Ronde Tafel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Ronde Tafel en de ridders

De Ronde Tafel is een tafel die gestaan zou hebben in het paleis van Koning Arthur. Hier vergaderde hij ook met zijn ridders. Of de ronde tafel of een soortgelijke tafel ooit echt heeft bestaan is niet bekend.

Afbeelding uit de vijftiende eeuw

In het begin van zijn koningschap was Arthur voornamelijk bezig met het verenigen van de verschillende landheren en het bouwen van Camelot. Zoals het een goed koning betaamt moest hij een koningin zoeken. Al gauw hoorde hij van de mooie Gwenhwyfar (Guinevere). Hij vroeg haar vader om haar hand en trouwde met haar. Bij de bruidsschat zat een grote ronde tafel en Arthur gebruikte deze tafel bij de vereniging van Engeland. Zo ontstond "de ronde tafel". Iedereen aan deze tafel was gelijk aan de ander, niemand was belangrijker en iedereen werd gehoord. De landheren werden tot ridder geslagen en hadden allen plaats aan de ronde tafel.

In de Great Hall van het Zuid-Engelse Winchester Castle in Winchester is een grote ronde tafel, die als een reusachtige schietschijf aan de muur is opgehangen. In het verleden hebben velen zich aan deze tafel vergaapt, in de veronderstelling dat de legendarische koning er werkelijk aan had gezeten. Nauwkeurig onderzoek heeft echter aangetoond dat hij 'pas' in de dertiende eeuw werd vervaardigd en dus gemaakt moet zijn naar het voorbeeld van de verhalen die toen in omloop waren.

Zie ook[bewerken]