Koera

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nuvola single chevron right.svg Voor het militair testterrein op Kamtsjatka, zie Testgebied Koera
Koera
Lengte 1 364 km
Debiet 575 m³/s
Stroomgebied 188 000 km²
Van Oost-Anatolië
Naar Kaspische Zee
Stroomt door Turkije, Georgië en Azerbeidzjan
Koera in Tbilisi
Koera in Tbilisi
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Koera of Kura (Turks: Kura; Georgisch: მტკვარი, Mtkvari; Azerbeidzjaans: Kür) is een rivier in Turkije, Georgië en Azerbeidzjan en de belangrijkste rivier in Transkaukasië. Haar lengte is 1530 km. De rivier verzorgt de afwatering van het grootste deel van de zuidkant van de Grote Kaukasus.

De Koera ontspringt in Oost-Anatolië. In Georgië breekt hij bij de Borjomi-kloof door de Kleine Kaukasus: hier begint de middenloop. Via de hoofdstad Tbilisi stroomt hij naar het oosten.

Bij de monding van de Alazani bereikt de rivier Azerbeidzjaans grondgebied. Hier begint het stuwmeer van Mingəçevir (1953). Vanaf de stad Mingəçevir, waar de benedenloop begint, vormt de Koera de Koera-Arasvlakte, een grote vlakte, die voor een groot deel beneden NAP ligt. Net ver voor de monding in de Kaspische Zee neemt de Koera haar grootste zijrivier op: de Aras.

In de oudheid heette de Koera Cyrus naar de naam van de Perzische koning Cyrus de Grote. De Georgische naam Mtkvari betekent "de trage".

De Koera wordt, samen met de Rioni in westelijk Georgië, soms genoemd als grens tussen Europa en Azië. De oude Grieken noemden de Rioni de Phasis, het 'einde van de wereld'. Herodotus zag de waterscheidingen als de grens tussen Europa en Azië.[1]
  1. Heinz Heinen, Andrea Binsfeld, Stefan Pfeiffer. Vom hellenistischen Osten zum römischen Westen. Wiesbaden, Duitsland: Franz Steiner Verlag, 2006, p324