Bestand:Model van een snauwschip van 20 stukken, NG-MC-654.jpg

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Oorspronkelijk bestand(5.508 × 4.326 pixels, bestandsgrootte: 1,67 MB, MIME-type: image/jpeg)


Beschrijving

Beschrijving
Nederlands:

Identificatie
Titel(s): Model van een snauwschip van 20 stukken
Objecttype: scheepsmodel volmodel pronkmodel
Objectnummer: NG-MC-654
Omschrijving: Gepolychromeerd, getuigd spantmodel. Delen van het halfdek en de bak kunnen worden verwijderd om het inwendige te bestuderen. Twintig stukken (waarvan er nog maar vier over zijn) worden op het hoofddek geplaatst. Gekroonde leeuw als schegbeeld. Gewrongen spiegel en hol wulf, hek van één verdieping, versierd met snijwerk van zuilen, draperieën, krulwerk en een onduidelijk wapen. Geen zijgalerijen maar een raam omlijst met krulwerk. Recht roer met vierkante roerkoning, de roerpen beweegt over de vloer van de kajuit, stuurwiel en opgang op het halfdek. Twee ankers, een schoorsteen voor de kombuis, een spil, twee pompen, een kompashuis en een belhuis zijn op het model aangebracht. Zeeg naar achter en voor iets oplopend, twee barkhouten en één reehout, gepiekt rondspant. Het model is brikgetuigd zonder zeilen, met een snauwmast aan de grote mast; deze heeft een gaffel maar geen giek.

Vervaardiging
Vervaardiger: modelmaker: anoniem
Plaats vervaardiging: Nederland
Datering: ca. 1780
Fysieke kenmerken: hout, messing, ijzer, glas, ivoor, touw en textiel
Materiaal: hout messing ijzer glas ivoor touw textiel
Techniek: polychromie
Afmetingen: h 95,2 cm. × l 118 cm. × b 42,6 cm.

Toelichting
Volgens Obreen zou dit model de brik Pijl uit 1778 voorstellen; die is echter in de lijsten van aanbouw nergens teruggevonden. Het model is waarschijnlijk hetzelfde als die voorkomt in de lijst van J.P. Asmus van zijn particuliere collectie, gedateerd mei 1807; Asmus beschrijft het model als een "snauw van oorlog in de smaak van den jaare 1660", geeft geen naam en vermeldt dat hij het model gekocht heeft; 1660 is zeker te vroeg voor dit scheepstype.

Onderwerp
Wat: ship-model

Verwerving en rechten
Verwerving: overdracht van beheer 1883
Copyright: Publiek domein
Datum ca. 1780
date QS:P,+1780-00-00T00:00:00Z/9,P1480,Q5727902
Bron http://hdl.handle.net/10934/RM0001.collect.244469
Auteur Rijksmuseum

Licentie

Creative Commons CC-Zero Dit bestand is beschikbaar onder Creative Commons CC0 1.0 Universele Public Domain Dedication.
De persoon die een werk voorziet van deze licentie stelt dit werk beschikbaar aan het publieke domein door, voor zover dit wettelijk is toegestaan, afstand te doen van alle rechten op het werk in de zin van het auteursrecht, met inbegrip van alle aanverwante of naburige rechten. U kunt het werk kopiëren, aanpassen, distribueren en uitvoeren, ook voor commerciële doeleinden, zonder dat u daarvoor toestemming hoeft te vragen.

Bijschriften

Beschrijf in één regel wat dit bestand voorstelt

Items getoond in dit bestand

beeldt af

Bestandsgeschiedenis

Klik op een datum/tijd om het bestand te zien zoals het destijds was.

Datum/tijdMiniatuurAfmetingenGebruikerOpmerking
huidige versie7 dec 2019 23:52Miniatuurafbeelding voor de versie van 7 dec 2019 23:525.508 × 4.326 (1,67 MB)Mr.Nostalgic== {{int:filedesc}} == {{Information |Description={{nl|1=<br><br><big>'''Identificatie'''</big><br>'''Titel(s): '''Model van een snauwschip van 20 stukken<br>'''Objecttype:''' scheepsmodel volmodel pronkmodel <br>'''Objectnummer:''' NG-MC-654<br>'''Omschrijving:''' Gepolychromeerd, getuigd spantmodel. Delen van het halfdek en de bak kunnen worden verwijderd om het inwendige te bestuderen. Twintig stukken (<br>'''Waar:''' van er nog maar vier over zijn) worden op het hoofddek geplaatst. Gekroo...

Dit bestand wordt op de volgende pagina gebruikt:

Metadata