La vérité

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
La vérité
Haar bekentenis[1]
Regie Henri Georges Clouzot
Hoofdrollen Brigitte Bardot
Sami Frey
Première 1960
Genre Drama
Speelduur 130 min.
Taal Frans
Land Vlag van Frankrijk Frankrijk
Vlag van Italië Italië
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

La vérité is een Franse film uit 1960 van Henri Georges Clouzot. De hoofdrollen worden gespeeld door Brigitte Bardot en Sami Frey.

De film werd genomineerd voor de Oscar voor beste buitenlandse film.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Twee volwassen zussen delen woonruimte in Parijs. De een is een toegewijde studente aan het conservatorium; de ander fladdert van vertier tot vertier, van man tot man. Hun samenwonen is van korte duur, maar de problemen worden niet opgelost wanneer de lichtvaardige zus vertrekt. Ze zijn allebei verliefd op dezelfde man, ook een student aan het conservatorium. Hij kiest uiteindelijk voor de serieuze zus, maar vindt zijn dood in een 'crime passionel' van de ander. Laatstgenoemde pleegt daarna zelfmoord.

Vormgeving[bewerken]

Het verhaal van deze film wordt verteld met flashbacks vanuit de rechtszaal, waarin de lichtvaardige zus haar strafproces ondergaat. Hierbij treden verschillen op tussen wat werkelijk is gebeurd en wat juridisch steekhoudend wordt gevonden.

Hoewel Brigitte Bardot in 'La vérité' een ongebruikelijke tragische rol speelt, toont haar verschijning op het witte doek al haar gebruikelijke handelsmerken als naaktheid, sensualiteit en vriendelijke immoraliteit.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Cinema Context Nederlandse titel