Wikipedia:Te beoordelen categorieën

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Naar onder  Naar inhoud
Naar onder

1rightarrow.png WP:TBC
1rightarrow.png WP:CVW
1rightarrow.png WP:VC
1rightarrow.png WP:TVC

Inhoud

Uitleg[bewerken]

Overzicht beheerpagina's

Let op: Het is NIET de bedoeling de artikelen in een categorie vast uit die categorie te halen, alvorens deze te nomineren voor verwijdering. De moderator die de verwijdering uitvoert, zal na het verwijderen van een categorie ook de verwijzingen naar die categorie weghalen of aanpassen. Dit moet niet vooraf gebeuren, omdat men commentaar moet kunnen leveren op een verwijderingsnominatie. Als de verwijzingen naar de categorie voortijdig worden verwijderd (of bijvoorbeeld door een bot worden aangepast), is het zeer moeilijk deze artikelen en verwijzingen weer terug te vinden als na discussie de categorie toch niet wordt verwijderd.

Deze pagina is bestemd voor het vermelden van categorieën die in hun geheel uit het systeem verwijderd kunnen worden. Dit kunnen categorieën zijn waarvan je vindt dat deze niet thuishoren in Wikipedia of waarvan de inhoud moet worden verplaatst. Geef hier duidelijk de reden aan; geef ook aan of het om een hernoeming van de categorie gaat en vermeld in dat geval ook de nieuwe naam van de categorie. Plaats tevens op de categorie zelf het {{catweg}}-sjabloon; indien het om het hernoemen van de categorie gaat, plaats je het sjabloon {{catweg|h=Nieuwe_naam_van_de_categorie}} op de categorie.

Pas nadat een categorie verwijderd is, moeten de links naar die categorie ook nog verwijderd of aangepast worden.

Mocht je het niet eens zijn met het plaatsen van een categorie op deze lijst, dan kan je dat aangeven. Langere discussies over het al dan niet verwijderen van een categorie zijn het meest op hun plaats op de overlegpagina bij de betreffende categorie en kunnen verplaatst worden. (Geef dan even aan op deze pagina dat de discussie daarnaartoe is verplaatst.) Langere discussies, zoals over de structuur van de categorieën, vinden plaats in het Categoriecafé.

Plaats een nieuwe kandidaat voor verwijdering onderaan deze lijst, bij de dag van vandaag. Als het om een typfout in de titel gaat (of je eigen fout), dan kan het onder de kandidaten voor directe verwijdering, met vermelding van de juiste titel.

Een pagina (dus ook een categorie) die definitief is verwijderd, wordt in het logboek verwijderde pagina's vermeld. Zie ook Archief 2007 voor de discussies (vanaf juli), en de geschiedenis van Wikipedia:Te beoordelen categorieën voor oudere discussies

Recente beoordelingsessies[bewerken]

Hier staan recent afgehandelde subpagina's. Het is niet de bedoeling om de sub-pagina's op te schonen, ze dienen als archief van verwijdernominaties


Week 47[bewerken]

Weekpagina aan volglijst toevoegen | Geschiedenis van weekpagina bekijken | Alleen weekpagina bekijken

Nuvola apps knotes.png
Uitgevoerd
Onderstaande verzoeken zijn door een moderator bekeken en uitgevoerd als daar aanleiding toe was.

Toegevoegd maandag 17/11, te verwijderen vanaf 01/12[bewerken]

Toegevoegd dinsdag 18/11, te verwijderen vanaf 02/12[bewerken]

 • ...

Toegevoegd woensdag 19/11, te verwijderen vanaf 03/12[bewerken]

 • ...

Toegevoegd donderdag 20/11, te verwijderen vanaf 04/12[bewerken]

Toegevoegd vrijdag 21/11, te verwijderen vanaf 05/12[bewerken]

 • ...

Toegevoegd zaterdag 22/11, te verwijderen vanaf 06/12[bewerken]

 • ...

Toegevoegd zondag 23/11, te verwijderen vanaf 07/12[bewerken]

Week 49[bewerken]

Nuvola apps knotes.png
Uitgevoerd
Onderstaande verzoeken zijn door een moderator bekeken en uitgevoerd als daar aanleiding toe was.

Weekpagina aan volglijst toevoegen | Geschiedenis van weekpagina bekijken | Alleen weekpagina bekijken

Toegevoegd maandag 01/12, te verwijderen vanaf 15/12[bewerken]

 • Categorie:Beul naar nationaliteit en alle onderliggende categorieën ... Amerikaanse beul, Italiaanse beul, Britse beul, Duitse beul, Israëlische beul, Nederlandse beul, Russische beul, Zuid-Nederlandse beul - Al deze categorieën zijn foutief benoemd : hier geen verbuigings-e, en bij Zuid-Nederlands hoort gebruikelijk 'voor 1830'. Buiten dat lijkt me deze structuur niet echt nodig. Ooit is hier de categorie:belastingambtenaar verwijderd als 'NE' (zie hier). Persoonlijk vond ik zo een categorie, net als de categorie:beul, wel 'E', maar dan wel zonder indeling naar nationaliteit. De Engelse Wikipedia gaat daarin veel te ver. - AGL (overleg) 1 dec 2014 18:23 (CET)
  • Merk bij beoordeling op dat ik – als behandelend moderator – deze categorieën in juli 2013 op verzoek hernoemd heb. JurriaanH (overleg) 1 dec 2014 18:40 (CET)
  • Tegen Tegen - Als aanbrenger van deze categorieën en van de vele bijbehorende artikelen moet ik natuurlijk wel reageren dan wel protesteren. Allereerst de verbuigings-e: dat laat ik aan de Neerlandici onder ons over, want daar ben ik niet sterk in. Verder zie ik niet in waarom er vergeleken moet worden met de categorie belastingambtenaar, die volgens mij een hele specifiekere ambtenarengroep is dan de toch meer algemenere groep beulen. Deze groep is sinds de middeleeuwen tot en met heden zeer aansprekend. Ze zijn immers verbonden met andere personen op Wikipidea, denk maar aan de beschreven (en nog niet beschreven) (serie)moordenaars en oorlogsmisdadigers. Daarnaast zijn ze ook verbonden als uitvoerders van de hoogst mogelijke straf; de Doodstraf. Dit rechtvaardigt alleen al de aanwezigheid van de categorie:beul. Waarom dan de keuze voor de onderverdeling? Ten eerste: ik ben al een tijdje bezig met een privé-project Beulen, waarin ik met name Nederlandse, Engelse en Duitse beulen beschrijf. Ik heb in veel gevallen al een beginnetje gemaakt, maar niet gepubliceerd. Echter ik kan wel vertellen dat er heel veel beulen\beulsfamilies geweest zijn, zie o.a. Engels overzicht van Beulen en Nederlands overzicht Beulen, wat een onderverdeling naar Engelse, Amerikaanse, Franse, Duitse en Nederlandse nationaliteit rechtvaardigt. Ik kan me wel in vinden in een richtlijn dat een onderverdeling minstens vijf pagina's\namen moet bevatten om een 'E' te zijn. Voor zover ik kan bepalen zou dit alleen gelden voor de nu aanwezige Israëlische beul. Tot slot moet ik mijn Wikipedia-tijd verdelen tussen diverse projecten (WOII, beulen, softwaretest, rode ridder) die ik nu (privé) onderhanden heb, waarbij ik mij de laatste tijd meer heb gericht op het beschrijven van diverse Duitse generaals.
   Verder wil ik opmerken dat ik in de aanmelding van AGL geen feitelijke argumentatie ben tegengekomen die een (algemene) nominatie voor verwijdering van deze (sub)categorieën rechtvaardigt, slechts een persoonlijk gevoel. Daarom stel ik bij deze voor om deze nominatie ongedaan te maken en hoogstens de kwestie van de verbuigings-e ter sprake te stellen. Elvesham (overleg) 2 dec 2014 12:58 (CET)
  • Tegen Tegen - zinnige verdeling naar nationaliteit. Wwikix (overleg) 2 dec 2014 13:01 (CET)
  • Tegen Tegen - Net als de vorige weken, geen structuren slopen. Net zoals we in Nederland ook slechts één vulkaan hebben. Hierbij geldt wel, dat de beulcategorieën nog nagekeken moeten worden, want de Israëlische beul is nog gecategoriseerd naar Israelisch recht, de Amerikaanse beul naar criminaliteit en de Italiaanse beul alleen naar Italiaans persoon. Overigens, je wil niet dat de categorie Italiaans persoon uit veel personen bestaan. En daarom, moet je dus mensen categoriseren, naar bijvoorbeeld beul. Halandinh (overleg) 3 dec 2014 11:19 (CET)
  • Je zou je wel kunnen afvragen of een beul E is. Tenslotte is hij/zij niet meer dan een ambtenaar die een door de overheid ingestelde taak uitvoert, en die zonder probleem door een andere functionaris vervangen kan worden. Als we besluiten dat een beul NE is - misschien moet dat niet hier gebeuren - zijn de categorieën natuurlijk ook niet relevant - Skuipers (overleg) 3 dec 2014 16:00 (CET)
   • Zoals je zelf aangeeft, dat is een hele andere discussie, de E-waardigheid van de artikelen moeten we niet hier bespreken. Maar, een beul is niet E omdat hij een beul is. Halandinh (overleg) 3 dec 2014 22:56 (CET)
  • Tegen Tegen In meerderheid goedgevulde subcategorieën. Geen reden tot verwijdering. Andries Van den Abeele (overleg) 12 dec 2014 11:34 (CET)

Toegevoegd dinsdag 02/12, te verwijderen vanaf 16/12[bewerken]

Toegevoegd woensdag 03/12, te verwijderen vanaf 17/12[bewerken]

Toegevoegd donderdag 04/12, te verwijderen vanaf 18/12[bewerken]

 • ...

Toegevoegd vrijdag 05/12, te verwijderen vanaf 19/12[bewerken]

Toegevoegd zaterdag 06/12, te verwijderen vanaf 20/12[bewerken]

Opmerking Opmerking Voor al deze bovenstaande gevallen. Als het voor 99% duidelijk is en in een zeldzaam geval twijfel: er kan gewoon bovenaan op de categoriepagina in het hoofdingsjabloon aangegeven worden dat het om de gemeente gaat. Romaine 8 dec 2014 00:44 (CET)

Toegevoegd zondag 07/12, te verwijderen vanaf 21/12[bewerken]

 • ...

Week 50[bewerken]

Weekpagina aan volglijst toevoegen | Geschiedenis van weekpagina bekijken | Alleen weekpagina bekijken

Toegevoegd maandag 08/12, te verwijderen vanaf 22/12[bewerken]

 • Categorie:Molen in de Schermer wijzigen in Categorie:Molen in Schermer, zie categorie:Schermer. Wwikix (overleg) 8 dec 2014 14:27 (CET)
  • Opmerking Opmerking - de gemeente Schermer wordt op 1 januari opgeheven, dan zal deze categorie naar alle waarschijnlijkheid verwijderd worden. - Tengwa osse.svgTengwa rómen.svgTengwa osse.svgTengwa óre.svg - (Gebruiker - Overleg) 8 dec 2014 17:03 (CET)
   • Lijkt mij dan onzin om voor net iets meer dan een week de categorienaam aan te passen. Sjoerd de Bruin (overleg) 8 dec 2014 17:05 (CET)
    • Deze categorie is niet aangemaakt op gemeente Schermer maar op droogmakerij De Schermer. Omzetten na 1 januari lijkt me dus niet handig, lidwoord weglaten ook niet, omdat voor mijn gevoel het lidwoord bij de naam hoort, zonder klinkt in ieder geval niet. Etersheim - Etersheimer Braakmolen met zeilen.jpg Akoopal overleg 8 dec 2014 21:32 (CET)
     • Dat is niet juist, deze categorie valt onder de gemeente Schermer. Maar de voordracht kan inderdaad vervallen omdat per 1 januari gemeente Schermer niet meer bestaat. Wwikix (overleg) 9 dec 2014 11:43 (CET)
     • Als de categroie is aangemaakt naar de droogmakerijk dan Voor Voor verwijderen, aangezien we naar molens gemeente categoriseren. De inhoud kan per 1 januari in de Categorie:Molen in Alkmaar, voor zover de betreffende molens nu in de gemeente Schermer staan en als ik het goed heb zijn ze dat allemaal. - Tengwa osse.svgTengwa rómen.svgTengwa osse.svgTengwa óre.svg - (Gebruiker - Overleg) 10 dec 2014 14:39 (CET)
      • Tja, ga vooral alleen categoriseren op de nukken van de politiek, en niet om zinnige historische onderverdelingen. Niemand die probeert te navigeren via de categorieën zal de molens van de Schermer onder Alkmaar zoeken. Dit is voor mij de druppel om te besluiten dat categorisatie echt onbruikbaar is geworden, en ik zal niet meer aan dat dode paard gaan trekken. Etersheim - Etersheimer Braakmolen met zeilen.jpg Akoopal overleg 11 dec 2014 01:08 (CET)
       • Tsja, dat is hoe de categorisatie van molens nu werkt. Er is al geen categorie:Schermer (droogmakerij) en onder Categorie:Polder in Nederland geen categorisatie per polder of droogmakerij. Nu voer je voor een droogmakerij een categorie in die verder los staat van enige structuur. Ik kan me je logica voorstellen om molens naar droogmakerig te categoriseren maar dat zal dan breder ingevoerd moeten worden dan voor een willekeurige polden en ik zou aanraden dit in de groep te gooien in het Categoriecafé. - Tengwa osse.svgTengwa rómen.svgTengwa osse.svgTengwa óre.svg - (Gebruiker - Overleg) 11 dec 2014 13:01 (CET)
        • Nou, ik bedoel ook zeker de algemene tendens meteen te categoriseren naar nieuwe gemeentes, en de oude gemeentes meteen helemaal weg te gooien, zodat de historische structuren niet meer vindbaar zijn, en er effectief weer informatie verloren gaat. Maar zoals ik al zei, jullie doen maar, bruikbaar is het mijn inziens allang niet meer. Etersheim - Etersheimer Braakmolen met zeilen.jpg Akoopal overleg 11 dec 2014 20:18 (CET)
         • Nu ben je twee tegenstrijdige dingen aan het verdedigen: categoriseren naar oude gemeente en categoriseren naar relevant geografisch gebied. De gemeente Schermer is namelijk niet hetzelfde als de polder. Dan lijkt het me inderdaad beter dat wij maar doen en zodra je eruit bent waar je voorkeur nu ligt kun je alnog je standpunt naar voren brengen on het Categoriecafé. Een lijst met molens in de Schermer kan trouwens prima, als je dat nog wat lijkt. Er is al een Sjabloon:Navigatie windmolens in de Schermer, wat al je vrees voor verlies aan informatie zou weg moeten nemen en wat een prima basis is om zo'n lijst op te zetten. De lijst op Schermer (droogmakerij) kan ook uitgebreid worden. Het zijn ook artikelen (incl. lijsten) die informatie bevatten, niet zozeer categorieen. - Tengwa osse.svgTengwa rómen.svgTengwa osse.svgTengwa óre.svg - (Gebruiker - Overleg) 12 dec 2014 08:57 (CET)
 • Categorie:Poort in Groningen wijzigen in Categorie:Poort in Groningen (stad), zie categorie:bouwwerk in Groningen (stad). Wwikix (overleg) 8 dec 2014 17:21 (CET)
  • Voor Voor hernoemen, zou immers zo ook op stadspoorten van andere steden in de provincie kunnen slaan maar dat is de bedoeling van de categorie niet. - Tengwa osse.svgTengwa rómen.svgTengwa osse.svgTengwa óre.svg - (Gebruiker - Overleg) 10 dec 2014 14:39 (CET)

Toegevoegd dinsdag 09/12, te verwijderen vanaf 23/12[bewerken]

 • Categorie:Gemeentelijk monument wijzigen in Categorie:Gemeentelijk monument in Nederland, er kunnen ook gemeentelijke monumenten in andere landen zijn. Wwikix (overleg) 9 dec 2014 13:37 (CET)
  • Is de term Gemeentelijk monument niet specifiek Nederlands en dan niet qua taal maar specifiek voor Nederland? Als dat niet zo is dan zou hernoemen nodig zijn, anders niet. Als er ook gemeentelijke momumenten buiten Nederland zijn dan zal ook het artikel aangepast moeten worden door kopjes voor de buitenlanden toe te voegen of hernoemd moeten worden naar Gemeentelijk monument in Nederland. - Tengwa osse.svgTengwa rómen.svgTengwa osse.svgTengwa óre.svg - (Gebruiker - Overleg) 10 dec 2014 14:42 (CET)

Toegevoegd woensdag 10/12, te verwijderen vanaf 24/12[bewerken]

 • Categorie:Verzetsmonument wijzigen in Categorie:Verzetsmonument in Nederland - bevat alleen artikelen over Nederlands verzet. Wwikix (overleg) 10 dec 2014 10:50 (CET)
  • Ik kan me voorstellen dat ook buiten Nederland verzetsmonumenten staan, dus voor zowel een Categorie:Verzetsmonument als voor een specifieke voor Nederland, waarvoor in elk geval voldoende inhoud is, is iets te zeggen. Misschien kan de in Nederland al aangemaakt worden. de inhoud overgezet worden en is hernoemen niet nodig. - Tengwa osse.svgTengwa rómen.svgTengwa osse.svgTengwa óre.svg - (Gebruiker - Overleg) 12 dec 2014 13:43 (CET)
 • Categorie:Saint-Denis - graag hernoemen naar Categorie:Saint-Denis (Seine-Saint-Denis), conform het hoofdartikel en naar aanleiding van Categorie:Saint-Denis (Réunion); Réunion is ook een Frans departement, dus specificatie naar departement is nodig om verwarring met de andere categorie te voorkomen. - Tengwa osse.svgTengwa rómen.svgTengwa osse.svgTengwa óre.svg - (Gebruiker - Overleg) 10 dec 2014 14:30 (CET)
 • Categorie:Dal van de Aa - Overcategorie en foutief gecategoriseerd, maar dat laatste is geen reden om te verwijderen. Dit is het categoriseren van beken, kreken en kleinere stroompjes waar ze in uitmonden. Met andere woorden, ze stromen allemaal in in De Aa, dus worden ze gecategoriseerd naar De Aa. Dat wil dus ook zeggen, dat de naam van de categorie dus foutief is. Dit is dus feitelijk geen streek (waar ligt de streek dan?). De moedercategorie van deze categorie zou moeten zijn Categorie:Stroomgebied van de Maas, maar dat is een artikel, geen categorie. Concreet gezegd, ik vind niet dat je rivieren, kreken, beken en kanalen moet gaan categoriseren naar het water waarin ze uitmonden. Zoals we ook geen kanalen gaan categoriseren naar gemeente. Halandinh (overleg) 10 dec 2014 22:15 (CET)

Toegevoegd donderdag 11/12, te verwijderen vanaf 25/12[bewerken]

Toegevoegd vrijdag 12/12, te verwijderen vanaf 26/12[bewerken]

 • ...

Toegevoegd zaterdag 13/12, te verwijderen vanaf 27/12[bewerken]

Toegevoegd zondag 14/12, te verwijderen vanaf 28/12[bewerken]

Week 51[bewerken]

Weekpagina aan volglijst toevoegen | Geschiedenis van weekpagina bekijken | Alleen weekpagina bekijken

Toegevoegd maandag 15/12, te verwijderen vanaf 29/12[bewerken]

Wist ik (nog) niet en wat mij (aanmaker) betreft kan hij ook nu weg. Ik kan er ook een redirect van maken, zoals bij een aantal andere landen al gedaan. --Stunteltje (overleg) 15 dec 2014 14:06 (CET) Uitgevoerd Uitgevoerd en de verwijzing naar hier weggehaald. (En als ik daarmee in de fout ben hoor ik dat wel.) --Stunteltje (overleg) 16 dec 2014 23:29 (CET)
Een redirect is zeker niet de bedoeling bij categorieën. Kan je een lijstje geven van gevallen waar dat nog in gebruik is? Die zouden namelijk allen verwijderd moeten worden. Dinosaur918 (overleg) 16 dec 2014 23:48 (CET)
Oef. Als dat zo is gaat er inderdaad meer mis. Ik heb dat inmiddels een aantal keren toegepast in Categorie:Schip naar land. Verder nergens. --Stunteltje (overleg) 17 dec 2014 07:33 (CET)
Geen probleem. Ik heb ze allemaal kunnen opspeuren en hieronder genomineerd. Dinosaur918 (overleg) 17 dec 2014 23:38 (CET)
 • Categorie:Aartsbisschop van Washington D.C. - hernoemen naar Categorie:Aartsbisschop van Washington. (Aarts)bisdommen worden genoemd naar een plaats, en niet naar een staat. Zie ook hier. Een misverstand is dus uitgesloten - Skuipers (overleg) 15 dec 2014 14:28 (CET)
  • Het is veel veiliger om er van uit te gaan dat misverstanden WEL mogelijk zijn. Ik kan mij best voorstellen dat iemand zoekt naar de bisschop van de staat Washington, niet wetende dat dat in feite de bisschop van Seattle is. Wet van Murphy en zo. The Banner Overleg 17 dec 2014 02:35 (CET)
   • Bij (aarts)bisschoppen houden we de naamgeving aan die de betreffende kerk gegeven heeft. Zie ook bv de categorie:Bisschop van Luik en de categorie:Aartsbisschop van Utrecht, waar niemand op het idee komt dat daar (plaats) aan toegevoegd moet worden omdat er een misverstand zou kunnen ontstaan met een bisschop van een niet-bestaand provinciaal bisdom - Skuipers (overleg) 17 dec 2014 11:54 (CET)
    • Zelf weten, het gaat vanzelf wel een keertje fout omdat er verwarring is. Onderschat nooit de capaciteiten van mensen op het gebied van vergissen. The Banner Overleg 17 dec 2014 16:54 (CET)
     • Verwarring met de staat zou niet moeten kunnen maar D.C. is niet de enige plaats met de naam Washington, daar zijn er tientallen van, en dan is er wel degelijk verwarring mogelijk. Vandaar Tegen Tegen hernoemen. - Tengwa osse.svgTengwa rómen.svgTengwa osse.svgTengwa óre.svg - (Gebruiker - Overleg) 19 dec 2014 12:08 (CET)
      • Het verschil is dat bij "normale" categorieën er zomaar een nieuwe subcat kan ontstaan als dat in verband met nieuwe artikelen zinvol lijkt te zijn. Bij (aarts)bisdommen is dat niet het geval. Ik durf wel te wedden dat er nooit een tweede aartsbisdom Washington zal komen - Skuipers (overleg) 20 dec 2014 01:16 (CET)

Toegevoegd dinsdag 16/12, te verwijderen vanaf 30/12[bewerken]

 • Categorie:Russische Revolutie - bevat enkel het naamgevend artikel en een willekeurige andere revolutie in Rusland. Als dit de categorie is voor de Russische Revolutie dan hoort het andere artikel er niet in, als dit de categorie is voor Russische revoluties dan klopt de naam (2de 'R' moet dan klein) niet en ontbreekt er nog wel wat in. Kan beter helemaal weg, behalve als er relevante inhoud komt zoals bij de Franse Revulutie. - Tengwa osse.svgTengwa rómen.svgTengwa osse.svgTengwa óre.svg - (Gebruiker - Overleg) 16 dec 2014 14:41 (CET)
 • Categorie:Dood van een persoon - Geen enkele lading, die de inhoud dekt. Volgens de geschiedenis zou dit besproken zijn in de het Wikipedia:Categoriecafé, maar daar is alleen gerept, over het bestaan van interwiki's, niet over de inhoud van de categorie. Nu zijn er verschillende artikelen hierin gecategoriseerd, gebeurtenissen rond de dood, maar ook procedures van bijvoorbeeld de dood van de Koning der Belgen. Dat rijmt niet met elkaar samen. Mijn inziens is de categorie aangemaakt, zonder de discussie hierover af te wachten. Halandinh (overleg) 16 dec 2014 18:28 (CET)
  • Die van de koning der Belgen was de enige waar ik over twijfelde; kan desgewenst snel verwijderd worden, maar hoeft sowieso de discussie niet te sturen. De 'rest' kent namelijk een en dezelfde logica: er is een artikel over het overlijden van een met name genoemd persoon. Dat is een dusdanig simpel en herkenbaar gegeven, dat ik me afvraag waarom daar iets moeilijks van gemaakt moet worden. Waarom zou het er voor categorisering toe doen dat de sterfgevallen verschillende oorzaken hebben? Apdency (overleg) 17 dec 2014 11:28 (CET)
   • Ik ben zo vrij geweest, om de dood van de Koning te verwijderen daaruit, stoor ik me te veel aan. Om antwoord te geven, het is vaak niet de dood an sich dat een gebeurtenis encyclopedisch, maar de gebeurtenissen daarna. Je kan Baby P, Kerwin Duinmeijer en Meindert Tjoelker echt niet met elkaar vergelijken. Ja, er is een artikel over het overlijden, maar verder is er niks gemeenschappelijks, wat ik wél van een categorie verwacht. Ik vind eerder, dat je dit in een lijst kan zetten, kun je de moorden op Luna Drowart er bij opnemen ook. Want, dat ís ook zinloos geweld. Halandinh (overleg) 17 dec 2014 16:19 (CET)
    • Geen moeite met de verwijdering van de Belgische koning, zoals gezegd was dat de enige waar ik over twijfelde. Voor de rest ben ik het echt niet met je eens. Het feit dat er onder een bepaalde noemer heel verschillende verhalen schuil kunnen gaan hoeft geen enkel beletsel te vormen om die verhalen bijeen te plaatsen in een categorie. In zoiets als een Categorie:Ramp in Nederland bijvoorbeeld staan gebeurtenissen die geen enkel verband met elkaar houden wat betreft aanleiding, voltrekking en nasleep; toch zal niemand ervoor pleiten ze dan maar onder die noemer vandaan te halen. En o ja, er bestaan rampenlijsten én -categorieën. Apdency (overleg) 18 dec 2014 21:07 (CET)
 • Categorie:Computerspel uit 2015 - Te vroeg aangemaakt, pas aanmaken, als de beoogde spellen ook daadwerkelijk zijn uitgekomen. IVM geschiedenis, MOET deze wel verwijderd worden, anders krijg je volgende jaren weer problemen. Halandinh (overleg) 16 dec 2014 22:33 (CET)

Toegevoegd woensdag 17/12, te verwijderen vanaf 31/12[bewerken]

 • Categorie:Straat in Bunschoten - 1 artikel. Wwikix (overleg) 17 dec 2014 11:16 (CET)
 • Categorie:Burgemeester van Valkenisse - werd gebruikt voor de voormalige gemeente op Walcheren (Valkenisse (Walcheren)). Er is echter ook een voormalige gemeente Valkenisse, namelijk Valkenisse (Zuid-Beveland) en die zal toch ook burgemeesters gehad hebben. Zelfs al had die gemeente nooit een burgemeester dan is er nog steeds verwarring mogelijk, wat zich ook uit in het feit dat er ook al een Categorie:Burgemeester van Valkenisse (Walcheren) was. Het leek me non-controversieel, dus ik heb 3 artikelen verplaatst waardoor de genomineerde categorie leeg is. Dat hoort normaalgesproken niet maar het niet overzetten laat verwarring bestaan. Had de Valkenisse (Walcheren) niet al bestaan, voor die ene subcategorie, dan had ik de afhandeling ook wel afgewacht. - Tengwa osse.svgTengwa rómen.svgTengwa osse.svgTengwa óre.svg - (Gebruiker - Overleg) 17 dec 2014 11:21 (CET)
  • Ja, dit is een merkwaardig geval. Valkenisse heeft als gemeente bestaan van 1811-1816, en weer - op een totaal andere plaats - van 1966-1997. Ik geef er de voorkeur aan als toevoeging niet het voormalige eiland te gebruiken; dat is immers nooit een bestuurskundige entiteit geweest. Het ligt veel meer voor de hand hetzelfde te doen als bij Serooskerke (Veere) en Serooskerke (Schouwen-Duiveland), waarbij als toevoeging de naam van de gemeente wordt gebruikt waarin de voormalige gemeente opgegaan is. Dat pleit dus voor Valkenisse (Veere) en Valkenisse (Waarde), en dus ook voor een dergelijke naamgeving bij afgeleide categorieën als die van burgemeesters - Skuipers (overleg) 17 dec 2014 12:17 (CET)
   • Of de huidige gemeente, dus Valkenisse (Veere) en Valkenisse (Reimerswaal); ik denk dat Waarde niet er duidelijk is. En aansluitend moeten er dan nog een paar artikelen hernoemd worden, geloof ik. - Tengwa osse.svgTengwa rómen.svgTengwa osse.svgTengwa óre.svg - (Gebruiker - Overleg) 19 dec 2014 12:14 (CET)
    • Als het gaat om een buurtschap of dorp dat zelf nooit een gemeente geweest is, zou ik inderdaad ook de huidige gemeente als toevoeging willen aanmerken. Als er wel sprake geweest is van een voormalige gemeente geef ik de voorkeur aan de gemeentelijke opvolger. Inderdaad moeten we ook nog kijken naar de artikelnamen - Skuipers (overleg) 19 dec 2014 21:41 (CET)
 • Categorie:Dâmboviţa - de categorie is door een gebruiker hernoemd naar Categorie:Dâmbovița. Nu nog de follow-up: de subcat en de artikelen moeten worden overgezet en de oude categorie moet verwijderd worden. Een van de onfortuinlijke gevolgen van het toestaan aan gebruikers een categorie te hernoemen - Skuipers (overleg) 17 dec 2014 14:43 (CET)
 • Categorie:A.P. Møller-Mærsk Group - de categorie is door een gebruiker hernoemd naar Categorie:Maersk. Nu nog de follow-up: het artikel moet worden overgezet en de oude categorie moet verwijderd worden. Een van de onfortuinlijke gevolgen van het toestaan aan gebruikers een categorie te hernoemen - Skuipers (overleg) 17 dec 2014 14:58 (CET)
Ik bracht de Nederlandstalige Wiki in overeenstemming met Commons. Ik zie het al, het gaat ook hier om een redirect. --Stunteltje (overleg) 17 dec 2014 18:49 (CET)
Evenals Categorie:Zwitsers schip, Categorie:Cypriotisch schip en zo komen er nog een paar. --Stunteltje (overleg) 18 dec 2014 09:40 (CET)
  • Zo te zien zijn met behulp van deze doorverwijstruc deze categorieën zonder overleg hernoemd en dat lijkt me niet de bedoeling. Een dergelijke hernoeming zou via deze pagina gelopen moeten hebben. In dat geval moet dit worden teruggedraaid en kan eventueel alsnog die hernoeming hier worden voorgesteld en correct worden afgehandeld. - Tengwa osse.svgTengwa rómen.svgTengwa osse.svgTengwa óre.svg - (Gebruiker - Overleg) 19 dec 2014 12:20 (CET)
   • Eens met Cycn. Zie ook wat ik eerder schreef over dit soort wijzigingen. De recent ingevoerde nieuwe mogelijkheden leveren alleen maar problemen op - Skuipers (overleg) 19 dec 2014 21:46 (CET)
    • Al doende leert men, ik had het niet op mijn netvlies. Maar geef even aan hoe het dan wel moet, want er komen nog meer van deze aanpassingen. Voldoende om dat gewoon hier aan te vragen? Eventueel via {{Categorieweg}}? --Stunteltje (overleg) 19 dec 2014 22:52 (CET)
     • Zie ook deze uitleg. Als je een categorie wilt hernoemen of verwijderen is het voldoende op deze pagina een nominatie te plaatsen (en een bijbehorend sjabloon op de categoriepagina). Na een discussieperiode van (als regel) twee weken zal de moderator van dienst alle benodigde acties ondernemen. Svp zelf van te voren niet alvast artikelen overbrengen; ook het aanmaken van de nieuwe categorie wordt door de moderator gedaan - Skuipers (overleg) 20 dec 2014 00:48 (CET)
      • Prima. Ik dacht er werk voor anderen mee te besparen en tegelijkertijd de artikelen stuk voor stuk eerst even op te knappen. Zeer leerzaam voor wat betreft de kwaliteit van Wikipedia op scheepvaartgebied. (Vaak droef.) Daarbij ook heel veel Commonscat toe kunnen voegen. Maar als iemand anders het werk doet, kan ik daar goed mee leven. De discussie over de genoemde categorieën in Categorie:Schip naar land is te vinden in Wikipedia:Categoriecafé#Het_categoriseren_van_schepen_naar_land_van_registratie en deels al in het Wikipedia:Redactielokaal. Het gaat dus nu nog over de resterende 22 andere categorieën, waarbij het zelfstandig naamwoord het bijvoeglijk naamwoord vervangt. --Stunteltje (overleg) 20 dec 2014 09:35 (CET)

Toegevoegd donderdag 18/12, te verwijderen vanaf 01/01[bewerken]

 • ...

Toegevoegd vrijdag 19/12, te verwijderen vanaf 02/01[bewerken]

Toegevoegd zaterdag 20/12, te verwijderen vanaf 03/01[bewerken]

 • ...
 • Categorie:Aandoening ademhalingsstelsel - Categorie:Aandoening hart of vaatstelsel - Categorie:Aandoening spijsverteringsstelsel - Bij alle drie is mijns inziens de woorden van het vergeten in de categorienaam, terwijl die wel in de inleiding staat. Ik pleit daarom voor hernoemen, voor de leesbaarheid. Halandinh (overleg) 20 dec 2014 11:44 (CET)
 • Categorie:Berg in Luik (provincie) - We categoriseren nergens bergen naar provincies, maar wel naar gebergten. Categoriseren naar deelstaten is iets anders dan provincies. Halandinh (overleg) 20 dec 2014 16:10 (CET)
 • Categorie:Binnenvaartschip (scheepstype) terug naar Categorie:Binnenvaartschip - Volstrekt doorgeslagen idioterie. Er is geen verwarring mogelijk rondom het begrip "binnenvaartschip", de tekst tussen haakjes is dus onnodig. Tevens is deze hernoeming doorgevoerd zonder beoordelingssessie. Sjoerd de Bruin (overleg) 20 dec 2014 21:34 (CET)
  • Voor Voor - AGL (overleg) 20 dec 2014 21:42 (CET)
  • Tegen Tegen, ik heb zojuist 20 artikelen van boten (artikelen over binnenvaartboten) uit de niet-bestaande categorie Categorie:Binnenvaartschip gehaald. Je creëert mogelijk vervuiling. Halandinh (overleg) 20 dec 2014 21:44 (CET)
  • Tegen Tegen Maar het zou jullie sieren als je eerst even in overleg traden. Die Categorie:Binnenvaartschip was juist bedoeld om daar de binnenschepen op naam in te vermelden, wordt al bij de vernoemde schepen gebruikt en zo gaan in principe al die categorieën met (scheepstype) op de schop en uit Categorie:Schip op naam. Want Sjoerd heeft - z'n toon daargelaten - wel gelijk: op naam in een scheepstype categorie brengt de artikelen in de boom te dicht bij elkaar. Wellicht is het nog niet opgevallen, maar ik ben overal overleg aan het entameren (overleg in WP:BENOEM, categoriecafé, redactielokaal, OP's van de diverse artikelen en er is maar heel weinig respons. (Om precies te zijn: in al die mogelijkheden samen zijn het nog geen 15 verschillende gebruikers.) Om die discussie los te weken heb ik een deel van het werk al gedaan en juist dit werk, het hernoemen van al die categorieën zonder (scheepstype), daarom nog even uitgesteld. Ik kan niet alles tegelijk. Ik heb steeds aangegeven dat het handig is gebleken bij de meer dan 32.850 schepen in Commons om ze in één categorie op naam te zetten en daarnaast op naam in de categorie per scheepstype. Die moet dan juist weer niet in diezelfde Categorie:Schip op naam komen, dat werkt hier niet. In Commons wel, daar heeft men er geen bezwaar tegen. (Voor mij voegt het niet zoveel toe, men zoekt toch meestal op naam of een mooi plaatje voor een artikel.)
  • Ik geef een voorbeeld: Nu bestaat niet meer Categorie:Tanker, maar er zijn al doende al een aantal schepen in beland. Ik zie dus niets meer in Categorie:Tanker op naam. (Overigens heb ik bij de Tanker maar even {{Bezig}} gezet, om te voorkomen dat hij weer voortijdig wordt leeggemaakt. --Stunteltje (overleg) 20 dec 2014 23:07 (CET)
   • Heel veel succes, is een teringwerkje om te doen. Maar goed, als de boten en de typen maar gescheiden blijven voor het overzicht. Halandinh (overleg) 20 dec 2014 23:10 (CET)
   • Veel werk, maar het loont echt de moeite, want onderweg kan ik heel veel rotzooi opruimen en aanvullen. Ik vergiste me daarnet, zie de tekst nu. --Stunteltje (overleg) 20 dec 2014 23:18 (CET)
  • De toevoeging is wellicht niet nodig; maar wat wel gebruikelijk is in dit soort situaties, is een naam als Binnenvaartschip naar type. Dat geeft onmiddellijk en duidelijk aan waar het hier om gaat (idem natuurlijk voor soortgelijke categorieën in de scheepsboom) - Skuipers (overleg) 21 dec 2014 09:41 (CET)
   • Kijk, een prima oplossing. Daar belanden dan de Tjalk, Luxe motor, Kempenaar enz. De enige vraag is nog of er dan naast Categorie:Schip op naam nog de mogelijkheid kan zijn om de schepen ook op te nemen onder de Categorie:Binnenvaartschip (of vergelijkbaar) op naam. Want dan kan iemand snel zoeken als hij niet zeker is van de naam en in de grote categorie straks door een paar duizend zee-, vissers- en binnenschepen moet ploeteren. Dan kan het ook op type. --Stunteltje (overleg) 21 dec 2014 10:16 (CET)

Toegevoegd zondag 21/12, te verwijderen vanaf 04/01[bewerken]

Week 52[bewerken]

Weekpagina aan volglijst toevoegen | Geschiedenis van weekpagina bekijken | Alleen weekpagina bekijken

Toegevoegd maandag 22/12, te verwijderen vanaf 05/01[bewerken]

 • Categorie:Grashoek - 2 artikelen. Dit is geen gemeente, die krijgen binnen het taalgebied zowiezo een categorie. Bij voldoende artikelen maken we een uitzondering voor een plaats maar 2 artikelen wel heel weinig. Het naamgevend artikel kan direct in Geografie van Peel en Maas, het andere artikel staat al in Geschiedenis van Peel en Maas. - Tengwa osse.svgTengwa rómen.svgTengwa osse.svgTengwa óre.svg - (Gebruiker - Overleg) 22 dec 2014 10:10 (CET)
  • Gezien de structuur in de bovenliggende categorie, ben ik wel Tegen Tegen. Het wel of niet toelaten van een dergelijke categorie is niet zo zwartwit. Overigens, was er een artikel niet in gecategoriseerd, heb ik er bij gezet, dus het zijn er nu 3. Halandinh (overleg) 22 dec 2014 10:46 (CET)
   • Dan is het nog te weinig inhoud. Grashoek was voor de vorming van Peel en Maas trouwens geen gemeente, zoals Helden, en ik zie nog een aantal andere plaatsen die ook geen categorie hebben dus is er ook geen duidelijke lijn in de structuur. - Tengwa osse.svgTengwa rómen.svgTengwa osse.svgTengwa óre.svg - (Gebruiker - Overleg) 22 dec 2014 11:50 (CET)
    • Dat klopt, maar het hoeft ook niet een voormalige gemeente te zijn, wil een plaats, stadsdeel of wijk een eigen categorie te krijgen. Heb de artikelen in de gemeente bekeken, maar de plaatsen waar nu geen categorie voor is, die zouden maar 1 artikel krijgen. Ik ga die niet aanmaken, maar als iemand anders dat doet, mijn steun zal ie krijgen. Ik kan ook bij wijze van protest een beginnetje maken over Volleybalclub Grashoek of H. Hart van Jezus, maar dat maakt het verschil niet. Halandinh (overleg) 22 dec 2014 12:06 (CET)
     • Als er voldoende inhoud is dan is er niets aan de hand, dan hoeft het inderdaad geen voormalige gemeente te zijn. Als iemand zich geroepen voelt om later nog inhoud bij te maken dan kan alsnog een categorie aangemaakt worden, dat geldt ook voor de andere plaatsen in deze of andere gemeenten. - Tengwa osse.svgTengwa rómen.svgTengwa osse.svgTengwa óre.svg - (Gebruiker - Overleg) 22 dec 2014 13:00 (CET)
      • Er hoeft, mijns inziens, niet per se een minimum van artikelen te zijn om een subcat aan te maken, potentie moet ook meetellen. Zoals gezegd, de volleybalclub en de kerk geven de minimale potentie aan. Halandinh (overleg) 22 dec 2014 13:03 (CET)
 • Categorie:NGC-object in Net (sterrenbeeld) - toevoeging overbodig, andere netten hebben geen NGC-objecten.
 • Categorie:NGC-object in Slang (sterrenbeeld) - toevoeging overbodig, andere slangen hebben geen NGC-objecten.
Deze twee heb ik zo te zien gemist laatst, dus deze zijn de dans ontsprongen. Ze worden niet erg gevuld dus misschien zijn ze wel overbodig en dan kunnen deze ook weg (er zijn er al 7 voor verwijdering voorgedragen) maar bij behoud graag hernoemen en het liefste vullen. - Tengwa osse.svgTengwa rómen.svgTengwa osse.svgTengwa óre.svg - (Gebruiker - Overleg) 22 dec 2014 13:13 (CET)
 • Er staan op dit moment 7683 artikelen in de categorie:NGC-object, dus het kan nog wel even duren voordat ze allemaal aan een subcat toegewezen zijn. Laten we dit rustig aanzien en over een tijdje nog eens bekijken. Met het verwijderen van de toevoeging heb ik (natuurlijk) geen probleem - Skuipers (overleg) 22 dec 2014 14:33 (CET)

Toegevoegd dinsdag 23/12, te verwijderen vanaf 06/01[bewerken]

 • ...

Toegevoegd woensdag 24/12, te verwijderen vanaf 07/01[bewerken]

 • ...

Toegevoegd donderdag 25/12, te verwijderen vanaf 08/01[bewerken]

 • ...

Toegevoegd vrijdag 26/12, te verwijderen vanaf 09/01[bewerken]

 • ...

Toegevoegd zaterdag 27/12, te verwijderen vanaf 10/01[bewerken]

 • ...

Toegevoegd zondag 28/12, te verwijderen vanaf 11/01[bewerken]

 • ...
1rightarrow.png WP:VC/D
Direct te verwijderen

Alleen in geval van werkelijke onzin of echt duidelijke (spel)fouten, waar geen discussie over zal bestaan. Deze pagina is niet bedoeld voor discussie of stemmingen. Bij onenigheid of discussie omtrent een nominatie wordt aangeraden zich te wenden tot de gewone verwijderprocedure. Voor de exacte criteria, zie richtlijnen voor moderatoren.

Als je een pagina hernoemd hebt wegens een duidelijke spelfout, vergeet dan niet het label op Wikidata aan te passen.

Kandidaten directe verwijdering[bewerken]