Hoofdpagina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Welkom op Wikipedia
De vrije encyclopedie
Aantal artikelen: 2.151.902
Aantal actieve gebruikers: 3.883
Portaal van de week: Prehistorie

Uitgelicht

Februari 1712 in Zweden

30 februari

29 februari is een schrikkeldag in de moderne gregoriaanse kalender. De maand februari heeft geen vast aantal dagen zoals de andere maanden, maar 28 of 29 dagen. In de afgelopen eeuwen is er ook drie keer een 30 februari voorgekomen. In Zweden kwam dat voor nadat was besloten over te gaan van de juliaanse kalender naar de gregoriaanse kalender. Men pakte dat echter niet helemaal goed aan en voegde per ongeluk in 1704 en 1708 schrikkeldagen toe. Hierdoor kon het gebeuren dat de Zweedse kalender een dag voorliep op de juliaanse kalender, maar nog steeds 10 dagen achterliep op de gregoriaanse kalender. Deze verwarring werd verminderd door in 1712 één extra schrikkeldag toe te voegen, waardoor er in dat jaar in Zweden een datum van 30 februari ontstond. In de Sovjet-Unie waren er in de jaren 1930 en 1931 dagen met een datum van 30 februari. (Lees verder)

Etalage

Over Wikipedia

Wikipedia is een online encyclopedie die ernaar streeft om in alle erkende talen informatie te bieden die objectief, verifieerbaar en vrij herbruikbaar is. Het project is gebaseerd op vijf basisprincipes. De Nederlandstalige versie startte op 19 juni 2001 en is met meer dan 2,1 miljoen artikelen de op vijf na grootste van circa 330 taalversies.

De encyclopedie is vrij bewerkbaar. Dat houdt in dat iedereen tekst en afbeeldingen kan toevoegen of aanpassen, met inachtneming van de basisregels. Voor de bewerkers zijn er diverse hulppagina's beschikbaar. Er is ook een snelcursus voor nieuwelingen. Zaken uitproberen kan in de zandbak en vragen kunnen gesteld worden bij de helpdesk. Voor privacyvragen kunt u hier terecht.

Wist je dat ...

Hartenheer

Afbeelding

Actueel

Afbeelding

Oorlog tussen Hamas en Israël

De Oorlog tussen Hamas en Israël is een gewelddadige escalatie van het Israëlisch-Palestijnse conflict dat aanving op 7 oktober 2023 met een verrassingsaanval van Hamas op Israël. (Lees verder)

Recent overleden

28 feb Nikolaj Ryzjkov (94), Sovjet-Russisch politicus en oud-premier
26 feb Jacob Rothschild (87), Brits bankier
26 feb Giuseppe D'Altrui (89), Italiaans waterpoloër
25 feb Bigidagoe (26), Nederlands rapper
24 feb Hans Dercksen (91), Nederlands pianist

In het nieuws

27 feb Drie levenslange veroordelingen in Marengo-proces
In het Marengo-proces veroordeelt de rechtbank Amsterdam de crimineel Ridouan Taghi tot levenslange gevangenisstraf. Twee andere verdachten krijgen dezelfde straf als Taghi.
22 feb Brand in flatgebouw Valencia
In de Spaanse stad Valencia is een flatgebouw verwoest door een grote brand. Binnen een uur verspreidt het vuur zich van een woning op de vierde verdieping door het hele gebouw. Er vallen zeker 10 doden.
22 feb Maanlanding Odysseus
De Odysseus, ontwikkeld en gebouwd door het Amerikaanse bedrijf Intuitive Machines, is de eerste succesvolle Amerikaanse maanlander sinds Apollo 17 in 1972. De IM-1-missie is onderdeel van het Commercial Lunar Payload Services-programma van NASA.

29 februari in de geschiedenis

1324 Slag bij Lucocisterna
In hun strijd om Sardinië leveren de Kroon van Aragón en de republiek Pisa slag in Cagliari. De strijd wordt in het voordeel van Aragón beslecht.
1940 Hattie McDaniel
Voor haar rol in de film Gone with the Wind wint Hattie McDaniel als eerste Afro-Amerikaanse acteur een Oscar. De film wint in totaal een recordaantal van acht Oscars.
2008 Misha Defonseca
De schrijfster van een autobiografische bestseller over een Joods weeskind dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door een roedel wolven opgevangen zou zijn, geeft toe alles verzonnen te hebben.

Zusterprojecten

Wikipedia is onderdeel van de Wikimedia Foundation, een non-profitorganisatie, en heeft diverse zusterprojecten die ook van de wikisoftware gebruikmaken:

Wikinieuws Wikinieuws
Vrije nieuwsbron
WikiWoordenboek WikiWoordenboek
Vrij woordenboek
Wikibooks Wikibooks
Handleidingen & vrije boeken
Wikisource Wikisource
Vrije bibliotheek
Wikiquote Wikiquote
Citaten & spreekwoorden
Wikispecies Wikispecies
Catalogus van levende wezens
Wikiversity Wikiversity
Vrije onderwijsprojecten
Wikivoyage Wikivoyage
Vrije, wereldwijde reisgids
Commons Commons
Vrije media
Wikidata Wikidata
Vrije database
Wikifuncties Wikifuncties
Bibliotheek met codefuncties
Meta-Wiki Meta-Wiki
Coördinatie
MediaWiki MediaWiki
Ontwikkeling wiki-software