Hoofdpagina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Welkom op Wikipedia
De vrije encyclopedie
Aantal artikelen: 2.156.312
Aantal actieve gebruikers: 3.705
Portaal van de week: Verpleegkunde

Uitgelicht

Afbeelding

Hippocrates van Kos

Hippocrates van Kos (Oudgrieks: Ἱπποκράτης ὁ Κῷος) (Kos, ca. 460 v.Chr.Larissa, 370 v.Chr.) was een Griekse arts. Zijn naam betekent paardentemmer. Hij wordt beschouwd als de grondlegger, oftewel de 'vader' van de westerse geneeskunde, omdat hij als eerste natuurlijke in plaats van bovennatuurlijke oorzaken voor ziekten zag. Hij was een van de eersten in de westerse wereld die op basis van lichamelijke symptomen een diagnose kon stellen en daarbij een bepaalde therapie voorschreef. Hij haalde dus de geneeskunde in de westerse wereld uit de taboesfeer van tovenarij en godsdienst.

Een van de grote verdiensten van Hippocrates is dat hij de medische wetenschap scheidde van de heersende natuurfilosofische benadering. Hij legde sterke nadruk op hygiëne, zowel voor arts als patiënt, op gezonde eet- en drinkgewoonten, het belang van frisse lucht en een natuurlijk verloop van processen in het lichaam. (Lees verder)

Etalage

Over Wikipedia

Wikipedia is een online encyclopedie die ernaar streeft om in alle erkende talen informatie te bieden die objectief, verifieerbaar en vrij herbruikbaar is. Het project is gebaseerd op vijf basisprincipes. De Nederlandstalige versie startte op 19 juni 2001 en is met meer dan 2,1 miljoen artikelen de op vijf na grootste van circa 330 taalversies.

De encyclopedie is vrij bewerkbaar. Dat houdt in dat iedereen tekst en afbeeldingen kan toevoegen of aanpassen, met inachtneming van de basisregels. Voor de bewerkers zijn er diverse hulppagina's beschikbaar. Er is ook een snelcursus voor nieuwelingen. Zaken uitproberen kan in de zandbak en vragen kunnen gesteld worden bij de helpdesk. Voor privacyvragen kunt u hier terecht.

Wist je dat ...

Informatiestress

Afbeelding

Kleine plevier (Charadrius dubius, ♀)

Kleine plevier (Charadrius dubius, )

Actueel

Afbeelding

Russische invasie van Oekraïne sinds 2022

De Russische invasie van Oekraïne is een aanvalsoorlog die begon op 24 februari 2022, toen Rusland buurland Oekraïne vanuit meerdere kanten binnenviel in een grote escalatie van de Russisch-Oekraïense Oorlog die sinds 2014 gaande is. (Lees verder)

Recent overleden

18 apr Dickey Betts (80), Amerikaans zanger en gitarist
16 apr Jacques Cooper (93), Frans industrieel ontwerper
16 apr Josep Maria Terricabras i Nogueras (77), Spaans filosoof en politicus
15 apr Ursie Lambrechts (68), Nederlands politicus
15 apr Bernd Hölzenbein (78), Duits voetballer

In het nieuws

16 apr Zware brand in Beursgebouw van Kopenhagen
Een brand verwoest een deel van het 17e-eeuwse Beursgebouw in Kopenhagen. Onder meer de iconische drakentoren gaat in vlammen op.
13 apr Iraanse aanval op Israël
De Iraanse Revolutionaire Garde vuurt een reeks drones en raketten af op militaire doelwitten in Israël, als vergelding voor de Israëlische luchtaanval op de Iraanse ambassade in Damascus 12 dagen eerder. Het overgrote deel van de Iraanse projectielen wordt tijdig onderschept.
6 apr Pellegrini wint presidentsverkiezingen
De Slowaakse presidentskandidaat Peter Pellegrini (van Hlas–SD) wint met ca. 54% van de stemmen de verkiezingen van Ivan Korcok. Pellegrini wordt hiermee de zesde president van Slowakije.

19 april in de geschiedenis

1882 Charles Darwin
De Britse natuuronderzoeker Charles Darwin, grondlegger van de evolutietheorie, overlijdt in zijn huis in Downe.
1943 Lsd
Albert Hofmann ontdekt het hallucinogene effect van lsd.
1995 Bomaanslag in Oklahoma City
In Oklahoma City wordt een aanslag gepleegd op het Alfred P. Murrah Federal Building. Tot 11 september 2001 was dit de grootste terroristische aanslag binnen de landsgrenzen van de Verenigde Staten.

Zusterprojecten

Wikipedia is onderdeel van de Wikimedia Foundation, een non-profitorganisatie, en heeft diverse zusterprojecten die ook van de wikisoftware gebruikmaken:

Wikinieuws Wikinieuws
Vrije nieuwsbron
WikiWoordenboek WikiWoordenboek
Vrij woordenboek
Wikibooks Wikibooks
Handleidingen & vrije boeken
Wikisource Wikisource
Vrije bibliotheek
Wikiquote Wikiquote
Citaten & spreekwoorden
Wikispecies Wikispecies
Catalogus van levende wezens
Wikiversity Wikiversity
Vrije onderwijsprojecten
Wikivoyage Wikivoyage
Vrije, wereldwijde reisgids
Commons Commons
Vrije media
Wikidata Wikidata
Vrije database
Wikifuncties Wikifuncties
Bibliotheek met codefuncties
Meta-Wiki Meta-Wiki
Coördinatie
MediaWiki MediaWiki
Ontwikkeling wiki-software