Hoofdpagina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Welkom op Wikipedia
De vrije encyclopedie

Aantal artikelen: 1.951.876
Aantal actieve gebruikers: 4.093
Portaal van de week: Australië

Uitgelicht Etalage Over Wikipedia
Humayun

Humayun

Nasiruddin Muhammad Humayun (Perzisch: نصیر الدین محمد همایون; Kaboel, 6 maart 1508 - Delhi, 27 januari 1556) was keizer ("padishah") van het Mogolrijk in het noorden van Voor-Indië tussen 1530 en 1540 en opnieuw in 1555 en 1556. Hij was de zoon en opvolger van Babur, de stichter van het Mogolrijk en de Mogoldynastie. Onder zijn vader speelde hij als legeraanvoerder een rol in de verovering van diens rijk. Toen zijn vader in 1530 onverwachts aan een ziekte overleed, kwamen veel van de Afghaanse edelen in opstand, die na een lange strijd het gezag van de Mogols erkend hadden. De belangrijkste onder hen was Sher Shah Suri, de gouverneur van Bihar. Deze wist Humayun, die ondertussen ook met opstanden van zijn broers te maken had, meerdere malen te verslaan en ten slotte uit India te verdrijven. Na een dwaaltocht door Punjab, Sind, Baluchistan en ten slotte Afghanistan kwam Humayun aan in Perzië, waar hij als banneling aan het hof van sjah Tahmasp I leefde. Dankzij de steun van de sjah wist hij zijn opstandige broers te verslaan en uiteindelijk, opmerkelijk genoeg, na 15 jaar ballingschap het noorden van Voor-Indië te heroveren op de Suridynastie (opvolgers van Sher Shah). Na zijn dood liet Humayun een groter rijk na aan zijn zoon Akbar dan hij ooit van zijn eigen vader geërfd had. Humayuns verblijf aan het Perzische hof zorgde voor grote Perzische invloed op de literatuur, kunst en architectuur aan het Mogolhof, waardoor de typische Mogolstijl ontstond die onder zijn opvolgers tot grote bloei kwam. (Lees verder)
Beleg van Oostende
Madame Roland
Metro van Berlijn
Kortstaartkameleons
Ranavalona I van Madagaskar
Alchemie
Mr. Smith Goes to Washington
Tweeplaatsige relatie

Wikipedia is een online encyclopedie die ernaar streeft inhoud te bieden die vrij herbruikbaar, objectief en verifieerbaar is. Het project is gebouwd op vijf zuilen. De Nederlandstalige versie startte op 19 juni 2001 en is, gemeten naar het aantal lemma's, met ongeveer 1,95 miljoen artikelen de op vijf na grootste taalversie.

Iedereen kan direct online inhoud publiceren, met inachtneming van de basisregels zoals die met betrekking tot de neutraliteit van de inhoud. Er zijn veel hulppagina's beschikbaar. Er is ook een snelcursus voor nieuwe gebruikers, onder meer over het creëren of het bewerken van een artikel. Dingen uitproberen kan in de zandbak en zijn er toch nog vragen, dan kunnen die gesteld worden bij de helpdesk.

Wist je dat ... Afbeelding

Regelmatige veelvlakken

Bergmeer in het Nationaal park Aoraki/Mount Cook op het Nieuw-Zeelandse Zuidereiland

Bergmeer in het Nationaal park Aoraki/Mount Cook op het Nieuw-Zeelandse Zuidereiland
Actueel Recent overleden

Afbeelding

Jemenitische burgeroorlog

De Jemenitische burgeroorlog is een conflict in Jemen dat begon op 19 maart 2015, voortkomend uit de onrust die volgde op de Jemenitische Revolutie in 2011–2012 die de regering van Saleh ten val bracht. Sindsdien kwamen de sjiitische Houthi's in opstand tegen de nieuwe, overwegend soennitische, regering van Al-Hadi en bezetten zij grote delen van Noord-Jemen, waaronder de hoofdstad Sanaa. De Houthi's kregen ook steeds openlijker steun van oud-president Saleh. Het kwam ten slotte tot een gewapend treffen tussen beide partijen, waarna een coalitie van soennitische Arabische landen onder leiding van Saoedi-Arabië intervenieerde ten gunste van Al-Hadi. (Lees verder)
15 dec Girma Wolde-Giorgis (93), president van Ethiopië
15 dec Philippe Moureaux (79), Belgisch politicus
13 dec Jean-Pierre Van Rossem (73), Belgisch politicus en econoom
13 dec Nancy Wilson (81), Amerikaans zangeres
12 dec Chantal Gill'ard (48), Nederlands politica
In het nieuws
15 dec Oekraïense kerk scheidt zich af van Russische
De orthodoxe kerk van Oekraïne splitst zich definitief af van de Russisch-Orthodoxe Kerk, nadat het Oecumenisch patriarchaat van Constantinopel hiervoor in oktober al toestemming had gegeven.
11 dec Aanslag in Straatsburg
In de Franse stad Straatsburg opent een man het vuur op bezoekers van een kerstmarkt. Hierbij vallen in eerste instantie twee doden en veertien gewonden. Drie van de gewonden overlijden later alsnog.
10 dec VN-migratiepact getekend
In Marrakesh wordt het Global Compact for Migration ondertekend door een groot deel van de VN-lidstaten.
18 december in de geschiedenis
1865 Slavernij
Het 13e amendement van de grondwet van de Verenigde Staten, dat de slavernij afschaft, treedt in werking.
1892 De notenkraker
In het Mariinskitheater in Sint-Petersburg wordt het ballet De Notenkraker voor de eerste maal opgevoerd.
1980 Abortus provocatus
In Nederland stemt de Tweede Kamer, met 76 stemmen voor en 74 stemmen tegen, vóór legalisering van abortus.
Zusterprojecten
Wikipedia is onderdeel van de Wikimedia Foundation, een non-profitorganisatie, en heeft diverse zusterprojecten die ook van de wikisoftware gebruikmaken:

Wikinieuws Wikinieuws
Vrije nieuwsbron
WikiWoordenboek WikiWoordenboek
Vrij woordenboek
Wikibooks Wikibooks
Handleidingen & vrije boeken
Wikisource Wikisource
Vrije bibliotheek
Wikiquote Wikiquote
Citaten & spreekwoorden
Wikispecies Wikispecies
Catalogus van levende wezens
Wikiversity Wikiversity
Vrije onderwijsprojecten
Wikivoyage Wikivoyage
Vrije, wereldwijde reisgids
Wikidata Wikidata
Vrije database
Commons Commons
Vrije media
Meta-Wiki Meta-Wiki
Coördinatie
Incubator Incubator
Opstarten van nieuwe projecten