Wiktionary

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Wiktionary
Wiktionary
Type Woordenboek
Taal Meertalig
Registratie Optioneel
Eigenaar Wikimedia Foundation
Opgericht 12 december 2002
Status Actief
URL www.wiktionary.org
Portaal  Portaalicoon   Media
Het logo voor verschillende Wiktionaries.

Wiktionary (een samentrekking van wiki en dictionary; de Nederlandstalige versie heet WikiWoordenboek) is een project van de Wikimedia Foundation met als doel de creatie van een kosteloos meertalig woordenboek van alle woorden in alle talen. Het project geeft zowel informatie over taalkundige eigenschappen (zoals spelling en meervoud) als vertalingen in andere talen. In principe komen in iedere Wiktionary zo veel mogelijk woorden uit zo veel mogelijk verschillende talen te staan.

Geschiedenis[bewerken]

De Engelse Wiktionary werd gestart op 12 december 2002. Deze versie omvat ook een aparte thesaurus genaamd Wikisaurus, en een apart woordenboek voor Basic English.

Sinds 1 mei 2004 zijn de andere Wiktionaries eveneens gestart, bereikbaar op wiktionary.org. De eerste anderstalige versies waren in het Frans en Pools. In mei 2009 waren er in totaal meer dan 5 miljoen ingangen in 272 verschillende talen. De Engelstalige Wiktionary telde in december 2010 ruim 2.179.000 begrippen, de Nederlandstalige ruim 102.000.

Veel ingangen worden door middel van een bot die ingangen uit andere woordenboeken importeert aangemaakt. De Franse en Vietnamese versies importeerden grote delen van het Free Vietnamese Dictionary Project.[1] De Franse versie groeide in 2006 zeer snel, wat grotendeels te danken was aan bots die uit vrije woordenboeken zoals het Dictionnaire de l'Académie française importeerden.

De meeste Wiktionary-edities gebruiken tegenwoordig een logo dat is ontworpen door Brion Vibber, een ontwikkelaar van MediaWiki-software.

Grootste Wiktionaries[bewerken]

De grootste Wiktionaries (volgens aantal ingangen in alle talen) zijn:

  1. De Engelstalige
  2. De Malgasytalige
  3. De Franstalige
  4. De Chineestalige
  5. De Litouwstalige
  6. De Russischtalige
  7. De Griekstalige
  8. De Zweedstalige
  9. De Poolstalige
  10. De Koreaanstalige

Al deze versies hebben meer dan 100.000 ingangen. De Nederlandstalige versie heeft sinds 14 november 2008 meer dan 280.000 woordenboekingangen. De Nederlandstalige staat op plaats 14.[2]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
Icoontje WikiWoordenboek Zoek Wiktionary op in het WikiWoordenboek.