Hoofdpagina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Welkom op Wikipedia
De vrije encyclopedie

Aantal artikelen: 1.819.526
Aantal actieve gebruikers: 4.072
Portaal van de week: Biologie

Geschiedenis Kunst & Cultuur Landen & Volken Mens & Maatschappij Wetenschap & Technologie Politiek Religie Sport Taal
Uitgelicht Etalage Over Wikipedia
Hoofdgebouw van de UST.

University of Santo Tomas

De University of Santo Tomas (UST) of volledig Pontifical and Royal University of Santo Tomas – Catholic University of the Philippines is een rooms-katholieke universiteit in Manilla.

De universiteit werd op 28 april 1611 opgericht als het Colegio de Nuestra Señora del Santísimo Rosario. Later werd de naam veranderd in Colegio de Santo Tomas, naar de Dominicaanse theoloog Thomas van Aquino. (Lees verder)
Jaime Sin
Nulmeridiaan
Haarlem
Springspitsmuizen
Bijlmerramp
Lambiek (bier)
Verfransing van Brussel
Nulmeridiaan

Wikipedia is een encyclopedie die tracht inhoud te bieden die vrij herbruikbaar, objectief en verifieerbaar is. Het project is gebouwd op vijf zuilen. Deze Nederlandstalige versie, die op 19 juni 2001 werd opgericht, is, gemeten naar het aantal artikelen, met ruim 1,8 miljoen artikelen de op twee na grootste taalversie.

Iedereen kan direct online inhoud publiceren, met inachtneming van de basisregels zoals die met betrekking tot de verifieerbaarheid van de inhoud en de toelaatbaarheid van artikelen. Er zijn veel hulppagina's beschikbaar, zoals over het creëren of het bewerken van een artikel. Er is ook een snelcursus voor nieuwe gebruikers, zijn er toch nog vragen dan kunnen die gesteld worden bij de helpdesk.

Wist je dat... Afbeelding

Advertentie voor The Outcasts of Poker Flat

Norman Saunders - cover of Marvel Science Stories for April-May 1939.jpg

De voorpagina van een editie uit 1939 van het fictie-tijdschrift Marvel Science Stories.
Actueel Recent overleden

Door de burgeroorlog verwoeste gebouwen

Syrische burgeroorlog

In 2011 brak een burgeroorlog uit in Syrië, nadat het regime van president Assad betogingen voor meer democratie gewelddadig had neergeslagen. Overgelopen officieren en militairen uit het Syrische leger vormden daarop het Vrij Syrisch Leger om de opstand tegen de regering gewapend te ondersteunen. Geleidelijk ontwikkelde de opstand zich echter tot een conflict tussen diverse religieuze en etnische groeperingen, waarbij het oorspronkelijke motief van de opstand – politieke hervormingen – steeds meer naar de achtergrond werd verdrongen. In 2014 mengden zich bovendien militanten van de Islamitische Staat in de strijd in hun streven naar een kalifaat. (Lees verder)
16 apr Stanislav Gross (45), Tsjechisch premier
15 apr Jef Penders (86), Nederlands componist en dirigent
14 apr Percy Sledge (73), Amerikaans zanger
13 apr Ronnie Carroll (80), Brits entertainer
13 apr Noël De Pauw (72), Belgisch wielrenner
In het nieuws
26 apr Luik-Bastenaken-Luik
De Spaanse wielrenner Alejandro Valverde wint de 101ste editie van Luik-Bastenaken-Luik. De Fransman Julian Alaphilippe en de Spanjaard Joaquim Rodríguez worden respectievelijk tweede en derde.
25 apr Zware aardbeving in Zuid-Azië
Een zware aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter treft Nepal. Naast de hoofdbeving waren er achttien naschokken, waarvan de zwaarste een kracht had van 6,7 op de schaal van Richter. De trillingen van de aardbeving waren tot in India, Pakistan, Bhutan, Tibet en Bangladesh te voelen. Er vallen ruim 4.000 doden. Bovendien stortten eeuwenoude Nepalese tempels in.
20 apr Vluchtelingencrisis in de Middellandse Zee
In Luxemburg komen de EU-ministers tijdens een spoedberaad tot een tienpuntenplan om de vluchtelingencrisis in de Middellandse Zee te verlichten. Het plan voorziet onder meer in een verdubbeling van het budget voor de operatie Triton om bootvluchtelingen te weren en in een hardere aanpak van mensensmokkelaars.
28 april in de geschiedenis
1789 Muiterij op de Bounty
Onder leiding van tweede stuurman Fletcher Christian komt de bemanning van de HMAV Bounty in opstand tegen kapitein William Bligh.
1945 Benito Mussolini
De Italiaanse dictator Mussolini en zijn maîtresse worden door het Italiaanse verzet doodgeschoten als ze proberen het land te ontvluchten.
1947 Kon-Tiki
De Noorse antropoloog Thor Heyerdahl begint met het op Inca-ontwerpen gebaseerde, balsahouten vlot Kon-Tiki aan een reis van Peru naar Polynesië.
Zusterprojecten

Wikinews-logo-51px.png Wikinews
Vrije nieuwsbron
Wiktionary-logo.svg WikiWoordenboek
Vrij woordenboek
Wikibooks-logo.svg Wikibooks
Handleidingen & vrije boeken
Wikisource-logo.svg Wikisource
Vrije bibliotheek
Wikiquote-logo.svg Wikiquote
Citaten & spreekwoorden
Wikispecies-logo.svg Wikispecies
Catalogus van levende wezens
Wikiversity-logo.svg Wikiversity
Vrije onderwijsprojecten
Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg Wikivoyage
Vrije, wereldwijde reisgids
Wikidata-logo.svg Wikidata
Vrije database
Commons-logo.svg Commons
Vrije media
Wikimedia Community Logo.svg Meta-Wiki
Coördinatie
Incubator-logo.svg Incubator
Opstarten van nieuwe projecten

Perscontact - Publiekscontact - Statistieken