Overleg:Indoor cycling

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Overleg:Spinning (sport))

Onjuiste informatie[brontekst bewerken]

(verplaatst vanaf Overleg gebruiker:Wimmel)
Beste Wimmel,

N.a.v. dit bericht van jou: "Hoi, je wijzigingen op spinning worden steeds ongedaan gemaakt door verschillende gebruikers. Wikipedia is niet bedoelt voor het promoten van bedrijven of bedrijfsactiviteiten. Je kunt op Overleg:Spinning aangeven waarom jij vind dat die informatie wel toegevoegd moet worden. Als je blijft doorgaan met het toevoegen zonder overleg, kan de pagina geblokkeerd worden, of zelfs jouw account" heb ik een vraag.

Je geeft aan dat Wikipedia niet bedoeld is voor promotie waar ik helemaal in kan komen, maar het gaat toch wel om het geven van juiste informatie? Op de spinning pagina worden onjuistheden vermeld m.b.t. ons indoor cycling programma. Zou de pagina Indoor cycling heten (en al het spinning vervangen worden door indoor cycling) zou er niks aan de hand zijn aangezien dit namelijk de generieke (soort)naam is van de sport. Spinning is dit niet, dit is een merknaam voor een indoor cycling programma en dat proberen wij duidelijk te maken. Ter info hieronder wat achtergrond informatie. Graag ontvangen wij je reactie hoe hier mee om te gaan.

Sinds 1989 is het Spinning® programma wereldwijd de marktleider in indoor cycling training, opleidingen en producten. Inmiddels is het Spinning trainingsprogramma in meer dan 90 landen bekend en is het in Californië gevestigde Mad Dogg Athletics, Inc., bedenker van het Spinning programma, het grootste opleidingsinstituut van de fitnessbranche. Met meer dan 165,000 instructeurs en 35,000 officiële Spinning sportscholen, brengt het Spinning programma deskundige coaching en een opzwepende ervaring geïnspireerd door buitentraining aan miljoenen mensen. Het bedrijf werkt nauw samen met Star Trac aan haar gepatenteerde productlijn van Spinner bikes, ontwikkeld en verkoopt Spinning instructeur opleidingen en een complete lijn van Spinning kleding en accessoires. Tevens heeft Mad Dogg Athletics haar merken SPIN®, Spinning®, Spinner® en het Spinning logo wereldwijd geregistreerd als merkrechten en mogen deze enkel gebruikt worden met toestemming van het bedrijf. Sportscholen mogen het merk voeren mits zij de officiële Spinner bikes hebben en hun instructeurs zijn opgeleid middels het Spinning programma.

Alvast bedankt - De voorgaande niet ondertekende opmerking werd toegevoegd door Mdaeurope (overleg|bijdragen)
(einde verplaatsting) Wimmel 30 jun 2008 18:57 (CEST)[reageer]

Ik heb bovenstaande tekst hierheen verplaatst, zodat ook anderen kunnen reageren, en zodat het voor toekomstige discussies makkelijk terug te vinden is.
Als ik op www.vandale.nl op Spinning zoek, zie ik (als eerste) de volgende betekenis: sport waarbij men met een instructeur in groepsverband op hometrainers fietst. Dat is de betekenis waar dit artikel over gaat. Indoor cycling of Indoorcycling wordt niet in de online vandale gevonden, dus dat lijkt me geen goed nederlands woord. Zoals .Koen op jouw overlegpagina schreef, kun je best toevoegen wat de oorsprong is. Maar bijvoorbeeld niet spinner de enige producent is. Er zijn meer voorbeelden dat merknamen soortnamen worden, zoals Maggie en Aspirine, daar is volgens mij als producent niet veel aan te doen. Misschien moet je daar trots op zijn. Wimmel 30 jun 2008 19:24 (CEST)[reageer]
Nog even wat extra informatie. Op [1] en [2] worden diverse merken spinbikes genoemd (Swordsman, Kenny-Joyce, Sportop, Proteus, BodyCraft, Dunlop, Kettler, etc). Beide sites noemen het expliciet spinnen. ∼ Wimmel 7 okt 2008 23:09 (CEST)[reageer]

Betrokkenheid Mdaeurope[brontekst bewerken]

Ik ben het eens met de opmerkingen en wijzigingen van .Koen en ~Wimmel en vermoed een (te) grote betrokkenheid van Mdaeurope die er steeds weer promotieachtige teksten in wil handhaven. Daarom nogmaals: 'Mag het een onsje minder?' Groet, JanB46 30 jun 2008 22:08 (CEST)[reageer]


Nike wordt wel vermeld als Merk op Wikipedia. Hoeft dat niet een onsje minder?! Is dat geen promotie?!

Wat betreft de Van Dale, die schrijft het volgende over merkgebruik: http://vraagbaak.vandale.nl/merknamen.html Merknamen in Van Dale-woordenboeken

Van de trefwoorden, opgenomen in de verschillende woordenboeken van Van Dale, zijn sommige tevens de naam van een geregistreerd handelsmerk. Dergelijke merknamen zijn dan zozeer doorgedrongen tot de algemene taal, dat ze een algemener betekenis hebben ontwikkeld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een woord als luxaflex. De jaloezieën van het merk Luxaflex, op de markt gebracht door het bedrijf Hunter Douglas, zijn zo bekend dat het woord luxaflex het woord jaloezie zelfs goeddeels heeft verdrongen. Het woord heeft dus een betekenisontwikkeling doorgemaakt van "bepaald merk jaloezieën" tot "jaloezie in het algemeen".

Men zou kunnen denken dat de eigenaar van zo'n merk een dergelijke betekenisontwikkeling alleen maar kan toejuichen. Is er een beter bewijs denkbaar dat zijn merk succesvol is? Toch zit er ook een andere kant aan deze zaak. Wanneer, in een geval als dat van luxaflex, het idee vervaagt dat het hier om een merk gaat, zouden consumenten kunnen denken dat elke jaloezie luxaflex is. In het ergste geval is het zelfs denkbaar dat concurrenten ook de naam luxaflex gaan voeren, met als argument: luxaflex is de algemene naam voor jaloezieën geworden - kijk maar in het woordenboek.

Beleid ten aanzien van merknamen Nu is dit laatste risico tamelijk denkbeeldig, want de wet voorziet er in voldoende mate in dat geregistreerde handelsmerken worden beschermd tegen inbreuken op dat merkenrecht. Een willekeurige fabrikant die zijn jaloezieën luxaflex zou noemen, zou juridisch dan ook niet sterk staan. Het feit dat een merknaam is opgenomen in een woordenboek kan dus nooit een reden zijn om aan te nemen dat er op die naam niet langer rechten zouden gelden. Toch markeert Van Dale in haar producten, na schriftelijk verzoek van de merkrechthouder, die trefwoorden waarvan vaststaat dat ze een merknaam zijn of bevatten. Van Dale doet dat om twee redenen. Ten eerste gaat het hier om informatie die uit lexicografisch oogpunt interessant is. De gebruikswaarde van jaloezie(ën) is toch net even anders dan die van luxaflex als je weet dat dat laatste een merknaam is. En ten tweede wil Van Dale er geen onduidelijkheid over laten bestaan dat het in een dergelijk geval inderdaad gaat om een naam waar rechten op berusten.

Concreet is het beleid van Van Dale als volgt: • Van Dale onderzoekt niet op eigen initiatief of een woord een merknaam is. Een woordenboek is immers geen merknamenregister. Echter, door opname in het woordenboek menen sommigen dat ze mogen concluderen dat zij de merknaam niet (meer) hoeven te respecteren. Daarom onderneemt Van Dale actie op het eerste verzoek van een merknaamhouder. • Als een merknaamhouder zich meldt met het verzoek om een woord te schrappen of een woord te markeren als merknaam, dan komt dat woord op een lijst met merknamen die bij de bewerking van alle lexicografische producten van Van Dale nagelopen wordt. Een bijzondere behandeling van een woord dat tevens merknaam is geldt daarmee voor alle producten. • De Van Dale-redactie selecteert woorden voor opname in het woordenboek op grond van het feit dat ze in voldoende mate worden gebruikt in de algemene taal. Woorden die oorspronkelijk merknamen zijn, of woorden die afgeleid zijn van merknamen, zijn daarbij niet uitgezonderd; het daadwerkelijke taalgebruik is het opnamecriterium. Op verzoeken om een woord te schrappen, kan dus niet worden ingegaan. • In publicaties verschenen vóór oktober 2007 zijn woorden die merknaam zijn op trefwoordniveau voorzien van het teken ®. In uitzonderlijke gevallen staat dit symbool niet bij het trefwoord, maar binnen het woordenboekartikel. Dat is met name het geval als de merknaam meerwoordig is. • In publicaties verschenen vanaf oktober 2007 worden woorden die merknaam zijn of die van een merknaam zijn afgeleid of ermee zijn samengesteld, op trefwoordniveau voorzien worden van de superieur gezette aanduiding MERK. In uitzonderlijke gevallen, als markering bij het trefwoord niet mogelijk is omdat het bijvoorbeeld om een meerwoordige merknaam gaat, zal deze aanduiding niet bij het trefwoord, maar binnen het woordenboekartikel worden geplaatst. In de overige gedeelten van de lopende tekst zullen niet telkens opnieuw markeringen aangebracht worden. • Eventuele aanpassingen gebeuren telkens bij het verschijnen van een nieuwe druk of update van een woordenboek (hetzij in papieren of in digitale vorm). Omdat er, om bedrijfseconomische redenen, vaak ruime voorraad van een product wordt aangelegd, kan het langere tijd duren voordat een voorgenomen wijziging daadwerkelijk zichtbaar is. De lijst die hieronder is opgenomen, geeft steeds de meest actuele stand van zaken weer.