Naar inhoud springen

Windows Live Messenger: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
SAMnl (overleg | bijdragen)
k update, releasedatum onbekend
SAMnl (overleg | bijdragen)
k geen echte officiële site
Regel 9: Regel 9:
|categorie = [[Instant Messenger]]
|categorie = [[Instant Messenger]]
|licentie = [[Adware]]
|licentie = [[Adware]]
|website = [http://www.live-messenger.nl/view/nieuws/122/]
|website = [http://services.nl.msn.com/messenger/]
}}
}}
'''Windows Live Messenger''' (''WLM'') is de huidige naam van de [[Instant Messaging]]-dienst van het [[Microsoft]] [[Windows Live]] platform. Deze heette voorheen '''MSN Messenger''' (vóór versie 8), de naam waaronder het het meest bekend is. Sinds 14 september 2007 is het echter niet meer mogelijk om met MSN messenger in te loggen, men wordt hierdoor gedwongen te upgraden naar live messenger. De naamswijziging lag in verband met opsplitsing van [[Microsoft Network]] in MSN en [[Windows Live]].
'''Windows Live Messenger''' (''WLM'') is de huidige naam van de [[Instant Messaging]]-dienst van het [[Microsoft]] [[Windows Live]] platform. Deze heette voorheen '''MSN Messenger''' (vóór versie 8), de naam waaronder het het meest bekend is. Sinds 14 september 2007 is het echter niet meer mogelijk om met MSN messenger in te loggen, men wordt hierdoor gedwongen te upgraden naar live messenger. De naamswijziging lag in verband met opsplitsing van [[Microsoft Network]] in MSN en [[Windows Live]].

Versie van 20 sep 2007 20:15

Sjabloon:Infobox Software Windows Live Messenger (WLM) is de huidige naam van de Instant Messaging-dienst van het Microsoft Windows Live platform. Deze heette voorheen MSN Messenger (vóór versie 8), de naam waaronder het het meest bekend is. Sinds 14 september 2007 is het echter niet meer mogelijk om met MSN messenger in te loggen, men wordt hierdoor gedwongen te upgraden naar live messenger. De naamswijziging lag in verband met opsplitsing van Microsoft Network in MSN en Windows Live.

Met dit programma kunnen gebruikers met een "Windows Live ID" elkaar digitale berichten sturen. Daarnaast biedt Windows Live Messenger ondersteuning voor audio en video. Ook is het mogelijk om spelletjes te spelen, "winks" te versturen (kleine Flash-filmpjes die automatisch worden afgespeeld), dynamische schermafbeeldingen te gebruiken enzovoort.

Windows Live Messenger en de vroegere MSN Messenger 7.5 zijn alleen bestemd voor Windows XP en Windows Vista. Oudere versies van Windows kunnen alleen gebruik maken van MSN Messenger 7.0 of lager. Voor Apple Macintosh-computers biedt Microsoft het alternatief Messenger for Mac, waarmee men kan inloggen op het Windows Live netwerk. Gebruikers van de Mac versie kunnen echter geen audio of video over het netwerk uitwisselen. De nieuwste versie hiervan is 6.0.2. Ook bestaan er onofficiële programma's waarmee men kan communiceren op het Windows Live netwerk, zoals Pidgin, aMSN of Adium X.

Populariteit

Windows Live Messenger (MSN Messenger) is in Europa de meest gebruikte instant messenger. In 2004 maakten 27 miljoen Europeanen gebruik van dit programma. Volgens MSN (Microsoft) heeft Nederland procentueel het meest aantal Windows Live Messenger-gebruikers, 5,3 miljoen Nederlanders maken volgens hun eigen marktonderzoek gebruik van het communicatieprogramma (bron: [1]). Dit alles betekent niet dat Windows Live Messenger in elk Europees land het meest gebruikte chatprogramma is. In Polen bijvoorbeeld is Gadu-Gadu waarschijnlijk de grootste speler.

In de Verenigde Staten wordt AOL Instant Messenger het meest gebruikt.

Etiquette

Het taalgebruik op MSN kenmerkt zich door het informele karakter, vluchtige interactie en eigen jargon met veel afkortingen. Op eigen wijze vult elk sociaal netwerk zijn of haar etiquette in. Vaak is de communicatie meer confronterend dan gebruikelijk in rechtstreeks persoonlijk contact. Daardoor ontwikkelt zich een apart sociaal contact, alleen op het internet, dat niet weerspiegeld wordt in de normale wereld.

WLM op GSM

Windows Live Messenger is ook beschikbaar op verschillende GSM's. GSM's die beschikken over minimaal GPRS en Java ondersteuning kunnen hier gebruik van maken. Het dataverbruik is naar verhouding erg laag, omdat deze versies uitsluitend met tekst overweg kunnen. In een later stadium zullen er GSM's uitkomen waarbij de UMTS camera als webcam gebruikt kan worden. De nieuwste pocket PC's voorzien van Windows Mobile 6.0 beschikken over een volledig geïntegreerde versie van MSN messenger. Zo kan een gebruiker op deze telefoon direct zien of de persoon die hij/zij wil benaderen eventueel online is, zodat in plaats van een telefoongesprek ook een bericht via MSN gestuurd kan worden.

WLM op de XBOX 360

Deze nieuwe feature is een deel van de Xbox 360 lente-update van 2007 en stelt de spelers in staat te chatten terwijl men spellen speelt, muziek luistert of films bekijkt. Via Windows Live Messenger kan men onmiddellijk zien of een contactpersoon een "gamertag" heeft.

Afgezien van een QWERTY-toetsenbordonderdeel voor de bestaande controller die in de zomer op de markt wordt gebracht, ondersteunt de Xbox 360 ook USB-toetsenborden zodat het typen van berichten erg gemakkelijk is.

MSN-schermafbeeldingen

Schermafbeeldingen (Engels: display pictures ofwel DPs), ook wel avatars genoemd, worden automatisch afgebeeld als iemand een MSN-gesprek met een ander voert. Je kunt er een eigen foto of plaatje naar keuze neerzetten, maar er is ook een aantal standaardafbeeldingen. Je kunt ook de grootte van de schermafbeelding bepalen, groot of klein. Op internet zijn er veel sites waar je schermafbeeldingen kunt downloaden, soms is het daar ook mogelijk om een bewegende schermafbeelding te vinden. Hier zijn ook betaalde versies van, die van humeur veranderen door smilies te gebruiken. Als je je webcam aanzet verandert je schermafbeelding in het ‘filmpje’ dat de webcam ‘filmt’.

Pesten

Windows Live Messenger (of MSN) komt regelmatig in het nieuws. Vaak beweert men dan dat pesten op Windows Live Messenger veel voor komt. Het is echter de vraag of dit serieus genomen moet worden. Eén ieder kan zelf bepalen met wie hij/zij wel of niet contact wil hebben. Ook is het mogelijk personen te blokkeren waardoor gespreken met die persoon niet meer mogelijk zijn en kan de geblokkeerde persoon niet meer zien dat de persoon online is.

Zie ook

Sjabloon:Microsoft