Naar inhoud springen

Bestand:Tropenmuseum Royal Tropical Institute Objectnumber 4440-144a IJzeren voetboei.jpg

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Tropenmuseum_Royal_Tropical_Institute_Objectnumber_4440-144a_IJzeren_voetboei.jpg(700 × 464 pixels, bestandsgrootte: 30 kB, MIME-type: image/jpeg)


Beschrijving

Beschrijving
Nederlands: Boei (onderdeel). De boei is een onderdeel van een slavenketting (4440-144 A/C) met in totaal twee ovaalvormige scharnierende boeien, die met een stop gesloten kunnen worden.

Hoe en wanneer deze boeien gebruikt zijn, is niet geheel duidelijk. De grootste band zou gezien de afmetingen geschikt zijn om rond de enkel geplaatst te worden. De andere lijkt hiervoor te klein en zou een polsband kunnen zijn. Dat beide boeien tegelijk voor één slaaf gebruikt zijn lijkt niet aannemelijk, tenzij deze in een hurkende of zittende positie was. Het boeien van slaven gebeurde vooral tijdens slaventransporten. Alle mannelijke slaven werden, zodra ze aan boord van een schip waren, twee aan twee geboeid en in partijen van 50 aan één zware keten geklonken. Slaven werden ook geboeid door hun eigenaren c.q. opzichters als strafmaatregel of bij vluchtgevaar (Vrijman, 1927:94). Blijkens informatie van Dhr. Eygenbergen waren deze boeien sinds 1946 in zijn bezit. Hij heeft hierover het volgende verteld: "Baas Menig nodigde ons uit om in de Para bij Onoribo en Overtoom, in welke laatste hij woonde met zijn vrouw, trapoen te komen te hengelen en daartoe bij hem te komen overnachten. Voor een Westerling was de tocht per korjaal en een korte wandeling door een ruige wildernis reeds een openbaring en prachtig avontuur, waardoor zijn hart aan Suriname werd verpand. Het gezegde: 'Wie mopé heeft gegeten of Parawater heeft gedronken komt eens terug naar Suriname', is intussen bewaarheid geworden. De avond voor de hengeltocht werd in het warme, voor muskieten gesloten huisje, bij het [...] licht van een kokolampoe doorgebracht, waarbij [...] gesprekjes werden gehouden, [...]. Op die avond, vrienden voor het leven geworden zijnde, haalde Baas menig uit zijn donkere privéhoekje op zolder een slavenketting, die hij als erfstuk en aandenken aan voorouders zorgvuldig bewaard had. Hij bood het aan als geschenk met het verzoek er goed voor te zorgen, opdacht het nageslacht kennis kon nemen van vroegere tijden. [...].

Nadien, zomer 1946, zijn wij nooit mer een slavenketting in Suriname tegengekomen, noch hebben wij ooit van het vinden van een ander exemplaar gehoord. En dat ooit was 25 jaar later".. IJzeren voetboei
Datum voor 1863
date QS:P,+1863-00-00T00:00:00Z/7,P1326,+1863-00-00T00:00:00Z/9
Bron
institution QS:P195,Q1131589
Collectie Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen
Auteur OnbekendUnknown author

Licentie

w:nl:Creative Commons
naamsvermelding Gelijk delen
Dit bestand is gelicenseerd onder de Creative Commons-licentie Naamsvermelding-Gelijk delen 3.0 Unported
De gebruiker mag:
  • Delen – het werk kopiëren, verspreiden en doorgeven
  • Remixen – afgeleide werken maken
Onder de volgende voorwaarden:
  • naamsvermelding – U moet op een gepaste manier aan naamsvermelding doen, een link naar de licentie geven, en aangeven of er wijzigingen in het werk zijn aangebracht. U mag dit op elke redelijke manier doen, maar niet zodanig dat de indruk wordt gewekt dat de licentiegever instemt met uw werk of uw gebruik van zijn werk.
  • Gelijk delen – Als u het werk heeft geremixt, veranderd, of erop heeft voortgebouwd, moet u het gewijzigde materiaal verspreiden onder dezelfde licentie als het oorspronkelijke werk, of een daarmee compatibele licentie.

Bijschriften

Beschrijf in één regel wat dit bestand voorstelt

Items getoond in dit bestand

beeldt af

Bestandsgeschiedenis

Klik op een datum/tijd om het bestand te zien zoals het destijds was.

Datum/tijdMiniatuurAfmetingenGebruikerOpmerking
huidige versie9 sep 2009 21:29Miniatuurafbeelding voor de versie van 9 sep 2009 21:29700 × 464 (30 kB)KITbot== {{int:filedesc}} == {{Information |description={{nl|1=Boei (onderdeel). De boei is een onderdeel van een slavenketting (4440-144 A/C) met in totaal twee ovaalvormige scharnierende boeien, die met een stop gesloten kunnen worden. Hoe en wanneer deze boe

Dit bestand wordt op de volgende pagina gebruikt:

Metadata