Wikipedia:Inleiding moderatorschap/Beoordelingslijsten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Inleiding moderatorschap

De beoordelingslijsten! De vreugd van elke moderator.

Eigenlijk weet elke moderator wel wat van de beoordelingslijsten af. Volg dus gewoon de methoden zoals vermeld op Wikipedia:Inleiding moderatorschap.

Het kan in het begin handig zijn om een beoordelingslijst te behandelen terwijl je aanwezig bent in #wikipedia-nl op freenode. In dat geval kun je namelijk direct een andere moderator om hulp vragen.


Belangrijke pagina's[bewerken | brontekst bewerken]

De belangrijke pagina's zijn natuurlijk de beoordelingslijsten zelf:

Hierop worden pagina's genomineerd ter verwijdering.

Mogelijkheden[bewerken | brontekst bewerken]

Het gaat in dit geval natuurlijk om het verwijderen van een pagina. Voor het behouden van een pagina heb je geen moderatorknopjes nodig. Een optie is hierbij om bij het verwijderen/behouden in het nominatiesjabloon op het schaartje respectievelijk het vinkje te klikken: de bewerkingssamenvatting wordt dan automatisch ingevuld.

Voor alle beoordelingslijsten geldt dat ze geen peiling zijn. Het gaat om de aangevoerde argumenten.

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Een verwijderingsnominatie loopt altijd minimaal twee weken. Soms is er een achterstand in het behandelen van de beoordelingslijsten en duurt het langer. Na die periode kun je als moderator de verschillende argumenten beschouwen. Let hierbij op waarom de pagina is genomineerd, maar houd ook rekening met andere aspecten. Zo kan een pagina als werk in uitvoering zijn genomineerd, maar ook volstrekt niet encyclopedisch zijn. Hieronder zullen we per beoordelingslijst aangeven wat de meest voorkomende redenen voor een nominatie zijn.

Op basis van je beschouwing van de argumenten voor en tegen verwijdering kun je dan zelf een oordeel vellen. Verwijderen of behouden? In het ene geval zul je de pagina dus moeten verwijderen en in het andere geval zul je de nominatie van de pagina moeten halen. Geef bij beide acties een reden op waarbij je in ieder geval verwijst naar de betreffende (sub)pagina van de beoordelingslijst. In het geval van afbeeldingen, sjablonen en categorieën zul je mogelijk ook andere pagina's moeten aanpassen als je besluit tot verwijderen. Vermeld in dat geval in de bewerkingssamenvatting dat je die pagina's aanpast vanwege de verwijdering van een andere pagina.

Nadat je de pagina hebt verwijderd kun je normalerwijs ook de bijbehorende overlegpagina verwijderen. Verwijder ook de redirects die naar een verwijderde pagina verwijzen. Als je klaar bent met de verwijdersessie kun je het deel dat van de lijst dat je afgehandeld hebt markeren met {{Sessie uitgevoerd}} / {{su}} en {{einde}}.

Pagina's[bewerken | brontekst bewerken]

Na de gestelde termijn van 2 weken op de beoordelingslijst is het de taak van een moderator om te bekijken of het artikel aan de wikipedia:conventies voldoet en de {{weg}}, {{wiu}}, {{ne}}, {{reclame}} of {{auteur}} mededeling niet meer van toepassing is. Verwijder de sjablonen indien het artikel in voldoende mate is aangepast. Verwijder het artikel wanneer er niets of weinig aan is gedaan om het artikel structureel te verbeteren en uit reacties op de nominatie blijkt dat er voldoende draagvlak is voor verwijdering. Geen commentaar op een artikelnominatie op de Te beoordelen lijst kan worden gezien als 'toestemming' voor verwijdering.

Sinds 2019/2020 is het gebruikelijk om bij iedere afgehandelde nominatie een toelichting te geven op het verwijderen dan wel behouden van een pagina. Je kunt hiervoor het sjabloon Sjabloon:Afhandeling beoordeling gebruiken, zie aldaar voor verdere uitleg. Dit sjabloon kan ook afgekort worden tot {{Ab}}. Het sjabloon moet altijd gesubstitueerd toegepast worden.

Redenen[bewerken | brontekst bewerken]

De redenen voor het verwijderen van een pagina zijn ruwweg te verdelen in:

Werk in uitvoering (wiu)
In dit geval voldoet de pagina niet aan de conventies. Soms gaat dit gepaard met onduidelijke relevantie van het onderwerp. Als die relevantie echter buiten kijf staat, kun je ervoor kiezen om de pagina zelf te verbeteren. Wees daarbij niet bang om grote delen van de tekst weg te halen. Je hoeft namelijk niet het gehele artikel te herschrijven. Als het artikel simpelweg niet te redden valt, is het natuurlijk beter om er geen tijd aan te besteden en het te verwijderen.
Niet encyclopedisch (ne)
In dit geval is een onderwerp niet relevant genoeg voor een encyclopedie. Natuurlijk is dit niet altijd even makkelijk te beoordelen. Een nominatie kan daarom nog al eens gepaard gaan met een lange discussie over de vraag of het onderwerp nou wel of niet relevant is. Wanneer een artikel verwijderd is omdat het (duidelijk) geen encyclopedisch onderwerp is, haal dan ook de eventuele interne links naar dat artikel weg. Dat voorkomt verdere problemen en onduidelijkheden in de toekomst (waarom een rode link hebben naar een onderwerp dat we niet willen hebben?).
Reclame
In dit geval is een tekst te veel wervend gericht voor dat onderwerp. De wervende elementen dienen dan herschreven of verwijderd te worden en als een tekst daar uitsluitend uit bestaat is het artikel verwijderen de beste optie.
Auteursrechtenschending (auteur)
In dit geval is de tekst onrechtmatig gekopieerd van een andere bron. Dit is daarom ook erg simpel: de gekopieerde tekst verwijderen óf het artikel verwijderen.
Weg
Dit is eigenlijk de verzamelbak van overige redenen. De nominatie zal daarom verder toegelicht moeten worden door diegene die het artikel niet geschikt vindt voor Wikipedia. Het is daarom moeilijk hier in het algemeen iets over te zeggen.
Transwiki
Ook is het mogelijk dat een artikel genomineerd is om te verplaatsen naar een ander project dat specifiek bedoeld is voor de inhoud van dit artikel. Denk hierbij aan recepten en zelfgeschreven boeken voor Wikibooks, woordenboekingangen voor WikiWoordenboek, artikelen met vrijwel alleen citaten en spreekwoorden voor Wikiquote en primaire bronteksten voor Wikisource. Deze artikelen moeten eerst op het andere project geïmporteerd zijn, voordat ze op Wikipedia verwijderd mogen worden. Voor het verplaatsen heb je iemand nodig die de beschikking heeft over de importeerfunctie, dit kan onder andere gevraagd worden aan Romaine.

Bestanden[bewerken | brontekst bewerken]

Aangezien afbeeldingen en andere bestanden ook op andere pagina's gebruikt kunnen worden, zul je dit eerst moeten controleren voordat je een bestand verwijdert. Zorg dus dat een bestand niet meer gebruikt wordt en verwijder daarna het bestand pas.

Een bestand dat naar Commons is verplaatst, kan na controle direct (nuweg) verwijderd worden op nl-wiki. Wanneer het bestand op Commons dezelfde naam heeft, zal het bestand op nl-wiki wellicht nog in gebruik zijn, maar kan dan toch worden verwijderd.

Redenen[bewerken | brontekst bewerken]

Auteursrechtenschending
Dit klinkt als een simpel geval, namelijk verwijderen. Het is echter niet altijd even duidelijk of een bestand in het publiek domein valt of niet.
Geen info
Bij een bestand moet in ieder geval de naam van de auteur en de bron van het bestand staan. Als dat niet vermeld is, kun je het bestand verwijderen.
Fair use
De Nederlandse Wikipedia kent geen fair use. Het gebruik van een bestand onder die noemer is daarom een auteursrechtenschending en het bestand moet verwijderd worden.
Weg
Dit is eigenlijk de verzamelbak van overige redenen. De nominatie zal daarom verder toegelicht moeten worden door diegene die het bestand niet geschikt vind voor Wikipedia. Het is daarom moeilijk hier in het algemeen iets over te zeggen.

Sjablonen en modules[bewerken | brontekst bewerken]

Aangezien sjablonen en modules ook op andere pagina's gebruikt kunnen worden, zul je dit eerst moeten controleren voordat je een sjabloon of module verwijdert. Zorg dus dat een sjabloon of module niet meer gebruikt wordt en verwijder daarna pas de sjabloon- of modulepagina (inclusief eventuele subpagina's). Het kan handig zijn hier een bot voor te gebruiken of om iemand te vragen dat voor je te doen.

Redenen[bewerken | brontekst bewerken]

Weg (sjabloonweg)

In dit geval is er enkel de verzamelbak.

Categorieën[bewerken | brontekst bewerken]

Categorieën bevatten zelf andere pagina's en kunnen daarom niet zomaar verwijderd worden. Pas daarom eerst alle pagina's in een categorie aan, zodat de categorie leeg gemaakt wordt. Het kan handig zijn hier een bot voor te gebruiken of om iemand te vragen dat voor je te doen. Verwijder daarna de categorie pas.

Een categorie mag pas leeggemaakt worden als een moderator of de nominatie beslist. Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling om een categorie al te legen bij het nomineren ervan.

Redenen[bewerken | brontekst bewerken]

Hernoemen
Omdat een categorie niet hernoemd mag worden zonder alle pagina's in die categorie aan te passen, loopt zo'n hernoeming normalerwijs via een verwijdernominatie op de beoordelingslijst. De uitzonderingen daarop zijn voornamelijk taal- en spelfouten. Pas na hernoeming alle pagina's in de oude categorie aan om ze in de nieuwe categorie te plaatsen. In de categorienaamruimte maken we nooit redirects. Wanneer een categorie een Wikidata-item heeft dient bij een hernoeming het oude label op Wikidata gewijzigd te worden in het nieuwe label.
Verwijderen
In dit geval gaat het daadwerkelijk om het verwijderen van een categorie. Redenen zijn vaak dat een categorie leeg is of ongewenst. Let er op dat het nodig kan zijn omwille de categorieboom in stand te houden de pagina's in de genomineerde categorie te verplaatsen naar de bovenliggende moedercategorie(ën) (de categorie(ën) waarin de genomineerde categorie geplaatst is).

Zeker bij het verwijderen van sjablonen en categorieën is de hulp van een bot welkom. Je kunt zelf zo'n bot draaien of een verzoek plaatsen op Wikipedia:Verzoekpagina voor bots.