Jimmy Wales

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jimmy Wales, (Istanboel, 2008)
De stem van Jimmy Wales
Vista-kmixdocked.png
Opgenomen augustus 2014 (download·info)
Jimmy Wales op FOSDEM 2005 in Brussel
Jimmy Wales 2014 on CeBIT Global Conferences, Wikipedia Zero

Jimmy Donal (Jimbo) Wales (Huntsville (Alabama), 8 augustus 1966)[1][2] is een Amerikaanse internetondernemer. Hij is bekend geworden als medeoprichter[3][4][5] van Wikipedia en voorzitter van de Wikimedia Foundation. Wales was ook grootaandeelhouder en directeur van het internetbedrijf Bomis Incorporated.

Levensloop

Wales werd geboren als zoon van Jim en Doris Wales. Hij volgde de House of Learning, een kleine privéschool die het eigendom was van zijn moeder en zijn grootmoeder, en haalde in 1983 zijn diploma aan de Randolph School. Vervolgens studeerde hij economie aan de Auburn University, waar hij zijn bachelordiploma haalde, en aan de University of Alabama waar hij zijn masterdiploma haalde. In 1994 werd Wales toegelaten tot het promotietraject op Indiana University, maar hij besloot in Chicago te gaan werken als optiehandelaar. In 1998 verhuisde hij met zijn vrouw Christine naar Californië, waar hij een internetbedrijf begon, het zoekportal Bomis.

Wales las als kind al alles wat los en vast zat, vooral grote encyclopedieën als de Encyclopædia Britannica en World Book Encyclopedia. Hij is een bewonderaar van de objectivistische filosofie van Ayn Rand en beheerde in de jaren negentig een mailinglist met de naam "Moderated Discussion of Objectivist Philosophy". Wales gaf van 1999 tot 2001 leiding aan het Nupedia-project waar hij met filosoof Larry Sanger aan werkte. Vervolgens begon hij een online encyclopedie onder de GFDL-licentie volgens het wiki-principe, en in 2003 richtte hij de Wikimedia Foundation op. Daarnaast is hij directeur van Bomis Incorporated.


In 2005 hield hij mede toezicht op het experiment Wikitorial bij de Los Angeles Times.

Onderscheidingen

In 2011 kreeg Jimmy Wales de Zwitserse Gottlieb-Duttweilerprijs ter waarde van 100.000 Zwitserse frank (70.000 euro). Hij kreeg de onderscheiding vanwege zijn drang om kennis te delen.[6] In 2013 werd Wales door de Internet Society geëerd voor zijn bijdrage aan het Internet door opgenomen te worden in de Internet Hall of Fame.

Controverses

In december 2005 onthulde Wired dat Wales de Wikipediapagina die aan hem gewijd is op de Engelstalige Wikipedia 18 keer had gewijzigd. Wales minimaliseerde onder meer de rol die Larry Sanger heeft gehad in de opbouw van Wikipedia. Daarnaast herschreef hij het gedeelte over een pornowebsite die onderdeel uitmaakte van een van zijn eerdere bedrijven. Het bewerken van een Wikipedia-artikel over jezelf wordt binnen de Wikipediagemeenschap als onbehoorlijk beschouwd. Wales gaf later toe dat zijn bewerkingen niet kies waren: "Mensen moeten dit niet doen, dat geldt ook voor mijzelf. Ik zou willen dat ik het niet gedaan had. Het getuigt van slechte smaak..." ("People shouldn't do it, including me, I wish I hadn't done it. It's in poor taste...").[7]

In maart 2008 kwam Wales wederom in opspraak. Hij zou Novell-topman Jeff Merkey hebben aangeboden het Wikipedia-artikel over Merkey 'schoon' te houden, in ruil voor een donatie van 5.000 dollar. In mei 2006 heeft Wales het bewuste artikel geheel verwijderd en vervangen door een geheel nieuwe versie.[8] Inmiddels is ook het nieuwe artikel verdwenen, evenals de bijbehorende overlegpagina waarop Wales had geschreven "I have deleted the old discussion because of the unpleasantness of it."[9]

Bronnen, noten en/of referenties

Nederlands:

Engels: