Help:Helpdesk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
1rightarrow.png H:H
1rightarrow.pngH:HD

Helpdesk

Welkom!  ·  Snelcursus  ·  Terminologie  ·  Helpoverzicht  ·  Help-index  ·  Helpdesk  ·  Navigatie naar artikelen  ·  Gebruikersportaal  ·  Nog vragen?

Overzicht hulppagina's
Wikipedia Hulppagina's

Zie ook Regels en richtlijnen
Zie ook Artikelen bewerken

Welkom op de Wikipedia-helpdesk!
Help-browser.svg

Stel hier uw vragen aan hulpvaardige Wikipedia-gebruikers.

Voordat u uw vraag stelt...
 • Net als andere pagina's op Wikipedia is deze helpdesk vrijwilligerswerk. Er wordt geen garantie geboden voor de juistheid en volledigheid van de gegeven informatie.
 • Gebruik van de informatie is geheel vrij, maar wel voor eigen risico. Als u advies zoekt op het gebied van recht of geneeskunde, stel dan uw vraag niet hier, maar bij een jurist of arts.
Wachten op antwoord...
 • Uw vraag wordt op deze pagina beantwoord, soms binnen enkele minuten, doorgaans binnen enkele uren. Kijk dus regelmatig op deze pagina.
 • Vragen die beantwoord zijn worden na ongeveer een week in het archief geplaatst.


Publicaties gezocht[bewerken]

Voor eigen gebruik ben ik op zoek naar enkele publicaties van het Centraal Bureau voor de Statistiek met de titel Bevolking der gemeenten van Nederland op 1 Januari 19xx (of een daar op lijkende titel). Ik ben specifiek op zoek naar uitgaven die betrekking hebben op de jaren:

 • 1924 en eerder
 • 1941 en 1942, voor zover deze toen zijn uitgegeven
 • 1948, 1949, 1952 en 1955

Alle andere jaren heb ik reeds gevonden dus daar ben ik niet meer naar op zoek.

Is er iemand die beschikt over een of meerdere uitgaven en daar voor mij iets in wil opzoeken? Een link naar een online versie is uiteraard ook van harte welkom.

--RenéV (overleg) 15 mrt 2015 19:06 (CET)

Helemaal niemand? --RenéV (overleg) 19 mrt 2015 13:43 (CET)
Sorry... Kleuske (overleg) 19 mrt 2015 13:46 (CET)
Ik ook sorry. Misschien in de KB? VanBuren (overleg) 19 mrt 2015 14:42 (CET)
Ik ook niet, maar heeft niet elke grote bibiotheek dat in huis? mvg HenriDuvent 19 mrt 2015 15:39 (CET)
Ik denk inderdaad dat je ze bij de universiteitsbibliotheken en bij de openbare bibliotheken met een wetenschappelijke steunfunctie zou moeten kunnen vinden. Zelf heb ik goede ervaringen met de Athenaeumbibliotheek in Deventer. Je kunt ook contact opnemen met de bibliotheek van het CBS (bibliotheek at cbs.nl), mogelijk kan die je verder helpen. Het CBS is druk bezig zijn historische materiaal te digitaliseren, maar ik weet niet hoever het daarmee is. Succes. Oskardebot (overleg) 19 mrt 2015 18:14 (CET)
Dank Oskardebot. Mede door jou reactie ben ik terecht gekomen op deze pagina op de website van het CBS en heb daar grotendeels gevonden wat ik zocht. Voor de enkele nog ontbrekende publicaties zal ik hoogstwaarschijnlijk mijn luie stoel uit moeten komen. Bedankt voor jullie reactie.
--RenéV (overleg) 20 mrt 2015 13:45 (CET)
Mooi dat het resultaat heeft opgeleverd. Dank voor de link, ik zie daar materiaal dat ik zelf ook kan gebruiken. Oskardebot (overleg) 20 mrt 2015 14:38 (CET)

Spatie[bewerken]

Ik wil gewoon een stukje tekst iets opschuiven, wat je in een tekstverwerker simpel met het gebruik van tabs kunt. Maar in Help:Tekstopmaak kan ik bij de opmaak van letters er niets over vinden. Hoe creëer je gewoon een serie spaties? Zelfs met de zoekfunctie hier zie ik het antwoord niet, of ik kijk er vierkant overheen. Stunteltje (overleg) 18 mrt 2015 12:07 (CET)

Voor zover ik weet kun je geen tabs gebruiken. Wel kun je inspringen door het gebruik van een of meerdere dubbele punten. Dit gaat echter alleen op aan het begin van de regel. Meerdere spaties zijn ook niet te gebruiken want daarin is in de html-code niet voorzien. Wat wel mogelijk is, maar ongetwijfeld op dit project op enige weerstand kan rekenen, is het gebruik van een aantal zogenaamde niet-afbrekende spaties:  . Die schuift in ieder geval de tekst           ook halverwege een regel           een stukje op.....
--RenéV (overleg) 18 mrt 2015 12:39 (CET)
Fraai is het niet, maar doet het werk op Statendam. Met dank. Stunteltje (overleg) 18 mrt 2015 12:50 (CET)
In dit specifieke geval had je ook de pipes bij het 1917-schip kunnen weglaten, of bij de rode links ook pipes gebruiken. Want dit ziet er eigenlijk ook niet uit. Als het geen DP was, had je ook een tabel kunnen gebruiken, maar dat raad ik voor een doorverwijspagina zeker af. ed0verleg 18 mrt 2015 13:06 (CET)
Het ziet er inderdaad niet fraai uit. Misschien is het beter om de toevoegingen in de vorm van (schip, jaartal) niet weer te geven? Deze staan immers toch al verder in de zin genoemd. Iooryz (overleg) 18 mrt 2015 13:14 (CET)
Of je maakt er Statendam (schip, 1912) van, dan ziet het er net uit als de andere links. Mvg, Trewal 18 mrt 2015 13:20 (CET)
Ik vind die laatste oplossing de beste. In elk geval alles beter dan een stel valse spaties, want bij gebruik van proportionele letters springt deze tekst nu bij elke lettergrootte en bij elk lettertype een andere kant uit. (Het is niet voor niets dat de Wiki-software het geknutsel met spaties ontmoedigt.) Erik Wannee (overleg) 18 mrt 2015 13:25 (CET)
Dat laatste had ik me nietgerealiseerd. De oplossing van @Trewal gekozen en de tekst iets aangepast. Overigens: ik heb de pagina Help:Tekstopmaak ook aangepast. Maar wellicht is het niet zo handig om gebruikers op dit punt slimmer te maken. Mijn voorkeur is om het er wel te laten staan, maar dat een vakkundige dat even daar toelicht. --Stunteltje (overleg) 18 mrt 2015 13:33 (CET)
Ik heb dit gebruik van nbsp's op Help:Tekstopmaak weer verwijderd. Het resultaat is namelijk té onvoorspelbaar om dit als 'standaardtip' op te nemen. Richard 18 mrt 2015 14:07 (CET)
PS: nbsp's zijn hier natuurlijk ook helemaal niet voor bedoeld. Verder: hoe belangrijk is eigenlijk het dat een 'dp' er 'netjes' uitziet? Als het goed is komt er (bijna) nooit iemand op... Richard 18 mrt 2015 15:21 (CET)
Dat laatste ben ik zeker niet met je eens: Vaak zullen mensen zich helemaal niet bewust zijn dat een naam meerdere betekenissen heeft, en ook al zijn ze zich dat wel bewust, dan nog zullen ze niet weten hoe het artikel-met-specificatie-tussen-haakjes precies wordt geschreven. Als ik iets over een (huishoud)spons wil lezen dan kan ik wel Spons (schoonmaakartikel) of Spons (voorwerp) proberen, maar je moet maar net weten dat dit artikel Spons (huishouden) heet. Kortom: zo'n artikel vind je alleen via de dp. Erik Wannee (overleg) 18 mrt 2015 16:49 (CET)
Daar heb je zonder meer een valide punt. Dat pleit ook direct tegen de (ongebruikelijke) methode die nu gevolgd is op de dp in kwestie: door [[Justicia (schip, 1917)|Statendam (schip, 1914)]] op te nemen, lijkt er een artikel Statendam (schip, 1914) te bestaan, maar dat is er zelfs (nog) niet als redirect. Richard 18 mrt 2015 16:55 (CET)
Nu wel ;) Mvg, Trewal 18 mrt 2015 17:01 (CET)
Een redirect aanmaken is natuurlijk ook niet moeilijk. Ik had het bewust nog niet gedaan om het gecreëerde probleem te illustreren. Een dp hoeft er niet fraai uit te zien. De enigen die ermee te maken krijgen, zijn als het goed is de schrijvers van Wikipedia en die moeten naar mijn idee een link bij voorkeur zó over kunnen nemen. Richard 18 mrt 2015 17:10 (CET)

Even terug naar het probleem: ik wilde spaties invoegen en in het voorbeeld is dat inmiddels anders opgelost. Maar nu staat er in de helpfile niet (meer) hoe je spaties invoegt. De aangereikte oplossing voldoet niet, dat is helder. Maar hoe doe je dat dan wel netjes? Dat zag ik graag in de helpfile opgenomen. Stunteltje (overleg) 19 mrt 2015 23:38 (CET)

Simpel: niet. Om rijtjes cijfers uit te lijnen heb je onder meer de sjablonen {{0}} en {{jaartal onbekend}}, voor uitgebreidere staatjes zijn tabellen meestal een betere oplossing. In tabellen kun je desgewenst per cel horizontaal en verticaal de uitlijning beïnvloeden. Met spaties uitlijnen doe je niet: die zijn daar niet geschikt voor. Alleen al de instellingen op de computer van de lezer kunnen roet in het eten gooien:
Hier staat vier keer dezelfde tekst.
Hier staat vier keer dezelfde tekst.
Hier staat vier keer dezelfde tekst.
Hier staat vier keer dezelfde tekst.
Toch staat het niet netjes onder elkaar - en dan heb ik nog geen spatie te veel gebruikt. Richard 20 mrt 2015 16:50 (CET)

Hoe zit dat?[bewerken]

Het artikel over Karel Adrianus Warmenhoven bevat een flink aantal zinnen, die weinig zakelijk genoteerd zijn. Benieuwd naar de herkomst googelde ik een zinnetje uit dit lemma tussen aanhalingstekens. Aardig wat uit dit artikel komt van deze website: [1]. Hoe zit dat nu? Wat moet er gebeuren met teksten die binnen Wikipedia en elders woordelijk hetzelfde worden aangetroffen? Een nogal sterk vermoeden dat Will de Bruijn-Janssen auteur is van deze tekst, en niet Soenan, bekruipt mij. Anderzijds is voor mij niet geheel zeker of Soenan plagiaat beging. 82.174.116.230 20 mrt 2015 00:05 (CET)

Na een eerste blik op de tekst te hebben geworpen, zie ik dat er wel netjes een bronvermelding bijstaat. Ik moet er iets dieper in duiken om te kijken of er sprake is van het letterlijk overnemen van stukken tekst. Sikjes (overleg) 20 mrt 2015 00:24 (CET)
96.8% zekerheid. EvilFreD (overleg) 20 mrt 2015 00:27 (CET)
Het lijkt er ook op dat het artikel op die website eerder (namelijk in 2010) is gepubliceerd dan het artikel op Wikipedia (in 2012). Logisch ook, omdat het als bron wordt aangehaald. Ik kan op de website niets vinden over een copyright-licentie. Daarom neem ik uit voorzorg aan dat er copyright op de tekst zit. Sikjes (overleg) 20 mrt 2015 00:31 (CET)
Ik krijg overigens een sterke Menkesokpopsmaak van deze Soenan. EvilFreD (overleg) 20 mrt 2015 00:34 (CET)
Die persoon (her)ken ik niet. Ik heb de pagina verwijderd, omdat er sprake was van grove auteursrechtenschending. Ik zal een bericht achterlaten op de pagina van de aanmaker van het artikel. Hij kan via de gebruikelijke procedures het artikel opnieuw aanmaken (dit keer zonder copyvio) of het laten terugplaatsen en alsnog de juiste toestemming overhandigen. Sikjes (overleg) 20 mrt 2015 00:36 (CET)
Menke is een OT-geblokkeerde gebruiker die er flink op los plagieerde en copyvieerde en die Wikipedia jaren lang bestookt heeft met artikelen over NE-personen waarvan ze het liet uitschenen dat ze veel relevanter waren dan daadwerkelijk het geval was. Grootschalig sokpopmisbruik heeft haar uiteindelijk de das om gedaan en het is vrij zeker dat er links en rechts nog wat inactieve sokpoppen bestaan die nog niet meegeblokkeerd zijn. Dit lijkt er dus zo één. Geslaagd voor de ducktest; opmaak en stijl komen overeen met die van Menke. Soenan was actief op 261 artikelen waar Menke ook actief was. Met een totaal aantal bijdragen van 2,745 en een gemiddelde van 6.27, bewerkte Soenan 437 artiken. 59.72% van alle bijdragen waren dus aan artikelen waar ook Menke aan bijdroeg. Ruim meer dan verklaart kan worden door een gedeelde interesse voor alles Indisch. EvilFreD (overleg) 20 mrt 2015 00:52 (CET)
Dat is opmerkelijk. Als ik willekeurig een aantal van de nieuwe artikelen die Soenan heeft geschreven controleer, vind ik echter geen andere (duidelijke) copyvio's. Sikjes (overleg) 20 mrt 2015 01:02 (CET)
Een aantal artikelen van Soenan werd al reeds verwijderd, allemaal wegens copyvio. EvilFreD (overleg) 20 mrt 2015 01:06 (CET)
Als ik kijk naar de verwijderde bijdragen, zie ik dat Soenan en Menke soms vrijwel tegelijk (met minuten verschil) aan hetzelfde artikel werkten. Sikjes (overleg) 20 mrt 2015 01:12 (CET)
Slecht het gelijktijdig werken aan verschillende artikelen of vrijwel tegelijkertijd aan hetzelfde artikel (binnen dezelfde minuut), kán helpen sokpopperij te ontkrachten, maar is vaak juist eerder een bevestiging van het vermoeden, vooral als het veelvuldig en op meerdere artikelen gebeurd. Wisselen tussen accounts door sokpoppers wordt gedaan om de illusie dat verschillende personen achter de accounts schuilgaan te versterken. EvilFreD (overleg) 20 mrt 2015 09:50 (CET)

Bewerken van de introtekst[bewerken]

Hallo!

Het valt me op dat ik van een artikel niet het bovenste stukje kan bewerken. Toch staan daar soms fouten in.

Wat te doen?

Dank en hartelijke groet! Job Joris ArnoldPS: Wil je voortaan alsjeblieft ondertekenen met vier tildes (~~~~)? Er wordt dan automatisch een link naar je gebruikerspagina geplaatst.

Als u bedoelt dat er boven de inleidende tekst geen aparte optie staat voor bewerken cq. bron bewerken, dan heeft u gelijk. Nog iets hoger, in de balk waar links Artikel en Overleg staat, staan de opties bewerken en bron bewerken. Als u deze gebruikt, kunt u direct de tekst van de hele pagina bewerken, niet slechts van de paragraaf waar u bij staat. Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 20 mrt 2015 10:45 (CET)

Pouligny Saint-Pierre AOC[bewerken]

Ik zat even in wat artikelen over Franse kazen te kijken en bij Pouligny Saint-Pierre AOC staat AOC erbij. Dat is een keurmerk. Wat mij opvalt is dat dit er niet bij alle kazen met dit keurmerk erbij staat. Er is geen artikel met een vergelijkbare naam (als dit wel was geweest zou ik er zelf (kaas) achter zetten), dus verwarring is niet mogelijk. Mag ik zelf de titel zelf aanpassen?--Dianafl (overleg) 20 mrt 2015 15:16 (CET)

Beste Dianafl, In principe mag iedereen hier zelf een titel aanpassen.
Of het in dit geval verstandig is, weet ik niet. Als ik kijk op onze franse zustersite, dan staat daar Pouligny-saint-pierre (fromage) naast Pouligny-Saint-Pierre. Beide worden genoemd op de doorverwijspagina Pouligny-Saint-Pierre (homonymie). Omdat in het Nederlands het streepje tussen Pouligny en Saint-Pierre niet geplaatst is bij de kaas, lijken de paginatitels flink te verschillen. Ik zou er zelf voor kiezen om eerst te kijken of de spelwijze van de kaasnaam goed is en of het gebruikelijk is deze al dan niet met de classificatie AOC aan te vullen, en aan de hand daarvan te beslissen wat te doen. Het aanmaken van een doorverwijspagina waarop de plaats en de kaas genoemd worden, is daarnaast een optie.
Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 20 mrt 2015 15:20 (CET)
(na bwc) - Dat mag in principe. Er staan echter op dit moment in dat ene artikel drie schrijwijzen voor de naam: Pouligny Saint Pierre, Pouligny Saint-Pierre en Pouligny-Saint-Pierre. Het lijkt me raar dat de naam van de kaas anders geschreven zou worden dan die van de plaats. Als de schrijfwijze met twee verbindingsstreepjes de juiste is, zou er een doorverwijspagina moeten komen met de naam Pouligny-Saint-Pierre, en een pagina Pouligny-Saint-Pierre (plaats) voor de plaats, en Pouligny-Saint-Pierre (kaas) voor de kaas. WIKIKLAAS overleg 20 mrt 2015 15:24 (CET)
Ik zal dan eerst idd even naar de schrijfwijze van de naam moeten kijken. Bij een aantal had ik inderdaad ook de toevoeging kaas gezien, dat vind ik persoonlijk een elegantere oplossing dan AOC. Omdat het dan meteen duidelijk is wat het is. Ik me er eens verder in verdiepen, bedankt!Dianafl (overleg) 23 mrt 2015 10:34 (CET)

Plaatsen van geluidsbestanden[bewerken]

Deze vraag gat over het plaatsen van geluidsbestanden in wikipagina's

de volgende bijvoorbeeld "''awel pateêke''" [[File:Awel pateeke.ogg| uitspraak "awel pateêke" ]]

geeft het volgende resultaat

met "thumb" lijnt ie rechts uit

 • bijvoorbeeld "awel pateêke" zie rechter kant
  uitspraak "awel pateêke"

het probleem is hier om dat afspeelbalkje in line te hebben na het woord en niet aan het begin van de volgende lijn of niet rechts door er thumb bij te zetten heeft iemand een oplossing evt een sjabloon ? DerekvG (overleg) 21 mrt 2015 12:23 (CET)

Wat te denken van {{Uitspraak}}? WIKIKLAAS overleg 21 mrt 2015 12:38 (CET)
Wat te denken van een berichtje als "ik heb het gelezen", zodat ik weet dat ik dit niet voor Jan-met-de-korte-achternaam heb uitgezocht? WIKIKLAAS overleg 21 mrt 2015 18:45 (CET)

Lettertype[bewerken]

Hallo, ik heb een kleine vraag waarmee de encyclopedisten hier mij misschien kunnen helpen. Ik ben op zoek naar het lettertype waarin deze cv is geschreven: link verwijderd. Alvast bedankt voor de hulp. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door ‎157.193.5.134 (overleg · bijdragen)

Ummm.... Sorry, maar persoonlijke informatie van (kennelijk) derden is hier uit den boze vanwege de broodnodige privacy-overwegingen. Kleuske (overleg) 21 mrt 2015 18:05 (CET)
Gelukkig had ik de cv al gezien voordat Kleuske hem zojuist verwijderde, volgens mij is het Times New Roman. Voor een overzicht van alle verschillende lettertypen zie hier: Lijst van lettertypen. vr groet Saschaporsche (overleg) 21 mrt 2015 18:12 (CET)
Bedankt voor deze vriendelijke hulp, Saschporsche, in tegenstelling tot de nogal botte ontvangst van Klueske. Ik heb de lijst doorgenomen en denk dat het eigenlijk een variant van Times New Roman is, nl. Garamond. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 157.193.5.134 (overleg · bijdragen) 21 mrt 2015 18:18‎

(discussie waarin naar voren komt dat de reactie van Kleuske helemaal niet bot maar juist zorgvuldig was, verplaatst naar WP:A) 22 mrt 2015 10:00 (CET)

Reageren op beoordelingspagina[bewerken]

Ik ben net begonnen met artikelen toevoegen aan Wikipedia - het is mij helaas volledig onduidelijk hoe ik op de beoordelingslijst kan reageren. Ik heb aanpassingen gemaakt aan een pagina waar verbetering op werd gevraagd, en ik kan de opmerkingen over die pagina wel vinden in de boordelingslijst, maar hoe voeg ik zelf iets doe? Moet ik op 'brontekst bewerken' klikken? Zo ja, hoe weet ik hoe ik makkelijk een reactie kan plaatsen tussen al die code? De handleidingen op Wikipedia helpen me helaas niet verder (zijn voor mij helaas niet duidelijk). Als beginner vind ik dit heel lastig, om niks toe te kunnen voegen terwijl ik dit wel graag zou willen. Is er misschien een visuele stap voor stap gids beschikbaar, of iets dergelijks? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Supersnes (overleg · bijdragen) 21 mrt 2015 19:36‎

Reageren kan door op de knop bewerken te klikken die u boven elke sectie van de pagina ziet staan. Zoek vervolgens in de code de titel op van het artikel dat ter beoordeling staat, en voeg als laatste reactie, dus net vóór het volgende artikel dat genomineerd is, uw reactie toe. WIKIKLAAS overleg 21 mrt 2015 19:41 (CET)

Dat ziet er voor de duidelijkheid als volgt uit:

*[[Artikel1]] - NE - Reden voor nominatie. Handtekening gebruiker
*[[Artikel2]] - WB - Reden voor nominatie. Handtekening gebruiker
*[[Uw artikel]] - WEG - Reden voor nominatie. Handtekening gebruiker.
**Uw reactie. ~~~~
*[[Artikel3]] - WEG - Reden voor nominatie. Handtekening gebruiker

Door in de regel onder het artikel twee sterretjes (**) te plaatsen, kunt u een opmerking achterlaten over de nominatie. Vervolgens sluit u uw boodschap af met uw handtekening door vier tildes te plaatsen. Hierdoor wordt er automatisch een handtekening toegevoegd aan uw boodschap. Als u wilt reageren op de opmerking van een ander, voegt u simpelweg nog een sterretje toe (***) en dat op de regel onder de opmerking waarop uw reageert. Groet, Sikjes (overleg) 21 mrt 2015 19:50 (CET)

contact Jaap Hollander[bewerken]

wie heeft een contact adres voor mij van Jan Jaap Hollander. Hypnotherapeut.

via Google vond ik deze pagina: IEP Jaap Hollander
Daar staan deze contactgegevens: ***
vr groet Saschaporsche (overleg) 22 mrt 2015 10:45 (CET)
Saschaporsche, je bent eerder OT geblokkeerd vanwege privacyschending (linken naar controversiele blog op jouw GP). Zou je daarom enige terughoudendheid willen betrachten in dezen? Bvd, BlueKnight 22 mrt 2015 10:57 (CET)

Zr.Ms. Urania[bewerken]

Ik kom tegenstrijdige informatie tegen over dit schip.

Is er nog een deskundige in de zaal, die er klaarheid in kan brengen? --Stunteltje (overleg) 22 mrt 2015 11:49 (CET)

Sorry, iets te vroeg. Het antwoord was te vinden in het programma van eisen voor groot onderhoud:
 • Zr. Ms. Urania is het zeilend opleidingsschip voor jonge marineofficieren in opleiding van de Koninklijke Marine. Zij leren aan boord om te gaan met de vele elementen van de zee, nautische vorming, veiligheidsbewustzijn, doorzetten onder fysiek moeilijke omstandigheden, teamwork en op elkaar kunnen vertrouwen. Het schip vaart hierbij de wereldzeeën en oceanen over en wordt ingezet bij nationale en internationale wedstrijden zoals The race of the classics. Het schip neemt tevens deel aan vloot en havendagen overal ter wereld waarbij het vooral om de representatieve uitstraling gaat van zowel schip als bemanning. Zr. Ms. Urania is gebouwd in 2002 onder klasse (Register Holland) bij de jachtwerf De Gier & Bezaan in Enkhuizen. Het schip vaart ca. 200 dagen per jaar. In de winterperiode is het schip beschikbaar voor onderhoud.Stunteltje (overleg) 22 mrt 2015 12:26 (CET)

geb datum[bewerken]

Hoi mag je hier ook een geb datum toevoegen wat niet persee hoeft te zijn de site van de persoon waar het overgaat.
Bovenstaande niet middels vier tildes ondertekende opmerking is op 22 maart 2015 om 15:47 uur geplaatst door Maxie1hoi.

Heb je een voorbeeld? Bob.v.R (overleg) 22 mrt 2015 16:12 (CET)

affuit[bewerken]

in Uw tekst over het woord 'affuit' wordt gezegd dat ZM Koning Boudewijn van België en HM Koningin Elisabeth (de Koningin-Weduwe) van het Verenigd Koninkrijk per affuit naar hun laatste rustplaats zijn gebracht. Dat is pertinent onjuist. Per affuit zijn ze naar hun herdenkingsdienst geleid. Noch Boudewijn en Elisabeth zijn respectievelijk begraven in de Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele of Westminster Abby bijgezet, maar opnieuw respectievelijk in de Onze-Lieve-Vrouwekerk te Laken (B) en de Kapel van Sint Joris in Winsor(UK).

Er staan bijzonder vaak onjuistheden in de Nederlandse versie van Wikipedia (helaas).

MVG,

W.J. van Hunen

Het staat iedereen vrij de teksten op Wikipedia te verbeteren. Een van de principes hier is voel je vrij en ga je gang. Dus verbeter de tekst en haal op die manier een stukje onjuistheid uit Wikipedia. Mbch331 (Overleg) 23 mrt 2015 16:31 (CET)
Oftwel: "If you are not a part of the solution, you are a part of the problem" :) EvilFreD (overleg) 23 mrt 2015 16:36 (CET)

registreren[bewerken]

Goedemiddag,

tijdens het aanmelden van Metacon BV kreeg ik een foutmelding waardoor de site werd afgebroken. Echter als ik het nu opnieuw probeer geeft ie aan dat Metacon BV al bestaat en kan ik dus niet opnieuw registeren. Hoe los ik dit op?

Met vriendelijke groeten, Saskia de Wit Metacon BV – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 31.223.166.41 (overleg · bijdragen) 23 mrt 2015 16:21‎

Dit kun je oplossen door een nieuwe gebruikersnaam aan te maken. De gebruikersnaam Metacon BV is bij voorbaat ongewenst en zal worden geblokkeerd, aangezien het verwijst naar een bedrijfsnaam. Indien je wilt bijdragen, kun je hier zien welke namen wel en niet gewenst zijn: Wikipedia:Gebruikersnaam. Wees tevens bij voorbaat al bedacht dat het schrijven over je eigen bedrijf sterk wordt afgeraden. Pompidom (overleg) 23 mrt 2015 16:28 (CET)
(bwc) Beste Saskia, de registratie van de gebruikersnaam "Metacon BV" was inderdaad voltooid. Echter is deze gebruikersnaam ook meteen geblokkeerd omdat deze niet voldeed aan de criteria. EvilFreD (overleg) 23 mrt 2015 16:29 (CET)

Neuw artikel schrijven[bewerken]

Goedenavond, Mijn voornemen is een klein artikel te schrijven over de term "poepchinees". Op het internet zijn wel enkele sites te vinden maar geen enkele site vertelt het ontstaan van dit woord.

Welke stappen moet ik ondernemen om dit artikel toe te voegen aan Wikipedia?

Bij voorbaat dank voor de te nemen moeite,

Peter J. Plesman – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Peter J. Plesman (overleg · bijdragen) 23 mrt 2015 20:08‎ (CET)

Geen. Het is een scheldwoord waarvan u kennelijk het enige wat er interessant aan zou zijn, de herkomst van het woord, niet kent. Dan heeft het geen enkele zin er wat over te schrijven. De "enkele sites" die via Google te vinden zijn, geven ook geen deskundige informatie, maar noemen het woord als grond waarop iemand een boete heeft gekregen, en verder wat volksetymologieën. Niks relevants. WIKIKLAAS overleg 23 mrt 2015 20:41 (CET)

afdrukken[bewerken]

is er een mogelijkheid om een artikel af te drukken zonder de afbeeldingen (dus alleen de tekst)

Tekst kopiëren naar Word kan prima werken. Dqfn13 (overleg) 23 mrt 2015 20:43 (CET)
Of naar een andere tekstverwerker. (Deze encyclopedie probeert neutraal te zijn.) Erik Wannee (overleg) 23 mrt 2015 21:34 (CET)
Browser (Internet Explorer) instellen zonder plaatjes: Klik tandwieltje rechsboven, dan Internetopties/Geavanceerd. Onder kopje Multimedia vinkje weg bij Afbeeldingen weergeven. Dan zal hij het wel zonder plaatjes printen, lijkt me, heb ik niet geprobeerd. 82.171.6.217 26 mrt 2015 09:51 (CET)

inschrijven[bewerken]

ik heb getracht mij in te schrijven maar dat wordt op een of andere manier niet geaccepteerd, kan iemand mij uitleggen wat ik verkeerd doe. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 213.10.45.238 (overleg · bijdragen) 25 mrt 2015 09:59‎ (CET)

Als u niet aangeeft wat u tot nu toe exact hebt gedaan, en welke mededelingen u daarbij van het systeem terugkreeg, dan is het ook onmogelijk om u te vertellen wat u verkeerd deed c.q. waar het systeem de mist in ging. WIKIKLAAS overleg 25 mrt 2015 10:03 (CET)

E-mail[bewerken]

Heb icredimail voor mij e-mails krijg na 22-03-2015 geen mails meer binnen er komt een melding kan niet verbinden met inkomende server:pop ziggo.nl maar zoekt wel verbinding.

Dan kun je het beste met de helpdesk van Ziggo bellen. Die kunnen je beter helpen dan de medewerkers hier. Kleuske (overleg) 25 mrt 2015 12:32 (CET)

ːOf je kijkt eerst even hier: Ziggo pop-instellingen. Nietanoniem (overleg) 25 mrt 2015 12:37 (CET)

Afbeelding wijzigen[bewerken]

Hallo,

Ik wilde een foto van een persoon wijzigen, maar er staat steeds BESTAND voor, en |266px|]].

Kijk even bij: Gerrit van Dijk (animator)

Hoe haal ik dit weg?

Groet! – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door SemDutchAirlines (overleg · bijdragen)

Beste
[hier] kunt u zien hoe ik het opgelost heb.
Bij het gebruik van de infoboxen is het niet nodig om aanduidingen als FILE: en zo op te nemen, u hoeft alleen de naam van de afbeelding op te geven. Een eventueel onderschrift kan achter het betreffende kopje.
Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 25 mrt 2015 15:13 (CET)
TIP: De handigste truc om dergelijke problemen op te lossen is: kijken hoe ze het op een ander artikel gedaan hebben. Erik Wannee (overleg) 25 mrt 2015 15:14 (CET)

ik ken iemand die mishandeld is[bewerken]

kan iemand mij vertellen of er een verjaring termijn staat op pedofielie

Ja, daar staat een verjaringstermijn op. Welke dat is weet ik niet, voor Nederland geldt dat het in de buurt van de 20 jaar zal zijn. U kunt het beste contact opnemen met de politie (vragen stellen mag altijd namelijk) of een rechtshulpkantoor. Dqfn13 (overleg) 25 mrt 2015 16:18 (CET)
U kunt ook contact opnemen met stichting Veilig Thuis (voorheen Advies- en Meldpunt Kindermishandeling) of vereniging Vertrouwensartsen, of als u in België woont met het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling. Dit kan meestal anoniem of alleszins discreet (uw gegevens worden niet verstrekt aan derden zonder uw expliciete toestemming. EvilFreD (overleg) 25 mrt 2015 16:29 (CET)
Voor België: zie bijvoorbeeld: [Verjaring pedofilie van 10 naar 15 jaar]
Voor Nederland: zie [Rijksoverheid.nl].
Overigens is het wel goed te bedenken wat onder Pedofilie valt, en wat onder Pedoseksualiteit. En mishandeling is weer iets anders. Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 25 mrt 2015 16:39 (CET)

A.Hitler[bewerken]

Ik kwam overleg gebruiker:A.Hitler tegen. Met erbij dat die veranderd moest in A.Hitler~nlwiki. Moet die niet beter weggehaald of onherkenbaar veranderd worden? Of in een lijst namen die niet mogen? En als ik het zo lees loopt er nog zo erges een snorretje rond op wiki. Wat doen ze daaraan? 82.171.6.217 26 mrt 2015 09:39 (CET)

Dat account is al eerder buiten gebruik genomen (zie de mededeling bovenaan de OP). vr groet Saschaporsche (overleg) 26 mrt 2015 09:41 (CET)
Ik lees weliswaar geen Pools, maar vermoed dat die andere snor ook niet veel meer kan doen. Sander1453 (overleg) 26 mrt 2015 10:17 (CET)
PS. Ik stuurde een Poolse global renamer een kattebelletje en die denkt dat het Wikinger is. Gezien de ouderdom van het account aan onze kant zou dat onwaarschijnlijk zijn. Iets voor MoiraMoira? Thnx, Sander1453 (overleg) 27 mrt 2015 00:25 (CET)
Niets voor mij, wel voor collega Trijnstel denk ik die er als steward wel iets mee kan doen. Groet, Symbole-faune.png MoiraMoira Baseball (crop) transparent.png overleg 27 mrt 2015 00:29 (CET)
Trijnstel ping! :) Sander1453 (overleg) 27 mrt 2015 00:42 (CET)

Berichten wissen overlegpagina[bewerken]

Ik zou graag weten hoe ik berichten op mijn overlegpagina kan wissen nu mijn conflict is opgelost. Ik heb ergens iets gelezen over argumenten om berichten te wissen, maar ik kan deze pagina binnen Wikipedia niet meer vinden. Kan iemand mij helpen en adviseren?

Vriendelijke groet, --Exalance (overleg) 26 mrt 2015 13:53 (CET)Exalance

Simpel. Klik op bewerken, alles selecteren, backspace, opslaan. Klaar. Kleuske (overleg) 26 mrt 2015 13:54 (CET)
Gezien zijn dossier lijkt mij een verzoek op deze verzoekpagina iets verstandiger, zodat een moderator hier naar kan kijken. Mbch331 (Overleg) 26 mrt 2015 13:55 (CET)
Het lijkt mij sowieso beter om de dossiers nog te laten staan. Het overleg kan je wel archiveren (bij voorkeur in jouw eigen naamruimte en niet zoals Kleuske aangaf, al mag dat ook) door het bijvoorbeeld naar een aparte archiefnaamruimte te verplaatsen. Voor het verplaatsen, verwijderen of onzichtbaar maken van jouw dossiers lijkt het mij beter dat er wat meer moderatoren naar kijken. Dqfn13 (overleg) 26 mrt 2015 16:22 (CET)

Pagina onterecht genomineerd voor verwijdering[bewerken]

De pagina Pier Eringa heeft de volgende melding: Deze pagina is genomineerd voor verwijdering. Hoe kan deze melding verwijderd worden of anders de pagina zelf verwijderd? De pagina is encyclopedisch opgebouwd. Bij voorbaat dank! – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Pierrette K (overleg · bijdragen) 26 mrt 2015 18:31‎

Tenminste één gebruiker was een andere mening toegedaan. Om te vernemen waarom deze persoon het artikel ter beoordeling heeft gelegd aan de gemeenschap, volgt men de in het kader vermelde link naar de betreffende pagina waar deze verwijderingsvoordracht besproken wordt. Om het de moderatoren niet te moeilijk te maken, hebben discussies over deze nominaties uitsluitend daar plaats. EvilFreD (overleg) 26 mrt 2015 18:44 (CET)
{{reclame}} is misschien wat overdreven, maar puur encyclopedisch opgebouwd is het ook niet. Refereer bijvoorbeeld niet aan zijn standplaats als "het spoor". Succes! — Zanaq (?) 26 mrt 2015 18:51 (CET)

Bedankt, aangepast en aangevuld en er wordt naar gekeken.

Wisselkoers omrekenen (inversie)[bewerken]

Hoi,

Ik ben op reis geweest, en moet nu voor de baas mijn onkostenvergoeding gaan bewerken. Ik heb mijn hotelrekening, ter hoogte van 6309.00 Verweggistaanse Richels, voldaan met mijn kredietkaart van de Expresbank. Daarvan is bekend dat deze een nogal dure omwisselkoers berekent, en die moet ik meenemen in mijn berekening. De Expresbank zegt dat ze een wisselkoers van 4.118 hanteren, dat betekent dat ik voor één Duckstadse Zeuro 4.118 Verweggistaanse Richels krijg. Helaas werkt het systeem van mijn baas (een vrek) net andersom: het systeem heeft als invoer voor wisselkoers een (te lage) waarde van 0.225479 staan, maar dat betekent dat ik voor één Verweggistaanse Richel 0.225479 Duckstadse Zeuros zou kunnen kopen. Nu kijk ik op de site van de Zoekmachinegigant, en die geeft een dagwaarde weer van 0.244949. Nu weet ik dus dat Expressbank een nog veel onvriendelijker koers in rekening gaat brengen dan de koers die de Zoekmachinegigant aangeeft, dus eigenlijk zou ik graag het volgende weten: Als ik bij de Expressbank voor één Zeuro 4.118 Richels kan kopen, hoeveel Zeuros koopt men dan met één Richel? Welke formule gebruik je voor het omrekenen? (Vraag hier maar gesteld, er lopen hier altijd van die slimme mensen rond en ik beken dat ik destijds een pretpakket zonder wiskunde had) Milliped (overleg) 26 mrt 2015 21:10 (CET)

Dat is 1/4.118=0.242 Mbch331 (Overleg) 26 mrt 2015 21:17 (CET)
Ah, simpel als dat?! Dankjewel! Milliped (overleg) 26 mrt 2015 21:27 (CET)
Krijg je van je creditcardmaatschappij niet een keurig overzicht van uitgaven met daarbij de omgerekende valuta? Want dan kun je zien wat ze daadwerkelijk hebben berekend. Hoef je ook niet zelf te gaan omrekenen en dan declareer je precies wat je hebt uitgegeven. Nietanoniem (overleg) 27 mrt 2015 08:25 (CET)
Is het al 1 april?Dianafl (overleg) 27 mrt 2015 10:46 (CET)
Om de eigen privacy niet te schenden, zal Milliped waarschijnlijk andere valuta gebruikt hebben dan echte valuta. Mbch331 (Overleg) 27 mrt 2015 10:54 (CET)

Rare autocorrectie en leestekenproblemen op wikipedia (IE 8.0)[bewerken]

HELPǃ Ik ondervind sinds kort rare problemen bij het bewerken van wikipedia als ik met IE 8.0.7xxx werk (helaas, daar moet ik het op mijn werk mee doen, thuis heb ik gelukkig een andere keuze). Bij het invoeren van speciale karakters (dubbele punt, tilde, etc) verschijnen er compleet andere tekens. Soms worden er ook autocorrecties uitgevoerd waarbij woorden/woorddelen veranderen. Dit gebeurt in alle invoervelden (zoekveld, onderwerp/kop, samenvatting en het artikelbewerkingsveld). Hier achter staan wat accolades tussen nowiki: ̪ˈ.

Bij andere websites waar ik tekst invoer (webmail, fora) heb ik dit probleem niet. Heeft iemand enig idee wat er aan de hand kan zijn? Nietanoniem (overleg) 27 mrt 2015 09:03 (CET)

Zoals vaker met een probleem - uitspreken dat je het hebt en de oplossing dient zich aan - compatibliteit aangezet voor wikipedia.org. Nu werkt alles weer naar behoren. Ik werk al enige tijd met deze IE-versie, geen updates geweest, dus blijf ik het wel gek vinden dat het probleem in 1 keer optrad. Of is er soms iets gewijzigd op WP? In ieder geval opgelost zoals het er nu uitziet. Wel goed om te weten voor als iemand anders hetzelfde probleem ondervindt. Nietanoniem (overleg) 27 mrt 2015 09:09 (CET)

Synoptische tabel van de voornaamste prehistorische culturen van de Oude Wereld en Portaal:Prehistorie/Synoptische tabel[bewerken]

Op het eerste gezicht lijkt het hier over dezelfde tabel te gaan, maar na bewerking blijkt dat niet het geval te zijn. Dat is nogal verwarrend: denk je iets verbeterd te hebben, blijkt het maar plaatselijk te zijn, waardoor je langs elkaar heen zit te bewerken en het spoor bijster raakt. Is er geen manier om Portaal:Prehistorie/Synoptische tabel rechtstreeks te linken aan de Synoptische tabel van de voornaamste prehistorische culturen van de Oude Wereld? --Joostik (overleg) 27 mrt 2015 10:07 (CET)

Ja, als de inhoud hetzelfde is (of moet zijn), kan je de 2e als sjabloon invoegen op de eerste. Door {{Synoptische tabel van de voornaamste prehistorische culturen van de Oude Wereld}} in te voegen in de eerste. Mbch331 (Overleg) 27 mrt 2015 10:56 (CET)
Daar was ik ook naar aan het kijken, maar die manier van includen werkt alleen als de tabel naar de sjabloonnaamruimte wordt gebracht en daarvandaan op beide pagina's ingesloten wordt. Deze aanroep gaat immers kijken in de sjabloonnaamruimte. Op zich geen probleem, de hele inhoud van de hoofdpagina is ook daarin ondergebracht. Voor het bewerken van de tabel zal een stapje extra gezet moeten worden, omdat je niet de code van de pagina kan bewerken, maar die van het ingesloten sjabloon moet bewerken. Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 27 mrt 2015 11:09 (CET)
De vraag die gesteld kan worden, is het nodig om deze beide pagina's te hebben? Of kan er beter een tabel geplaatst worden, waar alle inkomende links naar verwijzen?
Includen blijkt wel te kunnen als de naamruimte expliciet wordt aangegeven, zoals dat gebeurt op het Portaal:Prehistorie. Als in het artikel Synoptische tabel van de voornaamste prehistorische culturen van de Oude Wereld {{Portaal:Prehistorie/Synoptische tabel}} geplaatst wordt (net gedaan), hoeft alleen de portaalpagina nog onderhouden te worden. Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 27 mrt 2015 11:19 (CET)