Hoofdpagina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Welkom op Wikipedia
De vrije encyclopedie

Aantal artikelen: 1.899.989
Aantal actieve gebruikers: 3.706
Portaal van de week: Disney

Biologie Geschiedenis Kunst & Cultuur Landen & Volken Mens & Maatschappij Wetenschap & Technologie Politiek Religie Sport Taal
Uitgelicht Etalage Over Wikipedia
Gabrielle 'Coco' Chanel in een marinière

Marinière

Een marinière is een gebreid kledingstuk voor het bovenlichaam met horizontale, wit-blauwe strepen en driekwartsmouwen. Het kledingstuk, traditioneel vervaardigd uit jersey van katoen of wol, stamt uit de Franse marine van de 19e eeuw en wordt nog altijd gedragen door sommige matrozen. In de 20e eeuw is de marinière opgedoken in zowel de haute couture als de alledaagse klederdracht, waardoor ze verschillende connotaties verwierf.

De marinière werd in 1858 ingevoerd in het Franse matrozenuniform. In de late 19e eeuw dienden de 'Bretonse strepen' van de matrozentrui als inspiratie voor de eerste badmode. Modeontwerpster Coco Chanel liet er zich in het eerste kwart van de 20e eeuw door inspireren om stijlvolle vrijetijdskleding voor vrouwen te maken. Een nieuwe omwenteling vond plaats in de jaren na de Tweede Wereldoorlog, toen de marinière via avant-gardistische kunstenaars en existentialistische filosofen een populaire kledingkeuze werd voor wie er rebels en authentiek wilde uitzien. (Lees verder)
Philadelphia (Pennsylvania)
Alpine County
Tongeren (stad)
Kikkers
Frederik de Houtman
Malagassiërs
Jacques Brel
Zweefvliegen (sport)

Wikipedia is een online encyclopedie die tracht inhoud te bieden die vrij herbruikbaar, objectief en verifieerbaar is. Het project is gebouwd op vijf zuilen. De Nederlandstalige versie startte op 19 juni 2001 en is, gemeten naar het aantal artikelen, met ongeveer 1,9 miljoen artikelen de op vier na grootste taalversie.

Iedereen kan direct online inhoud publiceren, met inachtneming van de basisregels zoals die met betrekking tot de neutraliteit van de inhoud. Er zijn veel hulppagina's beschikbaar. Er is ook een snelcursus voor nieuwe gebruikers, onder meer over het creëren of het bewerken van een artikel. Dingen uitproberen kan in de zandbak en zijn er toch nog vragen, dan kunnen die gesteld worden bij de helpdesk.

Wist je dat... Afbeelding

Advertentie voor The Outcasts of Poker Flat

Quito, de hoofdstad van Ecuador, gezien vanaf El Panecillo Quito, de hoofdstad van Ecuador, gezien vanaf El Panecillo

Actueel Recent overleden

Kabinetsformatie Nederland 2017

De formatie van het Nederlandse kabinet in 2017 begon na de verkiezingen van 15 maart 2017. De VVD is bij deze verkiezingen met afstand de grootste partij geworden, met 33 zetels.

De formatie van 2017 is na de formatie van 2012 de tweede waarin het Nederlandse staatshoofd geen rol speelt, na de wijziging van het Reglement van Orde van de Tweede Kamer in 2012. (Lees verder)
26 apr Jonathan Demme (73), Amerikaans regisseur
24 apr Benjamin Barber (77), Amerikaans politicoloog
24 apr Xavier Corberó (81), Spaans beeldhouwer
24 apr Robert M. Pirsig (88), Amerikaans schrijver
23 apr Chriet Titulaer (73), Nederlands sterrenkundige en wetenschapspromotor
In het nieuws
22 apr March for Science
In meer dan 600 steden wereldwijd wordt de March for Science gehouden. Wetenschappers demonstreren tegen het opzij zetten van wetenschappelijk vaststaande feiten (zoals de klimaatverandering) door politici.
20 apr Schietpartij op de Champs-Élysées
Op de Avenue des Champs-Élysées in Parijs schiet een man met een AK-47 een agent dood, waarna hij zelf eveneens wordt doodgeschoten. Volgens president François Hollande wijst alles op een terroristische aanslag. IS eist de aanslag op.
17 apr Recordhoog aantal vluchtelingen gered op Middellandse Zee
Op de Middellandse Zee zijn het afgelopen weekend zo'n 8.500 vluchtelingen gered die vanuit Libië de oversteek probeerden te maken naar Italië. Zeven migranten zijn naar alle waarschijnlijkheid verdronken.
28 april in de geschiedenis
1789 Muiterij op de Bounty
Onder leiding van tweede stuurman Fletcher Christian komt de bemanning van de HMAV Bounty in opstand tegen kapitein William Bligh.
1945 Benito Mussolini
De Italiaanse dictator Mussolini en zijn maîtresse worden door het Italiaanse verzet doodgeschoten als ze proberen het land te ontvluchten.
1947 Kon-Tiki
De Noorse antropoloog Thor Heyerdahl begint met het op Inca-ontwerpen gebaseerde, balsahouten vlot Kon-Tiki aan een reis van Peru naar Polynesië.
Zusterprojecten
Wikipedia is onderdeel van de Wikimedia Foundation, een non-profitorganisatie, en heeft diverse zusterprojecten die ook van de wikisoftware gebruikmaken:

Wikinews Wikinews
Vrije nieuwsbron
WikiWoordenboek WikiWoordenboek
Vrij woordenboek
Wikibooks Wikibooks
Handleidingen & vrije boeken
Wikisource Wikisource
Vrije bibliotheek
Wikiquote Wikiquote
Citaten & spreekwoorden
Wikispecies Wikispecies
Catalogus van levende wezens
Wikiversity Wikiversity
Vrije onderwijsprojecten
Wikivoyage Wikivoyage
Vrije, wereldwijde reisgids
Wikidata Wikidata
Vrije database
Commons Commons
Vrije media
Meta-Wiki Meta-Wiki
Coördinatie
Incubator Incubator
Opstarten van nieuwe projecten

Perscontact - Publiekscontact - Statistieken