Overleg:Drum-'n-bass

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Overleg:Drum and bass)
Laatste reactie: 16 jaar geleden door 82.73.138.95 in het onderwerp James Brown

In het artikel wordt gezegd: "ritmes die afwijken van het standaard 4/4 beat." Toch heeft bijna alle drum and bass een gewone vierkwartsmaat. De accenten van de beat zijn echter verlegd naar de 2e en 4e tel, door de snare, en de kickdrum en andere percussielementen benadrukken de syncope, wat de drum and bass haar swingerige karakter geeft. Dit is een voortvloeisel van het ritmische principe van de funk muziek, waar ook veelvuldig uit gesampled wordt in de drum and bass scene.

James Brown[brontekst bewerken]

De anekdote dat DnB ontstaan zou zijn door het versneld afspelen van een James Brown nummer heeft een grond van waarheid, maar is niet helemaal correct:

De eerste dnb/jungle producers creeërden hun drumritmes (of breaks) door het samplen van reeds bestaande drumritmes, die daarna werden bewerkt, versneld en "verkapt" om zo nieuwe patronen te verkrijgen. Hiervoor gebruikt men vooral oude funkplaten met hevige percussie in. De twee meest klassieke voorbeelden hiervan zijn enerzijds "Amen Brother" van The Winstons, en anderzijds "The Funky Drummer" van James Brown. Beide nummers worden gekenmerkt door een lange, hevige break. Vooral "Amen Brother" heeft een welhaast mythische status gekregen: het drumritme ervan staat bekend als de Amen break, en wordt naast DnB ook veelvuldig gesampled in onder andere hiphop.

Vergeet de Apache break niet. 82.73.138.95 12 nov 2007 19:24 (CET)Reageren