Hoofdpagina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Welkom op Wikipedia
De vrije encyclopedie

Aantal artikelen: 1.899.587
Aantal actieve gebruikers: 3.684
Portaal van de week: Disney

Biologie Geschiedenis Kunst & Cultuur Landen & Volken Mens & Maatschappij Wetenschap & Technologie Politiek Religie Sport Taal
Uitgelicht Etalage Over Wikipedia
Het Paard van Troje door Giovanni Domenico Tiepolo

Paard van Troje

Het paard van Troje is een van de bekendste verhalen uit de Griekse mythologie. Het vertelt hoe belegerende Grieken erin slaagden om Troje binnen te dringen door zich te verstoppen in een reusachtig houten paard, dat door de nietsvermoedende inwoners van Troje binnen de stadsmuren werd gehaald. Bij uitbreiding staat het voor een gewenste zaak die ergens wordt binnengehaald, maar waarin een ongewenste lading is verborgen. Kort gezegd: zijn eigen ondergang argeloos bewerkstelligen. Een bekend Nederlands voorbeeld is het Turfschip van Breda.

Omdat de Grieken er niet in slaagden Troje in te nemen, zochten ze hun toevlucht tot een list. Ze bouwden een reusachtig houten paard waarin soldaten zich verschansten. Dit paard werd 's avonds voor de poort achtergelaten en 's nachts door de Trojanen binnengehaald. Later die nacht kwamen de Griekse soldaten tevoorschijn en openden de poort voor hun kompanen. De verovering van Troje was een feit. Aan de historische correctheid van het paard van Troje wordt getwijfeld. Historici menen dat het paard een van de hersenspinsels is van de auteur die zijn dichterlijke vrijheid gebruikte. (Lees verder)
Alpine County
Aliyah Bet
Tongeren (stad)
Gehakkelde aurelia
Geschiedenis van Lieshout
Malagassiërs
Romantiek (schilderkunst)
Zweefvliegen (sport)

Wikipedia is een online encyclopedie die tracht inhoud te bieden die vrij herbruikbaar, objectief en verifieerbaar is. Het project is gebouwd op vijf zuilen. De Nederlandstalige versie startte op 19 juni 2001 en is, gemeten naar het aantal artikelen, met ongeveer 1,9 miljoen artikelen de op vier na grootste taalversie.

Iedereen kan direct online inhoud publiceren, met inachtneming van de basisregels zoals die met betrekking tot de neutraliteit van de inhoud. Er zijn veel hulppagina's beschikbaar. Er is ook een snelcursus voor nieuwe gebruikers, onder meer over het creëren of het bewerken van een artikel. Dingen uitproberen kan in de zandbak en zijn er toch nog vragen, dan kunnen die gesteld worden bij de helpdesk.

Wist je dat... Afbeelding

SN 1604

Het Russische marineschip Moskva in de baai van Sebastopol op de Krim Het Russische marineschip Moskva in de baai van Sebastopol op de Krim

Actueel Recent overleden

Franse presidentsverkiezingen van 2017

De Franse presidentsverkiezingen van 2017 vinden plaats op 23 april (eerste stemronde) en 7 mei 2017 (tweede stemronde). Tijdens deze verkiezingen wordt middels algemeen kiesrecht de president van Frankrijk gekozen voor een periode van vijf jaar. Het zijn de elfde presidentsverkiezingen in de Vijfde Franse republiek.

Om in de eerste ronde te kunnen winnen moet een kandidaat meer dan 50% van alle stemmen behalen; in de tweede ronde wint de kandidaat met de meeste stemmen.(Lees verder)
23 apr František Rajtoral (31), Tsjechisch voetballer
23 apr Chriet Titulaer (73), Nederlands sterrenkundige en wetenschapspromotor
23 apr Philip Houben (76), Nederlands politicus
22 apr Mustapha Oukbih (53), Nederlands-Marokkaans journalist
22 apr Michele Scarponi (37), Italiaans wielrenner
In het nieuws
22 apr March for Science
In meer dan 600 steden wereldwijd wordt de March for Science gehouden. Wetenschappers demonstreren tegen het opzij zetten van wetenschappelijk vaststaande feiten (zoals de klimaatverandering) door politici.
20 apr Schietpartij op de Champs-Élysées
Op de Avenue des Champs-Élysées in Parijs schiet een man met een AK-47 een agent dood, waarna hij zelf eveneens wordt doodgeschoten. Volgens president François Hollande wijst alles op een terroristische aanslag. IS eist de aanslag op.
17 apr Recordhoog aantal vluchtelingen gered op Middellandse Zee
Op de Middellandse Zee zijn het afgelopen weekend zo'n 8.500 vluchtelingen gered die vanuit Libië de oversteek probeerden te maken naar Italië. Zeven migranten zijn naar alle waarschijnlijkheid verdronken.
24 april in de geschiedenis
1533 Willem van Oranje
Willem van Oranje, de Vader des Vaderlands, wordt geboren in slot Dillenburg.
1854 Sisi
De Beierse prinses Elisabeth treedt in het huwelijk met keizer Frans Jozef I van Oostenrijk.
1990 Hubble
De ruimtetelescoop Hubble wordt in positie gebracht door de spaceshuttle Discovery.
Zusterprojecten
Wikipedia is onderdeel van de Wikimedia Foundation, een non-profitorganisatie, en heeft diverse zusterprojecten die ook van de wikisoftware gebruikmaken:

Wikinews Wikinews
Vrije nieuwsbron
WikiWoordenboek WikiWoordenboek
Vrij woordenboek
Wikibooks Wikibooks
Handleidingen & vrije boeken
Wikisource Wikisource
Vrije bibliotheek
Wikiquote Wikiquote
Citaten & spreekwoorden
Wikispecies Wikispecies
Catalogus van levende wezens
Wikiversity Wikiversity
Vrije onderwijsprojecten
Wikivoyage Wikivoyage
Vrije, wereldwijde reisgids
Wikidata Wikidata
Vrije database
Commons Commons
Vrije media
Meta-Wiki Meta-Wiki
Coördinatie
Incubator Incubator
Opstarten van nieuwe projecten

Perscontact - Publiekscontact - Statistieken