Hoofdpagina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Welkom op Wikipedia
De vrije encyclopedie

Aantal artikelen: 1.934.081
Aantal actieve gebruikers: 3.833
Portaal van de week: Esperanto

Uitgelicht Etalage Over Wikipedia
Skelet van een Tyrannosaurus rex

Tyrannosaurus

Tyrannosaurus is een geslacht van vleesetende theropode dinosauriërs. Tyrannosaurus behoort tot de groep van de Tyrannosauridae en leefde ongeveer zeventig tot vijfenzestig miljoen jaar geleden, tijdens het late Krijt, in het westelijk deel van het huidige Noord-Amerika.

Het eerste fossiel van Tyrannosaurus werd ontdekt in 1874. In 1905 werd de typesoort van het geslacht benoemd: Tyrannosaurus rex, de "koning van de tiransauriërs". Er zijn later nog andere soorten binnen het geslacht benoemd, maar meestal wordt T. rex als de enige echte soort gezien. De laatste jaren zijn tientallen skeletten van T. rex gevonden, zodat wetenschappers een goed beeld kregen van hoe het dier eruitzag.

Tyrannosaurus was een reusachtige vleeseter, die tot veertien meter lang en acht ton zwaar kon worden. (Lees verder)
Den Helder
Adam in ballingschap
Beurtvaart
Zoogdieren
Livia Drusilla II
Sterkte-zwakteanalyse
Joan Crawford
Salpeterzuur

Wikipedia is een online encyclopedie die ernaar streeft inhoud te bieden die vrij herbruikbaar, objectief en verifieerbaar is. Het project is gebouwd op vijf zuilen. De Nederlandstalige versie startte op 19 juni 2001 en is, gemeten naar het aantal artikelen, met meer dan 1,9 miljoen artikelen de op vijf na grootste taalversie.

Iedereen kan direct online inhoud publiceren, met inachtneming van de basisregels zoals die met betrekking tot de neutraliteit van de inhoud. Er zijn veel hulppagina's beschikbaar. Er is ook een snelcursus voor nieuwe gebruikers, onder meer over het creëren of het bewerken van een artikel. Dingen uitproberen kan in de zandbak en zijn er toch nog vragen, dan kunnen die gesteld worden bij de helpdesk.

Wist je dat ... Afbeelding

Huis te Merwede

De Laguna Colorada (Rode Lagune) in Bolivia ligt op 4278 meter boven zeeniveau. Het is een ondiep zoutmeer met een oppervlakte van 60 km². De kleur wordt veroorzaakt door rode sedimenten en door algen.

De Laguna Colorada (Rode Lagune) in Bolivia ligt op 4278 meter boven zeeniveau. Het is een ondiep zoutmeer met een oppervlakte van 60 km². De kleur wordt veroorzaakt door rode sedimenten en door algen.
Actueel Recent overleden

Afbeelding

Jemenitische burgeroorlog

De Jemenitische burgeroorlog is een conflict in Jemen dat begon op 19 maart 2015, voortkomend uit de onrust die volgde op de Jemenitische Revolutie in 2011–2012 die de regering van Saleh ten val bracht. Sindsdien kwamen de sjiitische Houthi's in opstand tegen de nieuwe, overwegend soennitische, regering van Al-Hadi en bezetten zij grote delen van Noord-Jemen, waaronder de hoofdstad Sanaa. De Houthi's gingen oud-president Saleh ook steeds openlijker steunen. Het kwam ten slotte tot een gewapend treffen tussen beide partijen, waarna een coalitie van soennitische Arabische landen onder leiding van Saoedi-Arabië intervenieerde ten gunste van Al-Hadi. (Lees verder)
18 jun XXXTentacion (20), Amerikaans rapper
16 jun Gennadi Rozjdestvenski (87), Russisch dirigent
10 jun Abdullah Haselhoef (± 50), Surinaams-Nederlands schrijver en islamitisch geestelijke
8 jun Danny Kirwan (68), Brits musicus
8 jun Jo Matti (92), Nederlands burgemeester
In het nieuws
12 jun Ontmoeting in Singapore tussen Trump en Kim Jong-un
De Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un ontmoeten elkaar op Sentosa om te spreken over het kernwapenprogramma van Noord-Korea.
9 jun Simona Halep wint Roland Garros
Simona Halep wint de vrouwenfinale van het tennistoernooi Roland Garros van Sloane Stephens.
1 jun Spaanse regering valt
De Spaanse premier Rajoy stapt op na een motie van wantrouwen tegen hem vanwege corruptieschandalen. Hij wordt opgevolgd door Pedro Sánchez.
19 juni in de geschiedenis
1623 Blaise Pascal
De Franse filosoof, theoloog, wis- en natuurkundige Blaise Pascal wordt geboren in Clermont-Ferrand.
1953 Koude Oorlog
Julius en Ethel Rosenberg worden wegens vermeende spionage voor de Sovjet-Unie op de elektrische stoel ter dood gebracht.
1978 Garfield
De eerste strip over Garfield, een luie, dikke en zelfingenomen oranje kat, verschijnt.
Zusterprojecten
Wikipedia is onderdeel van de Wikimedia Foundation, een non-profitorganisatie, en heeft diverse zusterprojecten die ook van de wikisoftware gebruikmaken:

Wikinieuws Wikinieuws
Vrije nieuwsbron
WikiWoordenboek WikiWoordenboek
Vrij woordenboek
Wikibooks Wikibooks
Handleidingen & vrije boeken
Wikisource Wikisource
Vrije bibliotheek
Wikiquote Wikiquote
Citaten & spreekwoorden
Wikispecies Wikispecies
Catalogus van levende wezens
Wikiversity Wikiversity
Vrije onderwijsprojecten
Wikivoyage Wikivoyage
Vrije, wereldwijde reisgids
Wikidata Wikidata
Vrije database
Commons Commons
Vrije media
Meta-Wiki Meta-Wiki
Coördinatie
Incubator Incubator
Opstarten van nieuwe projecten