Hoofdpagina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Welkom op Wikipedia
De vrije encyclopedie

Aantal artikelen: 2.021.839
Aantal actieve gebruikers: 4.183
Portaal van de week: Filosofie

Uitgelicht Etalage Over Wikipedia
Geoffrey Chaucer

Geoffrey Chaucer

Geoffrey Chaucer (ca. 1343–1400) was een vooraanstaand Engels auteur en dichter. Hij leidde een druk openbaar leven als soldaat, hoveling, diplomaat en ambtenaar en vervulde een verscheidenheid aan openbare functies. Tijdens die carrière was hij de vertrouweling en protegé van drie opeenvolgende koningen, namelijk Eduard III (1312–1377), Richard II (1367–1400) en Hendrik IV (1367–1413).

Toch vond Chaucer de tijd om duizenden versregels te schrijven, die tot de beste van de Engelse literatuur behoren. Daarmee toonde hij aan dat het Engels uit zijn tijd net zo goed gebruikt kon worden in de poëzie als het Frans of het Latijn, wat hem de titel van 'vader van de Engelse literatuur' bezorgde. Hoewel hij vele werken schreef, wordt hij het meest geroemd voor zijn onafgewerkte raamvertelling The Canterbury Tales. (Lees verder)
Cappella degli Scrovegni
Celkern
Haarlem
Oorwormen
Michiel de Ruyter
Mythologie
Win Remmerswaal
Lise Meitner

Wikipedia is een online encyclopedie die ernaar streeft inhoud te bieden die vrij herbruikbaar, objectief en verifieerbaar is. Het project is gebouwd op vijf zuilen. De Nederlandstalige versie startte op 19 juni 2001 en is, gemeten naar het aantal lemma's, met ongeveer 2 miljoen artikelen de op vijf na grootste taalversie.

Iedereen kan direct online inhoud publiceren, met inachtneming van de basisregels zoals die met betrekking tot de neutraliteit van de inhoud. Er zijn veel hulppagina's beschikbaar. Er is ook een snelcursus voor nieuwe gebruikers, onder meer over het creëren of het bewerken van een artikel. Dingen uitproberen kan in de zandbak en zijn er toch nog vragen, dan kunnen die gesteld worden bij de helpdesk.

Wist je dat ... Afbeelding

De Melkweg

Actueel Recent overleden

Afbeelding

Perzische Golfcrisis

Met de Perzische Golfcrisis van 2019-2020 of Amerikaans-Iraanse crisis wordt verwezen naar de spanningen tussen de Verenigde Staten onder de regering-Trump en Iran, die met name sinds mei 2019 zijn opgelopen. De verhoudingen tussen Iran en de VS, die in de voorgaande jaren onder de Amerikaanse president Obama waren verbeterd, verslechterden snel weer na het aantreden van de Amerikaanse president Trump in januari 2017. (Lees verder)
6 jul Charlie Daniels (83), Amerikaans countryzanger
6 jul Ennio Morricone (91), Italiaans componist
5 jul Cleveland Eaton (80), Amerikaans jazz- en funkmuzikant
4 jul Arie van der Vlis (79), Nederlands militair
2 jul Abraham Louis Schneiders (94), Nederlands letterkundige en diplomaat
In het nieuws
7 jul Melbourne opnieuw in lockdown
De Australische stad Melbourne gaat voor zes weken in lockdown, na een nieuwe opleving van het COVID-19-virus. In een dag tijd zijn er 191 nieuwe besmettingsgevallen gemeld.
3 jul Koning Leopold-gebergte in Australië krijgt nieuwe naam
Het Koning Leopold-gebergte heeft een nieuwe naam gekregen, als gevolg van de Black Lives Matter-protesten die het gruwelijke verleden van Leopold II in Congo opnieuw bovenhaalde. De bergketen bevindt zich in het noordwesten van Australië. De nieuwe naam is "Wunaamin-Miliwundi-gebergte", die verwijst naar de twee traditionele bevolkingsgroepen Ngarinyin en Bunuba.
3 jul Franse premier Édouard Philippe en regering treden af
De Franse eerste minister Édouard Philippe en zijn regering dienen hun ontslag in. Er werd al langer verwacht dat president Emmanuel Macron zijn kabinet gaat herschikken.
7 juli in de geschiedenis
1860 Gustav Mahler
De Oostenrijkse componist Gustav Mahler wordt geboren in het Boheemse dorp Kalischt.
1930 Arthur Conan Doyle
De Schotse schrijver Arthur Conan Doyle, geestelijk vader van Sherlock Holmes, overlijdt in Crowborough.
1974 WK voetbal 1974
In de finale van het WK verliest Nederland met 1–2 van gastland West-Duitsland.
Zusterprojecten
Wikipedia is onderdeel van de Wikimedia Foundation, een non-profitorganisatie, en heeft diverse zusterprojecten die ook van de wikisoftware gebruikmaken:

Wikinieuws Wikinieuws
Vrije nieuwsbron
WikiWoordenboek WikiWoordenboek
Vrij woordenboek
Wikibooks Wikibooks
Handleidingen & vrije boeken
Wikisource Wikisource
Vrije bibliotheek
Wikiquote Wikiquote
Citaten & spreekwoorden
Wikispecies Wikispecies
Catalogus van levende wezens
Wikiversity Wikiversity
Vrije onderwijsprojecten
Wikivoyage Wikivoyage
Vrije, wereldwijde reisgids
Wikidata Wikidata
Vrije database
Commons Commons
Vrije media
Meta-Wiki Meta-Wiki
Coördinatie
Incubator Incubator
Opstarten van nieuwe projecten