Alcoholvergiftiging

Beluister (info)
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Lauraderuiterr (overleg | bijdragen) op 22 feb 2012 om 21:00.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Alcoholvergiftiging is het optreden van vergiftigingsverschijnselen door consumptie van alcoholhoudende dranken. Bij alcoholvergiftiging is de hoeveelheid alcohol in het bloed zo hoog dat iemand bewusteloos raakt. Doordat alcohol een verdovende werking heeft kan het zenuwletsel verdoofd worden: De ademhaling kan stoppen, en ook kan het slachtoffer een hartstilstand krijgen. Je hersenen krijgen als het ware een kortsluiting. Je kunt alcoholvergiftiging krijgen wanneer je in een korte tijd veel alcohol drinkt. Wanneer je alcoholvergiftiging oploopt wordt meestal je maag leeggepompt.

De symptomen van alcoholvergiftiging

Strikt genomen zijn ook de symptomen van dronkenschap vergiftigingsverschijnselen, maar met alcoholvergiftiging wordt het levensbedreigende stadium na dronkenschap bedoeld. Wanneer het alcoholpromillage in het bloed 3 à 4 promille bereikt (dit verschilt per persoon), beginnen de symptomen van alcoholvergiftiging op te treden. Strikt genomen zijn ook de symptomen van dronkenschap vergiftigingsverschijnselen, maar met alcoholvergiftiging wordt het levensbedreigende stadium na dronkenschap bedoeld. Wanneer het alcoholpromillage in het bloed 3 à 4 promille bereikt (dit verschilt per persoon), beginnen de symptomen van alcoholvergiftiging op te treden. De symptomen van alcoholvergiftiging zijn:


  1. Snelle polsslag
  2. Zware ademhaling
  3. Hij of zij reageert niet
  4. Misselijkheid/ diarree
  5. Lichaamstemperatuur is lager dan normaal
  6. Hevig braken
  7. Indutten
  8. Ademstilstand
  9. Coma
  10. Hartstilstand


De kans op alcoholvergiftiging is verschillend van persoon tot persoon. De kans op alcoholvergiftiging is namelijk groter:


  1. Bij jonge mensen en kinderen
  2. Bij vrouwen
  3. Wanneer je veel drinkt in een korte tijd
  4. Bij te weinig voedsel in de maag
  5. Wanneer je een laag lichaamsgewicht hebt
  6. Bij minder ervaren drinkers


Maar dit neemt niet weg dat mannen en ervaren drinkers geen alcoholvergiftiging kunnen oplopen. Iedereen heeft kans op een alcoholvergiftiging, alleen zijn er eigenschappen die deze kans vergroten.

Cijfers en wat te doen met alcoholvergiftiging

Het aantal mensen die met alcoholvergiftiging worden opgenomen stijgt elk jaar, met name de jongeren. Het probleem is dat ongeveer een derde de alcohol zelf kocht in de supermarkt of in een horecagelegenheid terwijl alcohol verboden is onder de 16. Jaarlijks worden 1.800 jongeren behandeld op een spoed eisende hulpafdeling naar aanleiding van een alcoholvergiftiging. Dit gaat om tieners van 10 tot en met 24 jaar. Het schrikbarende is, is dat één op de tien jongeren jonger is dan 15 jaar. Ruim de helft van de slachtoffers met alcoholvergiftiging is tussen de 15 en 20 jaar. Maar soms gaat het niet alleen om alcohol, want bij 23 % van de slachtoffers van alcoholvergiftiging is er een combinatie met drugs gebruikt. De aanleiding van drinken is vaak omdat het stoer is; de meeste minderjarigen vinden het spannend en stoer om alcohol te kopen en om daarna de alcohol te gaan drinken. Maar meestal weten ze niet goed wanneer ze moeten stoppen.

Wanneer men alcoholvergiftiging constateert of vermoedt, zal men snel moeten handelen. Indien het slachtoffer nog bij kennis is zal men moeten proberen hem te laten braken en bij kennis te houden voor hij het bewustzijn verliest. Het is verder goed het slachtoffer gerust te stellen, naar een koele of rustige ruimte te brengen, en hem of haar geen verwijten te maken.

Bij bewusteloosheidmoet zo snel mogelijk een ambulance komen, om het slachtoffer naar het ziekenhuis te vervoeren om zijn maag leeg te pompen. Indien nodig en beschikbaar kan men het slachtoffer bedekken met een deken. Mocht het slachtoffer niet meer ademen dan kan men het slachtoffer beademen. Indien men niet weet hoe men moet beademen kan men het beste de komst van professionele hulpverlening afwachten. Wat belangrijk is, is om het slachtoffer nooit alleen te laten. Speel zelf ook niet voor doktertje, maar alleen als je weet hoe je moet beademen. Wat alleen wel belangrijk is, is om het slachtoffer in de stabiele zijligging te leggen wanneer hij of zij bewusteloos is. Dit doe je door het slachtoffer op zijn zij te rollen, met de mond naar beneden gericht. Dit is erg belangrijk omdat er bij alcoholgebruik een grote kans is op braken. Het braken kan een verstikkingsgevaar zijn bij een bewusteloos slachtoffer.

Ziekenhuizen ontvangen elke dag een tot twee slachtoffers tussen de 10 en 20 jaar met een alcoholvergiftiging. Het totaal aantal behandelingen steeg de afgelopen jaren met 126 procent.

De effecten van Alcohol

Alcohol heeft verschillende effecten. Bij 1 tot 3 glazen word je wat vrolijker en losser. Je krijgt een warm gevoel en je gezichtsvermogen gaat achteruit.

Bij 3 tot 7 glazen wordt je aangeschoten. Je gedrag en stemming veranderd. Je geheugen, reactiesnelheid en coördinatie verminderen. Je neemt steeds minder waar van alles wat er gebeurd.

Bij 7 tot 15 glazen wordt je dronken. Alle effecten van 3 tot 7 glazen versterken. Je gaat vaak overdreven emotioneel gedragen. Je pupillen vergroten, en je kan misselijk worden en braken.

Wanneer je 15 tot 20 glazen drinkt ben je laveloos. Alles dringt nauwelijks tot je door en je bent afwezig. Wanneer je nog meer gaat drinken, kun je in coma raken of een hartstilstand krijgen.

Dit verschilt natuurlijk per persoon en aan de eigenschappen per persoon. De ene persoon kan minder goed tegen alcohol dan een ander persoon.

Effect van alcohol op organen.

Alcohol kan de volgende organen aantasten:

  1. Hersenen
  2. Maag
  3. Lever
  4. Hart- en bloedvaten


Het effect op de hersenen verschilt bij de hoeveelheid alcohol. Wanneer je op lange termijn meer dan 25 glazen alcohol per week drinkt loop je risico op hersenbeschadiging. Dat houdt in dat je geheugen afneemt, je kunt je slechter inleven in personen en je kunt jezelf slechter aanpassen in nieuwe situaties. Ook de volume van de hersenen kan krimpen. Jarenlang teveel drinken kan leiden tot onherstelbare hersenschade.

Door het overmatig nuttigen van alcohol kan het slijmvlies van de maagwand beschadigd worden. Het slijmvlies van de maag heeft als functie de maagwand te beschermen tegen maagzuur. Wanneer dit aangetast wordt, kan het nadelige gevolgen hebben.

De lever zorgt voor afbraak van giftige stoffen, en alcohol is ook een giftige stof. De lever breekt dus het alcohol af, maar wanneer men teveel alcohol nuttigt kan de afbraakfunctie van de lever verstoord raken. De lever kan gaan zwellen, maar de lever kan zich ook weer herstellen door te stoppen met het drinken van alcohol. Maar wanneer je al jaren teveel alcohol nuttigt kan de lever zich niet meer herstellen er is er sprake van levercirrose, een dodelijke aandoening. Wanneer je veel alcohol drinkt krijgt je lever in een korte tijd veel te verduren en dus draait de lever overuren; op dat moment moet de lever teveel doen, en kan het de andere noodzakelijke taken niet meer vervullen.

Ook kan alcohol hart- en vaatziekten veroorzaken. Hierbij kan men denken aan een hoge bloeddruk, hersenbloedingen en hartritmestoornissen. Wat dan weer heel tegenstrijdig is, is het feit dat matig alcohol drinken de kans op hart- en vaatziekten veroorzaken. Maar dit gaat om af en toe een glaasje, en niet op een avond vijf glazen alcohol. Mannen mogen ongeveer 2 glazen alcohol per dag, en vrouwen mogen 1 glaasje. Dit heeft te maken omdat vrouwen veel minder alcohol kunnen verwerken dan mannen.

Alcoholvergiftiging en feesten

Bij feesten zoals carnaval kondigen ziekenhuizen alarmfase één aan, zodat ze genoeg ruimte hebben om de jongeren op te kunnen opvangen. Op sommige dagen worden er wel tien jongeren op een avond in het ziekenhuis opgenomen omdat ze bewusteloos zijn, en dus mogelijk een alcoholvergiftiging hebben opgelopen. Maar dit is alleen bij feesten waar veel gedronken wordt. Dit komt omdat de omgeving normaal gesproken wel ziet wanneer jongeren te ver gaan met het drinken van alcohol, maar met carnaval is vaak niemand meer nuchter. Ook controle is moeilijk, ondanks het feit dat er polsbandjes zijn.


Externe link

  1. [http://www.alcoholinfo.nl/index.cfm?act=esite.tonen&a=2&b=226&c=231
  2. www.alcoholinfo.nl/alcoholvergiftiging]
  3. http://www.gezondheidsplein.nl/dossier/104/1763/Het-effect-van-alcohol-op-het-lichaam.html
  4. www.alcoholinfo.nl/alcoholvergiftiging
  5. http://www.alcoholinfo.nl/index.cfm?act=esite.tonen&a=2&b=226&c=231
  6. http://www.alcoholhulp.be/alcoholvergiftiging
  7. http://www.jellinek.nl/informatie_en_advies/vraag_en_antwoord/vraag/225/Wat-is-een-alcoholvergiftiging