Naar inhoud springen

Portaal:Albanië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie


Mirsevini!
Welkom!
Portaal van Albanië
Apollonia
Apollonia
Kasteel van Elbasan Valbona, Shkodër Albanese Riviera
----
Albanië (Albanees: Shqipëria of Shqipnija), officieel de Republiek Albanië, is een land in het westen van het Balkanschiereiland, grenzend aan de Adriatische en Ionische Zee en aan Griekenland, Noord-Macedonië, Kosovo en Montenegro.

Albanië is lid van de Verenigde Naties, de NAVO, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, de Raad van Europa, de Wereldhandelsorganisatie, de Organisatie van de Islamitische Conferentie en een van de oprichtende leden van de Unie voor het Middellandse Zeegebied. Op 28 april 2009 heeft het land bovendien officieel het EU-lidmaatschap aangevraagd.

Albanië is een parlementaire democratie. De Albanese hoofdstad Tirana is de thuisbasis van ongeveer 895.000 van de 3,6 miljoen inwoners van het land, en het is ook de financiële hoofdstad van het land. Vrijemarkthervormingen in het land hebben de weg opengesteld voor buitenlandse investeerders, met name in de energie- en vervoersinfrastructuursector.

(Lees verder over Albanië)


Uitgelicht

Enver Hoxha In Nederland en Vlaanderen werd zijn naam vroeger dikwijls gespeld als Enver Hodzja of Enver Hodsja. (Gjirokastër, 16 oktober 1908 - Tirana, 11 april 1985) was lange tijd als secretaris-generaal van de Albanese Partij van de Arbeid de politieke leider van Albanië. Zijn ambt werd gekenmerkt door een meedogenloze dictatuur waarbij geen ruimte was voor vrije geloofs- en meningsuitingen.

Door zijn vriendschap met en bewondering voor Jozef Stalin dreef hij na diens dood in 1953 zijn land het totale isolement in. In 1948 had Hoxha al alle banden met Joegoslavië verbroken vanwege de breuk tussen Tito en Stalin. Toen Chroesjtsjov na Stalins dood kritiek op Stalin uitoefende, keerde Hoxha zich ook van de Sovjet-Unie af. In de jaren zestig klopte hij aan bij de Chinese leider Mao en zo werd het kleine Albanië het enige maoïstische land van Europa. Nadat China na Mao's dood in 1976 een nieuwe politieke lijn afkondigde, keerde Hoxha zich ook van China af. Zo werd Albanië het meest geïsoleerde land in Europa. Zonder "grote broer" die het land voorzag van hulp, grondstoffen en technologie kwam Albanië in economische moeilijkheden terecht. De communistische lijn die Hoxha doorvoerde wordt wel met Hoxhaïsme aangeduid.(Lees verder)


Uitgelichte afbeelding
Sarzan, het enige eiland van Albanië


Geschiedenis
Victor Emmanuel
Victor Emmanuel

Vittorio Emanuele (Victor Emanuel) Ferdinando Maria Gennaro (Napels, 11 november 1869 - Alexandrië, 28 december 1947) was koning van Italië (29 juli 19009 mei 1946), keizer van Ethiopië (1936 - 1941) en koning van Albanië (1939 - 1943).

Victor Emanuel was de zoon van koning Umberto I en diens nicht Margaretha, beide uit het Huis Savoye. Hij volgde een militaire opleiding en trouwde in 1896 met Helena Petrović-Njegoš, dochter van koning Nicolaas I van Montenegro. Hij was klein van stuk (zo zeer zelfs dat hij in Nederland gekscherend "Victorretje Emanuelletje" werd genoemd), zwijgzaam, pretentieloos en zeer geïnteresseerd in wetenschappelijk onderzoek. Ook hield hij erg van jagen, het verzorgen van bloemen en verzamelde hij munten.

Victor Emanuel kwam op de troon nadat zijn vader op 29 juli 1900 was doodgeschoten door de anarchist Gaetano Bresci. Hij was - zeker vergeleken met zijn vader - liberaal gezind en een hard en plichtsgetrouw werker die grote idealen over het koningschap had. De populariteit van het koningshuis, die onder Umberto vrijwel onbestaand was, steeg dankzij Victor Emanuel weer enigszins.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog verbleef hij voornamelijk aan het front en liet hij het regeren aan zijn oom Ferdinand over. Hij weigerde in 1922 maatregelen te nemen tegen de fascistische mars op Rome.

Op 28 oktober benoemde hij Benito Mussolini tot premier en werkte zo mee aan diens machtovername. Victor Emanuel zelf gaf later als reden dat zijn leger niet sterk genoeg geweest zou zijn om het van de zwarthemden te winnen, maar archieven spreken dit tegen. In ieder geval zou het tot een bloedige burgeroorlog gekomen zijn. Bovendien dreigde ook van links gevaar voor gewelddadigheden en hoopte de koning, dat Mussolini Italië de stabiliteit kon bieden die het zo hard nodig had en de bolsjewieken onder de duim kon houden. Mussolini's politiek van orde, tucht en efficiëntie beviel hem wel, maar uiteindelijk werd het toch een moeilijk samenleven tussen koning en dictator. (Lees Verder)


Cultuur en natuur

De Republiek Albanië, die van 1925 tot 1928 bestond, stichtte een Ereketen van Albanië (Albanees:"Koliëri i Shqypnis") als onderscheiding, met name voor bevriende staatshoofden.

De keten was geen onderdeel van een Albanese ridderorde. Ze bestond naast de ridderorden zoals de Orde van Skanderberg, de Orde van Trouw en de Orde van de Zwarte Adelaar. Zog I werd vaak met de keten gefotografeerd.

De keten bestond uit schakels in de vorm van lauwertakken en sterren. Waar de keten bijeen komt is als verhoging en verbinding met het kleinood een ster aangebracht. Het kleinood kreeg de vorm van een dubbele adelaar met een schild op de borst.

De keten werd 12 december 1925 door President Ahmed Ben Zogu, de latere koning Zog I ingesteld. In 1945 maakte de Volksrepubliek Albanië een einde aan het verlenen van de keten. (Lees Verder)


Politiek

Pandi Kristo was een Albanees communistisch politicus.

Pandi Kristo was lid van de Albanese Communistische Partij (ACP) en werd na de overwinning van de communistische partizanen in november 1944 de naaste medewerker van Koçi Xoxe, de organiserende secretaris van het Cebtraal Comité van de ACP. In dezelfde maand werd Kristo in het politbureau gekozen. Xoxe en Kristo steunden maarschalk Tito's om Albanië op te nemen in de Federale Volksrepubliek Joegoslavië. Albanië zou dan één van haar deelstaten worden. De Albanese premier Enver Hoxha en zijn kliek waren hier fel op tegen, maar tot aan het voorjaar van 1948 had de Xoxe/Kristo groep binnen het Centraal Comité en het politbureau de meeste invloed.

In 1948 raakten de Sovjetrussische leider Stalin en de Joegoslavische premier Tito in een ernstig conflict verzeild, wat leidde tot een breuk tussen Joegoslavië en de Sovjet-Unie (en dus automatisch ook met de statellietstaten van de USSR). Hoxha schakelde de pro-Joegoslavische kliek binnen het Centraal Comité uit en in november 1948 werden Xoxe en Kristo uit de partij gezet. (Lees Verder)


Wist je dat...
Skanderbeg
Skanderbeg
  • ... koning Zog I van Albanië van Albanië in het Guinness Book of Records staat als grootste roker aller tijden, en dat hij tevens het vaakst vogelvrij is verklaard?
  • ... diezelfde koning voor Hergé als model diende voor de Syldavische koning in Kuifje-album De scepter van Ottokar?
  • ... Skanderbeg meer dan 1.500.000 Ottomaanse soldaten versloeg en daardoor Europa behoedde voor een Turkse overheersing?
  • ...Albanië tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna één miljoen joden onder zijn hoede nam, en er uiteindelijk slechts dertig zijn gedeporteerd?
  • ... Albanië op 28 november de nationale feestdag viert?
  • ... Albanië (5,4%) en Cyprus (3,6%) de enige landen in Europa zijn die in het eerste kwartaal van 2009 nog een economische groei kenden?
  • ... Albanië het eerste land was dat aan de Verenigde Staten officieel aanbood om gevangenen van hun detentiecentrum Guantánamo Bay op Cuba te nemen?
  • ... Albanië de grootste en diepste meren van de Balkan heeft?
  • ... Moeder Teresa Albanese was?
  • ... de UNESCO-site Butrint in Zuid-Albanië heel populair is als uitstapje met de ferry bij archeologisch geïnteresseerde reizigers op het Griekse eiland Korfoe?
  • ... Albanië de meeste kikkers exporteert in de hele wereld?
  • ... volgens de Engelse krant The Observer het de beste backpack bestemming is?
  • ... de laatste slag tussen Julius Caesar en Pompeius plaatsvond in de Albanese stad Kavajë?
  • ... de Korab de hoogste berg van Albanië is met zijn 2764 meter hoogte?
  • ... Albanië samen met Spanje de meeste dagen zon van Europa heeft?
  • ... de Albanezen samen met de Grieken en Turken worden gezien als een van de eerste bewoners van Europa?


Artikelen
Goede artikelen

In de Etalage:

Er is nog geen etalageartikel over Albanië, help mee artikelen verbeteren!

Andere goede artikelen:

Skanderbeg
Moeder Teresa
Beleg van Krujë (1450)

Gewenste artikelen

Lijst met gewenste artikelen over Albanië:

Lijst met artikelen die dienen uitgebreid te worden:

(Vul aan)


Dit kan beter

Wij zijn nog op zoek naar portaalmedewerkers:

  1. Vinie007
  2. ...

Word medewerker


Categorieën
Afbeelding
Cultuur
Economie
Gebouw
Geografie
Geschiedenis
Natuur
Persoon
Politiek
Sport


Verwant
Subportalen van Zuidoost-Europa
Klik op een regio om naar het portaal over de regio te gaan

Albanië · Bosnië en Herzegovina · Bulgarije · Griekenland · Kosovo · Kroatië · Moldavië · Roemenië · Turkije
Streken: Thracië      Steden: Boekarest · Istanbul