Hoofdpagina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Welkom op Wikipedia
De vrije encyclopedie

Aantal artikelen: 1.890.711
Aantal actieve gebruikers: 3.863
Portaal van de week: Jalisco

Geschiedenis Kunst & Cultuur Landen & Volken Mens & Maatschappij Wetenschap & Technologie Politiek Religie Sport Taal
Uitgelicht Etalage Over Wikipedia
Het originele telegram

Zimmermanntelegram

Het Zimmermanntelegram was een telegram dat op 16 januari 1917 door de Duitse minister van buitenlandse zaken Arthur Zimmermann naar de ambassadeur in Mexico werd gestuurd, met het verzoek om Mexico over te halen deel te nemen aan de Eerste Wereldoorlog aan de kant van Duitsland. Het telegram werd door de Britse geheime dienst onderschept, ontcijferd en doorgespeeld aan de Amerikaanse regering. Dit telegram was de directe aanleiding voor de deelname van de Verenigde Staten aan de oorlog. Er bestond al irritatie binnen de Verenigde Staten over de onbeperkte duikbotenoorlog die ook hun handelsvloot trof; het Zimmermanntelegram was de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen. (Lees verder)
Aliyah Bet
Ringslangplatstaart
Tongeren (stad)
Gekko's
Belgische Revolutie
Paus Julius II
Theo van Doesburg
Iowaklasse

Wikipedia is een online encyclopedie die tracht inhoud te bieden die vrij herbruikbaar, objectief en verifieerbaar is. Het project is gebouwd op vijf zuilen. De Nederlandstalige versie startte op 19 juni 2001 en is, gemeten naar het aantal artikelen, met bijna 1,9 miljoen artikelen de op vier na grootste taalversie.

Iedereen kan direct online inhoud publiceren, met inachtneming van de basisregels zoals die met betrekking tot de verifieerbaarheid van de inhoud en de toelaatbaarheid van artikelen. Er zijn veel hulppagina's beschikbaar. Er is ook een snelcursus voor nieuwe gebruikers, onder meer over het creëren of het bewerken van een artikel. Dingen uitproberen kan in de zandbak en zijn er toch nog vragen, dan kunnen die gesteld worden bij de helpdesk.

Wist je dat... Afbeelding

Breedstraat 82, Enkhuizen

  • ... de PlayStation ontstaan is door een mislukte samenwerking tussen Sony en Nintendo?
  • ... een gebouw soms als rijksmonument in het monumentenregister staat vanwege een aantal objecten, in plaats van het bouwwerk zelf?
  • ... wie als toerist Bhutan wil bezoeken, verplicht is om een gids te nemen?
  • ... paus Pius XII overleed als gevolg van een langdurige hik?
  • ... het hart van een blauwe vinvis (Balaenoptera musculus) zo groot is als een kleine auto en tot 900 kilogram kan wegen?

Winter in Haanja kõrgustik in Estland, gezien vanaf de uitkijktoren op de Suur Munamägi Winter in Haanja kõrgustik in Estland, gezien vanaf de uitkijktoren op de Suur Munamägi

Actueel Recent overleden

Syrische burgeroorlog

De Syrische burgeroorlog begon als een gewapende opstand en protesten van diverse groepen en facties onder de bevolking van Syrië, zowel de democratische oppositie en achtergestelde verarmde provinciale soennieten als politieke islamisten, salafisten en andere radicaal-soennitische strijders. De regering van de Syrische president Bashar al-Assad zette hard in om de gewapende opstanden neer te slaan.

De protesten begonnen op 15 maart 2011. De opstand werd beïnvloed door de andere protesten en opstanden in de regio, die bij elkaar de Arabische Lente worden genoemd, en was ongekend voor het land. De betogers vroegen om politieke hervormingen, een einde aan de overheersing van de Ba'ath-partij, meer burgerrechten en het einde van de noodtoestand die al sinds 1963 bestaat. De opstand nam gaandeweg allerlei vormen aan, met marsen en hongerstakingen, en werd na een paar maanden gewelddadig. (Lees verder)
16 jan Eugene Cernan (82), Amerikaans astronaut
14 jan Zhou Youguang (111), Chinees taalkundige
13 jan Gilberto Agustoni (94), Zwitsers kardinaal
13 jan Antony Armstrong-Jones (86), Brits adellijk persoon
13 jan John Jacobs (91), Brits golfer
In het nieuws
16 jan Vliegtuig stort op dorp in Kirgizië
Een vrachtvliegtuig van ACT Cargo stort neer op een dorpje in de buurt van de Kirgizische hoofdstad Bisjkek. Er vallen voor zover nu bekend 32 doden.
14 jan Nieuw onderzoek rampplek MH17 verzocht
De Stichting Vliegramp maakt bekend dat nabestaanden van de slachtoffers van de vliegramp met de MH17 vinden dat de rampplek van de MH-17 opnieuw moet worden onderzocht op achtergebleven menselijke resten.
10 jan Tientallen doden door winterkou in Europa
Door extreme winterkou in grote delen van Zuid- en Oost-Europa zijn de afgelopen week meer dan zestig doden gevallen.
16 januari in de geschiedenis
1547 Geschiedenis van Rusland
Ivan IV (de Verschrikkelijke) wordt tot eerste tsaar aller Russen gekroond.
1969 Jan Palach
Uit protest tegen de teruggedraaide hervormingen van de Praagse Lente steekt een student zichzelf op het Wenceslausplein in Praag in brand.
2003 Spaceshuttle Columbia
Bij de lancering van de spaceshuttle Columbia raakt het hitteschild beschadigd, waardoor het ruimteveer op 1 februari 2003 bij terugkeer in de dampkring verongelukt.
Zusterprojecten
Wikipedia is onderdeel van de Wikimedia Foundation, een non-profitorganisatie, en heeft diverse zusterprojecten die ook van de wikisoftware gebruikmaken:

Wikinews Wikinews
Vrije nieuwsbron
WikiWoordenboek WikiWoordenboek
Vrij woordenboek
Wikibooks Wikibooks
Handleidingen & vrije boeken
Wikisource Wikisource
Vrije bibliotheek
Wikiquote Wikiquote
Citaten & spreekwoorden
Wikispecies Wikispecies
Catalogus van levende wezens
Wikiversity Wikiversity
Vrije onderwijsprojecten
Wikivoyage Wikivoyage
Vrije, wereldwijde reisgids
Wikidata Wikidata
Vrije database
Commons Commons
Vrije media
Meta-Wiki Meta-Wiki
Coördinatie
Incubator Incubator
Opstarten van nieuwe projecten

Perscontact - Publiekscontact - Statistieken