CUP Vilnius

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
CUP Vilnius
Het voormalige warenhuis in 2023
Rechtsvorm UAB ( Besloten vennootschap)
Oprichting 1974
Opheffing begin jaren 2000
Oorzaak einde omgebouwd tot winkelcentrum
Land Vlag van Litouwen Litouwen
Hoofdkantoor Vilnius
Sector Detailhandel
Industrie Warenhuis
Website cupvilnius.lt
Portaal  Portaalicoon   Economie
2009

CUP Vilnius (Centrinė universalinė parduotuvė, in het Nederlands "Centraal Warenhuis") was een warenhuis in de Litouwse hoofdstad Vilnius. Het werd opgericht in de Sovjettijd. Begin jaren 2000 is het warenhuis gesloten en omgebouwd tot een winkelcentrum dat dezelfde naam draagt als het warenhuis.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het warenhuis werd in 1973 gebouwd naar een ontwerp van de architecten Zigmantas Liandzbergis, Vytautas Vielius en Česlovas Gerliakas en werd geopend in het voorjaar van 1974. Nadat Litouwen onafhankelijk werd, nam het belang van warenhuizen af en werden warenhuizen vaak omgebouwd tot winkelcentra.[1]

In 2003 werd het voormalige warenhuis heropend als winkelcentrum na een renovatie en uitbreiding[2] naar een ontwerp van Leonidas Merkinas. De verkoopvloeroppervlakte werd hierbij bijna verdubbeld van 8.700 m² naar 16.500 m².[2]

Op 21 september 1992 werd het bedrijf geregistreerd als Vilniaus centrinė universalinė parduotuvė. Daarna werd het AB VCUP en in 2018 UAB PREKYBOS CENTRAS VCUP. Het bedrijf opereert sinds februari 2019 onder de naam UAB “Prosperitas Baltica”.

Locatie en voorzieningen[bewerken | brontekst bewerken]

CUP Vilnius ligt in de wijk Šnipškės, vlakbij de stad Vilnius, op de rechteroever van de Neris, vlakbij het Radisson Blu Hotel Lietuva. De oppervlakte van het winkelcentrum bedraagt 27.000 m². Er zijn zo'n 180 winkels en restaurants.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]