Hoofdpagina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Welkom op Wikipedia
De vrije encyclopedie
Aantal artikelen: 2.066.799
Aantal actieve gebruikers: 3.584
Portaal van de week: Religie

Uitgelicht

Hydrothermale bronnen

Abiogenese

Abiogenese is het natuurlijke proces waarbij leven is ontstaan uit niet-levende materie, zoals eenvoudige organische verbindingen. Hoewel de details van dit proces nog onbekend zijn, stelt de heersende wetenschappelijke hypothese dat de overgang van niet-levende naar levende systemen geen afzonderlijke gebeurtenis was, maar een evolutionair proces van toenemende complexiteit dat samenging met moleculaire zelfreplicatie, zelforganisatie, autokatalyse en de ontwikkeling van celmembranen.

De mechanismen die ten grondslag liggen aan abiogenese zijn nog niet ontrafeld. Desondanks zijn er vele hypothesen voorgelegd die steunen op een groeiend arsenaal van empirisch bewijs. (Lees verder)

Etalage

Over Wikipedia

Wikipedia is een online encyclopedie die ernaar streeft inhoud te bieden die vrij herbruikbaar, objectief en verifieerbaar is. Het project is gebouwd op vijf zuilen. De Nederlandstalige versie startte op 19 juni 2001 en is, gemeten naar het aantal lemma's, met meer dan 2 miljoen artikelen de op vijf na grootste taalversie.

Iedereen kan direct online inhoud publiceren, met inachtneming van de basisregels zoals die met betrekking tot de neutraliteit van de inhoud. Er zijn veel hulppagina's beschikbaar. Er is ook een snelcursus voor nieuwe gebruikers, onder meer over het creëren of het bewerken van een artikel. Dingen uitproberen kan in de zandbak en zijn er toch nog vragen, dan kunnen die gesteld worden bij de helpdesk. Voor privacyvragen kunt u hier terecht.

Wist je dat ...

Muurschildering van een buidelmiereneter in Fremantle door ROA

Afbeelding

Het Poakameer op het Nieuw-Zeelandse Zuidereiland

Het Poakameer op het Nieuw-Zeelandse Zuidereiland

Actueel

Grootste politieke partij per gemeente

Kabinetsformatie Nederland 2021

De kabinetsformatie in Nederland van 2021 behelst de formatie van een Nederlands kabinet na de Tweede Kamerverkiezingen van maart.

Tijdens de besprekingen lekten de notities van de eerste verkenners uit, waar onder meer "Positie Omtzigt, functie elders" op stond. Zowel de verkenners als alle fractieleiders beweerden dat dit niet besproken was in de tot dusverre gevoerde gesprekken. (Lees verder)

Recent overleden

19 sep Jimmy Greaves (81), Engels voetballer
18 sep Chris Anker Sørensen (37), Deens wielrenner
18 sep Julos Beaucarne (85), Franstalige Belgische zanger
17 sep Abdelaziz Bouteflika (84), Algerijns oud-president
16 sep Boet van Dulmen (73), Nederlands motorcoureur

In het nieuws

16 sep Italië stelt coronatoegangsbewijs verplicht voor werknemers
De regering van Italië bepaalt dat alle werknemers in de publieke en private sector vanaf 15 oktober een coronatoegangsbewijs moeten hebben om op hun werk te mogen komen. Italië is het eerste Europese land dat een dergelijke coronamaatregel neemt.
16 sep Pact tussen VS, VK en Australië
De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië sluiten een verdrag voor intensievere samenwerking op het gebied van defensie en kunstmatige intelligentie. Het doel is een buffer tegen China te vormen.
10 sep Geen coronamaatregelen meer in Denemarken
In Denemarken komen alle beperkende maatregelen vanwege COVID-19 te vervallen. Er wordt in Denemarken van uitgegaan dat de ziekte nu volledig onder controle is.

20 september in de geschiedenis

1519 Circumnavigatie
Ferdinand Magellaan begint zijn reis rond de wereld.
1839 Spoorwegen in Nederland
Op initiatief van de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij rijdt de eerste trein in Nederland, van Amsterdam naar Haarlem.
1946 Filmfestival
In het oude casino van Cannes begint de eerste editie van een jaarlijks filmfestival.

Zusterprojecten

Wikipedia is onderdeel van de Wikimedia Foundation, een non-profitorganisatie, en heeft diverse zusterprojecten die ook van de wikisoftware gebruikmaken:

Wikinieuws Wikinieuws
Vrije nieuwsbron
WikiWoordenboek WikiWoordenboek
Vrij woordenboek
Wikibooks Wikibooks
Handleidingen & vrije boeken
Wikisource Wikisource
Vrije bibliotheek
Wikiquote Wikiquote
Citaten & spreekwoorden
Wikispecies Wikispecies
Catalogus van levende wezens
Wikiversity Wikiversity
Vrije onderwijsprojecten
Wikivoyage Wikivoyage
Vrije, wereldwijde reisgids
Wikidata Wikidata
Vrije database
Commons Commons
Vrije media
Meta-Wiki Meta-Wiki
Coördinatie
Incubator Incubator
Opstarten van nieuwe projecten