Overleg:Willem II van der Marck

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Overleg:Willem II van der Marck Lumey)
Laatste reactie: 4 jaar geleden door InternetArchiveBot in het onderwerp Externe links aangepast

This was in the English Wikipedia entry. I do not know if it is Dutch or German or what, so I hope someone here can sort it out.

Willem van der Marck II, bijgenaamd ‘Lumey’, heer van Lummen, admiraal van de watergeuzen, stadhouder en kapitein- generaal (1542 – 1578)

In augustus 1572 deed Willem van der Marck, Jr. heer van Lummen, zijn blijde intrede in Den Haag, de hoofdstad van een land dat nog niet bestond. Zijn vendels droegen niet alleen zijn blazoen en hun ‘vossenstaarten’, - zij kwamen immers uit het land van Reinaert de Vos, - maar ook een speciaal voor deze gelegenheid ontworpen vaandel versierd met de afbeelding van een ‘bril’. Deze nog geen 30 jaar oude Limburger was reeds admiraal van de watergeuzen, dit is het begin van de Nederlandse oorlogsmarine, toen hij op 1 april 1572 bij verrassing ‘den Briel’ veroverde op de Spaanse bezetter. “Op één april verloor Alva zijnen bri(e)l.” Met dit bolwerk had Lumey een invalsbasis op het toekomstige vasteland, iets wat Willem van Oranje, de leider van de opstand, nog niet was gelukt. Oorspronkelijk bedreven Lumey en zijn ‘vossenstaarten’ de kaapvaart op de Noordzee, tussen de protestantse vrijhavens Emden In Duitsland, La Rochelle in Frankrijk en Norwich en Sandwich in Engeland. Vanuit het bruggenhoofd ‘Brielle’, dit is de huidige naam van den Briel, slaagde Lumey erin Zuid- Holland te veroveren en Zeeland en het Noorderkwartier te controleren. Op die manier werd hij gouverneur van Zuid- Holland en bijgevolg kapitein- generaal, d.i. militair bevelhebber van de veroverde gebieden (1572 – 1574). En aangezien Zuid- Holland de bakermat is van het hedendaagse Nederland, is Lumey één van de grondleggers en zelfs de eerste grondlegger van het koninkrijk der Nederlanden van Oranje- Nassau.

71.198.23.252 31 jul 2006 10:03 (CEST)Reageren

Lumey zweert wraak na de onthoofding van Egmond en Hoorne[brontekst bewerken]

Mijn toevoeging : Lumey was in 1568 aanwezig bij de onthoofding van Egmond en Hoorne op de markt in Brussel. Hij doopte daar zijn zakdoek in het bloed van beide Graven en zweert dat hij zijn haar en nagels niet zal laten knippen eer hij de dood van deze onschuldigen tienvoudig zal hebben gewroken. Deze informatie komt uit het boekje "Prins Willem I geloofsheld en vader des vaderlands", geschreven door Oom Jan, uitgave W.M.den Hertog Utrecht - pag 48 - Groeten--Martinus1967 27 aug 2009 19:38 (CEST)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 0 externe link(s) gewijzigd op Willem II van der Marck Lumey. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 3 mrt 2020 08:41 (CET)Reageren