Hoofdpagina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Welkom op Wikipedia
De vrije encyclopedie

Aantal artikelen: 1.976.108
Aantal actieve gebruikers: 3.773
Portaal van de week: Antropologie

Uitgelicht Etalage Over Wikipedia

Taal

Het begrip taal heeft in het algemeen betrekking op elke min of meer complexe vorm van communicatie in de vorm van tekens, die gezamenlijk een systeem vormen. De term kan daarbij betrekking hebben op het systeem als geheel waarvan de tekens de individuele bouwstenen vormen, of op slechts een of enkele van de tekens afzonderlijk.

Heel vaak wordt met taal ook meer specifiek het met behulp van het spraakkanaal voortgebrachte communicatiemiddel van de mens bedoeld, dat de vorm heeft van klanken (gesproken taal), naast de geschreven afspiegeling hiervan (geschreven taal). Een van de hoofdkenmerken van dit communicatiesysteem is dat het alleen door de mens kan worden voortgebracht en gebruikt en meestal ook alleen door de mens wordt begrepen. (Lees verder)
Lou Ottens
Geschiedenis van Woerden
Den Helder
IJsvogel
Maurits van Oranje
Heraclitus
Theo van Doesburg
Zwavelzuur

Wikipedia is een online encyclopedie die ernaar streeft inhoud te bieden die vrij herbruikbaar, objectief en verifieerbaar is. Het project is gebouwd op vijf zuilen. De Nederlandstalige versie startte op 19 juni 2001 en is, gemeten naar het aantal lemma's, met ongeveer 1,97 miljoen artikelen de op vijf na grootste taalversie.

Iedereen kan direct online inhoud publiceren, met inachtneming van de basisregels zoals die met betrekking tot de neutraliteit van de inhoud. Er zijn veel hulppagina's beschikbaar. Er is ook een snelcursus voor nieuwe gebruikers, onder meer over het creëren of het bewerken van een artikel. Dingen uitproberen kan in de zandbak en zijn er toch nog vragen, dan kunnen die gesteld worden bij de helpdesk.

Wist je dat ... Afbeelding

Dave Brubeck in 2008

De Petrus-en-Paulusvesting in de Russische stad Sint-Petersburg

De Petrus-en-Paulusvesting in de Russische stad Sint-Petersburg
Actueel Recent overleden

Ligging van het VK binnen de EU

Brexit

'Brexit' is een porte-manteauwoord van 'Britain' en 'exit'. De term heeft betrekking op het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

Op 23 juni 2016 werd een door het Britse parlement georganiseerd referendum over het EU-lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk gehouden. Een meerderheid van 51,9% van de stemmers koos voor uittreden. (Lees verder)
20 aug Richard Booth (80), Welsh boekhandelaar
20 aug Herman Dijk (63), Nederlands bestuurder
19 aug Jan Ruff-O'Herne (96), Nederlands-Australisch mensenrechtenactiviste
18 aug Kathleen Blanco (76), Amerikaans gouverneur
18 aug Robert Ouko (70), Keniaans atleet

In het nieuws
8 aug Nieuw klimaatrapport IPCC
Het IPCC presenteert in Genève een nieuw klimaatrapport, waarin wordt beschreven hoe de wereldwijde opwarming in de toekomst de landbouw en voedselproductie zal beïnvloeden.
5 aug China stopt met aankoop landbouwproducten uit VS
Het Chinese ministerie van Handel maakt bekend dat staatsbedrijven tot nader order geen landbouwproducten uit de Verenigde Staten meer kopen, als tegenreactie op het besluit van president Trump om een importheffing van 10% op Chinese producten in te stellen.
5 aug India heft speciale status Kasjmir op
India maakt een eind aan de speciale status van de regio Kasjmir, die hierdoor geen autonomie meer heeft, en sluit Kasjmir af van de buitenwereld. De spanning tussen India en Pakistan loopt sterk op.
21 augustus in de geschiedenis
1911 Mona Lisa
De Mona Lisa van Leonardo da Vinci wordt op klaarlichte dag gestolen uit het Louvre.
1959 Hawaï
Hawaï treedt als vijftigste en tot nog toe laatste staat toe tot de Verenigde Staten van Amerika.
1976 Lange Jan
In Heerlen wordt de 135 meter hoge schoorsteen van de voormalige mijn Oranje-Nassau I opgeblazen. In zijn val beschadigt hij een kantoorgebouw.
Zusterprojecten
Wikipedia is onderdeel van de Wikimedia Foundation, een non-profitorganisatie, en heeft diverse zusterprojecten die ook van de wikisoftware gebruikmaken:

Wikinieuws Wikinieuws
Vrije nieuwsbron
WikiWoordenboek WikiWoordenboek
Vrij woordenboek
Wikibooks Wikibooks
Handleidingen & vrije boeken
Wikisource Wikisource
Vrije bibliotheek
Wikiquote Wikiquote
Citaten & spreekwoorden
Wikispecies Wikispecies
Catalogus van levende wezens
Wikiversity Wikiversity
Vrije onderwijsprojecten
Wikivoyage Wikivoyage
Vrije, wereldwijde reisgids
Wikidata Wikidata
Vrije database
Commons Commons
Vrije media
Meta-Wiki Meta-Wiki
Coördinatie
Incubator Incubator
Opstarten van nieuwe projecten