Hoofdpagina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Welkom op Wikipedia
De vrije encyclopedie
Aantal artikelen: 2.051.355
Aantal actieve gebruikers: 4.474
Portaal van de week: Wilde Westen

Uitgelicht

Afbeelding

De graaf van Monte-Cristo

De graaf van Monte-Cristo (originele Franse titel: Le Comte de Monte-Cristo) is een roman van Alexandre Dumas uit 1844. Centraal staan de lotgevallen van Edmond Dantès die, na eerst veertien jaar onschuldig opgesloten te hebben gezeten op grond van een valse verdachtmaking, een verborgen fortuin vindt op het eiland Montecristo, waarna hij met deze verworven rijkdom wraak neemt op degenen die hem dit leed hebben aangedaan.

Het verhaal begint ten tijde van de Honderd Dagen. Het bestaat uit zes afzonderlijke delen die in onderlinge samenhang dienen te worden gelezen. De rode draad door het hele verhaal heen is de gevangenneming van Dantès, gevolgd door zijn jarenlange verblijf in een kerker van het Château d'If, zijn ontsnapping en ten slotte de wraakneming. Daarnaast zijn er allerlei min of meer onderling samenhangende secundaire verhaallijnen met betrekking tot de overige personages.

Het verhaal is los gebaseerd op een waargebeurd verhaal over de lotgevallen van de Franse schoenmaker Pierre Picaud. (Lees verder)

Etalage

Over Wikipedia

Wikipedia is een online encyclopedie die ernaar streeft inhoud te bieden die vrij herbruikbaar, objectief en verifieerbaar is. Het project is gebouwd op vijf zuilen. De Nederlandstalige versie startte op 19 juni 2001 en is, gemeten naar het aantal lemma's, met meer dan 2 miljoen artikelen de op vijf na grootste taalversie.

Iedereen kan direct online inhoud publiceren, met inachtneming van de basisregels zoals die met betrekking tot de neutraliteit van de inhoud. Er zijn veel hulppagina's beschikbaar. Er is ook een snelcursus voor nieuwe gebruikers, onder meer over het creëren of het bewerken van een artikel. Dingen uitproberen kan in de zandbak en zijn er toch nog vragen, dan kunnen die gesteld worden bij de helpdesk.

Wist je dat ...

Helen Keller

  • ... de hoofdstad van Japan tot 1868 Kyoto was?
  • ... zangeres Anita O'Day naar verluidt sinds haar kinderjaren geen huig meer had?
  • ... van de acht soorten baobabs er zes endemisch zijn op Madagaskar?
  • ... de Amerikaanse president Theodore Roosevelt de prenten van de Nederlandse tekenaar Louis Raemaekers beschreef als de "meest indrukwekkende van de achtenswaardige bijdragen van neutrale partijen aan de beschaving tijdens de Wereldoorlog"?
  • ... Helen Keller (1880-1968) de eerste doofblinde was die een universitaire opleiding afrondde (in Boston, 1904), dankzij haar lerares Anne Sullivan die alle lessen met het vingeralfabet in haar hand spelde?

Afbeelding

Blik op Damascus in een roofdruk uit 1497 van de Kroniek van Neurenberg

Blik op Damascus in een roofdruk uit 1497 van de Kroniek van Neurenberg

Actueel

Afbeelding

Tweede Kamerverkiezingen in Nederland

De Tweede Kamerverkiezingen zijn de reguliere Nederlandse verkiezingen voor de Tweede Kamer der Staten-Generaal, die vanaf maandag 15 maart 2021 drie dagen lang werden gehouden. De verkiezingen zijn een gevolg van het aflopen van de zittingstermijn van de Tweede Kamer die gekozen werd bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. (Lees verder)

Recent overleden

9 apr DMX (Earl Simmons) (50), Amerikaans rapper
9 apr Philip Mountbatten (99), echtgenoot van koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk
6 apr Pieter Muysken (70), Nederlands taalkundige
6 apr Hans Küng (93), Zwitsers theoloog
4 apr Robert Mundell (88), Canadees econoom

In het nieuws

6 apr Cycloon in Oost-Indonesië en Oost-Timor
In Oost-Indonesië en Oost-Timor vallen zeker 157 doden als gevolg van de cycloon Seroja. Tienduizenden mensen raken dakloos.
6 apr Onderhandelingen VS en Iran in Wenen begonnen
In Wenen komen diplomaten van de Verenigde Staten en Iran bijeen om de mogelijkheden voor een nieuwe Iran-deal te bespreken, nadat de vorige deal in 2018 door president Trump werd beëindigd.
6 apr Wereldwijd meer dan 3 miljoen doden door COVID-19
Het officiële dodental wereldwijd door COVID-19 passeert de 3 miljoen. Vooral in Brazilië en India stijgt het aantal doden snel, als gevolg van nieuwe virusvarianten.

11 april in de geschiedenis

1689 Willem III van Oranje
De Nederlandse stadhouder Willem III en zijn vrouw Maria II van Engeland worden gekroond tot koning en koningin van Engeland, Schotland en Ierland.
1755 James Parkinson
De Britse arts James Parkinson wordt geboren in Londen. In 1817 schrijft hij in een publicatie over een aandoening die later de ziekte van Parkinson genoemd wordt.
1945 Tweede Wereldoorlog
Zowel het concentratiekamp Buchenwald (bij Weimar) als het strafkamp Erika (bij Ommen) wordt bevrijd door de geallieerden.

Zusterprojecten

Wikipedia is onderdeel van de Wikimedia Foundation, een non-profitorganisatie, en heeft diverse zusterprojecten die ook van de wikisoftware gebruikmaken:

Wikinieuws Wikinieuws
Vrije nieuwsbron
WikiWoordenboek WikiWoordenboek
Vrij woordenboek
Wikibooks Wikibooks
Handleidingen & vrije boeken
Wikisource Wikisource
Vrije bibliotheek
Wikiquote Wikiquote
Citaten & spreekwoorden
Wikispecies Wikispecies
Catalogus van levende wezens
Wikiversity Wikiversity
Vrije onderwijsprojecten
Wikivoyage Wikivoyage
Vrije, wereldwijde reisgids
Wikidata Wikidata
Vrije database
Commons Commons
Vrije media
Meta-Wiki Meta-Wiki
Coördinatie
Incubator Incubator
Opstarten van nieuwe projecten