Naar inhoud springen

Gebruiker:Falcongj/Naamgeving

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Achtergrond stemming[bewerken | brontekst bewerken]

In 2003 vond een heftige discussie plaats over de naamgeving van het lemma dat toen Friesland heette. De discussie ging erover of de in het Koninkrijk der Nederlanden officiële naam Fryslân of de in het Nederlands gebruikelijke naam Friesland moet worden gebruikt. De discussie kan worden samengevat in de volgende argumenten:

Voor Fryslân[bewerken | brontekst bewerken]

  • Dit is sinds 1997 de officiële naam in het Koninkrijk der Nederlanden. De officiële status is november 2004 bevestigd door het Ministerie van Binnenlandse Zaken

Voor Friesland[bewerken | brontekst bewerken]

  • Wikipedia Nl is niet Nederlands, maar Nederlandstalig. In andere Nederlandssprekende gebieden (Vlaanderen, Suriname,...) geldt nog altijd de aanduiding Friesland. De Nederlandse Taalunie schrijft Friesland voor, de Dikke van Dale ook

Uiteindelijk kwam een compromisvoorstel tot stand, waarbij het lemma Fryslân/Friesland ging heten. Deze naam is in maart 2004 opnieuw ter sprake gebracht, toen was een meerderheid voor behoud van dit compromis.

Aan het compromis kwam op 12 november 2004 plotseling een einde tot kort na elkaar twee anonieme gebruikers de naam Friesland verwijderden in het lemma Fryslân/Friesland, en van de Redirect Friesland een Doorverwijspagina maakten. Als argumentatie werd aangegeven dat Fryslân de enige officiële naam is. Moderator Falcongj plaatste op de overlegpagina van beide anonieme gebruikers het verzoek niet eigenhandig in te grijpen in dit compromis, maar de discussie af te wachten. In afwachting daarop werd door Falcongj Friesland weer teruggzet in het lemma Fryslân/Friesland.

In de Kroeg kwam de discussie over de naamgeving van dit lemma weer ter sprake. Geopperd werd de naamgeving opnieuw in stemming te brengen, daarbij de nieuwe stemprocedure van Bemoeial te gebruikern (zie Wikipedia:Stemprocedure/Klad). Flyingbird kwam met het voorstel de stemming over een algemenere vraag te houden, namelijk welke instantie is leidend bij de naamgeving van topografische begrippen. Behalve over Friesland zijn er discussies zijn er gevoerd over Oost-Duitsland, Noord-Korea, Ivoorkust, Scandinavië, ...


Vraagstelling stemming[bewerken | brontekst bewerken]

De vraag is welke instantie leidend is bij de naamgeving van lemma's over aardrijkskundige begrippen. Dit kunnen zijn (in alfabetische volgorde)

  • Nationale overheid van het land waarin de stad/streek/provincie/... ligt;
  • Nationale overheid van het land waarin de stad/streek/provincie/... ligt, maar alleen als dit land het Nederlands als officiële taal kent (Nederland, België, Suriname, Nederlandse Antillen);
  • Nederlandse Taalunie/Dikke van Dale
  • Spreektaal

Uiteraard is deze stemming alleen van toepassing op namen van aardrijkskundige begrippen waarbij de officiële

Alternatief 1[bewerken | brontekst bewerken]

Een lemma krijgt bij voorkeur de officiële naam zoals die in het land waarin een stad/provincie/streek ligt gebruikelijk is, waarbij het land door de Verenigde Naties erkend moet zijn als zelfstandig land. Indien het onderwerp van het lemma in meerdere landen ligt (bijv. een rivier), het land meerdere officiële namen kent (bijvoorbeeld bij meertalige landen) of niet achterhaald kan worden wat de officiële naam in het land is, geldt de naamgeving zoals gehanteerd door de Nederlandse Taalunie/Dikke van Dale. Indien de Nederlandse Taalunie/Dikke van Dale ook geen eenduidige uitspraak kunnen doen, geldt de meest gangbare naam (waarbij meest gangbaar eventueel door een informele peiling of een stemming op Wikipedia bepaald kan worden).

Alternatief 2[bewerken | brontekst bewerken]

Idem als alternatief 1, maar dan alleen als het land waarin de streek ligt tenminste het Nederlands als officiële taal kent (dus Nederland, België, Suriname, Nederlandse Antillen).

Alternatief 3[bewerken | brontekst bewerken]

Een lemma krijgt bij voorkeur de naam zoals deze door de Nederlandse Taalunie is vastgesteld. Indien de Nederlandse Taalunie hierover geen eenduidige uitspraak heeft gedaan, geldt de keuze van de meest recente versie van de Dikke van Dale als leidend. Indien dit ook niet tot een eenduidend antwoord leidt, geldt de officiële naamgeving van het land waarin het onderwerp ligt. Zijn dit meerdere landen en geldt in meerdere landen een andere naamgeving, dan wordt een informele peiling of een stemming op Wikipedia gehouden.

Alternatief 4[bewerken | brontekst bewerken]

We geven zoveel mogelijk de voorkeur aan de spreektaal, ook waar deze afwijkt van de officiële naam of de door de Taalunie voorgeschreven. Eventueel kan een informele peiling of stemming op Wikipedia bepalen wat de in de spreektaal meest gebruikelijke naam is.

Alternatief 5[bewerken | brontekst bewerken]

Blanco stem. Geldt niet als een voorkeur, maar wel als een geldige stem (bij het bepalen van een meerderheid of een quotum).

Consequenties van bovenstaande alternatieven[bewerken | brontekst bewerken]

Bij alternatief 1 krijgen we onder meer de volgende namen voor lemma's: Fryslân (officiële naam in Nederland, Fryslân ligt geheel in Nederland), maar ook London, Paris, Berlin (officiële namen in respectievelijk Groot Brittannië, Frankrijk en Duitsland, deze landennamen veranderen ook).

Bij alternatief 2 krijgen we wel Fryslân, maar niet London, United Kingdom, Paris, Bundesrepublik Deutschland etc.

Bij alternatief 3 krijgen we Friesland, Londen, Groot Brittannië, Parijs, Duitsland etc.

Bij alternatief 4 wordt per situatie bekeken wat de meest gebruikelijke naam is.

Stemprocedure[bewerken | brontekst bewerken]

Bij deze stemming wordt de procedure

Hoe te stemmen[bewerken | brontekst bewerken]

Stemmen kan door bij één van de alternatieven #~~~~ te plaatsen. Argumenten zullen door de stemmingscoördinator weer verwijderd worden. Zolang de stemming loopt mag van voorkeur gewisseld worden of een stem worden ingetrokken

Wie mag stemmen[bewerken | brontekst bewerken]

Iedereen die de dag vóór de stemming geopend wordt geregistreerd stond als gebruiker van de Nederlandstalige Wikipedia mag stemmen. Per gebruiker mag maximaal 1 stem worden uitgebracht.

Quotum[bewerken | brontekst bewerken]

De stemming is geldig als tenminste tien gebruikers hebben gestemd.

Stemmingsduur[bewerken | brontekst bewerken]

De stemming duurt twee weken. Stemmen uitgebracht na 23:59 uur van de veertiende dag na opening van de stemming tellen niet meer mee. Een eventuele tweede ronde (zie beneden) duurt ook twee weken. De stemcoördinator maakt voor openen van de stemming bekend tot hoelang een ronde duurt.

Procedure[bewerken | brontekst bewerken]

In de eerste ronde kan gekozen worden tussen de vijf alternatieven. De eerste ronde is bindend als het quotum gehaald wordt en één van de alternatieven 55% of meer van de geldige stemmen heeft gehaald met 2 stemmen verschil of meer.

Indien geen van de alternatieven meer dan 55% van de stemmen heeft gehaald of er geen 2 stemmen verschil zijn, komt er een tweede stemmingsronde waarbij gekozen kan worden uit de twee alternatieven met de meeste aantallen geldige stemmen in de eerste ronde.

In het geval dat onduidelijk is welke twee altertieven de meeste stemmen hebben gekregen, bijvoorbeeld omdat meer alternatieven precies evenveel geldige stemmen hebben gekregen, kan gekozen worden uit alle mogelijkheden die op de (gedeeld) eerste of (gedeeld) tweede plaats eindigden. De procedure vervolgt dan alsof het een ronde 1 stemming was (bindende uitkomst bij et behalen van het quotum, 55% meerderheid en 2 stemmen verschil anders ...)