Help:Helpdesk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
1rightarrow.png H:H
1rightarrow.pngH:HD

Helpdesk

Welkom!  ·   Snelcursus  ·   Terminologie  ·   Helpoverzicht  ·   Help-index  ·   Helpdesk  ·   Navigatie naar artikelen  ·   Gebruikersportaal  ·   Nog vragen?

Overzicht hulppagina's
Wikipedia Hulppagina's

Zie ook Regels en richtlijnen
Zie ook Artikelen bewerken

Welkom op de Wikipedia-helpdesk!
Help-browser.svg

Stel hier uw vragen aan hulpvaardige Wikipedia-gebruikers.

Voordat u uw vraag stelt...
  • Net als andere pagina's op Wikipedia is deze helpdesk vrijwilligerswerk. Er wordt geen garantie geboden voor de juistheid en volledigheid van de gegeven informatie.
  • Gebruik van de informatie is geheel vrij, maar wel voor eigen risico. Als u advies zoekt op het gebied van recht of geneeskunde, stel dan uw vraag niet hier, maar bij een jurist of arts.
Wachten op antwoord...
  • Uw vraag wordt op deze pagina beantwoord, soms binnen enkele minuten, doorgaans binnen enkele uren. Kijk dus regelmatig op deze pagina.
  • Vragen die beantwoord zijn worden na ongeveer een week in het archief geplaatst.


Engelse ziekte (taal)[bewerken]

Op deze pagina staat: duizenden troepen[2] in plaats van het correcte duizenden manschappen

Even zoeken met AWB levert honderden 'verkeerde' vertalingen op, is dat echt zo, en mag ik dan het aanpassen? Kukkie (overleg) 15 aug 2014 07:42 (CEST)

Niet op basis van dat artikel. Het is namelijk een inhoudelijk artikel en niet een richtlijn. Als je wat daar staat bevestigd kan krijgen via de site van de taalunie, dan kan het wel. Mbch331 (Overleg) 15 aug 2014 09:03 (CEST)
En als je vervolgens van geval tot geval beoordeelt of daar sprake is van dezelfde foutieve vertaling, en of daar ook echt gecorrigeerd moet worden, of dat er toch echt troepen bedoeld worden.  Wikiklaas  overleg  15 aug 2014 09:07 (CEST)
Men heeft mij ooit verteld dat, al zou ik het zelf niet doen, troepen als 'synoniem' voor manschappen gebruikt mag worden. De definitie in de online Van Dale laat die mogelijkheid ook open: 2 (in het meervoud) soldaten, militairen (dus de soldaten zelf, niet per se een groot aantal soldaten. Dat laatste kan (volgens de 1e betekenis: menigte, aantal) uiteraard ook). Richard 15 aug 2014 10:39 (CEST)
Dan zal ik het laten staan, bedankt voor de reacties. Kukkie (overleg) 15 aug 2014 12:15 (CEST)

Wikipedian In Residence[bewerken]

Kan iemand mij vertellen hoe het zit met de voortgang van onze Wikipedians in Residence? Eerst werd er verslag van de genotuleerde vergaderingen nog op Wikipedia gezet, maar na de vergadering van 24 maart - wat al teleurstellende notulen had - zie ik geen verdere info meer. Mvg, Timelezz (overleg) 15 aug 2014 20:21 (CEST)

Beste Timelezz, de notulen van juni missen nog (door vakanties zijn de notulen nog niet vastgesteld voor publicatie), maar de andere zijn hier te vinden. Ik zal ze ook op die pagina erbij zetten. In juli was er geen vergadering. Graag hoor ik het als je meer wilt weten! Ter-burg (overleg) 18 aug 2014 12:10 (CEST)

Desmond Rebellions[bewerken]

hoi. ik heb de pagina van de Desmond Rebellions toegevoegd (dacht ik tenminste) maar vervolgens krijg ik commentaar over belabberd nederlands en dat ik een vertaalmachine heb gebruikt?! wil toch graag even een reactie hierop, want vind dit toch wel erg lullig zeggen tegen iemand die dit voor de eerste keer probeerd en 5 uur bezig is geweest alle info goed te krijgen......

wil ook wel graag weten wat er dan zo belabberd aan het nederlands is, want ik kan het nergens weer vinden. overigens zijn er toch veel woorden gebruik in het keltisch en engels, want zo heet het nou eenmaal daar. kan moeilijk een plaatsnaam o.i.d. gaan vertalen naar het nederlands. Ook vind ik dat er dan meer info gegeven moet worden en de kans om het aan te passen. Ik had inderdaad alleen tekst ingestuurd, want hoe de rest werkt (met hoofdstukken en mooie inhoudsopgave's) begrijp ik ook geen bal van.

Graag dus even een reactie met een beetje opbouwende kritiek als dat kan? dan weet ik wat er fout aan was, en kan ik het een nieuwe poging geven...

dit is natuurlijk niet leuk bezig zijn als je zulk kritiek krijgt over belabberd nederlands spreken en het verwijt krijgen dat ik het makkelijk met vertaalmachine heb gedaan. – De voorgaande opmerking werd toegevoegd door Bengel19929 (overleg · bijdragen) PS: Wil je voortaan alsjeblieft ondertekenen met vier tildes (~~~~)? Er wordt dan automatisch een link naar je gebruikerspagina geplaatst.

Voor zover ik het kan zien vermeldt de verwijdermelding dat het ging om een (gedeeltelijk) niet-Nederlandstalige tekst. De melding is afgehandeld door Mbch331 (ping) en aangegeven door Kleuske (ping). Zij kunnen je eventueel uitleggen waarom het artikel is verwijderd. Het is niet goed te veel Keltisch en Engels te gebruiken in een artikel op de Nederlandstalige Wikipedia, omdat niet iedereen die talen spreekt. Daarnaast dient een artikel in correct Nederlands te zijn geschreven, ook als het een vertaling is. Met vriendelijke groet, Sikjes (overleg) 17 aug 2014 23:57 (CEST) PS. Als je hulp nodig hebt bij het opmaken van je artikel, kun je het beste een andere gebruiker vragen je daarbij te helpen. Ook zou je je kunnen aanmelden voor het coachingsprogramma.
Google kan een deel deel van de eerste zin nog vinden en die lijkt verdacht veel op die van Desmond-opstanden. In dat geval zou het een zogenaamd "Ellywa'tje" kunnen zijn, een onbedoelde doublure. Misschien kun je kijken of je dat artikel kunt uitbreiden, want vergeleken met en:Desmond Rebellions is het erg mager. Succes. Sander1453 (overleg) 18 aug 2014 00:13 (CEST)
De kritiek op de kwaliteit van de vertaling kwam oorspronkelijk van ErikvanB (ping). Terzijde, de benaming "Desmond-opstanden" kom ik buiten wiki-kloons alleen tegen op celticbritain.net, geen site om zomaar terzijde te schuiven, maar ze hebben het ook over "Jacobite-opstanden" die toch beter bekend staan als Jacobitische of Jakobitische opstanden. Ik heb wel een echte bron, een boek uit 2005, voor de benaming Desmond-rebellie. Ivory (overleg) 18 aug 2014 02:53 (CEST)
Voor wie graag had willen meelezen maar niet kon, hier de eerste alinea van het verwijderde artikel:
Aanhalingsteken openen

De Desmond Rebellions, plaatsgevonden tussen 1569-1573 en 1579-1583, was opgericht door de Graven van Desmond. het was om Elizabeth I's pogingen om haar controle over de provincie Munster te krijgen tegen te gaan. James Fitzmaurice Fitzgerald lanceerde de Eerste Desmond Opstand in 1569, het aanvallen van Cork en belegeren van Kilkenny. Henry Sidney, Lord Deputy of Ireland, mobiliseerde troepen en begon het land van Fitzmaurice's bondgenoeten te verwoesten. Dit had een verschrikkelijke invloed op Fitzmaurice, het brak zijn troepen op, daar de meesten van deze troepen terug moesten keren om hun land te verdedigen.

Aanhalingsteken sluiten
Zoals te lezen is, gaat de tekst mank aan meerdere euvels, waaronder deels dezelfde die ook te vinden zijn in de eerste bijdrage van Bengel19929 hierboven: hoofdlettergebruik, interpunctie, en onzorgvuldig formuleren. Daar komen dan vertaalfouten als "plaatsgevonden," "opgericht," "lanceerde" en "verschrikkelijke invloed" bij. Verder is het de vraag of "het" de manschappen van Fitzmaurice opbrak, of dat "hij" zijn troepen opbrak. Het probleem hier is dat kennelijk een tekst vrij letterlijk is vertaald en niet, wat wenselijker was geweest, dat de schrijver zich een beeld heeft gevormd van wat er precies is voorgevallen, en dat in eigen woorden uitlegt. Wie dit leest vraagt zich automatisch af of de schrijver zelf wel goed begrepen heeft wat er precies is gebeurd. Dan is een tekst niet geschikt voor de encyclopedie.
Het spijt me zeer voor de schrijver die zo zijn best heeft gedaan, dat hij nu op zo'n openbare plek als de helpdesk de ongezouten kritiek op zijn bijdrage krijgt, maar hij vraagt er wel zelf naar, dus bij dezen.  Wikiklaas  overleg  18 aug 2014 16:33 (CEST)

Stemming[bewerken]

Wil een bekende gebruiker of in ieder geval iemand die niet als commissielid zelf betrokken is bij de zojuist afgelopen stemming, zo vriendelijk zijn een conclusie te formuleren ter afronding? De oorspronkelijke stemcoördinator is wegens activiteiten elders helaas voor langere tijd verhinderd. Ivory (overleg) 18 aug 2014 02:53 (CEST)

Uitgevoerd Uitgevoerd door Robotje. Saschaporsche (overleg) 18 aug 2014 12:52 (CEST)

tabel[bewerken]

Dit artikel: Lijst van meren in Duitsland gebruikt tientallen malen "& n b s p ;" (natuurlijk aanelkaar,   "nowiki" werkt niet) maar als ik er een aantal verwijder verandert er niets aan de layout. Dan zijn ze toch overbodig? VanBuren (overleg) 18 aug 2014 13:15 (CEST)

Dat dient om ervoor te zorgen dat 10 km op één regel verschijnt, ipv 10 op de ene, en km op de andere regel. Lang niet op elk artikel is dat zo, of het gewenst is om weg te halen weet ik niet. Kukkie (overleg) 18 aug 2014 13:27 (CEST)
In dit geval staat de non-breaking space echter niet tussen "10" en "km", maar alleen in een tabelcel. Heeft het dan wel nut? Woodcutterty|(?) 18 aug 2014 13:31 (CEST)
Misschien om duidelijk te laten blijken dat die cel leeg is, handig als er bijvoorbeeld een nieuwe kolom aan de tabel toegevoegd wordt? Mvg, Trewal 18 aug 2014 13:33 (CEST)
Ik ben hem ook wel tegengekomen tussen 10 en km, maar of dat op dat artikel ook zo is weet ik niet. Kukkie (overleg) 18 aug 2014 14:46 (CEST)
Er zijn (of er waren) browsers die een lege cel anders weergeven dan een cel met inhoud. Een non-breaking-space is de manier om de cel dan wél inhoud te geven, terwijl-ie toch leeg blijft. Het feit dat er in jouw browser niks verandert als je die   weghaalt, wil niet zeggen dat dat bij andere gebruikers ook geen effect heeft. Met name als een volledige tabelrij of kolom leeg blijft, geven ook moderne browsers nog steeds een ander resultaat dan mogelijk gewenst:
Marokko
Algerijë
 
Libië
Egypte
Israël
Turkijë
Hier zie je een voorbeeld van twee tabellen (samen in 1 tabel om ze naast elkaar te krijgen), waarin het door mij beweerde geïllustreerd wordt. Bij mij krijgt de lege cel in de linker tabel dezelfde hoogte als de andere cellen, omdat er een &nbsp; in staat, die in de rechter tabel wordt veel minder hoog weergegeven omdat die echt helemaal leeg is. Je ziet hier trouwens ook een bug in de wikisoftware, die de tekst na de inspringende tabel niet terugzet naar de linkerkantlijn. Ik heb er daarom (weinig elegant) <div></div> omheen gezet.  Wikiklaas  overleg  18 aug 2014 15:33 (CEST)
Duidelijk! Woodcutterty|(?) 18 aug 2014 15:45 (CEST)
Om de hoogte van een lege rij gelijk te maken aan die van andere cellen, hoeft er maar in een van die cellen een non-breaking space te staan, zoals het volgende voorbeeld links laat zien:
Marokko Egypte
Algerijë Israël
 
Libië Turkijë
Marokko   Egypte
Algerijë Israël
 
Libië Turkijë
In de rechter tabel staat in één cel in de middelste kolom een &nbsp;, waardoor alle cellen in die kolom iets breder worden.  Wikiklaas  overleg  18 aug 2014 16:02 (CEST)
Dank voor de uitleg. VanBuren (overleg) 19 aug 2014 14:42 (CEST)

Profiel Thunderbird[bewerken]

profiel kan niet worden opgeslagen

Thunderbird profiel kan niet worden geladen 86.89.157.249 18 aug 2014 21:43 (CEST)

Doen andere internetdiensten het wel? Heb je recentelijk je wachtwoord of gebruikersnaam aangepast? Kloppen je instellingen? Sikjes (overleg) 18 aug 2014 21:49 (CEST)
Wat een hoop vragen aan iemand die hier gewoon een losse mededeling doet.  Wikiklaas  overleg  18 aug 2014 22:00 (CEST)
Verbanden leggen Wikiklaas :) Sikjes (overleg) 18 aug 2014 22:02 (CEST)
misschien beter de vraagsteller doorverwijzen naar deze helppagina. Vr groet Saschaporsche (overleg) 18 aug 2014 22:38 (CEST)

Gebruikersnamen[bewerken]

Ik ben allang lid van Wiki en heb een gebruikersnaam plus wachtwoord via Safari, echter via Firefox moest ik mij opnieuw aanmelden en daarvoor een andere gebruikersnaam opgeven, wel hetzelfde ww gebruikt. Nu heb ik een iPad en wilde de app downloaden, maar noch mijn inschrijving van Safari noch die van Firefox werkten, nu heb ik mij weer een andere gebruikersnaam moeten geven, met weer hetzelfde ww. Nu krijg ik een mail via mijn iMac dat ik dat moet bevestigen, maar ja ... via mijn iMac kent Wiki die nieuwe gebruikersnaam weer niet, ik krijg er een punthoofd van.

Dat kan ik me voorstellen. Het probleem is echter niet helemaal duidelijk. Als u inlogt, dan wordt u verzocht om een gebruikersnaam en een wachtwoord op te geven. Beide zijn nodig om in te kunnen loggen. Maar dat mag verder niet afhangen van het platform of de browser die u gebruikt. U moet, met andere woorden, onafhankelijk van het gebruik van Safari of FireFox, met dezelfde combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord in kunnen loggen. Is het probleem wellicht dat u op de vraag of het wachtwoord moet worden opgeslagen, "ja" antwoordt, en dat u bij het inloggen met een andere browser uw opgeslagen wachtwoord niet meer weet?  Wikiklaas  overleg  19 aug 2014 02:22 (CEST)
Via het programma Sleutelhangertoegang (op de iMac) kunnen de inlognamen en wachtwoorden bekeken worden die ooit via Safari zijn onthouden - misschien helpt dat. YewBowman (overleg) 19 aug 2014 10:47 (CEST)
Ik gebruik op mijn werk Internet Explorer, thuis heb ik FireFox en Google Chrome. Overal kan ik met dezelfde inlognaam en wachtwoord inloggen. Ik vermoed dus dat het probleem is dat de wachtwoorden niet overal opgeslagen zijn. En ook op mijn smarthpone kan ik gewoon inloggen. Dqfn13 (overleg) 19 aug 2014 11:06 (CEST)
Als U de gebruikersnaam nog wel weet, maar het wachtwoord niet meer, dan kunt u die naar U toe laten mailen. Eventueel op de Safari even uw email instellen, als u dat nog niet had gedaan. Als U geen email heeft ingesteld (bij speciaal:voorkeuren, rechts-boven in het scherm) en U mocht uw wachtwoord ooit vergeten/verliezen, dan kan niemand het meer achterhalen. Daarom gewoon altijd een email-adres instellen (eentje die U gebruikt, ook over 10 jaar nog!). ed0verleg 20 aug 2014 20:07 (CEST)

Fred Kruimink. Dit artikel heb ik als dochter ook marineofficier op wikipedia gezet.[bewerken]

Dit stuk over Frederik Everhardus Kruimink zoals ook het stuk vermeld Frits is door mij op Wikipedia gezet. Ikzelf was ook marine officier en voor het inhoudelijke gedeelte ben ik verantwoordelijk en heb ik na het overlijden van mijn vader voor het blad van de Engelandvaarders gezet. De gedreven pen en inkt en meer correcties worden nu te ver doorgevoerd. Een zekere door jullie gewaardeerde collega (maar niet van mij) gaat zelfs zover, omdat het regeltje van de taal dat zegt., Geen 2 namen in de titel dus de eigenwijs, ondanks dat in het stuk duidelijk de naam Frits staat, veranderd Frederik Everhardus en Frits in Fred. Het is geen Fred Flinstone waar wij het over hebben. Het is ongehoord en ook kwetsend voor de nabestaande dat dit onder wijzigingen doorvoeren mag gebeuren. Willen jullie voor mij a.u.b. de fout correctie van Arnjetje of zal ik maar zeggen Aaatje wijzigen. Ik krijg de titel niet gewijzigd. Bij de ouderen in boeken of WOII programma goed tijden slechte tijden en meer staat mijn vader bekend als Frits/Beer of engels Bear. Nooit is hij Fred genoemd. Bijzonder arrogant en onhebbelijk en ongehoord om zo een stuk te wijzigen m.v.gr.

Saskia Kruimink

Geachte Saskia Kruimink,
welkom op Wikipedia. Ik heb als tijdelijke maatregel het artikel henoemd naar Frederik Kruimink. Ik neem aan dat u de gebruiker Skuimink bent die in 2012 het artikel flink uitbreidde. Fijn dat u meehelpt bij het verbeteren van Wikipedia. Iedereen hier heeft het beste voor met het artikel over uw vader en men streeft enkel om alles correct weer te geven. Wij baseren ons hierbij zoveel mogelijk op neutrale bronnen. Indien er fouten staan zijn wij natuurlijk bereid dit aan te passen.
De naam van het artikel werd in mei aangepast door gebruiker Adnergje, die in de bewerkingssamenvatting aangeeft dat dit gedaan is wegens naamconventies en dat de orginele naam te lang is. Ik neem aan dat deze hierbij de naam foutief heeft ingekort. Aangezien er geen bron hiervoor is gegeven heb ik dit ongedaan gemaakt. Ik zal Adnergje hierover informeren.
Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geinformeerd en hoop dat u uw mening over arrogantie van onze schrijvers wilt herzien. Het is niemands intentie om te kwetsen of om foute informatie te verspreiden. Men investeert vrije tijd om correcte informatie te delen en ik denk dat onze schrijvers dit niet verdienen.
Met vriendelijke groet, Taketa (overleg) 20 aug 2014 05:58 (CEST)
Goedemorgen Saskia,
Voor de naam van een artikel over een persoon gebruiken we doorgaans de meest gangbare naam. Vaak is dat niet de volledige naam, wellicht dat Adnergje daarom tot hernoeming overging. Maar als je vader voornamelijk (ook buiten de "officiëlere" stukken en gelegenheden) bekendstond als Frederik Everhardus Kruimink, dan dient de hernoeming gewoon teruggedraaid te worden. Afgaande op je bericht hier en het artikel zelf, concludeer ik dat Frits Kruimink zijn meest gangbare naam is (wat ondersteund lijkt te worden door Google-resultaten, maar die worden over het algemeen niet als goede graadmeter beschouwd; "Frederik Kruimink" en "Fred Kruimink" komen ook beide, in zeer geringe mate, naar voren in de zoekresultaten). In dat geval is het inderdaad wel zo netjes als het artikel daarin hernoemd wordt.
Met vriendelijke groeten — Mar(c). [O] 20 aug 2014 10:54 (CEST)
Goedemiddag Saskia, ik heb de pagina in mei inderdaad hernoemd omdat artikelen er niet makkelijker vindbaar op worden als alle voornamen in een artikelnaam staan. Hoe ik destijds bij "Fred" ben gekomen weet ik niet meer, maar onder andere de Defensiekrant in 2008 gebruikte die voornaam. Daar wij doorgaans geen contact hebben met familieleden, moeten wij het doen met openbaar te vinden bronnen; een officieel communicatiekanaal van de werkgever lijkt dan heel betrouwbaar, zeker als het een onderdeel van een overheid is. Ik heb toen inderdaad niet gezien dat in de inleiding stond dat hij normaal gesproken Frits of Beer genoemd werd, mijn excuses hiervoor.
Dan wat betreft de foto (aangehaald op mijn overlegpagina): u kunt te allen tijde een andere foto van uw vader uploaden, maar houd er wel rekening mee dat u ofwel zelf de fotograaf moet zijn geweest, u op een andere manier de auteursrechten hebt verkregen of het een anderszins vrij te gebruiken foto moet zijn. Groet, Adnergje (overleg) 20 aug 2014 12:27 (CEST)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Beeldtaal[bewerken]

Als ik deze pagina in het Engels wil bekijken, krijg ik iets totaal anders... Ik wilde de pagina delen met een Engels sprekend persoon en het ging met name over het gebruik van de foto van Jacob Riis, die op de Engelse versie niet voorkomt... En om nou de hele pagina zelf te vertalen...ik zou t wel kunnen maar dat is een hele klus... – De voorgaande opmerking werd toegevoegd door Hildairene (overleg · bijdragen)

Hoi Hildairene, het is niet geheel duidelijk wat u van ons verwacht. Pagina's worden eigenlijk zelden letterlijk vanaf een andere taalversie vertaald, dus dat er op de Engelstalige Wikipedia andere keuzes worden gemaakt omtrent gebruikte foto's en dergelijke komt heel vaak voor. Velocitas(↑) 20 aug 2014 17:16 (CEST)

Hulp bij controle teksten voor plaatsing[bewerken]

Wie kan mij helpen met het probleem dat elke keer als ik een vertaald artikel uit het Engels of het Duits vertaal steeds kritiek krijg dat het onduidelijk is wat ik bedoel. Het laatste voorbeeld is de pagina wapen van de hertog van Norfolk dat door Gebruiker:Mvdleeuw op de verwijderlijst is gezet. Hij reageert op mijn commentaar dat ik de teksten zo goed mogelijk vertaal dat

"Ik vind het een bijzonder slecht idee om iets wat zo goed mogelijk zelf vertaald is gelijk maar in de hoofdnaamruimte te gooien. Je hebt toch ook wel gezien dat er werkelijk tenenkrommende en onbegrijpelijke zinnen in zitten? Zet het dan eerst op je eigen kladblok en laat iemand anders er eens naar kijken."

Ik vind de teksten op mijn eigen kladblok omdat de letters als je het kladblok bewerkt zo dun dat ik vanwege mijn slechte zicht niet goed kan zien. Om deze reden zet ik de laatste tijd alleen de titels van de artikelen die ik zou willen schrijven op mijn kladblok en werk ik de tekst van het artikel zelf op een Word-bestand uit waar ik de letters wel goed kan lezen zodat ik dan minder vreemd gespelde woorden of vreemd lopende zinnen maak. Dit heeft er echter niet toe geleid dat het probleem verholpen was en ik wil juist weer een artikel in de hoofdnaamruimte plaatsen maar nu durf ik niet meer. Wie kan mij helpen?Bean 19 (overleg) 20 aug 2014 20:26 (CEST)

Het beste is om het artikel vanuit Word naar je kladblok te kopiëren en het daar eerst te publiceren. Vervolgens kun je op de pagina Wikipedia:Overleg gewenst vragen of iemand het artikel wil controleren. Sikjes (overleg) 20 aug 2014 20:32 (CEST)
Het is ook mogelijk om in de opties van je browser te regelen dat de standaardlettergrootte groter wordt. Specifiek voor Wikipedia zal het ook via je css.pagina mogelijk zijn, lijkt me. Pompidom (overleg) 21 aug 2014 08:56 (CEST)
Ik heb het uiterlijk van het bewerkscherm aangepast zodat de letters iets dikker geworden zijn". Het blijft toch wel handig als iemand even naar mijn formuleringen kijkt, want dat is en blijft mijn zwakke punt. Bean 19 (overleg) 21 aug 2014 12:38 (CEST)
Wat over het algemeen daarmee ook goed helpt: lees je tekst, zo nodig hardop, helemaal door. Pompidom (overleg) 21 aug 2014 12:41 (CEST)

Hoofdpagina[bewerken]

Slobodan Milošević werd niet in 1989 president van Joegoeslavië. Van 1997 tot 2000 was hij wel president van romp-Joegoeslavië (Servië en Montenegro). Daarvoor van Servië, van 19901989-1997. Hoe ik dit veranderen kan weet ik niet. Milošević was de eerste politicus die een nationalistische koers ging varen en was meedogenloos richting tegenstanders, vaak middels media-afrekeningen. Hij heeft in belangrijke mate bijgedragen in het opblazen van het oude Joegoeslavië. Maar hij liet etnische zuiveringen over aan lokale groepen (Bosnische Serviers, leiders van de Kraijina en Oost-Slavonie, soms ook het oude leger (JNA)). Dat lijkt me een betere kenschets. Hoewel hij deze operaties wel degelijke kende en goedkeurde. 82.174.116.230 20 aug 2014 20:56 (CEST)

Beste Anoniem, dank voor je commentaar. De tekst die wordt getoond op de hoofdpagina kun je hier Sjabloon:Uitgelicht 20 augustus vinden. Hij is (gedeeltelijk) afkomstig uit het artikel zelf: Slobodan Milošević. Voel je vrij en ga je gang om verbeteringen aan te brengen, echter let er op dat het zeer gewenst is om betrouwbare referenties/bronnen te gebruiken en te vermelden! Veel succes met bewerken! vr groet Saschaporsche (overleg) 20 aug 2014 21:25 (CEST)
Goedenavond, dank voor uw oplettendheid! Ik heb het inmiddels wat aangepast en hoop dat het er nu correcter staat. Groet, Adnergje (overleg) 20 aug 2014 21:57 (CEST)
Mijn dank voor het aanpassen, Adnergje. 82.174.116.230 21 aug 2014 00:03 (CEST)

Tuinplant[bewerken]

Ikheb een plant in de tuin die in de winter een mooi groen blad heeft witte strepen . In de zomer sterft het blad af en komen er stelen met groene besjes tevoorschijn , die lijken op erwten,en later oranje kleuren. Ik weet niet hoe de plant heet. Kunt U het mij zeggen? – De voorgaande opmerking werd toegevoegd door 217.27.230.188 (overleg · bijdragen) 22 aug 2014 11:56‎

Hoogstwaarschijnlijk is dit de Italiaanse aronskelk. Vr. groet, --JanB (overleg) 22 aug 2014 13:06 (CEST)