Maaswaard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd is, kan dit sjabloon verwijderd worden. Geef dat ook aan op de betreffende nalooplijst. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben. Vanaf 23 november 2023 kunnen de niet-geverifieerde artikelen via nuweg of TBP verwijderd worden.
Maaswaard
Buurt van Vlag Venlo Venlo
Sinselveld in Venlo
Kerngegevens
Land Vlag van Nederland Nederland
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Venlo Venlo
Stadsdeel Stad Venlo-Zuid
Wijk Sinselveld
Foto's
Stadskantoor
Stadskantoor
Nedinsco (voor de renovatie) en Crescendo
Nedinsco (voor de renovatie) en Crescendo

Maaswaard is het aan de Maas gelegen, westelijke deel van de Venlose buurt Sinselveld, in de wijk Venlo-Zuid. Het ligt tegen de zuidkant van het centrum van Venlo aan. Van oudsher was dit leeg terrein vanwege de omwalling en het schootsveld van de stad. In de twintigste eeuw werd het een bedrijventerrein met een eigen inham en aanlegplek aan de Maas. Het gebied is vanaf 2010 hoogstedelijk bebouwd in drie blokken: Stadskantoor met duurzame architectuur, Nedinsco met gerenoveerde monumenten, en Crescendo met een woonzorgcomplex.[1]

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

Vestingwerken en prille ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Maaswaard is een 21e eeuwse naam voor een gebied dat eeuwenlang in beslag werd genomen door de vestingwerken van de stad en verder voornamelijk leeg schootsveld is gebleven. Bouwen in het schootsveld was bij wet verboden. In 1865 werd begonnen met de bouw van de spoorbrug over de Maas en een jaar later werd de tegen de zuidgrens van de stad gebouwde spoorlijn Venlo - Eindhoven geopend. Pas na de aanname van de Vestingwet in 1874 en het slechten van de vestingwerken, kwam het gebied in ontwikkeling.

Langs de Roermonderstraat ontstond lintbebouwing. Aan de westkant werd in 1877 door Jos van der Steen uit Katwijk aan de Maas een achtkantige windmolen gebouwd. Deze bovenkruier had eerder dienst gedaan als poldermolen in Waddinxveen en deed in Venlo dienst als korenmolen. De molen brandde in juni 1881 af, waarna Van der Steen in 1883 een nieuwe, stenen, ronde stellingmolen bouwde. Deze zaagmolen lag achter de monumentale chocoladefabriek aan de Molensingel en leidde tot de plaatselijke houthandel. De molen Van der Steen werd in 1918 afgebroken.[2][3]

21e eeuw[bewerken | brontekst bewerken]

In 2010 is begonnen met de bouw van Crescendo. Tegen het einde van 2011 namen de eerste bewoners hun intrek in dit woon-zorgcomplex. Verder staat in dit gebied het Nedinscogebouw, dat eveneens is gerenoveerd. Het herbergt inmiddels onder meer een mediahuis, waarin Omroep Venlo en L1 zijn gevestigd; de Venlose vestiging van De Limburger was eveneens in het pand gepland, maar de krant heeft te kennen gegeven hiervan af te zien. Daarnaast zijn er stadswoningen in gerealiseerd, en neemt een aantal afdelingen van de gemeente haar intrek in 2 verdiepingen. De rest van de ambtenaren zal worden gehuisvest in het eveneens in de Maaswaard geplande nieuwe stadskantoor. Op de bovenste etage is een horecagelegenheid gevestigd.

Stadskantoor[bewerken | brontekst bewerken]

In 2012 werd gestart met de bouw van een nieuw stadskantoor, dat volledig wordt gebouwd volgens het Cradle to Cradle-principe. Het meest in het oog springend zal de groene voorgevel worden.[4] Venlo wil hiermee, en met een aantal andere projecten, een leidende rol als duurzaamste regio ter wereld gaan spelen.[5] Inmiddels zijn er een aantal appartementencomplexen rondom dit stadskantoor gebouwd.

Panorama[bewerken | brontekst bewerken]

Panorama van de Maaswaard met het Nedinscogebouw en Crescendo. Geheel links de Romertoren en het UWV-gebouw
Panorama van de Maaswaard met het Nedinscogebouw en Crescendo. Geheel links de Romertoren en het UWV-gebouw