Hoofdpagina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Welkom op Wikipedia
De vrije encyclopedie
Aantal artikelen: 2.133.679
Aantal actieve gebruikers: 3.714
Portaal van de week: Italië

Uitgelicht

Poort voor Electronic Road Pricing in Singapore

Rekeningrijden

Rekeningrijden of wegbeprijzing zijn concepten gericht op het doorrekenen van congestiekosten (het vertragen van anderen door zelf aanwezig te zijn op de weg) aan de gebruiker. Deze belasting wordt gebruikt als middel om het verkeer te verminderen in de piekuren en de bijbehorende files te verminderen. Ook andere sociale en milieugebonden negatieve externaliteiten die veroorzaakt worden door wegvervoer, zoals luchtvervuiling, uitstoot van broeikasgassen, lawaai en verkeersongevallen worden met deze belasting verminderd. (Lees verder)

Etalage

Over Wikipedia

Wikipedia is een online encyclopedie die ernaar streeft informatie te bieden in alle erkende talen ter wereld, die vrij herbruikbaar, objectief en verifieerbaar is. Het project is gebaseerd op vijf basisprincipes. De Nederlandstalige versie startte op 19 juni 2001 en is met meer dan 2,1 miljoen artikelen de op vijf na grootste van circa 330 taalversies.

De encyclopedie is vrij bewerkbaar. Dat houdt in dat iedereen tekst en afbeeldingen kan toevoegen of aanpassen, met inachtneming van de basisregels. Voor de bewerkers zijn er diverse hulppagina's beschikbaar. Er is ook een snelcursus voor nieuwelingen. Zaken uitproberen kan in de zandbak en vragen kunnen gesteld worden bij de helpdesk. Voor privacyvragen kunt u hier terecht.

Wist je dat ...

Pastinaak

Afbeelding

Hacker-Pschorr is een van de zes biermerken die geschonken mogen worden op het jaarlijkse Oktoberfest in de Beierse hoofdstad München

Hacker-Pschorr is een van de zes biermerken die geschonken mogen worden op het jaarlijkse Oktoberfest in de Beierse hoofdstad München

Actueel

Afbeelding

Oekraïens tegenoffensief 2023

Op 8 juni 2023, tijdens de Russische invasie van Oekraïne, lanceerde Oekraïne een tegenoffensief tegen de Russische troepen op Oekraïens grondgebied. Deze tegenaanval vond plaats aan meerdere fronten in de oblasten Donetsk en Zaporizja. (Lees verder)

Recent overleden

30 sep Jan T. Bremer (91), Nederlands geograaf en historicus
28 sep Dianne Feinstein (90), Amerikaans politica
28 sep Monkombu Swaminathan (98), Indiaas landbouwkundige en geneticus
27 sep Herman van Elteren (95), Nederlands beeldhouwer, decorbouwer en kostuumontwerper
27 sep Michael Gambon (82), Iers acteur

In het nieuws

2 okt Nobelprijs Geneeskunde voor ontwikkelaars mRNA-vaccin
De Hongaarse wetenschapster Katalin Karikó en de Amerikaanse wetenschapper Drew Weissman krijgen de Nobelprijs voor Geneeskunde voor hun cruciale bijdragen in de ontwikkeling van efficiënte mRNA-vaccins. Naar schatting 14 miljoen mensen werden gered met mRNA-vaccins tegen corona.
25 sep Vluchtelingenstroom van Nagorno-Karabach naar Armenië
Nadat het Azerbeidzjaanse leger bij een ééndaags offensief de separatisten van Nagorno-Karabach heeft verslagen, vluchten tienduizenden etnische Armeniërs uit de enclave langs de Laçın-corridor naar Armenië, uit vrees voor vervolging en etnische zuiveringen.
24 sep Ruimtemissie OSIRIS-REx succesvol afgesloten
Na afkoppeling van de ruimtesonde OSIRIS landt de ruimtecapsule REx om 14:52 UTC met een parachute in de woestijn van Utah in de Verenigde Staten na een zeven jaar lange ruimtereis van meer dan een anderhalf miljard kilometer. REx brengt materiaal mee van de planetoïde Bennu om het ontstaan van ons zonnestelsel en van het leven op aarde te onderzoeken.

3 oktober in de geschiedenis

1574 Leidens ontzet
De geuzen bevrijden Leiden van de Spanjaarden.
1962 Bemande ruimtevaart
Lancering van de Mercury MA-8, met aan boord Walter Schirra.
1990 Duitse hereniging
Hereniging van de Bondsrepubliek Duitsland en de Duitse Democratische Republiek.

Zusterprojecten

Wikipedia is onderdeel van de Wikimedia Foundation, een non-profitorganisatie, en heeft diverse zusterprojecten die ook van de wikisoftware gebruikmaken:

Wikinieuws Wikinieuws
Vrije nieuwsbron
WikiWoordenboek WikiWoordenboek
Vrij woordenboek
Wikibooks Wikibooks
Handleidingen & vrije boeken
Wikisource Wikisource
Vrije bibliotheek
Wikiquote Wikiquote
Citaten & spreekwoorden
Wikispecies Wikispecies
Catalogus van levende wezens
Wikiversity Wikiversity
Vrije onderwijsprojecten
Wikivoyage Wikivoyage
Vrije, wereldwijde reisgids
Commons Commons
Vrije media
Wikidata Wikidata
Vrije database
Wikifuncties Wikifuncties
Bibliotheek met codefuncties
Meta-Wiki Meta-Wiki
Coördinatie
MediaWiki MediaWiki
Ontwikkeling wiki-software