Hoofdpagina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Welkom op Wikipedia
De vrije encyclopedie

Aantal artikelen: 1.855.138
Aantal actieve gebruikers: 4.571
Portaal van de week: San Francisco

Geschiedenis Kunst & Cultuur Landen & Volken Mens & Maatschappij Wetenschap & Technologie Politiek Religie Sport Taal
Uitgelicht Etalage Over Wikipedia
Afbeelding

Bultrug

De bultrug (Megaptera novaeangliae), ook wel bultrugwalvis of langarmvinvis genoemd, is een zeezoogdier uit de onderorde van de baleinwalvissen (Mysticeti). Het is een relatief grote vinvis, die zich van andere vinvissen onderscheidt door zijn lange borstvinnen, zijn gedrongen lichaam en de knobbels op zijn bek en onderkaak. Volwassen bultruggen variëren in lengte van 12 tot 16 meter en wegen zo'n 25 à 30 ton.

De bultrug staat bekend om het gezang dat de mannetjes in de paartijd laten horen en dat dagenlang kan duren. Bij walvisspotters en toeristen zijn bultruggen populair om hun spectaculaire vertoningen aan de wateroppervlakte; ze slaan met hun grote borstvinnen op het water en maken sprongen waarbij ze soms geheel boven de waterspiegel komen. De bultrug kent een groot aantal inventieve jachttechnieken waarbij hij vaak nauw samenwerkt met zijn soortgenoten. Elk jaar leggen bultrugpopulaties duizenden kilometers af wanneer ze migreren van de koude, voedselrijke poolstreken naar warmere wateren om daar te paren en te kalven. (Lees verder)
Geschiedenis van Lieshout
Sedimentair gesteente
Californië
Vogelbekdier
Beleg van Groenlo (1627)
Kredietcrisis
Win Remmerswaal
Nulmeridiaan

Wikipedia is een online encyclopedie die tracht inhoud te bieden die vrij herbruikbaar, objectief en verifieerbaar is. Het project is gebouwd op vijf zuilen. De Nederlandstalige versie startte op 19 juni 2001 en is, gemeten naar het aantal artikelen, met ruim 1,8 miljoen artikelen de op drie na grootste taalversie.

Iedereen kan direct online inhoud publiceren, met inachtneming van de basisregels zoals die met betrekking tot de verifieerbaarheid van de inhoud en de toelaatbaarheid van artikelen. Er zijn veel hulppagina's beschikbaar. Er is ook een snelcursus voor nieuwe gebruikers, onder meer over het creëren of het bewerken van een artikel. Zijn er toch nog vragen, dan kunnen die gesteld worden bij de helpdesk.

Wist je dat... Afbeelding

Fotofoon

Een tien maanden oude poes in de sneeuw.

Een tien maanden oude poes in de sneeuw.
Actueel Recent overleden

Syrische burgeroorlog

De Syrische burgeroorlog of de Opstand in Syrië wordt gevormd door een gewapende opstand en protesten van diverse groepen en facties onder de bevolking van Syrië, zowel de democratische oppositie en achtergestelde verarmde provinciale soennieten als politieke islamisten, salafisten en andere radicaal-soennitische strijders. De regering van de Syrische president Bashar al-Assad zet hard in om de gewapende opstanden neer te slaan.

De protesten begonnen op 15 maart 2011. De opstand werd beïnvloed door de andere protesten en opstanden in de regio, die bij elkaar de Arabische Lente worden genoemd, en is ongekend voor het land. De betogers vroegen om politieke hervormingen, een einde aan de overheersing van de Ba'ath-partij, meer burgerrechten en het einde van de noodtoestand die al sinds 1963 bestaat. De opstand heeft allerlei vormen aangenomen met marsen en hongerstakingen. De opstand werd na de eerste maanden gewelddadig. (Lees verder)
7 feb Berre Bergen (53), Belgisch bassist
6 feb Eddy Wally (83), Belgisch zanger
4 feb Dave Mirra (41), Amerikaans BMX'er
4 feb Edgar Mitchell (85), Amerikaans astronaut
4 feb Axl Rotten (44), Amerikaans professioneel worstelaar
In het nieuws
8 feb CIRA eist aanslag in Dublin op
De aanslag in een hotel in Dublin van 5 februari, waarbij een dode en twee gewonden vielen, wordt opgeëist door de Continuity IRA.
7 feb Noord-Korea lanceert raket
De Noord-Koreaanse staatstelevisie maakt bekend dat er met succes een satelliet in een baan om de Aarde is gebracht. De Verenigde Staten en andere landen vermoeden dat het gaat om een test van een langeafstandsraket. De VN-Veiligheidsraad komt hierover in spoedberaad bijeen.
6 feb Aardbeving in Zuid-Taiwan
Het zuiden van Taiwan wordt getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,4 op de momentmagnitudeschaal. In Tainan storten meerdere gebouwen in, waaronder een flat.
8 februari in de geschiedenis
1575 Universiteit Leiden
In Leiden wordt de eerste universiteit van Nederland opgericht.
1904 Russisch-Japanse Oorlog
De Japanse Keizerlijke Marine valt de Russische marinehaven Port Arthur aan.
1924 Doodstraf
In Carson City (Nevada) wordt het eerste doodvonnis met behulp van een gaskamer voltrokken.
Zusterprojecten
Wikipedia is onderdeel van de Wikimedia Foundation, een non-profitorganisatie, en heeft diverse zusterprojecten die ook van de wikisoftware gebruikmaken:

Wikinews Wikinews
Vrije nieuwsbron
WikiWoordenboek WikiWoordenboek
Vrij woordenboek
Wikibooks Wikibooks
Handleidingen & vrije boeken
Wikisource Wikisource
Vrije bibliotheek
Wikiquote Wikiquote
Citaten & spreekwoorden
Wikispecies Wikispecies
Catalogus van levende wezens
Wikiversity Wikiversity
Vrije onderwijsprojecten
Wikivoyage Wikivoyage
Vrije, wereldwijde reisgids
Wikidata Wikidata
Vrije database
Commons Commons
Vrije media
Meta-Wiki Meta-Wiki
Coördinatie
Incubator Incubator
Opstarten van nieuwe projecten

Perscontact - Publiekscontact - Statistieken