Bestand:COLLECTIE TROPENMUSEUM Leren schort gedragen door gehuwde vrouwen TMnr 6039-1.jpg

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Oorspronkelijk bestand(700 × 621 pixels, bestandsgrootte: 327 kB, MIME-type: image/jpeg)


Beschrijving

Nederlands: SchortNederlands: Leren schort, gedragen door gehuwde vrouwenLocal name: Ijogola, Ijogolo
Titel
Nederlands: Schort
Nederlands: Leren schort, gedragen door gehuwde vrouwen

Local name: Ijogola, Ijogolo
Beschrijving
Nederlands: Een schort van de Ndebele uit Zuid-Afrika, een jocolo, of iogola/o. De schorten worden door getrouwde vrouwen gedragen tijdens belangrijke ceremoniële aangelegenheden. Het wordt traditioneel van geitenleer gemaakt door de toekomstige echtgenoot of geschonken door zijn familie, en is het primaire symbool van de huwelijkse status. Tijdens de eerste maanden van het huwelijk wordt het zonder kralen gedragen, waarna er steeds meer kralen toegevoegd worden.

Van de afhangende flappen verwijst de middelste naar de moeder van een gezin, het centrum van het huishouden, omringd door haar kinderen.

Dergelijke schorten mochten pas na het krijgen van kinderen gedragen worden, als bewijs van vruchtbaarheid (Joubert, 2002: 118).

De motieven worden vanouds afgeleid van het huiselijke leven. In de jaren 1930 en 1940 evolueerden de motieven van minimalistische vorm tot geometrisch en figuratief steeds ingewikkelder patronen, welke tevens westerse invloeden toonden. Tot de Tweede Wereldoorlog werden hoofdzakelijk witte kralen gebruikt met enkele simpele patronen in zwart, blauw of rood. Na de oorlog ging men meer kleur gebruiken en werden de patronen gelijkgestemd met die van huizen.

Ndebele kralenwerk is een vorm van visuele communicatie en wordt beschouwd als een tijdloze traditie. Het kralenwerk geeft de status en positie van de draagsters weer, zowel ten opzichte van anderen, als tijdens de verschillende levensfasen van een vrouw.

Tegenwoordig spelen ook commerciële belangen een rol bij de produktie van kralenwerk, maar de sociale rol blijft bekend. Ook worden dus andere materialen dan kralen gebruikt voor het maken van de schorten.

De Ndebele zijn een van de vele Nguni-sprekende volkeren in Zuid-Afrika. Door oorlogen, onderling en tegen de Britten, en belastingwetten, raakten de Ndebele verspreid. Er zijn nu drie hoofdgroepen, die in Zimbabwe, Noord-Transvaal en Zuid-Transvaal leven. In de jaren 90 van de 19de eeuw werden veel Ndebele na een conflict met de Hollanders arbeiders op witte boerderijen. Het lijkt erop alsof het beroemde kralenwerk van de Ndebele zich vooral ontwikkelde na deze oorlog van 1882-1885. De Ndebele ontwikkelden een sterke eigen identiteit, hetgeen duidelijk blijkt uit hun beroemde architectuur, die ze deels overnamen van de Sotho: stenen wanden met heldere kleuren beschilderd. Ook het kralenwerk is befaamd.
Datum voor 1989
date QS:P571,+1989-00-00T00:00:00Z/7,P1326,+1989-00-00T00:00:00Z/9
Afmetingen 65 x 61cm (25 9/16 x 24in.)
Inventarisnummer
6039-1
Opmerkingen
Nederlands:
Culturele Herkomst: Amandabele, Amandebele, Laudeen, Matabele, Ndebele
Functionele categorie: clothes down from the hip, huwelijk, kleding vanaf de heup, marriage
Geografische Herkomst: Johannesburg
Materiaal - hoofd: leer
Materiaal - overig: glas
Techniek: Met kralen versierd
Bron/fotograaf Collectie Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen

Licentie

w:nl:Creative Commons
naamsvermelding Gelijk delen
Dit bestand is gelicenseerd onder de Creative Commons-licentie Naamsvermelding-Gelijk delen 3.0 Unported
De gebruiker mag:
  • Delen – het werk kopiëren, verspreiden en doorgeven
  • Remixen – afgeleide werken maken
Onder de volgende voorwaarden:
  • naamsvermelding – U moet op een gepaste manier aan naamsvermelding doen, een link naar de licentie geven, en aangeven of er wijzigingen in het werk zijn aangebracht. U mag dit op elke redelijke manier doen, maar niet zodanig dat de indruk wordt gewekt dat de licentiegever instemt met uw werk of uw gebruik van zijn werk.
  • Gelijk delen – Als u het werk heeft geremixt, veranderd, of erop heeft voortgebouwd, moet u het gewijzigde materiaal verspreiden onder dezelfde licentie als het oorspronkelijke werk, of een daarmee compatibele licentie.
This file by Tropenmuseum was uploaded as part of the Share Your Knowledge project developed within WikiAfrica. WikiAfrica

Bijschriften

Beschrijf in één regel wat dit bestand voorstelt

Items getoond in dit bestand

beeldt af

image/jpeg

4f1fb2273551bf1a94e9c856fbeff063e3374df3

334.855 byte

621 pixel

700 pixel

Bestandsgeschiedenis

Klik op een datum/tijd om het bestand te zien zoals het destijds was.

Datum/tijdMiniatuurAfmetingenGebruikerOpmerking
huidige versie21 jul 2012 09:47Miniatuurafbeelding voor de versie van 21 jul 2012 09:47700 × 621 (327 kB)M.casanova

Dit bestand wordt op de volgende pagina gebruikt:

Metadata