Hoofdpagina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Welkom op Wikipedia
De vrije encyclopedie
Aantal artikelen: 2.054.207
Aantal actieve gebruikers: 4.464
Portaal van de week: Australië

Uitgelicht

Afbeelding

Geschiedenis van de Nederlandse zeevisserij

In gewesten als Holland, Zeeland en landsdelen als Groningen en de Waddeneilanden vonden eeuwenlang zekere vormen van zeevisserij plaats. Die gewesten, landsdelen en eilanden bleven na 1813, toen Nederland zich als natie had gevestigd, daarvan als provincies deel uitmaken. De verschillende soorten van zeevisserij die binnen deze voormalige gewesten en landsdelen werden bedreven en die met name werden uitgeoefend in de Noordzee, in de voormalige Zuiderzee – het latere IJsselmeer – en in de Waddenzee bleven in Nederland overeind. (Lees verder)

Etalage

Over Wikipedia

Wikipedia is een online encyclopedie die ernaar streeft inhoud te bieden die vrij herbruikbaar, objectief en verifieerbaar is. Het project is gebouwd op vijf zuilen. De Nederlandstalige versie startte op 19 juni 2001 en is, gemeten naar het aantal lemma's, met meer dan 2 miljoen artikelen de op vijf na grootste taalversie.

Iedereen kan direct online inhoud publiceren, met inachtneming van de basisregels zoals die met betrekking tot de neutraliteit van de inhoud. Er zijn veel hulppagina's beschikbaar. Er is ook een snelcursus voor nieuwe gebruikers, onder meer over het creëren of het bewerken van een artikel. Dingen uitproberen kan in de zandbak en zijn er toch nog vragen, dan kunnen die gesteld worden bij de helpdesk.

Wist je dat ...

Blonde Vanuata

Afbeelding

Treinstellen van Tokyo Metro en de East Japan Railway Company op een ongelijkvloerse kruising in de Japanse hoofdstad Tokio

Treinstellen van Tokyo Metro en de East Japan Railway Company op een ongelijkvloerse kruising in de Japanse hoofdstad Tokio

Actueel

Typerende rood-witte enveloppen van de afdeling Toeslagen van de Belastingdienst

Toeslagenaffaire

De toeslagenaffaire is een Nederlandse politieke affaire die ontstond als gevolg van onterechte fraudeverdenkingen met kinderopvangtoeslagen en de harde manier waarop de verdachten werden aangepakt. Volgens onderzoekscommissies was de werkwijze van de Belastingdienst onrechtmatig, discriminerend en onbehoorlijk, en was er sprake van institutionele vooringenomenheid en schending van de grondbeginselen van de rechtsstaat. (Lees verder)

Recent overleden

4 mei Nick Kamen (59), Brits zanger, liedjesschrijver en fotomodel
2 mei Hans Hagenbeek (79), Nederlands architect
1 mei Pieter Aspe (68), Belgisch schrijver
1 mei Olympia Dukakis (89), Amerikaans actrice
29 apr Hans van Baalen (60), Nederlands politicus

In het nieuws

3 mei Metroviaduct stort in in Mexico-Stad
Ten minste 24 mensen komen bij de instorting van een metroviaduct in Mexico-Stad.
2 mei Ajax pakt 35e landstitel
AFC Ajax wordt voor de 35ste keer kampioen van de Nederlandse voetbalcompetitie.
30 apr Pelgrims omgekomen in Israël
In Israël komen in het gedrang naar de uitgang ten minste 45 pelgrims om het leven tijdens een religieus festival op de Meronberg.

7 mei in de geschiedenis

558 Hagia Sophia
In Constantinopel stort de koepel van de Hagia Sophia in.
1840 Tsjaikovski
De Russische componist Tsjaikovski wordt geboren in Votkinsk. Door landgenoten uit zijn tijd, in het bijzonder de leden van Het Machtige Hoopje, wordt zijn muziek als (te) westers bestempeld.
1946 NSB
Anton Mussert, leider van de tijdens de Tweede Wereldoorlog met de nazi's collaborerende Nationaal-Socialistische Beweging, wordt op de Waalsdorpervlakte gefusilleerd.

Zusterprojecten

Wikipedia is onderdeel van de Wikimedia Foundation, een non-profitorganisatie, en heeft diverse zusterprojecten die ook van de wikisoftware gebruikmaken:

Wikinieuws Wikinieuws
Vrije nieuwsbron
WikiWoordenboek WikiWoordenboek
Vrij woordenboek
Wikibooks Wikibooks
Handleidingen & vrije boeken
Wikisource Wikisource
Vrije bibliotheek
Wikiquote Wikiquote
Citaten & spreekwoorden
Wikispecies Wikispecies
Catalogus van levende wezens
Wikiversity Wikiversity
Vrije onderwijsprojecten
Wikivoyage Wikivoyage
Vrije, wereldwijde reisgids
Wikidata Wikidata
Vrije database
Commons Commons
Vrije media
Meta-Wiki Meta-Wiki
Coördinatie
Incubator Incubator
Opstarten van nieuwe projecten