Hoofdpagina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Welkom op Wikipedia
De vrije encyclopedie

Aantal artikelen: 1.879.549
Aantal actieve gebruikers: 3.725
Portaal van de week: Astronomie

Geschiedenis Kunst & Cultuur Landen & Volken Mens & Maatschappij Wetenschap & Technologie Politiek Religie Sport Taal
Uitgelicht Etalage Over Wikipedia
Troelstra

Vergissing van Troelstra

De Vergissing van Troelstra was een mislukte socialistische revolutie in Nederland in november 1918. De naam is ontleend aan de essentiële rol die Pieter Jelles Troelstra tijdens de poging tot revolutie had gespeeld. De poging duurde ongeveer vanaf 25 oktober tot 14 november. In die tijd werden er op veel meer plaatsen revoluties gepleegd, zoals de Russische Revolutie en de Novemberrevolutie in Duitsland, die net geslaagd waren toen de revolutie in Nederland op het punt leek te staan te beginnen. De omstandigheden leken voor een revolutie zeer gunstig. (Lees verder)
Heraclitus
One World Trade Center
Californië
Boerenzwaluw
Carthago
Paus Pius XI
Amerikaanse literatuur
Mars (planeet)

Wikipedia is een online encyclopedie die tracht inhoud te bieden die vrij herbruikbaar, objectief en verifieerbaar is. Het project is gebouwd op vijf zuilen. De Nederlandstalige versie startte op 19 juni 2001 en is, gemeten naar het aantal artikelen, met bijna 1,9 miljoen artikelen de op vier na grootste taalversie.

Iedereen kan direct online inhoud publiceren, met inachtneming van de basisregels zoals die met betrekking tot de verifieerbaarheid van de inhoud en de toelaatbaarheid van artikelen. Er zijn veel hulppagina's beschikbaar. Er is ook een snelcursus voor nieuwe gebruikers, onder meer over het creëren of het bewerken van een artikel. Dingen uitproberen kan in de zandbak en zijn er toch nog vragen, dan kunnen die gesteld worden bij de helpdesk.

Wist je dat... Afbeelding

Koning Abdoellah II

Actueel Recent overleden

Ligging van het VK binnen de EU

Brexit

'Brexit' is een samenstelling van 'Britain' en 'exit'. De term heeft betrekking op het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

Op 23 juni 2016 werd een door het Britse parlement georganiseerd referendum over het EU-lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk gehouden. Een meerderheid van 51,9% koos voor uittreden. (Lees verder)
25 okt Carlos Alberto Torres (72), Braziliaans voetballer
24 okt Eddy Christiani (98), Nederlands zanger
24 okt Bobby Vee (73), Amerikaans zanger
24 okt Reinhard Häfner (64), Duits voetballer
23 okt Khalifa bin Hamad al-Thani (84), emir van Qatar
In het nieuws
24 okt CETA-overleg weer mislukt
België haalt de door de Europese Unie gestelde deadline om tot een CETA-deal te komen met de Walen niet. De EU gaf de Belgische regering gisteren tot vandaag de tijd om tot een akkoord te komen met de Waalse regering omtrent het handelsverdrag met Canada.
24 okt Ontruiming "jungle van Calais" begint
In Calais begint om 8:00 de ontmanteling van het illegale vluchtelingenkamp. De meeste van de ca. 6.400 kampbewoners worden met bussen naar opvanglocaties elders in Frankrijk gebracht.
21 okt Landing op Mars
In de laatste fase van de afdaling van de marslander Schiaparelli is hoogstwaarschijnlijk iets fout gegaan. Vermoed wordt dat de lander met hoge snelheid op de planeet is neergestort; op foto's van Mars is een nieuwe krater zichtbaar van 15 bij 40 meter.
25 oktober in de geschiedenis
1898 Arbeiderswoning
Johanna ter Meulen en suikerraffinadeur W. Spakler richten in Amsterdam de filantropische Woningmaatschappij Oud-Amsterdam NV op.
732 Slag bij Poitiers
De Franken onder leiding van Karel Martel verslaan de Arabische legers en stoppen daarmee diens opmars naar het noorden.
1952 Donald Duck
Het weekblad Donald Duck verschijnt voor het eerst in het Nederlands, als bijlage bij de Margriet.
Zusterprojecten
Wikipedia is onderdeel van de Wikimedia Foundation, een non-profitorganisatie, en heeft diverse zusterprojecten die ook van de wikisoftware gebruikmaken:

Wikinews Wikinews
Vrije nieuwsbron
WikiWoordenboek WikiWoordenboek
Vrij woordenboek
Wikibooks Wikibooks
Handleidingen & vrije boeken
Wikisource Wikisource
Vrije bibliotheek
Wikiquote Wikiquote
Citaten & spreekwoorden
Wikispecies Wikispecies
Catalogus van levende wezens
Wikiversity Wikiversity
Vrije onderwijsprojecten
Wikivoyage Wikivoyage
Vrije, wereldwijde reisgids
Wikidata Wikidata
Vrije database
Commons Commons
Vrije media
Meta-Wiki Meta-Wiki
Coördinatie
Incubator Incubator
Opstarten van nieuwe projecten

Perscontact - Publiekscontact - Statistieken