Hoofdpagina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Welkom op Wikipedia
De vrije encyclopedie

Aantal artikelen: 1.929.691
Aantal actieve gebruikers: 3.849
Portaal van de week: Londen

Uitgelicht Etalage Over Wikipedia
Tot briljant geslepen diamanten

Diamant

Diamant (Oudgrieks: ἀδάμας of adamas, "onverslaanbaar") is een allotrope verschijningsvorm van koolstof die als delfstof aangetroffen wordt, maar ook in laboratoria gemaakt kan worden. In diamant hebben de koolstof-koolstofbindingen een viervlakstructuur waardoor de atomen in drie dimensies gebonden zijn; dit verklaart deels de hardheid waar het mineraal zijn naam aan dankt. Daarentegen heeft grafiet, de koolstofvorm die op aarde het meest voorkomt, een vlakke kristalstructuur waardoor het veel zachter is en schilferende laagjes vormt. Diamant is voor zover bekend het hardste materiaal dat in de natuur voorkomt en is dan ook het ijkpunt voor hardheid 10 op de hardheidsschaal van Mohs. Enkel een aantal industrieel vervaardigde materialen, ook opgebouwd uit zuivere koolstof, is harder. (Lees verder)
Zonhoven
Neutraal Moresnet
Yosemite National Park
Gaasvliegen
Bijlmerramp
Manuel Quezon
Nederlands in Zuid-Afrika
Lise Meitner

Wikipedia is een online encyclopedie die tracht inhoud te bieden die vrij herbruikbaar, objectief en verifieerbaar is. Het project is gebouwd op vijf zuilen. De Nederlandstalige versie startte op 19 juni 2001 en is, gemeten naar het aantal artikelen, met meer dan 1,9 miljoen artikelen de op vijf na grootste taalversie.

Iedereen kan direct online inhoud publiceren, met inachtneming van de basisregels zoals die met betrekking tot de neutraliteit van de inhoud. Er zijn veel hulppagina's beschikbaar. Er is ook een snelcursus voor nieuwe gebruikers, onder meer over het creëren of het bewerken van een artikel. Dingen uitproberen kan in de zandbak en zijn er toch nog vragen, dan kunnen die gesteld worden bij de helpdesk.

Wist je dat ... Afbeelding

La maja vestida

Anzac Parade, onderdeel van het Australian War Memorial in de Australische hoofdstad Canberra. Op 25 april, Anzac Day, worden de Australische en Nieuw-Zeelandse veteranen herdacht.

Anzac Parade, onderdeel van het Australian War Memorial in de Australische hoofdstad Canberra. Op 25 april, Anzac Day, worden de Australische en Nieuw-Zeelandse veteranen herdacht.
Actueel Recent overleden

Vergiftiging van Sergej en Joelia Skripal

De Syrische burgeroorlog, eerder bekend als de Opstand in Syrië (Arabisch: الحرب الأهلية السورية), begon in 2011 als een gewapende opstand en protesten van diverse groepen en fracties onder de bevolking van Syrië, zowel de democratische oppositie en achtergestelde verarmde provinciale soennieten als politieke islamisten, salafisten en andere radicaal-soennitische strijders. De regering van president Bashar al-Assad zette hard in om de gewapende opstanden neer te slaan.

Tijdens de hieruit voortvloeiende oorlog hebben de Syrische Koerden kans gezien om een autonoom gebied te realiseren, Rojava. (Lees verder)
21 apr Nabi Tajima (117), Japans supereeuwelinge
21 apr Verne Troyer (49), Amerikaans acteur en stuntman
20 apr Avicii (28), Zweeds dj en muziekproducent
19 apr Shireen Strooker (82), Nederlands actrice
18 apr Henk Schouten (86), Nederlands voetballer
In het nieuws
23 apr Aanslag in Toronto
In de Canadese stad Toronto rijdt een 25-jarige man met een gehuurd busje in op voetgangers. Hierbij komen 10 mensen om het leven.
19 apr Díaz-Canel nieuwe president Cuba
Miguel Díaz-Canel treedt aan als de 19e president van Cuba. Hij volgt Raúl Castro op.
14 apr Luchtaanval op Damascus en Homs
De Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk bombarderen in Syrië een wetenschappelijk onderzoekscentrum en twee wapenopslagplaatsen, als vergelding voor een aanval met chemische wapens op 7 april in Douma.
25 april in de geschiedenis
1607 Slag bij Gibraltar
In de Baai van Gibraltar wordt een Spaanse vloot volledig vernietigd door een Nederlandse.
1953 DNA
James Watson en Francis Crick publiceren in het natuurwetenschappelijke tijdschrift Nature over de structuur van het DNA.
1974 Anjerrevolutie
In Portugal maakt een geweldloze staatsgreep een eind aan vijftig jaar dictatuur.
Zusterprojecten
Wikipedia is onderdeel van de Wikimedia Foundation, een non-profitorganisatie, en heeft diverse zusterprojecten die ook van de wikisoftware gebruikmaken:

Wikinieuws Wikinieuws
Vrije nieuwsbron
WikiWoordenboek WikiWoordenboek
Vrij woordenboek
Wikibooks Wikibooks
Handleidingen & vrije boeken
Wikisource Wikisource
Vrije bibliotheek
Wikiquote Wikiquote
Citaten & spreekwoorden
Wikispecies Wikispecies
Catalogus van levende wezens
Wikiversity Wikiversity
Vrije onderwijsprojecten
Wikivoyage Wikivoyage
Vrije, wereldwijde reisgids
Wikidata Wikidata
Vrije database
Commons Commons
Vrije media
Meta-Wiki Meta-Wiki
Coördinatie
Incubator Incubator
Opstarten van nieuwe projecten