Hoofdpagina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Welkom op Wikipedia
De vrije encyclopedie

Aantal artikelen: 1.907.029
Aantal actieve gebruikers: 3.426
Portaal van de week: België

Uitgelicht Etalage Over Wikipedia
Logo van Telesur

Telesur

Op 24 juli 2005 werd de Zuid-Amerikaanse televisiezender Telesur gelanceerd. Het televisiestation, dat een initiatief is van de Venezolaanse president Hugo Chávez en voornamelijk gesponsord wordt door Venezuela (51%) en verder door Argentinië (20%), Cuba (19%), Ecuador, Nicaragua en Uruguay (10%), wil qua berichtgeving over Zuid-Amerika een tegenhanger worden voor CNN en wil proberen om de regionale integratie te bevorderen. De Amerikaanse regering reageerde kritisch op dit volgens haar anti-Amerikaanse initiatief, dat de al koele relatie van de VS met Venezuela geen goed zou doen. Op 18 juli 2005 besloot het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden om radio- en televisieuitzendingen naar Venezuela te financieren, die een tegenwicht moeten vormen voor Telesur. Daarbovenop trok de VS ook in 2006 en 2007 telkens 9 miljoen dollar uit om de anti-Chávezcampagne te steunen. (Lees verder)
Pherecydes van Syros
Philadelphia (Pennsylvania)
Koninkrijk der Nederlanden
Turfanosuchus
Marco Polo
Russisch-Oekraïens gasconflict 2006
The Canterbury Tales
Heterocyclische verbinding

Wikipedia is een online encyclopedie die tracht inhoud te bieden die vrij herbruikbaar, objectief en verifieerbaar is. Het project is gebouwd op vijf zuilen. De Nederlandstalige versie startte op 19 juni 2001 en is, gemeten naar het aantal artikelen, met meer dan 1,9 miljoen artikelen de op vier na grootste taalversie.

Iedereen kan direct online inhoud publiceren, met inachtneming van de basisregels zoals die met betrekking tot de neutraliteit van de inhoud. Er zijn veel hulppagina's beschikbaar. Er is ook een snelcursus voor nieuwe gebruikers, onder meer over het creëren of het bewerken van een artikel. Dingen uitproberen kan in de zandbak en zijn er toch nog vragen, dan kunnen die gesteld worden bij de helpdesk.

Wist je dat ... Afbeelding

Dolichomitus imperator

Oxyopes javanus is een soort uit de familie der Lynxspinnen Oxyopes javanus is een soort uit de familie der Lynxspinnen

Actueel Recent overleden

Ligging van het VK binnen de EU

Brexit

'Brexit' is een porte-manteauwoord van 'Britain' en 'exit'. De term heeft betrekking op het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

Op 23 juni 2016 werd een door het Britse parlement georganiseerd referendum over het EU-lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk gehouden. Een meerderheid van 51,9% van de stemmers koos voor uittreden. (Lees verder)
21 jul John Heard (72), Amerikaans acteur
20 jul Chester Bennington (41), Amerikaans muzikant
16 jul George A. Romero (77), Amerikaans-Canadees filmregisseur en scenarioschrijver
16 jul Marc Stassijns (78), Belgisch sportverslaggever
16 jul Wilfried Scheutz (67), Oostenrijks zanger
In het nieuws
24 jul Aanslag door Taliban in Kabul
Bij een aanslag met een autobom in de Afghaanse hoofdstad Kabul vallen tientallen doden. De taliban eisen de verantwoordelijkheid voor de aanslag op.
21 jul Aardbeving op Kos
Bij een aardbeving met een kracht van 6,7 op de schaal van Richter op het Griekse eiland Kos vallen twee doden en meer dan 120 gewonden. In het Turkse Bodrum veroorzaakt de beving een kleine vloedgolf.
21 jul Oud-premier Gerrit Schotte veroordeeld
Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie bevestigt de veroordeling van Gerrit Schotte voor corruptie als minister-president van Curaçao en veroordeelt hem tot 3 jaar gevangenisstraf en 5 jaar uitsluiting van het kiesrecht. Schotte gaat in cassatie tegen de uitspraak.
24 juli in de geschiedenis
1847 Salt Lake City
Salt Lake City, de tegenwoordige hoofdstad van Utah, wordt gesticht door een groep van 143 mannen, drie vrouwen en twee kinderen onder leiding van Brigham Young.
1911 Inca's
Hiram Bingham herontdekt de Incastad Machu Picchu.
1923 Grieks-Turkse Oorlog
Na acht maanden onderhandelen wordt de Vrede van Lausanne gesloten.
Zusterprojecten
Wikipedia is onderdeel van de Wikimedia Foundation, een non-profitorganisatie, en heeft diverse zusterprojecten die ook van de wikisoftware gebruikmaken:

Wikinieuws Wikinieuws
Vrije nieuwsbron
WikiWoordenboek WikiWoordenboek
Vrij woordenboek
Wikibooks Wikibooks
Handleidingen & vrije boeken
Wikisource Wikisource
Vrije bibliotheek
Wikiquote Wikiquote
Citaten & spreekwoorden
Wikispecies Wikispecies
Catalogus van levende wezens
Wikiversity Wikiversity
Vrije onderwijsprojecten
Wikivoyage Wikivoyage
Vrije, wereldwijde reisgids
Wikidata Wikidata
Vrije database
Commons Commons
Vrije media
Meta-Wiki Meta-Wiki
Coördinatie
Incubator Incubator
Opstarten van nieuwe projecten