Wiki

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Beluister

(info)
Wiki-Wiki-Bus op Honolulu International Airport

Een wiki of wiki wiki is een verzameling hypertextdocumenten, inclusief de hiervoor benodigde software. Een wiki is een applicatie of computerprogramma, waarmee webdocumenten door meer redacteuren samen kunnen worden bewerkt. Bekende voorbeelden van wiki's zijn Wikipedia en Wikia. De term is afgeleid van het Hawaïaanse woord wiki, dat 'snel, vlug, beweeglijk' betekent.

Geschiedenis

WikiWikiWeb (ook bekend als Ward's Wiki) was het eerste wikicomputerprogramma. Het werd in 1994 ontwikkeld door Ward Cunningham om de uitwisseling van ideeën tussen programmeurs te vergemakkelijken. Het ging uit van de HyperCard-stacks die hij opbouwde in de late jaren tachtig. Cunningham was de eerste die het wiki-programma Ward's Wiki aan een server koppelde. In navolging daarvan zijn er vele andere wiki's geprogrammeerd om allerlei pagina's te beheren. Er zijn inmiddels al zoekmachines die verschillende wiki's tegelijk doorzoeken, zoals MetaWiki.

Cunningham installeerde op 25 maart 1995 het WikiWikiWeb op zijn bedrijfswebsite Cunningham & Cunningham.[1] Hij noemde het WikiWikiWeb[2] omdat hij dacht aan een baliemedewerker van Honolulu International Airport die hem verteld had over de Wiki Wiki Shuttle, een snelle pendelbus die heen en weer rijdt tussen de terminals van de luchthaven. "Wiki wiki" is een verdubbeling van "wiki", een Hawaïaans woord voor snel. Cunninghams idee was de pagina's snel bewerkbaar te maken door de gebruikers, zodat hij eerst dacht om het "QuickWeb" te noemen, maar later doopte hij het "WikiWikiWeb".

De welkomstpagina van WikiWikiWeb beschreef de site als volgt:

"Our site's primary focus is PeopleProjectsAndPatterns in SoftwareDevelopment. Nevertheless, it is much more than just an InformalHistoryOfProgrammingIdeas. It has a culture and DramaticIdentity of its own. In particular, all Wiki content is WorkInProgress and this will always be a forum where people share new ideas. WardsWiki changes as people come and go. Much of the information that remains is subjective or dated. If you are looking for a dedicated reference site, try WikiPedia."
  • Vertaling:
"Onze site is vooral gericht op mensen, projecten en patronen in software-ontwikkeling. Maar hij biedt meer dan een vlotte geschiedenis van programmeerideeën: een eigen cultuur en theatrale persoonlijkheid. Met name is alle Wiki-inhoud tijdelijk en deze website zal altijd een forum blijven voor uitwisseling van nieuwe ideeën. WardsWiki verandert als men komt en gaat. Veel van de informatie die blijft is subjectief of verouderd. Als u op zoek bent naar een speciale opzoekwebsite, probeer WikiPedia dan eens."

Sommige woorden waren weergegeven in CamelCase, de opmaak voor interpaginalinks van de WikiWikiWeb-software.

WikiWikiWeb en zijn dochtersites

Site Pagina's Oprichter
WikiWikiWeb 35126 Ward Cunningham
WhyClublet (dood) Richard Drake
MeatBallWiki 5404 Clifford Adams, Sunir Shah
GreenCheese (dood) Peter Merel
TheReformSociety (dood) Peter Merel
The Adjunct 851 Earle Martin
WikiBase 359 Ward Cunningham
FitWiki 225 Ward Cunningham

Toepassing

In principe kan een wiki zich plooien naar alle mogelijke wensen van gebruikers. Het systeem is opgezet voor samenwerking met anderen. In toenemende mate wordt dit concept op het intranet van een organisatie toegepast om de kennisdeling te bevorderen. Het kan gebruikt worden binnen een bedrijf, bijvoorbeeld voor de documentatie van de infrastructuur zoals gebruikte hardware, software en netwerkverbindingen. Met een wiki kan deze gemakkelijk bijgehouden worden.

Op wiki gelijkende systemen

  • Everything2
  • H2G2
  • Halfbakery

Zie ook

Externe links

Bronnen, noten en/of referenties
Vista-kmixdocked.png
Door op de afspeelknop te klikken kunt u dit artikel beluisteren. Na het opnemen kan het artikel gewijzigd zijn, waardoor de tekst van de opname wellicht verouderd is. Zie verder info over deze opname of download de opname direct. (Meer info over gesproken Wikipedia)