Wikipedia:Te beoordelen categorieën

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Naar onder  Naar inhoud
Naar onder

1rightarrow.png WP:TBC
1rightarrow.png WP:CVW
1rightarrow.png WP:VC
1rightarrow.png WP:TVC

Inhoud

Uitleg[bewerken]

Overzicht beheerpagina's

Let op: Het is NIET de bedoeling de artikelen in een te verwijderen categorie vast uit die categorie te halen, alvorens hem te nomineren voor verwijdering. De moderator die de verwijdering uitvoert, zal na het verwijderen van een categorie ook de verwijzingen naar die categorie weghalen of aanpassen. Dit moet niet vooraf gebeuren, omdat men commentaar moet kunnen leveren op een verwijderingsnominatie. Als de verwijzingen naar de categorie voortijdig worden verwijderd (of bijvoorbeeld door een bot worden aangepast), is het zeer moeilijk deze artikelen en verwijzingen weer terug te vinden als na discussie de categorie toch niet wordt verwijderd.

Deze pagina is bestemd voor het vermelden van categorieën die in hun geheel uit het systeem verwijderd kunnen worden. Dit kunnen categorieën zijn waarvan je vindt dat deze niet thuishoren in Wikipedia of waarvan de inhoud moet worden verplaatst. Geef hier duidelijk de reden aan; geef ook aan of het om een hernoeming van de categorie gaat en vermeld in dat geval ook de nieuwe naam van de categorie. Plaats tevens op de categorie zelf het {{catweg}}-sjabloon; indien het om het hernoemen van de categorie gaat, plaats je het sjabloon {{catweg|h=Nieuwe_naam_van_de_categorie}} op de categorie.

Pas nadat een categorie verwijderd is, moeten de links naar die categorie ook nog verwijderd of aangepast worden.

Mocht je het niet eens zijn met het plaatsen van een categorie op deze lijst, dan kan je dat aangeven. Langere discussies over het al dan niet verwijderen van een categorie zijn het meest op hun plaats op de overlegpagina bij de betreffende categorie en kunnen verplaatst worden. (Geef dan even aan op deze pagina dat de discussie daarnaartoe is verplaatst.) Langere discussies, zoals over de structuur van de categorieën, vinden plaats in het Categoriecafé.

Plaats een nieuwe kandidaat voor verwijdering onderaan deze lijst, bij de dag van vandaag. Als het om een typfout in de titel gaat (of je eigen fout), dan kan het onder de kandidaten voor directe verwijdering, met vermelding van de juiste titel.

Een pagina (dus ook een categorie) die definitief is verwijderd, wordt in het logboek verwijderde pagina's vermeld. Zie ook Archief 2007 voor de discussies (vanaf juli), en de geschiedenis van Wikipedia:Te beoordelen categorieën voor oudere discussies

Recente beoordelingsessies[bewerken]

Hier staan recent afgehandelde subpagina's. Het is niet de bedoeling om de sub-pagina's op te schonen, ze dienen als archief van verwijdernominaties


Week 31[bewerken]

Weekpagina aan volglijst toevoegen | Geschiedenis van weekpagina bekijken | Alleen weekpagina bekijken

Toegevoegd maandag 28/07, te verwijderen vanaf 11/08[bewerken]

 • ...

Toegevoegd dinsdag 29/07, te verwijderen vanaf 12/08[bewerken]

 • Categorie:Schepen van Malmedy - Malmedy is een kleine gemeente in Wallonië met momenteel zo'n 12.000 inwoners. De recent aangemaakte categorie bevat maar 1 artikel en dat betreft een senator die in z'n carrière daarvoor schepen (wethouder) was in die kleine gemeente. Beschreven persoon is dus niet E geworden doordat hij daar schepen was. Van het enige artikel in die categorie kun je je dus al afvragen of die überhaupt als schepen gecategoriseerd hoort te worden. Bij het aanmaken van de categorie 'Schepen van Malmedy' bestonden er blijkbaar geen handvol artikelen die horen in de categorie en het lijkt me ook niet reëel om te verwachten dat dat er op zeer korte termijn wel genoeg van dat soort artikelen aangemaakt gaan worden. Er zijn bijna 250 artikelen die direct in de categorie 'Waals schepen' zitten dus waarom voor deze ene categorie een uitzondering is gemaakt om ondanks het feit dat er geen handvol artikelen van is om toch die categorie aan te maken, wordt niet duidelijk. - Robotje (overleg) 29 jul 2014 14:21 (CEST)
  • Als aanmaker van deze categorie merk ik op dat ik me vergist heb in het aantal artikelen dat in deze categorie kon worden geplaatst, ik had gedacht dat er meer waren maar dat is blijkbaar niet zo. Omdat deze categorie nu echter toch bestaat, sta ik er neutraal tegenover of deze categorie al dan niet dient te worden verwijderd. Wwikix (overleg) 29 jul 2014 17:25 (CEST)
 • Categorie:Politiek in Malmedy - is overbodig als Categorie:Schepen van Malmedy verwijderd wordt. - Robotje (overleg) 29 jul 2014 18:31 (CEST)
 • Categorie:Media in de Franse Antillen - Sinds wanneer worden de twee departementen en de twee andere overzeese territoria in de Franse Antillen als een geheel gecategoriseerd? Dit zorgt enkel voor verwarring omdat alle andere overzeese territoria afzonderlijk in de categorieboom staan: lezers vinden Sint-Maarten nu bijvoorbeeld niet meteen terug in de categorie:media naar territorium. Hij of zij dient al te weten dat Sint-Maarten tot de Franse Antillen gerekend wordt (ik zou daar totaal niet aan denken wanneer ik zou zien dat alle andere territoria er afzonderlijk in staan). Je kunt net zo goed de Bahama's en de Turks- en Caicoseilanden samen categoriseren als de zogenaamde Lucayan Archipelago. Lijkt me allemaal onnodige bezigheidstherapie van Wikix. Gertjan R 30 jul 2014 10:19 (CEST)
  • Vergelijk met categorie:cultuur in de Franse Antillen. Geografisch spreekt men van de Franse Antillen die uit twee Franse departementen en twee Franse overzeese territoria bestaan. Wel zo praktisch om ze tezamen te nemen als Franse Antillen, in dit geval media in de Franse Antillen. Wwikix (overleg) 30 jul 2014 15:50 (CEST)
   • Je hebt deze categorie nota bene op dezelfde dag zelf ook aangemaakt! Er was helemaal nergens sprake van een usance om die gebieden plots samen te gaan behandelen. Gertjan R 31 jul 2014 14:34 (CEST)
    • Dat is allemaal gedaan omdat ze geografisch (landschappelijk) gezien een eenheid vormen. Wwikix (overleg) 31 jul 2014 17:23 (CEST)
     • Het is dan wel raar dat de Franse wiki die indeling niet aanhoudt. Die heeft echter categorieen voor de afzonderlijke gebieden en, bijvoorbeeld, een fr:Catégorie:Culture antillaise, voor het hele gebied (dus ook de voormalige Nederlandse Antillen) maar geen dieper categorisatieniveau dan fr:Catégorie:Antilles françaises. Uiteraard categoriseren we lang niet hetzelfde als andere wiki's maar een extra niveau aanbrengen waar de wiki van het taalgebied dat zelf niet heeft lijkt al vlot overcategorisatie. - Tengwa osse.svgTengwa rómen.svgTengwa osse.svgTengwa óre.svg - (Gebruiker - Overleg) 11 aug 2014 15:49 (CEST)
 • Categorie:Media in de Kanaaleilanden - Idem, Guernsey en Jersey zijn afzonderlijke territoria. Dit is ergerlijk Wikix, waarom ga je Mauritius en Réunion niet samen categoriseren als de Mascarenen? Gertjan R 30 jul 2014 10:22 (CEST)
  • Vergelijk met categorie:cultuur in de Kanaaleilanden en zie verder wat hierboven geschreven staat bij media in de Franse Antillen. Wwikix (overleg) 30 jul 2014 15:50 (CEST)
   • Zie hierboven. Gertjan R 31 jul 2014 14:34 (CEST)
    • Zie hierboven. Wwikix (overleg) 31 jul 2014 17:23 (CEST)
     • Er is wel een Engelse categorie: en:Category:Channel Islands culture, anders dan bij de Franse Antillen, hierboven, maar geen Category:Channel Islands media. De Engelse wiki heeft de naam flink te (over)categoriseren dus dan is een niveau aanbregen dat zelfs daar niet bestaat raar. Nu zou het heel goed kunnen dat als je daar de Category:Channel Islands media aanmaakt ze dolblij zijn maar het lijkt me wel zo logisch dat het inderdaad eerst daar gebeurt en dan eventueel (als het al nodig is) eens een keer hier. - Tengwa osse.svgTengwa rómen.svgTengwa osse.svgTengwa óre.svg - (Gebruiker - Overleg) 11 aug 2014 15:54 (CEST)

Toegevoegd woensdag 30/07, te verwijderen vanaf 13/08[bewerken]

 • Categorie:cultuur in de Franse Antillen, categorie:cultuur in de Kanaaleilanden - Verwarrende en onnodige groepering van gebieden die overal elders apart worden opgelijst omdat het afzonderlijke territoria zijn, zie hierboven. Gertjan R 31 jul 2014 14:33 (CEST)
  • Zie hierboven. Wwikix (overleg) 31 jul 2014 17:23 (CEST)
   • Er is een Engelse en, sterker nog, een Franse interwiki voor cultuur in de Kanaaleilanden, daar heb ik op Wikidata de Nederlandse maar eens aan toegevoegd. Er is echter geen interwiki voor cultuur in de Franse Antillen. Blijkbaar zijn dit twee niet-vergelijkbare gevallen, waarbij de Categorie:cultuur in de Franse Antillen overcategorisatie lijkt en Categorie:cultuur in de Kanaaleilanden niet per se. - Tengwa osse.svgTengwa rómen.svgTengwa osse.svgTengwa óre.svg - (Gebruiker - Overleg) 11 aug 2014 16:10 (CEST)

Toegevoegd donderdag 31/07, te verwijderen vanaf 14/08[bewerken]

 • ...

Toegevoegd vrijdag 01/08, te verwijderen vanaf 15/08[bewerken]

 • ...

Toegevoegd zaterdag 02/08, te verwijderen vanaf 16/08[bewerken]

 • ...

Toegevoegd zondag 03/08, te verwijderen vanaf 17/08[bewerken]

 • ...

Week 32[bewerken]

Weekpagina aan volglijst toevoegen | Geschiedenis van weekpagina bekijken | Alleen weekpagina bekijken

Toegevoegd maandag 04/08, te verwijderen vanaf 18/08[bewerken]

 • ...

Toegevoegd dinsdag 05/08, te verwijderen vanaf 19/08[bewerken]

Toegevoegd woensdag 06/08, te verwijderen vanaf 20/08[bewerken]

Toegevoegd donderdag 07/08, te verwijderen vanaf 21/08[bewerken]

 • ...

Toegevoegd vrijdag 08/08, te verwijderen vanaf 22/08[bewerken]

Toegevoegd zaterdag 09/08, te verwijderen vanaf 23/08[bewerken]

Toegevoegd zondag 10/08, te verwijderen vanaf 24/08[bewerken]

 • ...

Week 33[bewerken]

Weekpagina aan volglijst toevoegen | Geschiedenis van weekpagina bekijken | Alleen weekpagina bekijken

Toegevoegd maandag 11/08, te verwijderen vanaf 25/08[bewerken]

 • ...

Toegevoegd dinsdag 12/08, te verwijderen vanaf 26/08[bewerken]

Toegevoegd woensdag 13/08, te verwijderen vanaf 27/08[bewerken]

 • ...

Toegevoegd donderdag 14/08, te verwijderen vanaf 28/08[bewerken]

 • Categorie:Persoon van Wikimedia - Overbodige en/of verkeerde categorie, een meer uitgebreide toelichting volgt later. BlueKnight 14 aug 2014 16:21 (CEST)
  • "Iedereen is van Wikipedia en Wikipedia is van iedereen"? We wachten even op de uitleg... - Tengwa osse.svgTengwa rómen.svgTengwa osse.svgTengwa óre.svg - (Gebruiker - Overleg) 14 aug 2014 20:11 (CEST)
   • Cync, wat bedoel je? Wie citeer je?
   • Toelichting: 1) Onjuiste naamgeving: persoon van Wikimedia. 1a) Wikimedia bezit geen personen. 1b) Wikimedia kan zijn Vereniging Wikimedia Nederland, kan zijn Wikimedia Foundation Inc.: welke wordt bedoeld? Verwarrend. 2) Het maakt veel uit of je als vrijwilliger in bestuur zit of in dienst bent voor WMF, wordt hier op een hoop gegooid. Larry Sanger verliet Wikipedia voordat Wikimedia opgericht werd, de categorisatie klopt hier niet. Al met al is weer het nodige mis. Ik vind de categorie verder niet echt veel toegevoegde waarde hebben en een beetje gezocht; mag van mij weg. Mvg, BlueKnight 14 aug 2014 21:41 (CEST)
  • Tegen Tegen verwijderen - Betreft personen met een bestuurlijke functie bij de Wikimedia Foundation in navolging van de categorie Wikipedia people op de Engelstalige Wikipedia (sjabloon toegevoegd). Wwikix (overleg) 16 aug 2014 14:52 (CEST)
  • Tegen Tegen verwijderen hoogstens is de naamgeving van de categorie wat ongelukkig. Misschien beter "Bestuurslid Wikimedia". Vr groet Saschaporsche (overleg) 20 aug 2014 15:52 (CEST)

Toegevoegd vrijdag 15/08, te verwijderen vanaf 29/08[bewerken]

 • ...

Toegevoegd zaterdag 16/08, te verwijderen vanaf 30/08[bewerken]

 • ...

Toegevoegd zondag 17/08, te verwijderen vanaf 31/08[bewerken]

 • ...

Week 34[bewerken]

Weekpagina aan volglijst toevoegen | Geschiedenis van weekpagina bekijken | Alleen weekpagina bekijken

Toegevoegd maandag 18/08, te verwijderen vanaf 01/09[bewerken]

Toegevoegd dinsdag 19/08, te verwijderen vanaf 02/09[bewerken]

Voorgaande nominatie d.d. 27 mei:

 • Categorie:Seksueel misbruik binnen de Rooms-katholieke Kerk hernoemen naar Categorie:Seksueel misbruik binnen de rooms-katholieke Kerk. Conform impliciete conventie. – Maiella (overleg) 27 mei 2014 05:42 (CEST)
  • Wat de impliciete conventie is is mij niet bekend. Hier heb ik bij aanmaak het hoofdlettergebruik in het lemma Rooms-katholieke Kerk gevolgd. Bij mijn weten worden de namen van de kerkgenootschappen met een hoofdletter geschreven (zie b.v. ook de Nederlandse Hervormde Kerk). Hanhil (overleg) 27 mei 2014 17:23 (CEST)
   • Het is relevant hoe de betreffende kerk zichzelf noemt. Daarom ook Nederlands Hervormde Kerk. De kerk van Rome noemt zichzelf echter Katholieke Kerk. Dit kan in objectiviteit niet ondersteund worden, omdat er meer kerken zijn die zich om historische redenen katholiek noemen; de kerk van Rome kan hiervoor niet het alleenrecht claimen. Vandaar de naam waarmee de kerk wordt aangeduid: rooms-katholiek, wat dus niet de naam is die de kerk zichzelf geeft (anders was er geen verschil van mening) - Skuipers (overleg) 27 mei 2014 21:51 (CEST)
    • Dit is inderdaad de argumentatie, en in de namen van categorieën (en ook van lemma's) wordt dit consequent toegepast. Dat is wat ik bedoel met een impliciete conventie. Er is geen enkele reden om dat nu op dit moment plotseling anders te gaan doen. – Maiella (overleg) 29 mei 2014 10:27 (CEST)
    • Het is een open deur dat [rooms-katholiek] zonder hoofdletters wordt geschreven, omdat [rooms] niet onmiddellijk naar de stad [Rome] verwijst. Desgewenst kan ik in het Taalcafé gaan zoeken naar onderbouwing van deze stelling. Wat niet wegneemt, dat dit een expliciete conventie is, hetgeen op de een of andere plek heel duidelijk is geformuleerd. – Maiella (overleg) 2 jun 2014 03:39 (CEST)
 • Opmerking Opmerking Volgens de taalunie is het met kleine letters. Maar omdat het hier mogelijk een kerkgenootschap betreft, kan het met hoofdletter-R. Het donor-principe is hier niet echt aan de orde, de taalunie natuurlijk wel. Er is voor beide vormen iets te zeggen, volgens de taalunie. ed0verleg 10 jun 2014 13:26 (CEST)
  • Een late reactie: In alle categorieën en de meeste (wellicht alle) titels van een lemma wordt géen hoofdletter [R] gebruikt, tenzij als eerste letter van de titel van een categorie of lemma. Het is bepaaldd onwenselijk,dat in éen en dezelfde categorie:Rooms-katholieke Kerk de ene keer wel en bij een ander lemma géen hoofdletter wordt gebruikt. – Maiella (overleg) 19 aug 2014 03:58 (CEST)

Vervolg:

Bespottelijk idee. Het instituut heet nu eenmaal Rooms-katholieke Kerk. Berretta cardinalizia.png RJB overleg 19 aug 2014 15:37 (CEST)
Een paar opmerkingen:
Wat betreft (een) [bespottelijk idee]. Dit is niet mijn idee, maar de uitkomst van een lange discussie, een paar jaar geleden, wellicht in het Taalcafé.
Wat betreft [Het instituut heet nu eenmaal...] Dat is nou juist de grote vraag. In de genoemde discussie van een paar jaar geleden was de uitkomst tot mijn verrassing: [rooms-katholieke Kerk].
Deze uitkomst is consequent geïmplementeerd in de naamgeving van categorieën en lemmata. Dat noem ik nu op dit moment een impliciete conventie. In de lopende tekst van lemmata is dit uitgangspunt helaas verwaterd.
Nu op dit moment is er nog steeds een impliciete conventie wat betreft de naamgeving van categorieën en lemmata. Vandaar... – Maiella (overleg) 20 aug 2014 06:21 (CEST)

Toegevoegd woensdag 20/08, te verwijderen vanaf 03/09[bewerken]

Toegevoegd donderdag 21/08, te verwijderen vanaf 04/09[bewerken]

Toegevoegd vrijdag 22/08, te verwijderen vanaf 05/09[bewerken]

 • ...

Toegevoegd zaterdag 23/08, te verwijderen vanaf 06/09[bewerken]

 • ...

Toegevoegd zondag 24/08, te verwijderen vanaf 07/09[bewerken]

 • ...
1rightarrow.png WP:VC/D
Direct te verwijderen

Alleen in geval van werkelijke onzin of echt duidelijke (spel)fouten, waar geen discussie over zal bestaan. Deze pagina is niet bedoeld voor discussie of stemmingen. Bij onenigheid of discussie omtrent een nominatie wordt aangeraden zich te wenden tot de gewone verwijderprocedure. Voor de exacte criteria, zie richtlijnen voor moderatoren.

Als je een pagina hernoemd hebt wegens een duidelijke spelfout, vergeet dan niet de eventuele interwiki op Wikidata aan te passen.

Kandidaten directe verwijdering[bewerken]