Hoofdpagina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Welkom op Wikipedia
De vrije encyclopedie
Aantal artikelen: 2.029.242
Aantal actieve gebruikers: 3.722
Portaal van de week: Insecten

Uitgelicht

De Amsterdam ArenA

Johan Cruijff ArenA

De Johan Cruijff ArenA is een multifunctioneel stadion aan de noordwest-kant van de ArenA Boulevard, nabij Station Amsterdam Bijlmer ArenA. Het is met 53.052 zitplaatsen het grootste stadion van Nederland. Het valt vergeleken met andere voetbalstadions niet op door de lengte en breedte maar vooral door de hoogte. Sinds 14 augustus 1996 is het de thuisbasis van de voetbalclub AFC Ajax. Ook de american footballers van Amsterdam Admirals speelden er hun thuiswedstrijden.

Met een helling van 37 graden zijn de tribunes van de Arena de op drie na steilste van Europa. (Lees verder)

Etalage

Over Wikipedia

Wikipedia is een online encyclopedie die ernaar streeft inhoud te bieden die vrij herbruikbaar, objectief en verifieerbaar is. Het project is gebouwd op vijf zuilen. De Nederlandstalige versie startte op 19 juni 2001 en is, gemeten naar het aantal lemma's, met meer dan 2 miljoen artikelen de op vijf na grootste taalversie.

Iedereen kan direct online inhoud publiceren, met inachtneming van de basisregels zoals die met betrekking tot de neutraliteit van de inhoud. Er zijn veel hulppagina's beschikbaar. Er is ook een snelcursus voor nieuwe gebruikers, onder meer over het creëren of het bewerken van een artikel. Dingen uitproberen kan in de zandbak en zijn er toch nog vragen, dan kunnen die gesteld worden bij de helpdesk.

Wist je dat ...

Ir. D.F. Wouda-gemaal

Afbeelding

Interieur van de in Mudéjar- en hoofse stijl opgetrokken Sint-Felixkerk in Torralba de Ribota in de Spaanse provincie Zaragoza

Interieur van de in Mudéjar- en hoofse stijl opgetrokken Sint-Felixkerk in Torralba de Ribota in de Spaanse provincie Zaragoza

Actueel

Afbeelding

Perzische Golfcrisis

Met de Perzische Golfcrisis van 2019-2020 of Amerikaans-Iraanse crisis wordt verwezen naar de spanningen tussen de Verenigde Staten onder de regering-Trump en Iran, die met name sinds mei 2019 zijn opgelopen. De verhoudingen tussen Iran en de VS, die in de voorgaande jaren onder de Amerikaanse president Obama waren verbeterd, verslechterden snel weer na het aantreden van de Amerikaanse president Trump in januari 2017. (Lees verder)

Recent overleden

11 aug Michel Van Aerde (86), Belgisch wielrenner
11 aug Trini Lopez (83), Amerikaans zanger
7 aug Naima El Bezaz (46), Nederlands schrijfster
6 aug Ger Copper (67), Nederlands goochelaar
6 aug Nikolai van der Heyde (84), Nederlands regisseur en schrijver

In het nieuws

10 aug Regering Libanon treedt af
De Libanese premier Hassan Diab dient het ontslag van zijn regering in, naar aanleiding van de ramp in Beiroet van afgelopen week. Enkele ministers waren eerder al vertrokken.
10 aug Demonstraties na verkiezingen in Wit-Rusland
Aleksandr Loekasjenko wint voor de zesde keer op rij de Wit-Russische presidentsverkiezingen. In reactie op de uitslag volgen demonstraties, waarbij gewonden en een dode vallen.
'
9 aug Meer dan 5 miljoen COVID-19-besmettingen in VS
Het aantal COVID-19-besmettingen in de Verenigde Staten bedraagt nu meer dan 5 miljoen, waarmee de VS het land met de meeste besmettingen blijft. Ruim 161.000 patiënten in de VS zijn overleden.

14 augustus in de geschiedenis

1771 Walter Scott
Geboren: sir Walter Scott, Schots dichter en schrijver van historische romans.
1954 Voetbal
De eerste wedstrijd in het Nederlandse betaald voetbal eindigt in een 3–0 overwinning voor Alkmaar '54.
2003 Stroomuitval
Door overbelasting van het elektriciteitsnetwerk valt de stroom uit in een groot deel van het noordoosten en middenwesten van de Verenigde Staten en delen van Canada.

Zusterprojecten

Wikipedia is onderdeel van de Wikimedia Foundation, een non-profitorganisatie, en heeft diverse zusterprojecten die ook van de wikisoftware gebruikmaken:

Wikinieuws Wikinieuws
Vrije nieuwsbron
WikiWoordenboek WikiWoordenboek
Vrij woordenboek
Wikibooks Wikibooks
Handleidingen & vrije boeken
Wikisource Wikisource
Vrije bibliotheek
Wikiquote Wikiquote
Citaten & spreekwoorden
Wikispecies Wikispecies
Catalogus van levende wezens
Wikiversity Wikiversity
Vrije onderwijsprojecten
Wikivoyage Wikivoyage
Vrije, wereldwijde reisgids
Wikidata Wikidata
Vrije database
Commons Commons
Vrije media
Meta-Wiki Meta-Wiki
Coördinatie
Incubator Incubator
Opstarten van nieuwe projecten