Wikimedia België

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wikimedia België vzw (WMBE)
Wikimedia België.svg
Geschiedenis
Opgericht 8 oktober 2014
Oprichter Belgische Wikipedianen
Structuur
Voorzitter Geert Van Pamel
Werkgebied Cultuur en kennisbeheer
Plaats Elsene
Hoofdkantoor Troonstraat, 51, Elsene
Type Vereniging zonder winstoogmerk
Doel Bevordering van de creatie, verzameling en distributie van vrije inhoud
Motto Iedereen betrekken bij vrije kennis
Aantal leden 100+ (september 2019)
Aantal werknemers 0 (september 2019)
Media
Website www.wikimedia.be

Wikimedia België vzw (WMBE) is een Belgische vereniging zonder winstoogmerk met de zetel in Elsene. Zij is een nationale vereniging erkend door de Wikimedia Foundation en vertegenwoordigt de Belgische Wikimedia-gemeenschap. Wikimedia België is op 8 oktober 2014 opgericht als een Wikimedia-chapter door actieve Wikipedianen van de Franstalige en Nederlandstalige Wikipedia in België. Het doel van de organisatie is het verzamelen, de creatie, ordening en verspreiding van vrije inhoud te bevorderen, specifiek in het kader van Wikipedia en haar zusterprojecten. WMBE ondersteunt de vrijwilligers van Wikipedia en zusterprojecten en helpt organisaties en instellingen hun kennis op de Wikimedia-platformen te delen.

Oprichting[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste discussies over de oprichting van een nationale organisatie vonden plaats in 2005. Het proces voor de oprichting van een vzw werd in 2012 gestart en de bijbehorende aanvraag werd ingediend bij de Affiliations Committee van de Wikimedia Foundation. Deze aanvraag werd op 23 juni 2014 door het comité goedgekeurd, waarna op 6 september 2014 de Wikimedia Foundation Wikimedia België erkende als nieuwe Wikimedia-vereniging. De officiële dag van de oprichting van Wikimedia België is 8 oktober 2014.

Het grootste project dat de Belgische gemeenschap tot op heden georganiseerd heeft, is de fotowedstrijd Wiki Loves Monuments, die sinds 2011 in België werd georganiseerd.

Talen[bewerken | brontekst bewerken]

In België zijn er drie officiële talen: Nederlands, Frans en Duits. In het Franstalige gebied spreken veel mensen geen of slecht Nederlands, en in het Nederlandstalige gebied spreken veel mensen geen of slecht Frans. Duits is de derde officiële taal in België, maar het wordt slechts door 1% van de bevolking gesproken. Ook in Wikimedia België spreekt niet iedereen Frans, Nederlands of Duits, dus Engels wordt vaak als werktaal gebruikt, te meer dat er veel buitenlandse leden zijn.

Projecten en activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Wikimedia België wil graag samenwerken met gelijkgestemde verenigingen en instellingen ter bevordering van cultuur en het verspreiden van kennis.

Lidmaatschap[bewerken | brontekst bewerken]

Lidmaatschap in Wikimedia België is toegankelijk voor alle natuurlijke personen, inclusief degenen die buiten België wonen. Het lidmaatschap is gratis voor bijdragers aan Wikimedia-projecten. Van de overige leden wordt een jaarlijkse donatie van € 20 verwacht.[7]

Instellingen, organisaties, of bedrijven kunnen geen lid zijn maar wel een gift overmaken.

Ondersteuning van vrijwilligers[bewerken | brontekst bewerken]

Wikimedia België ondersteunt vrijwilligers van Wikipedia en haar zusterprojecten op verzoek met een onkostenvergoeding.[8]

Bestuur[bewerken | brontekst bewerken]

Wikimedia Belgium bestuur 2018 (v.l.n.r. Lionel Scheepmans, Romaine, Geert Van Paemel, Robin Pepermans, Alberto Fernandez Fernandez, Anne niet op de foto)
Wikimedia België kantoor, Troonstraat, Brussel

Het bestuur[9] van Wikimedia België bestaat sinds juni 2019 uit:

  • Voorzitter: Geert Van Pamel
  • Bestuurslid kennisdeling: Lionel Scheepmans
  • Bestuurslid gender en diversiteit: Anne
  • Bestuurslid: Mike Nicolaye

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie Wikimedia België.
Zie de categorie Wikimedia Belgium van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.