Spaanstalige Wikipedia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Spaanstalige Wikipedia
Spaanstalige Wikipedia
Spanish Wikipedia.png
Taal Spaans
Registratie Vrije keuze
Eigenaar Wikimedia Foundation
Auteur(s) Wikipedia-gemeenschap
Opgericht 2001
Status Actief
URL es.wikipedia.org
Portaal  Portaalicoon   Media

De Spaanstalige uitgave van Wikipedia (Spaans: Wikipedia, la enciclopedia libre) is de versie voor het Spaanse taalgebied.

De versie ging van start in maart 2001. Participatie was er aanvankelijk hoofdzakelijk vanuit Spanje, maar al spoedig waren er vanuit Zuid-Amerika minstens evenveel bijdragen. De versie staat bekend om haar uitgebreide artikelenreeksen over cultuur en historie. Het taalgebruik is wisselend Castiliaans (het Spaans zoals gesproken in Spanje) en Zuid-Amerikaans Spaans. Heftige discussies over stijl, woordgebruik en woordspelling maken bij artikelen waaraan bijgedragen wordt door velen vanuit verschillende landen vaak deel uit van de Encyclopedie.

Na lange tijd qua aantallen artikelen de zevende Wikipedia geweest te zijn, werd ze in mei 2005 ingehaald door de Portugeestalige versie. In augustus 2005 werd ook de Italiaanstalige Wikipedia groter dan de Spaanstalige. Nadien haalde de Spaanstalige Wikipedia de Portugeestalige echter opnieuw in en in juni 2010 werd ze ook groter dan de Nederlandstalige versie. Momenteel staat ze gemeten naar aantal artikelen op de zesde plaats.

Aantal artikelen op dit moment[bewerken]

Voorbeeldartikel[bewerken]

Een voorbeeld van een Spaanstalig artikel: Vasco Núñez de Balboa.