  7. Kan leiden tot een grotere bereidheid om in de toekomst weer te helpen.
  8. Kan een gevoel van voldoening en geluk bij de gever teweegbrengen.
  9. Draagt bij aan een positieve en ondersteunende gemeenschap.
  10. Kan de algehele sfeer opvrolijken en positiever maken.

Deze positieve gevolgen zullen best onderschat worden door sommigen.

Hoe bedank je iemand?[bewerken | brontekst bewerken]

Een bloemetje voor jou voor jouw goede inzet voor Wikipedia! Ga zo door!

Op Wikipedia zijn er verschillende manieren om dankbaarheid te tonen naar elkaar:

  • Je kunt een bedankje versturen via de bedank-knop. Om dit te doen ga je naar de bewerkingsgeschiedenis van een pagina. Vervolgens zoek je een bewerking op van een andere gebruiker en klik je op "bedanken", dat rechts van "ongedaan maken" staat.
  • Je kunt een bedankje achterlaten op iemands overlegpagina. Je typt dan gewoon wat je tegen diegene wilt zeggen. Voorbeelden van dingen die je kunt zeggen zijn:

Bedankt voor je wijzigingen en aanvullingen!

Fijn dat je de tekst mee helpt te verbeteren!

Goed dat je de tekst hebt aangepast!

Zo simpel kan het zijn!
  • Je kunt een Wikiwaardering geven aan iemand. Ga daarvoor naar iemands gebruikerspagina en klik op het hartje, dat links van het sterretje staat. Selecteer een type Wikiwaardering dat je wil achterlaten, zoals een ster, en selecteer dan welke ster je wilt geven, bijvoorbeeld de Beleefdheidsster. Vervolgens kun je een bericht invoeren. Klik daarna op "Voorvertoning" en je kunt de Wikiwaardering versturen!
De Beleefdheidsster
Omdat je zo vriendelijk bent! S. Perquin (overleg) (ontdek de kracht van dankbaarheid!)3 mei 2024 21:08 (CEST)[reageren]
  • Als je iemand in het bijzonder wil bedanken, kun je hem of haar een bloemetje geven (zie rechtsboven). Dit is een ietwat verouderde manier om een waardering te geven, maar het werkt ook! Het is even zoeken, maar op Wikimedia Commons heb je veel afbeeldingen van mooie bloemetjes. Zoek er eentje uit die je bij iemand vindt passen en plaats het op iemands overlegpagina met een persoonlijke boodschap eronder! Natuurlijk kan je ook iets lekkers geven, iets te drinken of een ander plaatje dat blij maakt. Zelfs muziek staat op Wikimedia Commons!
  • Wil je liever vertrouwelijk iemand bedanken, dan kan dat per e-mail. Dat kan overigens alleen als beide personen de e-mailfunctie hebben aanstaan in hun voorkeuren.

Te veel van het goede[bewerken | brontekst bewerken]

Let wel op: er zijn collega's die het onnodig vinden om bedankt te worden. Daarom zou je goed moeten aftasten wie je bedankt en hoe vaak je diegene bedankt. Het rondstrooien van bedankjes kan als belastend worden ervaren daar waar collega's hard aan het werk zijn artikelen te creëren of te verbeteren. Sommige collega's doen dit voor eigen voldoening en hebben niet per se erkenning nodig van anderen voor hun werk.

Gebruikersbox[bewerken | brontekst bewerken]

Deze gebruiker houdt van
bedankjes geven!


Deze gebruiker kent
de kracht van dankbaarheid!


Deze gebruiker vindt het fijn
om anderen te bedanken!



Gebruikers die de kracht van dankbaarheid kennen en willen verspreiden, kunnen een gebruikersbox op hun gebruikerspagina plaatsen.

Bij gebruik van {{Wikipedia:Een bedankje kan nooit kwaad/Gebruikersbox}} verschijnt de tekst:

Deze gebruiker houdt van bedankjes geven!

Bij gebruik van paramater 1, 2 of 3, zoals {{Wikipedia:Een bedankje kan nooit kwaad/Gebruikersbox|1}}, verschijnt:

1 = Deze gebruiker kent de kracht van dankbaarheid!
2 = Deze gebruiker vindt het fijn om anderen te bedanken!
3 = Een bedankje kan nooit kwaad!

Via een klik op deze link volgt overigens een overzicht van alle pagina's waarop deze gebruikersbox is opgenomen.

Bedankt voor de tijd die je genomen hebt om het essay te lezen! Hopelijk vond je het interessant en ben je geïnspireerd geraakt! #SpreadWikiLove

Blijf positiviteit verspreiden, waar je ook gaat. Welterusten!