Kees Nieuwenhuijzen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kees Nieuwenhuijzen
Kees Nieuwenhuijzen (1979)
Persoonsgegevens
Volledige naam Cornelis Reinardus Nieuwenhuijzen
Geboren Utrecht, 27 mei 1933
Overleden Amsterdam, 5 november 2017
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) grafisch ontwerper
Oriënterende gegevens
Jaren actief 1963 - 2017
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Gedicht Gerrit Kouwenaar; vormgeving Kees Nieuwenhuijzen. Panamalaan, Amsterdam

Cornelis Reinardus (Kees) Nieuwenhuijzen (Utrecht, 27 mei 1933Amsterdam, 5 november 2017[1][2]) was een Nederlands grafisch ontwerper.

Loopbaan[bewerken | bron bewerken]

Nieuwenhuijzen studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, waar hij les kreeg van de modernisten Gerard Kiljan en Paul Schuitema. Zelf doceerde hij jarenlang aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Na zijn studie werkte Nieuwenhuijzen enkele jaren samen met Jurriaan Schrofer. In 1963 begon hij voor zichzelf.

In 2009 heeft Kees Nieuwenhuijzen zijn archief overgedragen aan de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, die een aantal ontwerpersarchieven beheren.

Werken[bewerken | bron bewerken]

Hij is gespecialiseerd in fotoboeken. Bekend is onder andere de serie Schrijversprentenboeken voor het Nederlands Letterkundig Museum in Den Haag. Een van de laatste omvangrijkere boeken die hij ontwierp, was de monografie Dick Bruna (uitg. Waanders, Zwolle en Mercis, Amsterdam, 2006). Voor PTT Post ontwierp hij onder meer de Maarten Luther-zegel (1983). Door Nieuwenhuijzen vormgegeven: Fernand Lodewick e.a. 1999 Ik probeer mijn pen ...; atlas van de Nederlandse letterkunde (Bert Bakker, 1979),

Onderscheidingen[bewerken | bron bewerken]

Voor zijn bijdrage als ontwerper-redacteur aan het literaire tijdschrift Raster kreeg hij in 1992 de H.N. Werkmanprijs van het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Verschillende van zijn boekontwerpen zijn bekroond als 'best verzorgd boek'.

Literatuur[bewerken | bron bewerken]

  • 1984. "De zichtbare ontwerper": een vraaggesprek met Kees Nieuwenhuijzen / [door Frank Langedijk]. Arnhem: AAP. Opvattingen over typografie; AAP onderwijsuitgave; nr. 12.
  • 2009. Kees Nieuwenhuijzen / tekst en samenstelling: Mathieu Lommen. Eindhoven: (Z)OO producties. Roots; dl. 14.

Privé[bewerken | bron bewerken]

De acteur Victor Reinier (Victor Reinier Nieuwenhuijzen), bekend geworden door de politieseries Baantjer en Flikken Maastricht, is zijn zoon en de actrice Annet Nieuwenhuijzen is zijn zus.

Externe links[bewerken | bron bewerken]