Hoofdpagina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Welkom op Wikipedia
De vrije encyclopedie

Aantal artikelen: 1.897.190
Aantal actieve gebruikers: 4.006
Portaal van de week: Inheemse volkeren van Amerika

Biologie Geschiedenis Kunst & Cultuur Landen & Volken Mens & Maatschappij Wetenschap & Technologie Politiek Religie Sport Taal
Uitgelicht Etalage Over Wikipedia

Brandenburgse Concerten

Brandenburgse Concerten is de bijnaam die de 19de-eeuwse Duitse musicoloog en Bachbiograaf Philipp Spitta heeft gegeven aan een verzameling van zes concerten in verschillende, wisselende instrumentale bezettingen (BWV 1046-1051). Johann Sebastian Bach droeg deze concerten op 24 maart 1721 op aan Christian Ludwig, markgraaf van Brandenburg. Zelf gaf hij zijn verzameling de algemene naam Six Concerts avec plusieurs instruments (Frans: "Zes concerten met meerdere instrumenten"). (Lees verder)
Alpine County
Aliyah Bet
Metro van Berlijn
Oorwormen
Hilton Chicago
Édouard Empain
Win Remmerswaal
Salpeterzuur

Wikipedia is een online encyclopedie die tracht inhoud te bieden die vrij herbruikbaar, objectief en verifieerbaar is. Het project is gebouwd op vijf zuilen. De Nederlandstalige versie startte op 19 juni 2001 en is, gemeten naar het aantal artikelen, met ongeveer 1,9 miljoen artikelen de op vier na grootste taalversie.

Iedereen kan direct online inhoud publiceren, met inachtneming van de basisregels zoals die met betrekking tot de neutraliteit van de inhoud. Er zijn veel hulppagina's beschikbaar. Er is ook een snelcursus voor nieuwe gebruikers, onder meer over het creëren of het bewerken van een artikel. Dingen uitproberen kan in de zandbak en zijn er toch nog vragen, dan kunnen die gesteld worden bij de helpdesk.

Wist je dat... Afbeelding

Palais idéal

  • ... het bisdom Gent niet alleen de volledige provincie Oost-Vlaanderen omvat, maar tevens de Antwerpse gemeente Zwijndrecht?
  • ... de Ierse voetbalster Stephanie Roche in 2014 als eerste vrouw ooit in de finaleronde van de FIFA Ferenc Puskás Award kwam en meer stemmen behaalde dan Robin van Persie?
  • ... de zanger Guy Mitchell in 1950 inviel voor Frank Sinatra, die het had laten afweten bij een opnamesessie, met als resultaat een plaat waarvan de twee kanten, My Heart Cries for You en The Roving Kind, Mitchells eerste en tweede hit werden?
  • ... Ferdinand Cheval in 1879 begon te bouwen aan zijn Palais idéal, daarbij geïnspireerd door ansichtkaarten en geïllustreerde tijdschriften die hij bezorgde als postbode?
  • ... er in 1866 miljarden trekduiven (Ectopistes migratorius) waren, maar massale jacht ertoe leidde dat de soort in 1914 is uitgestorven?
Actueel Recent overleden

Ligging van het VK binnen de EU

Brexit

'Brexit' is een porte-manteauwoord van 'Britain' en 'exit'. De term heeft betrekking op het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

Op 23 juni 2016 werd een door het Britse parlement georganiseerd referendum over het EU-lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk gehouden. Een kleine meerderheid van 51,9% van de stemmers koos voor uittreden. (Lees verder)
21 mrt Colin Dexter (86), Brits schrijver
21 mrt Martin McGuinness (66), Noord-Iers politicus
20 mrt David Rockefeller (101), Amerikaans bankier
19 mrt Roger Pingeon (76), Frans wielrenner
18 mrt Chuck Berry (90), Amerikaans gitarist, zanger en componist
In het nieuws
22 mrt Aanslag in Londen
Bij een terroristische aanslag op het Palace of Westminster en op Westminster Bridge vallen vier doden en ongeveer 40 gewonden. De 52-jarige dader wordt neergeschoten.
20 mrt Binnen een etmaal ruim 3300 migranten van boten gehaald
Op de Middellandse Zee zijn tussen Libië en Italië in 24 uur tijd in totaal 3315 migranten van boten gehaald.
16 mrt Twee VS-deelstaten verwerpen ook nieuwe versie inreisverbod
Een dag na zijn ambtsgenoot in Hawaï verwerpt ook een federale rechter in de Amerikaanse staat Maryland de aangepaste versie van het inreisverbod van president Donald Trump.
24 maart in de geschiedenis
1607 Michiel de Ruyter
De Nederlandse admiraal Michiel de Ruyter wordt geboren in Vlissingen. Hij is een van de bekendste zeehelden uit de Nederlandse geschiedenis.
1905 Jules Verne
De Franse schrijver Jules Verne komt te overlijden in Amiens. Hij was pionier in het sciencefictiongenre en schreef onder andere het boek Twintigduizend mijlen onder zee.
1984 The Breakfast Club
De gebeurtenissen van de film The Breakfast Club spelen zich af op zaterdag 24 maart 1984. In de film, met onder meer Emilio Estevez, Judd Nelson, Molly Ringwald en Paul Gleason, moet een groepje tieners strafcorvee doen op een middelbare school.
Zusterprojecten
Wikipedia is onderdeel van de Wikimedia Foundation, een non-profitorganisatie, en heeft diverse zusterprojecten die ook van de wikisoftware gebruikmaken:

Wikinews Wikinews
Vrije nieuwsbron
WikiWoordenboek WikiWoordenboek
Vrij woordenboek
Wikibooks Wikibooks
Handleidingen & vrije boeken
Wikisource Wikisource
Vrije bibliotheek
Wikiquote Wikiquote
Citaten & spreekwoorden
Wikispecies Wikispecies
Catalogus van levende wezens
Wikiversity Wikiversity
Vrije onderwijsprojecten
Wikivoyage Wikivoyage
Vrije, wereldwijde reisgids
Wikidata Wikidata
Vrije database
Commons Commons
Vrije media
Meta-Wiki Meta-Wiki
Coördinatie
Incubator Incubator
Opstarten van nieuwe projecten

Perscontact - Publiekscontact - Statistieken