Hoofdpagina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Welkom op Wikipedia
De vrije encyclopedie
Aantal artikelen: 2.045.683
Aantal actieve gebruikers: 4.492
Portaal van de week: Brazilië

Uitgelicht

Frits Philips voor het Evoluon in 1971

Frits Philips

Frederik Jacques (Frits) Philips (Eindhoven, 16 april 1905 – aldaar, 5 december 2005) was een Nederlands industrieel. Hij was de vierde bestuursvoorzitter van het elektronicaconcern Philips.

In 1935 werd hij onderdirecteur en lid van de directie. Toen gedurende de Tweede Wereldoorlog de top van het concern naar het buitenland uitweek, bleef Frits Philips in Nederland. Van mei tot september 1943 was hij opgesloten in het concentratiekamp Vught. Hij slaagde erin een deel van zijn Joodse personeel te behoeden voor deportatie en werd hiervoor door Yad Vashem onderscheiden als Rechtvaardige onder de Volkeren. In 1961 volgde hij Frans Otten op als president van het concern, en in 1971 werd hij opgevolgd door Henk van Riemsdijk. (Lees verder)

Etalage

Over Wikipedia

Wikipedia is een online encyclopedie die ernaar streeft inhoud te bieden die vrij herbruikbaar, objectief en verifieerbaar is. Het project is gebouwd op vijf zuilen. De Nederlandstalige versie startte op 19 juni 2001 en is, gemeten naar het aantal lemma's, met meer dan 2 miljoen artikelen de op vijf na grootste taalversie.

Iedereen kan direct online inhoud publiceren, met inachtneming van de basisregels zoals die met betrekking tot de neutraliteit van de inhoud. Er zijn veel hulppagina's beschikbaar. Er is ook een snelcursus voor nieuwe gebruikers, onder meer over het creëren of het bewerken van een artikel. Dingen uitproberen kan in de zandbak en zijn er toch nog vragen, dan kunnen die gesteld worden bij de helpdesk.

Wist je dat ...

Pistoolgarnaal

Afbeelding

Groentekraam in de Braziliaanse stad São Paulo

Groentekraam in de Braziliaanse stad São Paulo

Actueel

Afbeelding

Brexit

Brexit is het uittreden van het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de Europese Unie (EU). Op 23 juni 2016 was in het VK een raadgevend referendum gehouden, waarbij 51,9% koos voor vertrek uit de EU. De Britse regering gaf op 29 maart 2017 formeel kennis van het voornemen tot uittreden.

(Lees verder)

Recent overleden

21 jan Jean Graton (97), Frans striptekenaar
18 jan Jean-Pierre Bacri (69), Frans acteur
18 jan Hans de Boer (66), Nederlands werkgeversbestuurder
18 jan Rikkert La Crois (86), Nederlands voetballer
18 jan Jimmie Rodgers (87), Amerikaans popzanger

In het nieuws

15 jan Aardbeving op Sulawesi
Bij een aardbeving met een kracht van 6,2 op de schaal van Richter op het Indonesische eiland Sulawesi vallen zeker 30 doden en honderden gewonden.
15 jan Val Kabinet-Rutte III
Het Nederlandse kabinet onder leiding van Mark Rutte besluit collectief zijn ontslag aan te bieden, twee maanden voor de Tweede Kamerverkiezingen. Aanleiding is het rapport over de kinderopvangtoeslagaffaire.
13 jan Regeringscrisis in Italië
De Italiaanse oud-premier Renzi van Italia Viva trekt zijn ministers terug uit de coalitie van Vijfsterrenbeweging en de Partito Democratico. De Italiaanse regering is hierdoor haar meerderheid kwijt.

22 januari in de geschiedenis

1901 Koningin Victoria
Na een regeringsperiode van 63 jaar, zeven maanden en twee dagen overlijdt een der machtigste vorsten ooit: Victoria, koningin van het Verenigd Koninkrijk, keizerin van India.
1965 Zeezender
Ondertekening van het Verdrag van Straatsburg, waardoor medewerking aan radio-uitzendingen vanuit internationale wateren wordt verboden.
1980 Andrej Sacharov
De Russische Nobelprijswinnaar Andrej Sacharov wordt gearresteerd en uiteindelijk verbannen naar de aan de Wolga gelegen stad Gorki.

Zusterprojecten

Wikipedia is onderdeel van de Wikimedia Foundation, een non-profitorganisatie, en heeft diverse zusterprojecten die ook van de wikisoftware gebruikmaken:

Wikinieuws Wikinieuws
Vrije nieuwsbron
WikiWoordenboek WikiWoordenboek
Vrij woordenboek
Wikibooks Wikibooks
Handleidingen & vrije boeken
Wikisource Wikisource
Vrije bibliotheek
Wikiquote Wikiquote
Citaten & spreekwoorden
Wikispecies Wikispecies
Catalogus van levende wezens
Wikiversity Wikiversity
Vrije onderwijsprojecten
Wikivoyage Wikivoyage
Vrije, wereldwijde reisgids
Wikidata Wikidata
Vrije database
Commons Commons
Vrije media
Meta-Wiki Meta-Wiki
Coördinatie
Incubator Incubator
Opstarten van nieuwe projecten