Hoofdpagina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Welkom op Wikipedia
De vrije encyclopedie
Aantal artikelen: 2.123.992
Aantal actieve gebruikers: 3.947
Portaal van de week: Brazilië

Uitgelicht

Aanvalsroutes van Groot-Brittannië naar Frankrijk

Operatie Overlord

Operatie Overlord was tijdens de Tweede Wereldoorlog de codenaam voor de invasie door de westerse geallieerden in het door Duitsland bezette West-Europa. Operatie Overlord begon op 6 juni 1944 en eindigde op 25 augustus 1944, toen Parijs werd bevrijd.

De operatie startte met luchtlandingen en een massale amfibische aanval in de vroege morgen van 6 juni (D-day). Na de landing werd allereerst gepoogd het Normandische bruggenhoofd te behouden en uit te breiden. Diverse operaties werden hiervoor ondernomen en tijdens Operatie Cobra braken de geallieerden definitief door de Duitse linies. Toen de Duitsers in de val kwamen bij Falaise, was de strijd in geallieerd voordeel beslist. (Lees verder)

Etalage

Over Wikipedia

Wikipedia is een online encyclopedie die ernaar streeft informatie te bieden in alle erkende talen ter wereld, die vrij herbruikbaar, objectief en verifieerbaar is. Het project is gebaseerd op vijf basisprincipes. De Nederlandstalige versie startte op 19 juni 2001 en is met meer dan 2,1 miljoen artikelen de op vijf na grootste van circa 330 taalversies.

De encyclopedie is vrij bewerkbaar. Dat houdt in dat iedereen tekst en afbeeldingen kan toevoegen of aanpassen, met inachtneming van de basisregels. Voor de bewerkers zijn er diverse hulppagina's beschikbaar. Er is ook een snelcursus voor nieuwelingen. Zaken uitproberen kan in de zandbak en vragen kunnen gesteld worden bij de helpdesk. Voor privacyvragen kunt u hier terecht.

Wist je dat ...

Bloem van Rafflesia arnoldi

Afbeelding

Achttiende-eeuwse topografische kaart van het werelddeel Afrika. Op basis van een eerdere kaart door Jean Baptiste Bourguignon d'Anville heeft Samuel Bolton getracht alle op dat moment beschikbare relevante wetenschappelijke informatie in deze kaart te verwerken.

Achttiende-eeuwse topografische kaart van het werelddeel Afrika. Op basis van een eerdere kaart door Jean Baptiste Bourguignon d'Anville heeft Samuel Bolton getracht alle op dat moment beschikbare relevante wetenschappelijke informatie in deze kaart te verwerken.

Actueel

Afbeelding

Energiecrisis

De wereldwijde energiecrisis van 2021-2023 is de meest recente in een reeks van energietekorten. De crisis trof onder meer de landen van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en China. (Lees verder)

Recent overleden

5 jun Werner Herbers (82), Nederlands hoboïst en dirigent
5 jun Robert Hanssen (79), Amerikaans FBI-agent en KGB-spion
3 jun Jim Hines (76), Amerikaans atleet
2 jun Kaija Saariaho (70), Fins componiste
2 jun Mike Ho Sam Sooi (69), Surinaams-Nederlands acteur

In het nieuws

2 jun Treinramp in Balasore
Bij een treinramp in de buurt van de Indiase stad Balasore (Odisha) vallen meer dan 290 doden. Er zouden in totaal drie treinen bij de ramp betrokken zijn.
31 mei Sevilla FC wint UEFA Europa League
Sevilla FC en AS Roma spelen de finale van de UEFA Europa League 2022/23 in de Puskás Aréna te Boedapest. Sevilla wint voor de zevende keer deze beker na verlengingen in de strafschoppenreeks.
28 mei Erdoğan wint Turkse presidentsverkiezingen
De zittende Turkse president Recep Tayyip Erdoğan wint van zijn tegenstander Kemal Kılıçdaroğlu in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen met 52% van de stemmen en is daarmee herkozen.

6 juni in de geschiedenis

1683 Ashmolean Museum
In Oxford wordt het eerste universiteitsmuseum ter wereld geopend.
1944 D-Day
De grootste amfibische invasie in de geschiedenis vindt plaats op de kust van Normandië.
1964 The Beatles
De Beatles geven twee concerten in de veilinghal in de Nederlandse plaats Blokker.

Zusterprojecten

Wikipedia is onderdeel van de Wikimedia Foundation, een non-profitorganisatie, en heeft diverse zusterprojecten die ook van de wikisoftware gebruikmaken:

Wikinieuws Wikinieuws
Vrije nieuwsbron
WikiWoordenboek WikiWoordenboek
Vrij woordenboek
Wikibooks Wikibooks
Handleidingen & vrije boeken
Wikisource Wikisource
Vrije bibliotheek
Wikiquote Wikiquote
Citaten & spreekwoorden
Wikispecies Wikispecies
Catalogus van levende wezens
Wikiversity Wikiversity
Vrije onderwijsprojecten
Wikivoyage Wikivoyage
Vrije, wereldwijde reisgids
Wikidata Wikidata
Vrije database
Commons Commons
Vrije media
Meta-Wiki Meta-Wiki
Coördinatie
MediaWiki MediaWiki
Ontwikkeling wiki-software