Grafisch ontwerper

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Pieter Brattinga met twee door hem ontworpen affiches
Dick Bruna in zijn atelier (2007)

Een grafisch ontwerper verzorgt het vormgeven en ontwerpen van visuele elementen, dit kan zijn drukwerk zoals brochures, affiches, verpakkingen en boekomslagen, of digitale producten zoals websites.

Er is een verschil tussen een grafisch ontwerper en een grafisch vormgever. Een grafisch vormgever is uitvoerend op het gebied van grafisch ontwerp. Zij werken goed vanuit een brandmanual en volgen de richtlijnen van een doordachte merkidentiteit. De grafisch ontwerper is degene die de volledige brandmanual heeft opgesteld.

Doel en methode[bewerken | brontekst bewerken]

Binnen het ontwerp bepaalt de grafisch ontwerper de vormgeving van het product, waaronder lay-out (indeling), de typografie (lettersoorten, -groottes, kolombreedte, regelafstand, e.d.), het kleurgebruik en de illustraties en foto's. Op basis van de wensen van de klant maakt de artdirector of grafisch ontwerper een conceptontwerp, dat gepresenteerd wordt aan de opdrachtgever. Vervolgens wordt het concept door de grafisch ontwerper met behulp van professionele grafische software uitgewerkt tot eindproduct. Dit doet de grafisch ontwerper zelfstandig of met hulp van een DTP'er, illustrator of fotograaf.[1][2]

Bij de uitwerking van een opdracht moet de ontwerper onder andere rekening houden met de doelgroep, de door de opdrachtgever gestelde eisen, de financiële mogelijkheden en de technische verwerking van het ontwerp.[3] Een ontwerper kan daarnaast trachten bestaande inhoudelijke functionaliteiten te versterken (bijvoorbeeld de optimale leesbaarheid door juiste toepassing van typografie) en extra functionaliteit toe te voegen door middel van de vorm (bijvoorbeeld het gebruik van kleur als blikvanger voor de belangrijkste informatie). Hij/zij geeft daarbij tevens adviezen aan de opdrachtgever om tot een optimaal eindproduct te komen, en bewaakt ook de meerdere toepassingen en de technische verwerking (bijvoorbeeld reproductie, interface-opbouw) van het ontwerp, opdat het vormconcept in stand blijft.

Bekende grafisch ontwerpers[bewerken | brontekst bewerken]

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Voor een volledige lijst, zie Categorie:Nederlands grafisch ontwerper

België[bewerken | brontekst bewerken]

Voor een volledige lijst, zie Categorie:Belgisch grafisch ontwerper

Wereldwijd[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Graphic designers van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.