Hoofdpagina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Welkom op Wikipedia
De vrije encyclopedie

Aantal artikelen: 1.819.109
Aantal actieve gebruikers: 4.165
Portaal van de week: Media

Geschiedenis Kunst & Cultuur Landen & Volken Mens & Maatschappij Wetenschap & Technologie Politiek Religie Sport Taal
Uitgelicht Etalage Over Wikipedia
Tot briljant geslepen diamanten

Diamant

Diamant (Oudgrieks: ἀδάμας of adamas, "onverslaanbaar") is een allotrope verschijningsvorm van koolstof die als delfstof aangetroffen wordt, maar ook in laboratoria gemaakt kan worden. In diamant hebben de koolstof-koolstofbindingen een viervlakstructuur waardoor de atomen in drie dimensies gebonden zijn; dit verklaart deels de hardheid waar het mineraal zijn naam aan dankt. Daarentegen heeft grafiet, de koolstofvorm die op aarde het meest voorkomt, een vlakke kristalstructuur waardoor het veel zachter is en schilferende laagjes vormt. Diamant is voor zover bekend het hardste materiaal dat in de natuur voorkomt en is dan ook het ijkpunt voor hardheid 10 op de hardheidsschaal van Mohs. Enkel een aantal industrieel vervaardigde materialen, ook opgebouwd uit zuivere koolstof, zijn harder. (Lees verder)
Jaime Sin
Nulmeridiaan
Gouda
Evolutie (biologie)
Pruisen
Heiligdom van de Grote Goden van Samothrake
Gulliver's Travels (1939)
Atlantisch orkaanseizoen 1911

Wikipedia is een encyclopedie die tracht inhoud te bieden die vrij herbruikbaar, objectief en verifieerbaar is. Het project is gebouwd op vijf zuilen. Deze Nederlandstalige versie, die op 19 juni 2001 werd opgericht, is, gemeten naar het aantal artikelen, met ruim 1,8 miljoen artikelen de op twee na grootste taalversie.

Iedereen kan direct online inhoud publiceren, met inachtneming van de basisregels zoals die met betrekking tot de verifieerbaarheid van de inhoud en de toelaatbaarheid van artikelen. Er zijn veel hulppagina's beschikbaar, zoals over het creëren of het bewerken van een artikel. Er is ook een snelcursus voor nieuwe gebruikers, zijn er toch nog vragen dan kunnen die gesteld worden bij de helpdesk.

Wist je dat... Afbeelding

La maja vestida

Madonna with child and angels.jpg

Het schilderij Maria met kind en engelen van kunstschilder Giovanni Battista Salvi da Sassoferrato dat zich in een museum in Rome bevindt.
Actueel Recent overleden

Zegel van Islamitische Staat

Islamitische Staat

In 2013 begon de jihadistische organisatie ISIS met het veroveren van grond in Syrië en aan het einde van dat jaar ook in Irak. In Irak veroverde ISIS in juni 2014 de grote stad Mosoel en riep in diezelfde maand een kalifaat uit met de naam Islamitische Staat. Sindsdien heeft een aantal landen een coalitie gevormd en voeren zij samen met onder anderen de Koerden oorlog tegen Islamitische Staat. IS verwierf onder andere aandacht door het uitbrengen van video's waarin personen werden onthoofd. (Lees verder)
16 apr Jef Penders (86), Nederlands componist en dirigent
16 apr Stanislav Gross (45), Tsjechisch premier
14 apr Percy Sledge (73), Amerikaans zanger
13 apr Ronnie Carroll (80), Brits entertainer
13 apr Noël De Pauw (72), Belgisch wielrenner
In het nieuws
20 apr Vluchtelingencrisis in de Middellandse Zee
In Luxemburg komen de EU-ministers tijdens een spoedberaad tot een tienpuntenplan om de vluchtelingencrisis in de Middellandse Zee te verlichten. Het plan voorziet onder meer in een verdubbeling van het budget voor de operatie Triton om bootvluchtelingen te weren en in een hardere aanpak van mensensmokkelaars.
19 apr Amstel Gold Race
De Poolse wereldkampioen Michał Kwiatkowski wint de vijftigste editie van de Amstel Gold Race. De Spanjaard Alejandro Valverde en de Australiër Michael Matthews worden respectievelijk tweede en derde.
19 apr Schip met vluchtelingen kapseist
In de Middellandse Zee, op zo'n 200 km van het Italiaanse eiland Lampedusa, kapseist een boot met meer dan 500 vluchtelingen die op weg was van Libië naar Italië. Zo'n 50 migranten worden gered. Honderden anderen verdrinken. Veel opvarenden zaten opgesloten in het scheepsruim. Het is een van de grootste scheepsrampen ooit in de Middellandse Zee.
25 april in de geschiedenis
1607 Slag bij Gibraltar
In de Baai van Gibraltar wordt een Spaanse vloot volledig vernietigd door een Nederlandse.
1953 DNA
James Watson en Francis Crick publiceren in het natuurwetenschappelijke tijdschrift Nature over de structuur van het DNA.
1974 Anjerrevolutie
In Portugal maakt een geweldloze staatsgreep een eind aan vijftig jaar dictatuur.
Zusterprojecten

Wikinews-logo-51px.png Wikinews
Vrije nieuwsbron
Wiktionary-logo.svg WikiWoordenboek
Vrij woordenboek
Wikibooks-logo.svg Wikibooks
Handleidingen & vrije boeken
Wikisource-logo.svg Wikisource
Vrije bibliotheek
Wikiquote-logo.svg Wikiquote
Citaten & spreekwoorden
Wikispecies-logo.svg Wikispecies
Catalogus van levende wezens
Wikiversity-logo.svg Wikiversity
Vrije onderwijsprojecten
Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg Wikivoyage
Vrije, wereldwijde reisgids
Wikidata-logo.svg Wikidata
Vrije database
Commons-logo.svg Commons
Vrije media
Wikimedia Community Logo.svg Meta-Wiki
Coördinatie
Incubator-logo.svg Incubator
Opstarten van nieuwe projecten

Perscontact - Publiekscontact - Statistieken