Overleg:Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Overleg:Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum)
Laatste reactie: 17 jaar geleden door Tbc in het onderwerp Update nodig

Update nodig[brontekst bewerken]

Kan iemand die hier wat meer over weet een gedeelte van de tekst updaten? In de tekst komt voor: Een uitbreiding van de kennisfunctie op Justitieterrein zal in 2005 plaatsvinden met de nieuwe afdeling Kennis en Analyse van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding.. Groeten, Tbc 14 jun 2006 19:48 (CEST)Reageren

Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum, meestal aangeduid met het acroniem WODC is een onderdeel van het Nederlands Ministerie van Justitie en is gevestigd in Den Haag.

De kerntaken van het WODC zijn de productie en verspreiding van wetenschappelijke kennis over onderbouwing en effecten van beleid en over relevante maatschappelijke processen op het brede terrein van Justitie en Vreemdelingenzaken en Integratie. Het WODC wil een toonaangevend wetenschappelijk kenniscentrum zijn voor het brede veld van Justitie, door middel van het aanbieden van producten en diensten inzake onderzoek, advisering en kennisverspreiding.

Het WODC kent vier onderzoeksafdelingen:

afdeling CRSA (Criminaliteitspreventie, Slachtofferzorg, Jeugdbescherming & Sanctietoepassing) afdeling RR&R (Regelgeving, Rechtspleging & Rechtsbijstand) afdeling REHA (Rechtshandhaving) afdeling ASMI (Asiel & Migratie) Verder heeft het centrum een afdeling voor extern wetenschappelijke betrekkingen, een afdeling voor statistische informatievoorziening en beleidsanalyse en een afdeling documentaire informatievoorziening.

Het WODC heeft anno 2006 ruim 100 medewerkers.

Het WODC is in het jaar 2005 gevisiteerd. In de wetenschappelijke wereld is sinds het begin van de jaren ‘90 van de vorige eeuw sprake van "instituutsvisitaties". Daarbij brengt een commissie van onafhankelijke wetenschappers en met de wetenschap verbondenen, een één- of meerdaags bezoek aan een onderzoeksinstituut. Daarnaast lezen zij rapporten en publikaties van het instituut en praten zij met "afnemers" en producenten - onderzoekers, en leidinggevenden.

De visitatiecommissie bezocht in juni 2005 het WODC en stond onder leiding van prof.mr.dr. C.J.M.Schuyt. Zij had als leden Prof.dr. J.Goethals (Universiteit Leuven), Prof. Dr. P.Ponsaers (Universiteit Gent), Mr. E.M. d’Hondt (VSNU), Prof.dr. W.Derksen (Ruimtelijk Planbureau), P.Bartholomeus, RA (Ministerie van Financien) en Mr.Dr. P.Korver (secretaris).

Het rapport van de Commissie kwam voorjaar 2006 beschikbaar