Bestand:Man voor het Vuurpeloton.jpg

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Man_voor_het_Vuurpeloton.jpg(240 × 320 pixels, bestandsgrootte: 61 kB, MIME-type: image/jpeg)


)== Beschrijving ==

Beschrijving
English: Statue in Haarlem: Man in front of firing squad. Sculptor: Mari Andriessen. Date: march 7 1949. Memorial for 15 people being shot there at random by nazis, march 7 1945 (at the end of WW II )
Nederlands: Monument in Haarlem: 'Man voor het Vuurpeloton'. Het beeld is gemaakt door Mari Andriessen en onthuld op 7 maart 1949. Gedenkteken voor 15 mensen die daar willekeurig zijn neergeschoten op 7 maart 1945 door de nazi's in WO II. Vlak voor de bevrijding, de buurtbewoners werden gedwongen om te kijken.
Het monument 'Man voor het Vuurpeloton' in Haarlem is een bronzen beeld van een staande mannenfiguur. Het beeld is geplaatst op een laag plateau van oude klinkers. Achter het gedenkteken staat een groene haag. Het beeld is 1 meter 90 hoog. De tekst op de voorzijde in het plaveisel luidt: 'HIER WERDEN OP 7 MAART 1945 15 NEDERLANDERS GEFUSILLEERD.' In een natuurstenen strip van circa 10 meter breed zijn de namen en leeftijden van de omgekomenen gebeiteld. Beeldhouwer Mari Andriessen heeft zijn ontwerp als volgt omschreven: 'Ik maakte eerst iets van een vrouw met fakkel en zo, maar verwierp dat idee gelukkig. Toen zag ik in een tijdschrift een foto van een jonge Griekse verzetsstrijder op 't ogenblik dat hij gefusilleerd werd. Dat was een foto alleen van zijn hoofd. Ik vond toen dat ik dáárvan uit moest gaan en maakte een ontwerp ter grootte van 78 cm. Na de goedkeuring van het comité maakte ik het beeld ter grootte van 1.90 meter. Ik moet hier onmiddellijk aan toevoegen dat het kleine beeld véél en véél beter is en dat daarin meer dan in 't grote beeld het al dood zijn - van de wereld af zijn - tot uitdrukking komt. Overigens merk ik wel dat dit gevoel toch uit het grote beeld wel op mensen overkomt.' De positie en de entourage van het monument zijn jaren lang onderwerp van discussie geweest. Het was lastig een evenwicht te vinden tussen de kwetsbaarheid van het gedenkteken en de achtergrond. Tot 1979 stond het beeld op een verhoging. Op verzoek van de gemeentelijke adviescommisie Toegepaste Monumentale Kunst (TMK) en de Mari Andriessenstichting werd het beeld verplaatst en staat het nu zoals Andriessen het heeft bedoeld: de toeschouwer wordt direct betrokken bij het beladen monument, voordat de executie voltrokken zal worden. Het monument is geplaatst aan de Dreef bij het Houtplein te Haarlem. (Deze informatie is van de Archiefdienst voor Kennemerland: http://www.tplatform.nl/bestel_item_detail.php?id=263)
Datum
Bron Eigen werk
Auteur Tasja



Dit is een afbeelding van een oorlogsmonument in Nederland, met nummer:
509

Licentie

Public domain Ik, de auteursrechthebbende van dit werk, geef dit werk vrij in het publieke domein. Dit is wereldwijd van toepassing.
In sommige landen is dit wettelijk niet mogelijk; in die gevallen geldt:
Ik sta iedereen toe dit werk voor eender welk doel te gebruiken, zonder enige voorwaarden, tenzij zulke voorwaarden door de wet worden voorgeschreven.

Bijschriften

Beschrijf in één regel wat dit bestand voorstelt

0.01013171225937183383 seconde

8,2 millimeter

image/jpeg

Bestandsgeschiedenis

Klik op een datum/tijd om het bestand te zien zoals het destijds was.

Datum/tijdMiniatuurAfmetingenGebruikerOpmerking
huidige versie23 sep 2008 14:54Miniatuurafbeelding voor de versie van 23 sep 2008 14:54240 × 320 (61 kB)Tasja~commonswiki{{Information |Description={{en|1=Statue in Haarlem: Man in front of firing squad. Sculptor: Mari Andriessen. Date: march 7 1949. Memorial for 15 people being shot there at random by nazis, march 7 1945 (at the end of WW II ) }} {{nl|1=Monument in Haarlem

Dit bestand wordt op de volgende 3 pagina's gebruikt:

Globaal bestandsgebruik

De volgende andere wiki's gebruiken dit bestand:

Metadata