Vereniging Wikimedia Nederland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Logo van Wikimedia Nederland
Taart voor de vijfde verjaardag van WMNL in 2011
Logo van Wiki loves art/NL.
Alle musea die deelnemen aan Wiki loves art/NL.

De Vereniging Wikimedia Nederland (WMNL) is een Nederlandse vereniging die de verzameling en ontsluiting van vrije informatie door internet bevordert. Daartoe ondersteunt de vereniging onder meer de Wikimedia Foundation Incorporated, die in de VS gevestigd is.[1] WMNL heeft geen zeggenschap over de vrije informatie.

Oprichting[bewerken]

Op 6 mei 2005 overlegden Nederlandse wikipedianen met Jimmy Wales via IRC chat over de oprichting van een afdeling (chapter) van Wikimedia in Nederland.[2] De vereniging werd op 27 maart 2006 opgericht als zesde landelijke afdeling van de wereldwijde Wikimedia. Op 18 juni 2006 werd het eerste bestuur gekozen met Oscar van Dillen als voorzitter.

Naast de vereniging werd een gelijknamige stichting Wikimedia Nederland opgericht met vrijwel dezelfde doelstellingen.[3] Deze stichting, met dezelfde voorzitter als de vereniging, heeft geen activiteiten ondernomen.

De rechtsvorm van vereniging in plaats van stichting is gebruikelijk voor landelijke Wikimedia-organisaties. Zo zijn er Wikimedia-verenigingen in onder meer Zwitserland, Frankrijk, Duitsland en Polen. De Wikimedia Foundation in de VS is echter een stichting.

Activiteiten[bewerken]

Projecten[bewerken]

De vereniging werkt samen met instellingen die data beschikbaar stellen aan Wikimedia-projecten om deze vrij toegankelijk te maken. Voorbeelden van zulke projecten zijn:

Conferenties[bewerken]

De vereniging organiseert (bijna) jaarlijks in november een Wikimedia Conferentie Nederland, gewijd aan een thema, bijvoorbeeld

 • 2008: De bewerkbare wereld
 • 2010: redacteuren van wikimedia (gebruikers).
 • 2011: ontsluiting voor het publiek van cultureel erfgoed via wiki's en het gebruik van wiki's in het algemeen.
 • 2012: Wikipedia in het middelbaar en universitair onderwijs, de technische kant van wiki's (automatische vertaling) en wiki-gemeenschappen (onder meer culturele samenwerking met musea). Jimmy Wales hield een inleiding.[8]
 • 2013: gevarieerde conferentie, met onder meer aandacht voor de wisselwerking met archieven, bibliotheken en musea (Wikipedians in Residence); zusterprojecten; werksfeer en technische ontwikkelingen.

Ondersteuning vrijwilligers[bewerken]

De vereniging ondersteunt de vrijwilligers van de Nederlandstalige Wikipedia met onder meer cursussen, apparatuur en subsidies voor verenigingsactiviteiten. Diverse (bestuurs)leden[9] van de vereniging zijn persoonlijk actief betrokken bij de Nederlandstalige Wikipedia, soms onder een pseudoniem.

Cursus Wikipedia[bewerken]

Op verzoek geven leden een cursus Wikipedia waarin geleerd wordt hoe Wikipedia bewerkt kan worden. In 2013 werden onder meer cursussen gegeven bij de Hogeschool Rotterdam en Museum Volkenkunde.

Financiën en bureau[bewerken]

De activiteiten worden gefinancierd uit subsidies van de Wikimedia Foundation en donaties. De vereniging heeft de fiscale status van Algemeen nut beogende instelling (ANBI) en had tot 2011 geen personeel in dienst, maar zij maakte wel gebruik van de diensten van zzp'ers. Zo werd er een "Translation rally", waarbij de Wikimedia-software vertaald werd in diverse talen, door WMNL bekostigd.[10][bron?] Sinds 2011 heeft de vereniging een eigen kantoor in Utrecht.

In de media[bewerken]

 • Bob Sijthoff verloor in 2008 een kort geding, dat hij tegen Wikimedia Nederland had aangespannen vanwege een hem onwelgevallige bijdrage op de Nederlandstalige Wikipedia.[11][12][13] Deze zaak trok internationaal aandacht, onder andere van de Wikimedia Foundation.
 • Een wisseling van het bestuur begin 2009, waarbij de voorzitter besloot onmiddellijk af te treden, haalde het landelijke nieuws.[14]

Galerij[bewerken]

Externe links[bewerken]

Zusterverenigingen[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
 1. Statuten VWN, tevens opvraagbaar bij het Handelsregister van Kamer van Koophandel
 2. (en) IRC chatgesprek dd 6 mei 2005 waarin oprichting van Wikimedia Nederland besproken werd met Jimmy Wales
 3. Statuten Stichting Wikimedia Nederland
 4. wiki loves art /NL. wikilovesart.nl
 5. Wiki Loves Monuments. wikilovesmonuments.nl
 6. Wiki Loves Bieb. wikilovesbieb.nl
 7. Wikiportret - Stel uw foto's ter beschikking. wikiportret.nl
 8. homepage - wikimedia. wikimediaconferentie.nl
 9. bestuursverkiezing 2014 Wikimedia nl, 29-3-2014
 10. Translation Rally
 11. Persbericht van VWN - Wikimedia Nederland wint kort geding Sijthoff - december 2008
 12. Marie-Jose Klaver » Bob Sijthoff verliest kort geding Wikipedia - nrc.nl. nrc.nl
 13. Zakenman Bob Sijthoff verliest zaak tegen Wikipedia. Webwereld
 14. Coup bij Wikimedia Nederland. Webwereld