Wikibooks

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Wikibooks
Wikibooks
Taal Meertalig
Registratie Optioneel
Eigenaar Wikimedia Foundation
Opgericht 10 juli 2003
Status Actief
URL wikibooks.org
Portaal  Portaalicoon   Media

Wikibooks is een zusterproject van Wikipedia en is deel van de Wikimedia Foundation, gestart op 10 juli 2003.

Project[bewerken]

Het project is een verzameling vrije (gratis) leerboeken die in samenwerkingsverband worden geschreven op de Wikibooks website. De meeste boeken bestaan uit een hoofdpagina en een aantal modules in de vorm van subpagina's, waar vaak met een sjabloon snel doorheen genavigeerd (geklikt) kan worden. Wikibooks is net als Wikipedia een wiki, wat betekent dat iedereen elk boek kan wijzigen door op de link voor het bewerken van een module te klikken.

Het Engelstalige project begon op 10 juli 2003 op verzoek van Karl Wick van Wikipedia en diende als platform om gratis leerboeken te ontwikkelen over bijvoorbeeld organische chemie en natuurkunde. Sommige van de eerste boeken waren oorspronkelijk, andere kwamen uit andere bronnen zoals leerboeken op internet onder de GNU Free Documentation License.

Alle wikibooks vallen onder deze GNU FDL-licentie. Bijdragen blijven eigendom van de auteurs, terwijl de copyleft-licentie waarborgt dat de inhoud altijd gratis verspreid en gekopieerd mag worden. Daarnaast is een aantal teksten op Wikibooks via Transwiki geïmporteerd vanuit Wikipedia en vervolgens aangepast. Bij deze teksten blijven in de bewerkingsgeschiedenis tevens de oorspronkelijke bewerkingen op Wikipedia zichtbaar, zodat ook op Wikibooks gemakkelijk kan worden nagegaan wie de oorspronkelijke auteurs van de tekst waren.

Er zijn discussies gevoerd over de reikwijdte van het project (alleen leerboeken of alle soorten boeken), de beste vorm van licentie voor de site en de naam en toekomstige URL van het project.

Wikijunior[bewerken]

Wikijunior (ook wel: Wikibooks Junior) is een titel voor een serie van opencontentboeken voor kinderen in de doelgroep van 8-12 jaar.

Deze wikijuniorboeken zijn ingedeeld in drie gebieden:

  1. The Natural World (Biologie en Aardwetenschap),
  2. A World of Discovery and Innovation (Wiskunde, Natuurwetenschap en Techniek) en
  3. Our World of People (Cultuur, Geschiedenis, Samenleving).

Geschiedenis[bewerken]

De Beck Foundation benaderde Wikimedia met een idee om een stel wikiboeken voor kinderen te creëren. Het concept werd door de vertrouwenscommissie van de Wikimedia Foundation op 16 oktober 2004 goedgekeurd. Waarna dit concept op 24 oktober op de Meta site van Wikimedia werd bekendgemaakt door Danny Wool. Op 22 juli 2008 werd het 2.500ste hoofdstuk gestart in de Nederlandstalige Wikibooks.

Externe links[bewerken]