Paginaopmaak

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Samenvoegen van Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de tekst van Opmaak in dit artikel ingevoegd zou moeten worden, of dat er een duidelijkere afbakening tussen deze artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dat artikel een redirect te worden (hier melden).
Zie artikel Zie ook: Opmaak.

Paginaopmaak oftewel 'lay-out' is het inrichten van een pagina van meestal drukwerk zodat de leesbaarheid optimaal wordt, of de bedoeling er het beste uitkomt. Vaak is het doel een zo rustig mogelijk beeld op een bladzijde te krijgen, zodat het ontwerp niet afleidt van de boodschap. Professionele pagina's worden over het algemeen opgemaakt door vormgevers of ontwerpers.

Voor een goed ontwerp dient gebruikgemaakt te worden van

  • kennis van typografie
  • kennis van ontwerpconventies
  • kennis van leesconventies.

Vaak wordt gebruikgemaakt van sjablonen, een gestandaardiseerd ontwerp dat eenmaal wordt opgezet en daarna met steeds verschillende elementen van tekst en beeld gevuld kan worden. Alle dagbladen en tijdschriften werken zo, evenals veel boekenuitgevers en ontwerpers voor veel visuele media.

In de journalistiek wordt zeer veel belang gehecht aan een goede en herkenbare paginaopmaak. Hierbij gelden als voornaamste regels dat het belangrijkste artikel de grootste kop en de beste plaats krijgt (meestal linksboven, maar rechtsboven in landen waar van rechts naar links wordt gelezen).

De verantwoordelijkheid voor de paginaopmaak ligt bij kranten in handen van een speciale opmaakredacteur. Sinds de introductie van elektronisch opmaken geschiedt de opmaak niet meer na het schrijven, maar schrijven journalisten vaak direct hun stuk in een reeds opgemaakt sjabloonpagina.

Hierbij zijn te vermijden :

De basisopmaak van een pagina bevat meestal een kopregel, eventuele onderkoppen of inhoudsopgaven, en daaronder de tekst op de volle breedte of in kolommen (per regel vanwege de leesbaarheid bij voorkeur niet meer dan zes tot tien woorden.

Webpagina's[bewerken]

Bij de opmaak van webpagina's gelden in principe dezelfde uitgangspunten. Bijzonder is dat rekening moet worden gehouden met de minder goede leesbaarheid van webpagina's vergeleken met drukwerk. Dat vereist andere lettertypes, terwijl de ruimte vaak ook beperkter is dan van een krant (ongeveer vergelijkbaar met een A4'tje). De basislayout van een webpagina voldoet vaak aan de F-indeling: een kop bovenaan over de gehele breedte, een verticale navigatiebalk links en de rest van de inhoud in de overige ruimte. Vaak worden webpagina's beoordeeld op hun gebruiksvriendelijkheid.