Naar inhoud springen

Wikipedia:Stemlokaal/Verbergen versies bij auteursrechtenschending

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Verbergen versies bij auteursrechtenschending[bewerken | brontekst bewerken]

Stemming
Onderwerp Versies in geschiedenis mogen verborgen worden bij auteursrechtenschending.
Voorstel Aan de gronden voor het verbergen van versies (zie hier) wordt toegevoegd: auteursrechtenschending.
Begindatum n.t.b.
Einddatum n.t.b.
Stemopties Voor of tegen (één stem per stemgerechtigde)
Minimaal nodige voorstemmen 30
Stemcoördinator Blueknight
Opmerkingen Neutraal stemmen worden niet meegeteld. Stemverklaringen zijn toegestaan en wenselijk. Discussies (daaronder begrepen reacties op stemverklaringen) worden verplaatst naar de overlegpagina. Deze stemming is mede tot stand gekomen naar aanleiding van twee eerdere stemmingen(1 en 2) en diverse discussies (1 en 2).
Een stemming is bedoeld om een weloverwogen beslissing te nemen over het betreffende onderwerp op Wikipedia. Aan een geldige uitslag worden – in tegenstelling tot een peiling – formele gevolgen verbonden.

Aan een stemming mogen alleen geregistreerde gebruikers meedoen die voor aanvang van de stemming voldoende bijdragen hadden geleverd.

Een nieuwkomer maakt een artikel aan en gebruikt daarvoor niet zelden een tekst van zijn/haar website. Een nominatie volgt en diverse verbeteringen waardoor de oorspronkelijke tekst - die beschermd wordt door auteursrechten - niet meer direct zichtbaar is maar wel via de bewerkingsgeschiedenis van betreffende artikel.

De conclusie bij de stemmingen in september 2010 en april 2012 was dat de oude versie van een artikel - die via een rechtstreekse link direct te weergeven is - die dus auteursrechten van ander schendt niet gedeeltelijk verborgen mocht worden door moderatoren, ook niet na een klacht van betreffende auteur. Het artikel en haar bewerkingsgeschiedenis volledig laten verwijderen via te beoordelen pagina is daarentegen geen probleem.

In de praktijk heeft dit als gevolg dat het artikel in zijn geheel verwijderd wordt, inclusief goede bijdragen van derden, in plaats van dat alleen het deel van bewerkingsgeschiedenis met auteursrechtenschending verwijderd wordt.

Zie ook Overleg_gebruiker:Capaccio/artikellijst_Der_Belsj en Expertisecentrum Forensische Psychiatrie. Philips_Ram_(1753-1817). Spoorwegzegel.


In dergelijke gevallen behouden wij ons het recht voor, maar hebben niet de verplichting om:

  • De toegang tot de bijdragen van enige gebruiker die deze Gebruiksvoorwaarden schendt te weigeren, uit te schakelen of beperkt toegankelijk te maken;[1].

In such cases, we reserve the right, but do not have the obligation to:

  • Refuse, disable, or restrict access to the contribution of any user who violates these Terms of Use;


Onderbouwing van voorstel[bewerken | brontekst bewerken]

Argumenten om het voorstel aan te nemen + weerlegging van eerder aangevoerde tegenargumenten.

Voor[bewerken | brontekst bewerken]

  1. ..

Tegen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. ..