Portaal:Taal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Por·τααl


POR·TAAL  
Inleiding

Dit portaal presenteert het onderwerp taalkunde in zeer ruime zin: zowel specifieke natuurlijke talen, dialecten en taalfamilies als de theoretische studie naar het verschijnsel natuurlijke taal, de linguïstiek, komen hier aan bod. Het artikel taalkunde geeft een inleiding over dit onderwerp.

Taal is constant in beweging, wat niet alleen te merken is aan de verschillen tussen hedendaags Nederlands en de taal van Vondel, maar ook aan fenomenen als straattaal. Dat taalverandering uiteindelijk tot extreme verschillen kan leiden wordt nog duidelijker als men beseft dat zeer uiteenlopende talen uit één gemeenschappelijke oertaal zijn ontstaan. Zo is het Nederlands, net als bijvoorbeeld het Engels, voortgekomen uit het Oergermaans en zijn de Romaanse talen als Frans en Spaans uit het Latijn ontsproten.

Groene Boekje | Hulp bij spelling


Alle talen op alfabet

TAAL VAN DE WEEK Etalageartikelen

Het Russisch (русский язык; transliteratie: russkij jazyk; Russische uitspraak: ['ru.skʲi jɪ.'zɨk]?) is een van de grootste talen ter wereld en de grootste cultuurtaal in Europa. Het Russisch behoort tot de Indo-Europese taalfamilie. Binnen deze taalfamilie behoort het tot de Slavische talen. Het Russisch vormt samen met het Oekraïens en het Wit-Russisch de Oost-Slavische taalgroep. Het Russisch is de officiële taal van de Russische Federatie en een van de werktalen van de VN. Russisch is bovendien co-officieel in Kazachstan (naast het Kazachs), Kirgizië (naast het Kirgizisch), Wit-Rusland (naast het Wit-Russisch) en in de niet-erkende ministaat Transnistrië (naast het Moldavisch en het Oekraïens).


[bewerk]

UITGELICHTE TAALFAMILIE OVERZICHTEN

De Eskimo-Aleoetische talen zijn een talenfamilie afkomstig uit Groenland, het noorden van Canada, Alaska en delen van Siberië. De talengroep wordt als een geheel Inuit genoemd in Groenland, Canada en West-Alaska, Yupik in Noord-Alaska en Yuit in Siberië. De term Eskimo wordt door de sprekers van de taal niet gewaardeerd vanwege de negatieve connotaties die aan dit woord verbonden zijn. Door de geografische scheiding van de verschillende bevolkingsgroepen van de Inuit zijn de dialecten van de Eskimo-Aleoetische talen zo ver uit elkaar gegroeid dat diegenen die het verst van elkaar verwijderd zijn onderling niet meer in hun eigen taal kunnen communiceren, maar in plaats daarvan zouden moeten terugvallen op de taal waarvan de dialecten afgeleid zijn.

KUNSTTALEN OVERZICHTEN

Een kunsttaal is een taal die in tegenstelling tot etnische talen niet historisch is gegroeid als onderdeel van een cultuur, maar is ontworpen door één persoon of een kleine groep personen. Er zijn meer dan duizend kunsttalen bekend, die kunnen worden onderverdeeld in diverse soorten en zijn gemaakt om diverse redenen: sommige stellen zich ten doel als cultureel onbeladen taal de communicatie tussen de volken te bevorderen, andere dienen ter illustratie van een fictief land, weer andere zijn uitsluitend gemaakt voor het eigen plezier van de maker.

Van alle kunsttalen is het Esperanto wereldwijd de meest gebruikte.

NEDERLANDSE/VLAAMSE STREEKTAAL OVERZICHTEN









GEWENSTE ARTIKELEN DIT KAN BETER

Algebraïsche syntaxis of Recursieve categoriale syntax (en) · Antropologische linguïstiek (en) · Arc pair grammatica (en) · Bicol (taal) (de/en2) · Creek (taal) (en) · Denglisch (de/en/fr) · Filipijnse talen · (en) · Functioneel zinsperspectief · Gewogen contextvrije grammatica (en) · Hanzetaal · Hlaitalen (en) · Inheemse Australische talen (en) · Kadaitalen · (en) · Karatsjai · Khasi (en) · Lege categorie (en) · Lijst van officiële afkortingen · Makaton (en) · Midden-Chinees (en) · Midden-Drents · Mizo (en) · Mundatalen (en) · Nasa Yuwe (en) · Noordelijk Altais (en) · Oceanische talen (en) · Operatorgrammatica (en) · Pahari (en1/en2) · Relationele grammatica (en) · Rien (taal) · Schakelgrammatica (en) · Stochastische contextvrije grammatica (en) · Taaldood (en) · Taalideologie (en) · Taalonderwijs (en) · Taalreanimatie of Taalrevitalisatie (en) · Ų (en) · Ů (en) · Volzin (taal) · Variëteiten van het Arabisch (en) · Zuid-Drents

Personen

Edward Lhuyd (en) · John Strachan (en)



TALEN PER TAALFAMILIE
POSTSCRIPTUM CATEGORIEËN

De hoofdcategorieën zijn aan de rechtkant van deze kantlijn te vinden. Dit portaal is nog steeds in aanbouw. Nog niet opgenomen relevante categorieën kunnen hiernaast toegevoegd worden.


Brits boek
Brits boek
Frans book
Frans book
Portalen
Hulp-en-beheerportaal · Gebruikersportaal · Navigatieportaal · In het nieuws
Biologie · Geschiedenis · Kunst & Cultuur · Landen & Volken · Mens & Maatschappij · Politiek · Religie · Sport · Taal · Wetenschap & Technologie
Portaal van de week: Harry Potter

Samenwerken[brontekst bewerken]

  • Ga voor samenwerking op dit terrein naar het Taalcafé.