Poëziecentrum Nederland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gebouw Boek op 't Zand te Bredevoort

Het Poëziecentrum Nederland (PcN), gevestigd in de Centrale Bibliotheek De Mariënburg Nijmegen, is een studie-, documentatie en activiteitencentrum voor Nederlandstalige poëzie.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het Poëziecentrum Nederland werd in 2000 opgericht door de dichter Wim van Til, die zijn privéverzameling met Poëziebundels ter beschikking wilde stellen aan het publiek. In 2000 werd het eerste Poëziecentrum Nederland opgericht in het Brabantse Geffen in de directiekamer van een kantoorpand. In Geffen had het centrum nog geen vrijwilligers en was het open op afspraak, het centrum kreeg enige bekendheid, niet alleen onder lezers van poëzie, maar ook onder dichters en/of samenstellers van bloemlezingen.

In 2006 verhuisde het Centrum naar het gebouw Boek op 't Zand in het Gelderse Bredevoort. In Bredevoort ontstonden de eerste activiteiten, zoals Ontmoet De Dichter en waren er workshops voor leerlingen van scholen uit Aalten en Winterswijk. Ook ontstond er het eerste beleidsplan.

In februari 2014 kondigde het Poëziecentrum Nederland aan te verhuizen naar de centrale bibliotheek van Nijmegen, waarna in maart 2014, met een hommage aan Gerrit Kouwenaar, een einde kwam aan de periode in Bredevoort.

In Nijmegen sloten zich meer vrijwilligers aan bij het Centrum en kwam er een bestuur. Sinds 2014 is het Centrum qua activiteiten gegroeid. Er zijn vele mooie momenten geweest, bestaande uit ontmoetingen met dichters of dichteressen die met liefde en passie over hun vak hebben kunnen praten. Het een ontmoetingsplek geworden voor mensen die de poëzie in Nederland een warm hart toedragen. De oprichters van het Centrum zijn in het heden nog steeds betrokken en actief.

Tegenwoordig is het Poëziecentrum ingericht als leeszaal, studieruimte, expositieruimte en ontvangstruimte voor kleinschalige wekelijkse poëzieactiviteiten.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Officiële website