Hoofdpagina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Welkom op Wikipedia
De vrije encyclopedie

Aantal artikelen: 1.926.800
Aantal actieve gebruikers: 4.047
Portaal van de week: Europa

Uitgelicht Etalage Over Wikipedia

Brandenburgse Concerten

Brandenburgse Concerten is de bijnaam die de Duitse musicoloog en Bachbiograaf Philipp Spitta (1841-1894) heeft gegeven aan een verzameling van zes concerten in verschillende, wisselende instrumentale bezettingen (BWV 1046-1051). Johann Sebastian Bach droeg deze concerten op 24 maart 1721 op aan Christian Ludwig, markgraaf van Brandenburg. Zelf gaf hij zijn verzameling de algemene naam Six Concerts avec plusieurs instruments (Frans: "Zes concerten met meerdere instrumenten"). (Lees verder)
Neutraal Moresnet
Bonsai
Gouda
Geschiedenis van de evolutietheorie
Kanaal van Corbulo
Breien (textiel)
Surinaamse literatuur
Atlantisch orkaanseizoen 1911

Wikipedia is een online encyclopedie die tracht inhoud te bieden die vrij herbruikbaar, objectief en verifieerbaar is. Het project is gebouwd op vijf zuilen. De Nederlandstalige versie startte op 19 juni 2001 en is, gemeten naar het aantal artikelen, met meer dan 1,9 miljoen artikelen de op vijf na grootste taalversie.

Iedereen kan direct online inhoud publiceren, met inachtneming van de basisregels zoals die met betrekking tot de neutraliteit van de inhoud. Er zijn veel hulppagina's beschikbaar. Er is ook een snelcursus voor nieuwe gebruikers, onder meer over het creëren of het bewerken van een artikel. Dingen uitproberen kan in de zandbak en zijn er toch nog vragen, dan kunnen die gesteld worden bij de helpdesk.

Wist je dat ... Afbeelding

Palais idéal

  • ... het bisdom Gent niet alleen de volledige provincie Oost-Vlaanderen omvat, maar tevens de Antwerpse gemeente Zwijndrecht?
  • ... de Ierse voetbalster Stephanie Roche in 2014 als eerste vrouw ooit in de finaleronde van de FIFA Ferenc Puskás Award kwam en meer stemmen behaalde dan Robin van Persie?
  • ... de zanger Guy Mitchell in 1950 inviel voor Frank Sinatra, die het had laten afweten bij een opnamesessie, met als resultaat een plaat waarvan de twee kanten, My Heart Cries for You en The Roving Kind, Mitchells eerste en tweede hit werden?
  • ... Ferdinand Cheval in 1879 begon te bouwen aan zijn Palais idéal, daarbij geïnspireerd door ansichtkaarten en geïllustreerde tijdschriften die hij bezorgde als postbode?
  • ... er in 1866 miljarden trekduiven (Ectopistes migratorius) waren, maar massale jacht ertoe leidde dat de soort in 1914 is uitgestorven?

Blik op de Georgische hoofdstad Tbilisi

Blik op de Georgische hoofdstad Tbilisi
Actueel Recent overleden

Operatie Olijftak

Operatie Olijftak (Turks: Zeytin Dalı Operasyonu) is een Turkse militaire operatie in de Syrische regio Afrin.

De inval begon op 20 januari 2018 met een luchtaanval met drie F-16's. Op 20 februari trokken pro-Syrische regeringstroepen Afrin binnen. (Lees verder)
24 mrt Lys Assia (94), Zwitsers zangeres
23 mrt Philip Kerr (62), Brits schrijver
22 mrt René Houseman (64), Argentijns voetballer
21 mrt Willy Cortois (77), Belgisch burgemeester
20 mrt Katie Boyle (91), Brits actrice
In het nieuws
23 mrt Gijzeling in supermarkt in Frankrijk
Bij een terroristische gijzeling in een supermarkt in de Franse plaats Trèbes vallen drie doden en enkele zwaargewonden. De dader wordt doodgeschoten door de politie. Islamitische Staat heeft de aanslag opgeëist.
18 mrt Poetin herkozen als president van Rusland
De Russische president Vladimir Poetin wordt met ruim 75% van de stemmen herkozen.
12 mrt Vliegtuigongeluk in Nepal
Een Bombardier Dash 8-Q400 van US-Bangla Airlines vliegt bij de landing op de internationale luchthaven Tribhuvan bij Kathmandu in Nepal in brand. Er vallen 51 doden.
24 maart in de geschiedenis
1607 Michiel de Ruyter
De Nederlandse admiraal Michiel de Ruyter wordt geboren in Vlissingen. Hij is een van de bekendste zeehelden uit de Nederlandse geschiedenis.
1905 Jules Verne
De Franse schrijver Jules Verne komt te overlijden in Amiens. Hij was pionier in het sciencefictiongenre en schreef onder andere het boek Twintigduizend mijlen onder zee.
1992 Dirk Frimout
Dirk Frimout gaat met de spaceshuttle Atlantis als eerste Belg de ruimte in. Hij blijft in de ruimte tot 2 april van dat jaar en cirkelt in totaal 143 keer rond de aarde.
Zusterprojecten
Wikipedia is onderdeel van de Wikimedia Foundation, een non-profitorganisatie, en heeft diverse zusterprojecten die ook van de wikisoftware gebruikmaken:

Wikinieuws Wikinieuws
Vrije nieuwsbron
WikiWoordenboek WikiWoordenboek
Vrij woordenboek
Wikibooks Wikibooks
Handleidingen & vrije boeken
Wikisource Wikisource
Vrije bibliotheek
Wikiquote Wikiquote
Citaten & spreekwoorden
Wikispecies Wikispecies
Catalogus van levende wezens
Wikiversity Wikiversity
Vrije onderwijsprojecten
Wikivoyage Wikivoyage
Vrije, wereldwijde reisgids
Wikidata Wikidata
Vrije database
Commons Commons
Vrije media
Meta-Wiki Meta-Wiki
Coördinatie
Incubator Incubator
Opstarten van nieuwe projecten