Naar inhoud springen

Marinus Bee

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf "Marinus Bee")
Marinus Bee
Bee in 2016
Algemeen
Geboren 3 juli 1971
Geboorteplaats Moengo
Kieskring Marowijne
Land Vlag van Suriname Suriname
Functie Voorzitter van De Nationale Assemblée
Sinds 14 juli 2020
Voorganger Ronnie Brunswijk
Partij ABOP
Titulatuur LLB MSc.
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Suriname

Marinus Bee (Moengo, 3 juli 1971) is een Surinaams politicus namens de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP). Voor zijn politieke loopbaan was Bee sportbestuurder en docent aan de IBW Hogeschool.

Sinds 2010 is Bee lid van De Nationale Assemblée (DNA) voor het district Marowijne. Tevens is hij sinds 14 juli 2020 voorzitter van De Nationale Assemblée, nadat hij Ronnie Brunswijk opvolgde in die functie.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Bee werd als oudste van vier kinderen geboren in Moengo en groeide op in Paramaribo. Hij kreeg een strenge opvoeding mee van zijn ouders; volgens hem had die te maken met de gevaren in Abrabroki, de volksbuurt waar hij opgroeide.

Bee studeerde aan de IBW Hogeschool en rondde een bachelorstudie in de rechten af in 2016, en behaalde een Master of Science in 2020.[1] Hij doceerde hierna Staatsrecht en Integraal Management aan de IBW Hogeschool.

Bee was van 1999 tot 2010 voorzitter van de Albina Sportbond.[1] Vanaf 2014 was hij voorzitter van de voetbalclub SV Papatam.[2] Een tijd eerder was hij een pupil van Cecil Tirion in het kyokushinkai karate. In mei 2022 kreeg hij als DNA-voorzitter een boek ter herinnering aan vijftig jaar karate in Suriname overhandigd door Tirion.[3] Enkele maanden later kreeg hij de ere-zwarte band uitgereikt door Kenneth Sijp van de Surinaamse Karate Associatie.[4]

Politieke loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

In 1998 werd Bee lid de politieke partij ABOP, nadat hij daarvoor gevraagd was door Ronnie Brunswijk. Hij kwam voor de verkiezingen van 2000 op de kandidatenlijst te staan. Echter, het aantal stemmen voor de ABOP was onvoldoende voor een zetel. De partij trok lering uit de verkiezingen door meer contact te onderhouden met de kiezers in het land, en Bee werd coördinator van de ABOP in Marowijne. In 2014 werd Bee voorzitter van het congresbestuur van de ABOP, en werd in 2019 secretaris van de partij[1]

Na de verkiezingen van 2005 behaalde de ABOP een zetel in het parlement, die werd ingenomen door Brunswijk. De aandacht aan de mensen in de regio werd hierna uitgebreid naar de districten Brokopondo en Sipaliwini. Tijdens de volgende verkiezingen groeide de partij verder in aantal zetels. In 2010 maakte Bee zijn entree in DNA en tijdens de verkiezingen van 2015 en 2020 werd hij herkozen als parlementslid.

In de periode van 2012 tot 2015 was Bee vicevoorzitter van de Stichting Fonds Ontwikkeling Binnenland (SFOB).

In 2022 werd Bee voor een tweede keer herkozen als lid van het hoofdbestuur van ParlAmericas.

Voorganger:
R. Brunswijk
Voorzitter van De Nationale Assemblée
2020 - heden
Opvolger:
-