Jean-Marie Aerts

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jean-Marie Aerts
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Jean-Marie René Albert Aerts
Geboren 25 mei 1951
Zeebrugge (Brugge)
Geboorteplaats ZeebruggeBewerken op Wikidata
Land België
Werk
Genre(s) New wave
Rock
Jazz
Chanson
Blues
Beroep Muzikant en Muziekproducer
Act(s) Split
T.C. Matic
JMX
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Jean-Marie René Albert Aerts (Zeebrugge (Brugge), 25 mei 1951) is een Belgisch rockgitarist en producer. Hij is vooral bekend geworden als lid van de Belgische band T.C. Matic en als producer van Urban Dance Squad en Jo Lemaire.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Jeugd[bewerken | brontekst bewerken]

Aerts werd geboren als zoon van een arts. Zijn eerste muzikale herinneringen waren Italiaanse zangers uit de jaren vijftig zoals Marino Marini. Aerts' vader speelde ook veel klassieke muziek op de piano. Afgezien van muziek viel Aerts' aandacht ook op de geluiden in de plaatselijke vissershavens. Naar eigen zeggen is hij nogal auditief ingesteld en let hij op omgevingsgeluiden die niemand anders hoort; zijn hond zou hem daarin bijstaan. Ook Franse zangers als Jacques Dutronc, Charles Trenet bevielen hem. Aerts begon op potten en pannen begon te drummen. Zijn eerste gitaar was volgens hem "onbespeelbaar", maar toen hij op zijn zestiende na een ongeluk met zijn bromfiets lange tijd in het ziekenhuis moest verblijven schonk zijn zus hem een bespeelbare Spaanse gitaar en een akkoordenboekje. Zo begon Aerts zich in het gitaarspelen te oefenen en kon hij spoedig op het gehoor zijn gitaar afstemmen.

Rock 'n' Roll[bewerken | brontekst bewerken]

Toen de rock-'n-roll zijn intrede deed, was Aerts vooral onder de indruk van Vince Taylors donker gevaarlijke geluid. Later, op internaat in Gent begon hij te jammen met enkele vrienden die fans waren van de Rolling Stones. Aerts studeerde geneeskunde in die stad, maar stopte reeds na zes maanden. Een jaar later volgde hij filmschool aan het Rits in Brussel. Hij was echter veel liever in café Het Vermiljoen op de Zavel waar hij meer in het muzikantenmilieu zat. Op zijn zeventiende was hij ook ondersteboven van het geluid van Jimi Hendrix' elektrische gitaar. Aerts roemt echter Jan Akkerman van de groep Focus meer als "de man die mij leerde gitaarspelen" om de eenvoudige reden dat hij naar Akkerman kon gaan kijken en niet naar Hendrix, Muddy Waters of John Lee Hooker. Aerts bewondert ook Django Reinhardt en Lee "Scratch" Perry.

Vroege carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn eerste echte baan als gitarist kreeg hij in de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel via Vincent Rouffaer. Deze klasgenoot uit het Rits, zoon van acteur Senne Rouffaer, vertelde Aerts dat zijn vader een gitarist nodig had voor het toneelstuk As You Like It van William Shakespeare.
Aerts studeerde ook één jaar lang notenleer, maar kan er tot op de dag van vandaag nog steeds niets mee.

Zijn eerste groep was Split van Luk Vankessel. Aerts experimenteerde graag met klanken en is naar eigen zeggen ook de eerste Belgische gitarist geweest die zijn versterker op maximaal volume draaide, puur voor het effect van de vervorming.

Met Raymond van het Groenewoud hadden we ooit een televisieopname op de toenmalige BRT. Ik gooide mijn versterker volledig open en meteen kwam er een technicus op me afgevlogen. (...) Hij weigerde mijn geluid op te nemen, maar Raymond steunde mij: hij hield er wel van. Hij speelde zelfs graag op mijn gitaar met mijn versterker. En hij schreef ook weleens nummers met mijn gitaarklank in gedachten: denk maar aan de vette klank van de riff van 'Meisjes'.

— Humo, nr. 3394, 20 september 2005

In 1974 werd Aerts door Raymond van het Groenewoud aangetrokken om Erik Van Neygen te vervangen in zijn band Louisette. Even later zou Louisette splitten, maar Aerts bleef voor van het Groenewoud spelen in zijn begeleidingsgroep Bien Servi. In 1979 speelde hij een tijdje bij Johan Verminnen, maar omdat hij meer vooruitgang zocht nam hij ontslag. Nog in 1979 speelde hij gitaar op de legendarische LP Crapule de Luxe van Bert De Coninck.

T.C. Matic[bewerken | brontekst bewerken]

Succes kreeg Aerts pas als gitarist bij T.C. Matic, de groep van de destijds piepjonge Arno. Aerts beweert veel geleerd te hebben van Arno, vooral van diens openheid tegenover muziek en zijn hele attitude om Europees te klinken en niet Amerikaans. De groep werd een van de eerste grote Belgische rockbands en scoorde hits met de klassiekers Oh La La La en Putain Putain. Vooral Aerts' gitaar droeg mede bij tot het herkenbare en succesrijke geluid van de groep. Een internationale carrière zat er nochtans niet in, omdat België destijds er nog niet het management voor had.

Solo[bewerken | brontekst bewerken]

Na T.C. Matic begon Aerts een solocarrière met de groep JMX. Hij is ook producer geweest van onder meer Big Bill, Rick Tubbax & The Taxi's, Absynthe Minded, De Div, Urban Dance Squad, Jo Lemaire, Elisa Waut, Tom Wolf, El Fish, La Fille d'Ernest, Kris De Bruyne en Gorki.

Tijdens optredens staat Aerts vaak enorm geconcentreerd en verdiept in zijn muziek te spelen. Hij verzamelt ook gitaren. Zo bezit Aerts onder meer een authentieke gitaar van blueslegende Robert Johnson.

Aerts woont in Aarschot met zijn vrouw Miet Ongena.

In 2005 eindigde hij op nr. 507 in de Vlaamse versie van De Grootste Belg, buiten de officiële nominatielijst.

In 2023 werkt Aerts mee aan de voorstelling Exit Above van theatermaker Anne Teresa De Keersmaeker. Als die laatste op zoek gaat naar muziek voor een nieuwe voorstelling, komt ze via een omweg uit bij Aerts. Als ze vervolgens vindt dat er een vrouwenstem ontbreekt, contacteren ze Meskerem Mees, die niet alleen wil zingen maar ook meedansen met de dansers van Rosas.[1] Het vertrekpunt voor de muziek wordt Walking Blues van Robert Johnson en in de voorstelling komen “het wandelen als oerbeweging en de blues als muzikale oorsprong elkaar tegen”.[2] Exit Above is te zien in Théâtre National Wallonie-Bruxelles,[3] Kaaitheater,[4] De Munt,[5] Opera Gent,[6] De Singel,[7] Theater Rotterdam,[8] Cultuurcentrum Hasselt[9] en in 2024 reist de productie voor verschillende voorstellingen naar Frankrijk en Spanje.[10]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

Interview met Jean-Marie Aerts in Humo 3394, 20 september 2005, door Rudy Vandendaele en Herman Jacobs.