Hoofdpagina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Welkom op Wikipedia
De vrije encyclopedie
Aantal artikelen: 2.040.446
Aantal actieve gebruikers: 4.070
Portaal van de week: Spaans

Uitgelicht

Illustratie uit een vroege editie

Moby-Dick

Moby-Dick; of, de Walvis is een roman van de Amerikaanse schrijver Herman Melville, over de maniakale jacht op de witte potvis Moby Dick door de op wraak beluste kapitein Achab van de walvisvaarder Pequod, die in een eerdere confrontatie met het dier zijn been heeft verloren. Deze potvis zou zoveel rampen hebben veroorzaakt voor de walvisvaarders dat het dier uitgroeide tot een mythe. In de twintigste eeuw verwierf Moby-Dick de reputatie een van de belangrijkste Amerikaanse bijdragen aan de literatuur te zijn.

Het verhaal is gebaseerd op Melvilles eigen ervaringen als walvisvaarder op de Acushnet in 1841. Het slot van de roman is gebaseerd op het lot van de Essex, die in 1819 door een walvis tot zinken werd gebracht. Moby Dick zelf is gebaseerd op de beruchte ongrijpbare witte potvis Mocha Dick die in de jaren tussen 1810 en 1840 herhaaldelijk de wateren onveilig maakte. (Lees verder)

Etalage

Over Wikipedia

Wikipedia is een online encyclopedie die ernaar streeft inhoud te bieden die vrij herbruikbaar, objectief en verifieerbaar is. Het project is gebouwd op vijf zuilen. De Nederlandstalige versie startte op 19 juni 2001 en is, gemeten naar het aantal lemma's, met meer dan 2 miljoen artikelen de op vijf na grootste taalversie.

Iedereen kan direct online inhoud publiceren, met inachtneming van de basisregels zoals die met betrekking tot de neutraliteit van de inhoud. Er zijn veel hulppagina's beschikbaar. Er is ook een snelcursus voor nieuwe gebruikers, onder meer over het creëren of het bewerken van een artikel. Dingen uitproberen kan in de zandbak en zijn er toch nog vragen, dan kunnen die gesteld worden bij de helpdesk.

Wist je dat ...

Alcatraz

  • ... de gevangenis op Alcatraz nog geen jaar na Frank Morris' ontsnapping gesloten werd?
  • ... Dante Alighieri zijn meesterwerk De goddelijke komedie (1306-1321), over een reis door de hel en de hemel, schreef terwijl hij verbannen was uit Florence?
  • ... het eerste, naamloze, album van de Britse rockgroep ELO in Amerika uitkwam met de titel No answer, als gevolg van een verkeerd begrepen telefoongesprek?
  • ... de lichtsnelheid in vacuüm een natuurconstante is, maar dat daarbuiten licht vertraagd en zelfs stilgezet kan worden?
  • ... de zeer giftige zwarte mamba de snelste slang ter wereld is en zo nodig herhaaldelijk zal bijten?

Afbeelding

Bruine rotsspekvreter (Oenanthe fusca)

Bruine rotsspekvreter (Oenanthe fusca)

Actueel

Kaart van de uitbraak van COVID-19

COVID-19

COVID-19 is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door het virus SARS-CoV-2, een van de coronavirussen. De ziekte dook eind 2019 op in Wuhan in China. In de maanden daarna raakten miljoenen mensen over de hele wereld besmet, waarvan meer dan 1 miljoen mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Sinds 11 maart 2020 wordt de uitbraak door de WHO erkend als een pandemie, de coronapandemie. Het maatschappelijke leven in een flink deel van de wereld kwam grotendeels tot stilstand, waardoor er zich een recessie aandiende. (Lees verder)

Recent overleden

22 nov Corrie van Gorp (78), Nederlands actrice en zangeres
20 nov Irinej van Belgrado (90), Servisch patriarch
18 nov Kirby Morrow (47), Canadees acteur
18 nov Pim Doesburg (77), Nederlands voetballer
17 nov Willy Kuijpers (83), Belgisch politicus

In het nieuws

23 nov Meer dan 50.000 coronadoden in Italië
In Italië passeert het aantal personen dat is overleden aan COVID-19 de 50.000. Italië is hiermee het tweede land in Europa met meer dan 50.000 coronadoden.
19 nov Coronacrisis Verenigde Staten
In de Verenigde Staten zijn nu 250.000 mensen overleden aan COVID-19. Van alle landen ter wereld heeft de VS nog altijd het hoogste aantal COVID-19-besmettingen en -doden.
15 nov Aziatische landen tekenen RCEP
Vijftien Aziatische landen, waaronder China, Japan, Zuid-Korea, Australië en Nieuw-Zeeland, ondertekenen de RCEP-handelsovereenkomst waarmee de onderlinge economische samenwerking moet verbeteren.

24 november in de geschiedenis

1642 Ontdekkingsreizen
Abel Tasman ontdekt Van Diemensland, het tegenwoordige Tasmanië.
1859 Evolutietheorie
Eerste uitgave van The Origin of Species door Charles Darwin.
1963 Lee Harvey Oswald
Terwijl hij wordt overgebracht naar de gevangenis, wordt de vermoedelijke moordenaar van president John F. Kennedy doodgeschoten door nachtclubeigenaar Jack Ruby.

Zusterprojecten

Wikipedia is onderdeel van de Wikimedia Foundation, een non-profitorganisatie, en heeft diverse zusterprojecten die ook van de wikisoftware gebruikmaken:

Wikinieuws Wikinieuws
Vrije nieuwsbron
WikiWoordenboek WikiWoordenboek
Vrij woordenboek
Wikibooks Wikibooks
Handleidingen & vrije boeken
Wikisource Wikisource
Vrije bibliotheek
Wikiquote Wikiquote
Citaten & spreekwoorden
Wikispecies Wikispecies
Catalogus van levende wezens
Wikiversity Wikiversity
Vrije onderwijsprojecten
Wikivoyage Wikivoyage
Vrije, wereldwijde reisgids
Wikidata Wikidata
Vrije database
Commons Commons
Vrije media
Meta-Wiki Meta-Wiki
Coördinatie
Incubator Incubator
Opstarten van nieuwe projecten