Wikipedia:Donatie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wikipedia mini globe handheld.jpg

Er zijn verschillende manieren om een financiële bijdrage aan Wikipedia te doen.

De Amerikaanse Wikimedia Foundation (WMF) is gevestigd in San Francisco en is de organisatie waaraan u doneert middels de link in de banners die jaarlijks boven Wikipedia en de andere Wikimediaprojecten staan. Verder kent zowel Nederland als België een landelijke vereniging die de vrijwilligers uit dat land specifiek ondersteunen.

Donatie aan de Wikimedia Foundation

De Wikimedia Foundation gebruikt uw donatie voor:

Technologie
Servers, bandbreedte, onderhoud, ontwikkeling. Wikipedia is een van de meest bezochte websites ter wereld, en draait op een fractie van het budget van andere top-websites.
Mensen
De andere 10 meest bezochte websites hebben duizenden medewerkers. Wij hebben 300 personeelsleden. Een donatie is een investering in een efficiënte stichting zonder winstoogmerk.

Doneren kan via de website donate.wikimedia.org via iDeal, creditcard, PayPal of overschrijving. Een overzicht van antwoorden op veelgestelde vragen vindt u op deze pagina. Hier vindt u de rapportage van de donaties in het boekjaar 2019-2020.

Omdat er via de genoemde wegen geen cookie geplaatst wordt als u gedoneerd heeft, zult u tijdens een bepaalde periode in het jaar de banner boven de projecten blijven zien, ondanks uw donatie. Dat wil echter niet zeggen dat wij u niet dankbaar zijn voor de bijdrage!

Donatie aan Wikimedia België

Wikimedia België ondersteunt de vrijwilligers in België. Wikimedia België is een vereniging en steunen kan door lid te worden of door een gift over te maken.

Giften verlopen via het Fonds Vrienden van Wikimedia België dat erkend wordt door de Koning Boudewijnstichting. Hierdoor ontvangt u een fiscaal attest na het overmaken van een gift.

Donatie aan Wikimedia Nederland

  • Wikimedia Nederland ondersteunt in Nederland de Wikipedia-vrijwilligers
  • Wikimedia Nederland adviseert Nederlandse musea, archieven en bibliotheken die hun kennis willen delen via Wikipedia
  • Wikimedia Nederland werkt samen met universiteiten en hogescholen
  • Wikimedia Nederland organiseert cursussen,workshops, fotowedstrijden en schrijfbijeenkomsten

Wikimedia Nederland is een vereniging. De doelstellingen ervan kunnen gesteund worden door lid te worden en eenmalig of periodiek te doneren. Doneren kan via iDeal of een bankoverschrijving. Meer informatie vindt u op de website van Wikimedia Nederland.

Wikimedia Nederland is een ANBI: giften zijn aftrekbaar voor de belasting.

Waarom niet gewoon advertenties?

Ja, die vraag krijgen we vaker: "Wikipedia is zo'n veelbezochte website, jullie zouden je geld gewoon kunnen verdienen met advertenties!"
Daar zit wat in, maar neutraliteit vinden wij een groot goed en alleen al de schijn van belangenverstrengeling willen wij voorkomen. Daarom geen advertenties op Wikipedia: nu niet en in de toekomst niet.

Externe links