Hoofdpagina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Welkom op Wikipedia
De vrije encyclopedie
Aantal artikelen: 2.051.904
Aantal actieve gebruikers: 4.476
Portaal van de week: Spanje

Uitgelicht

Corrie ten Boom

Corrie ten Boom

Corrie ten Boom (Amsterdam, 15 april 1892 – Placentia, 15 april 1983) was een Nederlandse horlogemaakster, evangeliste, auteur en verzetsstrijdster tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Corrie ten Boom groeide op in een orthodox-protestants gezin in Haarlem. Het gezin Ten Boom was lid van de Nederlandse Hervormde Kerk. (Lees verder)

Etalage

Over Wikipedia

Wikipedia is een online encyclopedie die ernaar streeft inhoud te bieden die vrij herbruikbaar, objectief en verifieerbaar is. Het project is gebouwd op vijf zuilen. De Nederlandstalige versie startte op 19 juni 2001 en is, gemeten naar het aantal lemma's, met meer dan 2 miljoen artikelen de op vijf na grootste taalversie.

Iedereen kan direct online inhoud publiceren, met inachtneming van de basisregels zoals die met betrekking tot de neutraliteit van de inhoud. Er zijn veel hulppagina's beschikbaar. Er is ook een snelcursus voor nieuwe gebruikers, onder meer over het creëren of het bewerken van een artikel. Dingen uitproberen kan in de zandbak en zijn er toch nog vragen, dan kunnen die gesteld worden bij de helpdesk.

Wist je dat ...

Federalist Paper

Afbeelding

Actueel

Kaart van de uitbraak van COVID-19

COVID-19

COVID-19 is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door het virus SARS-CoV-2, een van de coronavirussen. De ziekte dook eind 2019 op in Wuhan in China. In de maanden daarna raakten miljoenen mensen over de hele wereld besmet, waarvan meer dan 2,5 miljoen mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Sinds 11 maart 2020 wordt de uitbraak door de WHO erkend als een pandemie, de coronapandemie. (Lees verder)

Recent overleden

14 apr Yıldırım Akbulut (85), voormalig Turks premier
14 apr Bernie Madoff (82), Amerikaans belegger
10 apr Fred Erdman (87), Belgisch advocaat en politicus
9 apr DMX (Earl Simmons) (50), Amerikaans rapper
9 apr Philip Mountbatten (99), echtgenoot van koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk

In het nieuws

13 apr Uitrol COVID-19-vaccin Johnson & Johnson uitgesteld
Farmaceut Johnson & Johnson stelt de uitrol van zijn COVID-19-vaccin in Europa uit, vanwege mogelijke bijwerkingen van het vaccin.
6 apr Cycloon in Oost-Indonesië en Oost-Timor
In Oost-Indonesië en Oost-Timor vallen zeker 157 doden als gevolg van de cycloon Seroja. Tienduizenden mensen raken dakloos.
6 apr Onderhandelingen VS en Iran in Wenen begonnen
In Wenen komen diplomaten van de Verenigde Staten en Iran bijeen om de mogelijkheden voor een nieuwe Iran-deal te bespreken, nadat de vorige deal in 2018 door president Trump werd beëindigd.

15 april in de geschiedenis

1450 Honderdjarige Oorlog
Met de Slag bij Formigny maakt het Franse leger een einde aan de Engelse overheersing van het noorden van Frankrijk. Dit luidt het einde van de Honderdjarige Oorlog in.
1452 Leonardo da Vinci
Geboren: Leonardo da Vinci, architect, uitvinder, ingenieur, filosoof, natuurkundige, scheikundige, anatomist, beeldhouwer, schrijver, schilder en componist. Da Vinci wordt gezien als het schoolvoorbeeld van het renaissance-ideaal van de uomo universale.
1937 A12
Tussen Voorburg en Zoetermeer wordt de eerste autosnelweg van Nederland geopend.

Zusterprojecten

Wikipedia is onderdeel van de Wikimedia Foundation, een non-profitorganisatie, en heeft diverse zusterprojecten die ook van de wikisoftware gebruikmaken:

Wikinieuws Wikinieuws
Vrije nieuwsbron
WikiWoordenboek WikiWoordenboek
Vrij woordenboek
Wikibooks Wikibooks
Handleidingen & vrije boeken
Wikisource Wikisource
Vrije bibliotheek
Wikiquote Wikiquote
Citaten & spreekwoorden
Wikispecies Wikispecies
Catalogus van levende wezens
Wikiversity Wikiversity
Vrije onderwijsprojecten
Wikivoyage Wikivoyage
Vrije, wereldwijde reisgids
Wikidata Wikidata
Vrije database
Commons Commons
Vrije media
Meta-Wiki Meta-Wiki
Coördinatie
Incubator Incubator
Opstarten van nieuwe projecten