Hoofdpagina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Welkom op Wikipedia
De vrije encyclopedie
Aantal artikelen: 2.109.121
Aantal actieve gebruikers: 3.700
Portaal van de week: Noord-Europa

Uitgelicht

Het Lam Gods (gebroeders Van Eyck

Het Lam Gods (gebroeders Van Eyck)

Het op eikenhout geschilderde schilderij De aanbidding van het Lam Gods is een groot en inhoudelijk complex vroeg-15e-eeuws Vlaams veelluik. Het werk werd uitgevoerd in opdracht van de Gentse burger-koopman Joos Vijd, daterend tussen 1430 en 1432, en is van de hand van de gebroeders Van Eyck. Het werd bedacht als altaarstuk voor de Vijdkapel in de Sint-Baafskathedraal van Gent. Het panelengeheel kende doorheen de tijd een uiterst avontuurlijke geschiedenis en is tot op één paneel na, te weten de Rechtvaardige Rechters, intact te bewonderen in de Sint-Baafskathedraal van Gent.

Het altaarstuk bestaat uit twaalf panelen, waarvan er acht met scharnieren gesloten kunnen worden. Elke vleugel is aan beide zijden beschilderd, zodat er twee verschillende voorstellingen zijn naargelang de panelen open of dicht zijn. De vleugels waren alleen op zon- en feestdagen open en vaak met een kleed bedekt. Hubert nam de opdracht aan en was waarschijnlijk verantwoordelijk voor het algehele ontwerp, maar overleed in 1426. Waarschijnlijk werd het werk voornamelijk tussen 1430 en 1432 uitgevoerd en afgemaakt door zijn jongere en bekendere broer Jan van Eyck. Ondanks uitvoerige pogingen om afzonderlijke gedeelten aan een van beide broers toe te schrijven, is geen overtuigende scheiding tot stand gebracht. (Lees verder)

Etalage

Over Wikipedia

Wikipedia is een online encyclopedie die ernaar streeft informatie te bieden in alle erkende talen ter wereld, die vrij herbruikbaar, objectief en verifieerbaar is. Het project is gebaseerd op vijf basisprincipes. De Nederlandstalige versie startte op 19 juni 2001 en is met meer dan 2,1 miljoen artikelen de op vijf na grootste van circa 330 taalversies.

De encyclopedie is vrij bewerkbaar. Dat houdt in dat iedereen tekst en afbeeldingen kan toevoegen of aanpassen, met inachtneming van de basisregels. Voor de bewerkers zijn er diverse hulppagina's beschikbaar. Er is ook een snelcursus voor nieuwelingen. Zaken uitproberen kan in de zandbak en vragen kunnen gesteld worden bij de helpdesk. Voor privacyvragen kunt u hier terecht.

Wist je dat ...

Pantanal

Afbeelding

Luchtfoto van het Roztotsjia-biosfeerreservaat in de Oekraïense oblast Lviv

Luchtfoto van het Roztotsjia-biosfeerreservaat in de Oekraïense oblast Lviv

Actueel

Afbeelding

Oekraïens tegenoffensief in Zuid-Oekraïne 2022

Het Oekraïens tegenoffensief in Zuid-Oekraïne is een voortdurend militair gevecht tijdens de Russische invasie van Oekraïne in 2022. De Oekraïense krijgsmacht begon het tegenoffensief op 11 juli, met als doel het door Rusland bezette gebied in Zuid-Oekraïne te heroveren. (Lees verder)

Recent overleden

6 dec Bart de Vries (57), Nederlands acteur
5 dec Jim Stewart (92), Amerikaans muziekproducer
5 dec Kirstie Alley (71), Amerikaans actrice
4 dec Jack van Poll (88), Nederlands musicus en docent
4 dec Nick Bollettieri (91), Amerikaans tenniscoach

In het nieuws

5 dec Proces verdachten aanslagen Brussel begint
Voor het hof van assisen in Brussel begint het strafproces tegen 10 verdachten van de terroristische aanslagen op 22 maart 2016 op Brussels Airport en in de Brusselse metro.
4 dec Aardverschuiving in Colombia
In de Colombiaanse provincie Risaralda vallen zeker 27 doden door een aardverschuiving. Een bus en meerdere andere voertuigen raken bedolven.
4 dec Vulkaan Semeru op Java barst uit
Op Java barst de vulkaan Semeru uit. De autoriteiten kondigen de hoogste alarmfase af en veel bewoners worden geëvacueerd.

9 december in de geschiedenis

1425 Katholieke Universiteit Leuven
Paus Martinus V geeft opdracht om in Leuven het studium generale op te richten.
1936 Luchtvaart
De Lijster, een DC-2 van de KLM, stort kort na het opstijgen van de luchthaven bij Croydon neer. 15 van de 17 inzittenden komen om.
1990 Geschiedenis van Polen
Lech Wałęsa wordt de eerste direct gekozen president van Polen.

Zusterprojecten

Wikipedia is onderdeel van de Wikimedia Foundation, een non-profitorganisatie, en heeft diverse zusterprojecten die ook van de wikisoftware gebruikmaken:

Wikinieuws Wikinieuws
Vrije nieuwsbron
WikiWoordenboek WikiWoordenboek
Vrij woordenboek
Wikibooks Wikibooks
Handleidingen & vrije boeken
Wikisource Wikisource
Vrije bibliotheek
Wikiquote Wikiquote
Citaten & spreekwoorden
Wikispecies Wikispecies
Catalogus van levende wezens
Wikiversity Wikiversity
Vrije onderwijsprojecten
Wikivoyage Wikivoyage
Vrije, wereldwijde reisgids
Wikidata Wikidata
Vrije database
Commons Commons
Vrije media
Meta-Wiki Meta-Wiki
Coördinatie
Incubator Incubator
Opstarten van nieuwe projecten