Help:Samenvoegen van artikelen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Vermeld samen te voegen artikelen op Wikipedia:Samenvoegen
Overzicht hulppagina's
Wikipedia-terminologie

Het samenvoegen van artikelen kan gedaan worden wanneer twee bestaande artikelen elkaar in inhoud overlappen. Het is een handmatig (niet geautomatiseerd) proces waarbij twee bestaande overeenkomstige artikelen door een gebruiker worden samengevoegd tot één artikel.

Artikelen nomineren voor samenvoeging[bewerken]

Zie je een artikel dat zou moeten worden samengevoegd met een ander artikel, dan kun je de Wikipediagemeenschap daar op de volgende manier op wijzen:

Als eerste: Plaats op beide artikelen een sjabloon dat aangeeft dat de artikelen moeten worden samengevoegd. Door plaatsing van het sjabloon wordt het artikel automatisch in de categorie Wikipedia:Samenvoegen geplaatst. Als je een mening hebt over welk artikel de juiste titel heeft, kan je deze sjablonen gebruiken:

  • in het artikel met de juiste titel: {{samenvoegenvan|naam van het andere artikel}}.
  • in het artikel met de verkeerde titel: {{samenvoegennaar|naam van het andere artikel}}.

Als je niet kunt kiezen, of de keuze aan een ander wilt overlaten, kan je in beide artikelen dit sjabloon gebruiken:

  • {{samenvoegen|naam van het andere artikel}}.

Vermeld de beide artikelen ook even op Wikipedia:Samenvoegen, voor het overzicht hoe lang het verzoek er al staat, en om eventueel je opmerkingen toe te voegen. Ook wanneer je twijfelt of pagina's wel of niet moeten worden samengevoegd, kan dat daar besproken worden.

Zelf samenvoegen[bewerken]

Zélf twee artikelen samenvoegen verdient echter de voorkeur, dus heb je de tijd en de kennis in huis, ga dan vooral je gang. Het samenvoegen doe je als volgt:

  • Knip de tekst handmatig vanuit het nieuwste artikel (het artikel met de kortste voorgeschiedenis) naar het andere artikel. Vermeld in de samenvatting duidelijk waar de nieuwe tekst vandaan komt, om geen auteursrechten van eerdere schrijvers te schenden. Is na de samenvoeging een titelwijziging nodig, vraag dan hulp via de moderatorverzoekpagina voor artikelverplaatsen.
  • Integreer beide teksten zodat er een logisch en lopend verhaal ontstaat
  • Maak een redirectpagina van het eerste, nu lege artikel, zodat deze voortaan doorverwijst naar het tweede artikel waarin alle tekst in terecht is gekomen. Wie op de titel van de nu lege pagina terechtkomt, wordt dan automatisch doorgestuurd naar de nieuwe plek waar het artikel staat.
  • Controleer met "links naar deze pagina" of er geen dubbele redirects zijn ontstaan

Het is ook mogelijk dat de voor samenvoeging voorgedragen artikelen over verschillende zaken gaan, wat niet voor iedereen duidelijk is. In dat geval dienen de artikelen zodanig te worden herschreven dat de kans op verwarring kleiner wordt.

Samenvoegen van categorieën[bewerken]

Als je twee categorieën tegenkomt die over hetzelfde gaan, kan je dit meestal het beste via de categorieverwijderlijst regelen.