Naar inhoud springen

Portaal:Boekarest

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Het Portaal van Klein Parijs
bewerk 

Introductie

Curtea Veche, het oude prinsenhof
Curtea Veche, het oude prinsenhof

Boekarest (Roemeens: Bucureşti, bevolking 2,3 miljoen) is de hoofdstad en het industriële en commerciële centrum van Roemenië. De stad bevindt zich in het zuidoosten van het land, aan de rivier de Dâmboviţa. De stad heeft een internationale luchthaven: Henri Coandă (oude naam Otopeni). Boekarest heeft een oppervlakte van circa 226 km². Een bekend park in Boekarest is het Cişmigiupark. Het museum "Dorpsmuseum" (Muzeul Satului) is een openluchtmuseum in Boekarest dat genomineerd is als beste museum van Europa. Men zegt dat het middelpunt van Boekarest het Kilometre Zero is. Lees verder >>>

bewerk 

Bijzonder aan Boekarest


bewerk 

Geselecteerde afbeelding


overzicht bewerk 

Boekarester van de dag

Angelica Rozeanu-Adelstein (Boekarest, 15 oktober 1921 - Haifa, 21 februari 2006) was een Roemeens/Israëlisch tafeltennisspeelster.

Zij werd maar liefst zeventien keer wereldkampioene, waarvan zesmaal in het enkelspel. Ook won zij twaalf zilveren en bronzen medailles op WK's. Van 1936 tot 1957 was zij kampioen van Roemenië. In 1938 verbood de toenmalige fascistische regering van dat land haar aan het WK deel te nemen vanwege haar Joodse afkomst. In 1950 werd zij in Boedapest wereldkampioen. Het was de eerste keer dat een Roemeense vrouw in welke tak van sport dan ook 's werelds beste werd. De volgende kampioenschappen wist zij haar titel te prolongeren.

bewerk 

Meehelpen aan Boekarest op Wikipedia

overzicht bewerk 

Bezienswaardigheid van de dag

Piaţa Universităţii vanaf de vier standbeelden
Piaţa Universităţii vanaf de vier standbeelden

Piaţa Universităţii is een plein in Boekarest, tegenover de Universiteit van Boekarest. Dit plein was de plek waar het Golaniad plaatsvond in 1990. Een vredig protest van studenten tegen de communisten van de Roemeense regering dat uitliep in een bloedbad nadat mijnwerkers vanuit het Jiudal werden opgeroepen door Ion Iliescu (ook wel Mineriad genoemd). Verder kun je het "Ion Luca Caragiale" Boekarest Nationale Theater en het Intercontinental Hotel Boekarest (het hoogste gebouw van Boekarest) vinden aan het plein.

bewerk 

Bezienswaardigheden

bewerk 

Boekaresters

Meer >>>