Hoofdpagina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Welkom op Wikipedia
De vrije encyclopedie

Aantal artikelen: 2.004.483
Aantal actieve gebruikers: 4.128
Portaal van de week: Vietnam

Uitgelicht in tijden van COVID-19 Etalage Over Wikipedia
Logo van het Eurovisiesongfestival 2020

Eurovisiesongfestival 2020

Het Eurovisiesongfestival 2020 was de geplande 65e editie van het Eurovisiesongfestival. Nederland werd aangewezen als gastland nadat Duncan Laurence de voorgaande editie won met het nummer Arcade. Het evenement zou plaatsvinden op 12, 14 en 16 mei 2020 in Rotterdam.

Op 18 maart 2020 gelastte de EBU het Eurovisiesongfestival 2020 af vanwege de coronaviruspandemie. Het was volgens de EBU onmogelijk om 'in deze onzekere tijd' het festival doorgang te laten vinden. Het was de eerste keer dat een editie van het Eurovisiesongfestival werd afgelast. Het plan is om het festival een jaar later alsnog in Rotterdam te houden.

Op 16 mei 2020, de datum waarop de finale van het songfestival zou worden gehouden, komt er een alternatieve tv-uitzending: Eurovision: Europe Shine a Light. Hierin worden de 41 geselecteerde artiesten op andere manieren in de schijnwerpers gezet, zonder publiek. Het programma wordt in alle deelnemende landen uitgezonden en gepresenteerd door Chantal Janzen, Edsilia Rombley en Jan Smit, die ook al hadden getekend voor de presentatie van het songfestival. (Lees verder)
Genetica
Alfredo Di Stéfano
Tongeren (stad)
Krokodilachtigen
Nieuw-Amsterdam (Nieuw-Nederland)
Paus Pius IX
Mary Pickford
F-16 Fighting Falcon

Wikipedia is een online encyclopedie die ernaar streeft inhoud te bieden die vrij herbruikbaar, objectief en verifieerbaar is. Het project is gebouwd op vijf zuilen. De Nederlandstalige versie startte op 19 juni 2001 en is, gemeten naar het aantal lemma's, met ongeveer 2 miljoen artikelen de op vijf na grootste taalversie.

Iedereen kan direct online inhoud publiceren, met inachtneming van de basisregels zoals die met betrekking tot de neutraliteit van de inhoud. Er zijn veel hulppagina's beschikbaar. Er is ook een snelcursus voor nieuwe gebruikers, onder meer over het creëren of het bewerken van een artikel. Dingen uitproberen kan in de zandbak en zijn er toch nog vragen, dan kunnen die gesteld worden bij de helpdesk.

Wist je dat ... Afbeelding

Diagram met de Mauna Kea en de Mount Everest

Bibliotheek van het studentencorps Eesti Üliõpilaste Selts, dat op 7 april 1870 gesticht werd aan de Universiteit van Tartu

Bibliotheek van het studentencorps Eesti Üliõpilaste Selts, dat op 7 april 1870 gesticht werd aan de Universiteit van Tartu
Actueel Recent overleden

Kaart van de uitbraak van COVID-19

COVID-19

COVID-19 is een besmettelijke ziekte, veroorzaakt door het virus SARS-CoV-2, die eind 2019 opdook in Wuhan in China en zich daarna binnen drie maanden verspreidde naar andere delen van de wereld. Vanaf 11 maart 2020 is er officieel sprake van een pandemie. Op 2 april 2020 werd de grens van 1 miljoen gemelde besmettingen gepasseerd, verdeeld over meer dan 180 landen.

De ziekte veroorzaakt luchtwegklachten (zoals bij de griep) met symptomen zoals koorts, hoesten en (in ernstigere gevallen) ademhalingsproblemen. De ziekte-overdracht vindt vooral plaats door hoesten en niezen, waardoor sociale onthouding wordt aangeraden. Om verspreiding van de ziekte tegen te gaan zijn in veel landen vergaande maatregelen genomen, zoals een verbod op openbare bijeenkomsten, sluiting van horecagelegenheden en de verplichting om (zoveel mogelijk) thuis te blijven. Sommige regeringen stelden een lockdown in. De coronapandemie heeft geleid tot ernstige sociaal-economische ontwrichting. (Lees verder)

6 apr Honor Blackman (94), Brits actrice
6 apr Hendrik Jan Korterink (64), Nederlands misdaadjournalist
4 apr Arnold Heertje (86), Nederlands econoom
4 apr Marcel Moreau (86), Belgisch schrijver
4 apr Rafael Leonardo Callejas (76), Hondurees politicus
In het nieuws
4 apr Doden bij aanval met mes in Frankrijk
In het Franse Romans-sur-Isère steekt een Soedanese man in op meerdere mensen. Hierbij vallen twee doden en zeven gewonden. De dader riep Allahoe akbar en is opgepakt door de politie.
4 apr Leger in Niger voert anti-terreuractie uit
In Niger voert het leger een anti-terreuractie uit aan de grens met Mali en Burkina Faso. Het leger zegt daarbij 63 mensen gedood te hebben.
4 apr Noodtoestand in Spanje verlengd
In Spanje wordt de noodtoestand vanwege het coronavirus SARS-CoV-2 verlengd tot 26 april.
7 april in de geschiedenis
529 Corpus Iuris Civilis
In het Byzantijnse Rijk wordt de Codex Justinianus, het eerste deel van het Corpus Iuris Civilis uitgegeven.
1862 Slag bij Shiloh
In Hardin County (Tennessee) treffen het Zuidelijke en het Noordelijke leger elkaar in wat een van de grootste veldslagen in de Amerikaanse Burgeroorlog zal worden.
1948 WHO
De Verenigde Naties richten de Wereldgezondheidsorganisatie op.
Zusterprojecten
Wikipedia is onderdeel van de Wikimedia Foundation, een non-profitorganisatie, en heeft diverse zusterprojecten die ook van de wikisoftware gebruikmaken:

Wikinieuws Wikinieuws
Vrije nieuwsbron
WikiWoordenboek WikiWoordenboek
Vrij woordenboek
Wikibooks Wikibooks
Handleidingen & vrije boeken
Wikisource Wikisource
Vrije bibliotheek
Wikiquote Wikiquote
Citaten & spreekwoorden
Wikispecies Wikispecies
Catalogus van levende wezens
Wikiversity Wikiversity
Vrije onderwijsprojecten
Wikivoyage Wikivoyage
Vrije, wereldwijde reisgids
Wikidata Wikidata
Vrije database
Commons Commons
Vrije media
Meta-Wiki Meta-Wiki
Coördinatie
Incubator Incubator
Opstarten van nieuwe projecten