Flikken Maastricht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Flikken Maastricht
Genre Politieserie
Speelduur 45-50 minuten
Bedenker Reinout Oerlemans
Hoofdrollen Angela Schijf
Victor Reinier
Sergio Romero IJssel
Oda Spelbos
Jamie Grant
Will van Kralingen
Helmert Woudenberg
Ria Eimers
Regie Pieter van Rijn
Vincent Schuurman
Martin Schwab
Victor Reinier
Pieter Walther Boer
Scenario Kees Vroege
Pierre De Clerq
Simone Kome-van Breugel
Henk Apotheker
Jan Harm Dekker
Victor Reinier
Bert Bouma
Lidewij Martens
Bennie Roeters
Montage Marcel Wijninga
Muziek Fons Merkies
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Gerelateerde series Flikken Gent
Flikken Rotterdam
Productie
Producent Eyeworks
Rolf Koot
Reinout Oerlemans
Erwin Provoost
Maarten Swart
Hans de Weers
Uitzendingen
Start 3 september 2007
Afleveringen 115 (per 17 februari 2017)
Seizoenen 11 (12e is opgenomen)
Netwerk of omroep TROS (2007–2014)
AVROTROS (2014–heden)
Zender Nederland 1 (2007–2014)
NPO 1 (2014–heden)
Prijzen
Gouden Televizier-Ring 2014
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Flikken Maastricht is een Nederlandse politieserie. De serie speelt zich af in Maastricht, en was op 3 september 2007 voor het eerst, als timeslot-opvolger van Spangen, op televisie te zien. In 2014 won Flikken Maastricht de Gouden Televizier-Ring. In 2013 was de serie ook genomineerd, maar eindigde toen op de 2e plaats.

Flikken Maastricht ontleent zijn naam en opzet aan de VRT-serie Flikken die zich afspeelt in Gent. Een team van geüniformeerde politieagenten en rechercheurs met een hoofdinspecteur als chef behandelt per aflevering van een klein uur enkele spannende en soms licht komische zaken. De politiemensen treden gewoonlijk per paar op: de personages Floris Wolfs en Eva van Dongen, politiemensen in burger, behandelen vaak levensgevaarlijke zaken waarin de suspense overheerst, terwijl hun collega's in uniform Marion Dreesen en Romeo Sanders gewoonlijk een kleinmenselijke zaak met een maatschappelijke lading behandelen, waarin het humoristische aspect sterker is. Ook het privéleven van de personages komt ruim aan bod: elk personage kent zijn eigen verhaallijn door de seizoenen heen. Het komt regelmatig voor dat privésituaties aanleiding zijn voor gebeurtenissen op het werk en andersom. Vaak blijken de verschillende zaken iets met elkaar te maken te hebben.

De serie[bewerken]

Productie[bewerken]

De eerste aflevering van de serie werd uitgezonden op 3 september 2007 door de TROS op Nederland 1. Dertien weken en dertien afleveringen later werd op 26 november 2007 de laatste aflevering van het eerste seizoen uitgezonden. Het eerste seizoen trok een gemiddelde van 1.314.000 kijkers per aflevering. Een jaar later, op 1 september 2008, begon het tweede seizoen van de serie. Vanaf seizoen 2 t/m seizoen 8 bestaan de seizoenen uit telkens tien afleveringen (in plaats van dertien in het eerste seizoen). Seizoen 9 en 10 bestaan elk uit elf afleveringen. Seizoen 11 bestaat uit tien afleveringen.

Sinds 2 september 2008 wordt de serie ook uitgezonden in België, op televisiezender één. Gemiddeld bereikte de eerste reeks in België 737.000 kijkers. Ook de seizoenen die volgden zijn er uitgezonden. De serie is niet alleen op de Nederlandse (en Belgische) televisie te zien, maar sinds 28 februari 2011 ook in Italië, onder de titel Flikken - Coppia in giallo en in het Italiaans nagesynchroniseerd. De eerste afleveringen in Italië werden gemiddeld bekeken door 1.100.000 kijkers per aflevering. Ook in Italië zijn de resterende seizoenen uitgezonden. Ook op de duitse zender Sat.1 Gold wordt de serie uitgezonden. Daar heet de serie Cops Maastricht en is nagesynchroniseerd in het Duits.

In 2009 werden een derde en vierde seizoen opgenomen. Het derde seizoen werd uitgezonden vanaf 30 oktober 2009 en werd direct gevolgd door seizoen 4. Het hierop volgende vijfde seizoen werd uitgezonden vanaf 7 januari 2011.

Dat de serie populair is bewees de 'Flikkendag Maastricht' op 25 september 2010. Een open dag van de hulpdiensten in Maastricht werd opgeluisterd met een bezoek van de vier hoofdpersonages uit de serie. Dit alles was naar voorbeeld van de originele Flikkendag in Gent. Ook in 2012 en 2014 zouden er weer edities van de Flikkendag plaatsvinden.[1]

In de serie wordt de stad Maastricht veelvuldig in beeld gebracht. Vaak zijn het politiebureau en de Sint-Pietersberg te zien. Er wordt in de serie geen Limburgs of Maastrichts gesproken. Hoewel hoofdpersonage Eva van Dongen geboren en getogen is in Maastricht, spreekt zij Standaardnederlands. Sommige gastacteurs spreken wel met een duidelijk Limburgs accent.

Af en toe leiden de opnamen van de serie in Maastricht en omgeving tot overlast. Zo was de gemeente Roermond niet blij met de afsluiting van de tunnel in de A73.[2]

Het zesde seizoen ging op 27 januari 2012 van start met de telefilm De Overloper, waarin verhaallijnen uit de eerdere seizoenen tot een ontknoping kwamen.

Seizoen 10 werd in het najaar van 2014 opgenomen en verscheen vanaf 28 augustus 2015 op tv. Verder maakte de AVROTROS bekend dat er ook een seizoen 11 en 12 zouden volgen. Op 23 mei 2016 begonnen de opnames voor het 11e seizoen. Dit seizoen wordt uitgezonden vanaf 16 december 2016. Op 6 maart 2017 begonnen de opnames voor het 12e seizoen, dat vanaf 2 maart 2018 wordt uitgezonden.

In 2015 startte AVROTROS met de opnames van een nieuwe Flikkenserie: Flikken Rotterdam.[3]

Producenten[bewerken]

Producenten van de serie zijn (per 17 februari 2017):

Regie[bewerken]

Regisseurs van de serie zijn (per 17 februari 2017):

De Overloper[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie De Overloper voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Overloper is de telefilm van Flikken Maastricht uit 2012. In de film komen diverse verhaallijnen uit eerdere seizoenen tot een ontknoping. Zo vormt de film een brug tussen seizoen 5 en 6. Floris Wolfs is gezuiverd van alle aanklachten en kan weer aan het werk in Maastricht.

Rolverdeling[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van personages uit Flikken Maastricht voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De belangrijkste hoofdrollen zijn die van Floris Wolfs en Eva van Dongen, gespeeld door Victor Reinier en Angela Schijf. Zij vormen het rechercheduo van het bureau. Daarnaast zijn er de agenten in uniform Marion Dreesen en Romeo Sanders, gespeeld door respectievelijk Oda Spelbos en Sergio IJssel. Zij spelen alle vier al vanaf seizoen 1 mee, in seizoen 5 aangevuld met de aspirant agente Esmee van Rooy, een rol van Jamie Grant. Vanaf seizoen 7 wordt agent Esmee van Rooy een vast lid van het team. Daarnaast is er nog een hoofdinspecteur die een belangrijke rol speelt als de leidinggevende op het bureau. Aanvankelijk werd die rol gespeeld door Will van Kralingen, zij speelde in seizoen 1 hoofdinspecteur Ellis Flammand. Vanwege ziekte werd de rol in de seizoenen 2 tot en met 4 overgenomen door Helmert Woudenberg die Eugène Hoeben speelde. In seizoen 5 keerde Will van Kralingen terug, maar ze werd in seizoen 6 weer vervangen, ditmaal door Ria Eimers in de rol van Frieda Mechels.

Bij- en gastrollen[bewerken]

Er zijn vijf personen die zichzelf hebben gespeeld in Flikken Maastricht: Gerd Leers, destijds burgemeester van Maastricht, volkszanger Frans Bauer, violist André Rieu,[4] Anniko van Santen, de presentatrice van Opsporing Verzocht, en zanger Jan Smit.

Andrea Croonenberghs vertolkt in de laatste twee afleveringen van het eerste seizoen (aflevering 12 en 13) de rol van Britt Michiels, die uit de oorspronkelijke Flikken-serie komt. Er wordt niet duidelijk gemaakt wat er precies met Britt is gebeurd na haar vertrek uit Gent, hoewel ze tegen Wolfs vertelt dat ze geen relatie heeft en nu in Antwerpen schijnt te werken.[5]

Thomas Acda speelde als rechercheur in opleiding Daan de Vos een belangrijke bijrol in seizoen 4 en de eerste aflevering van seizoen 5. Acda wordt niet vermeld in de leader, maar wel in de openingcredits na de titel van de aflevering. Acda's rol stopte tijdelijk in de eerste aflevering van seizoen 5. Zijn plek werd overgenomen door Jamie Grant, die in seizoen 5 de rol van aspirant-agent Esmee van Rooy voor haar rekening nam. Evenals Acda staat Grant niet in de openingcredits, maar na de titel van de aflevering. Dit veranderde vanaf seizoen 7, vanaf dat moment was Grant wel in de openingcredits te zien.

In seizoen 5 speelde Mimoun Oaïssa een belangrijke bijrol als observant Joes en in het zesde seizoen waren er belangrijke bijrollen voor Lee M. Ross, die IRA-huurmoordenaar Gerry Utters (alias Bran Collins) speelde, en William Zielinski, die de rol van Amerikaanse verbindingsofficier Bill Stark voor zijn rekening nam.

In seizoen 7 keerde Jamie Grant terug als agent Esmee van Rooy en had Vivienne van den Assem een doorlopende rol als informant Tonja, een oud-collega van Eva's overleden man Frank de Ponti. Daarnaast deed Thomas Acda mee als voormalig rechercheur in opleiding Daan de Vos en Viggo Waas als zedendelinquent Will. Voorts was in seizoen 6 en 7 Ronald Top te zien als Kris de Vlier, een oud-medewerker bij de AIVD en goede vriend van Wolfs.

In seizoen 8 waren er grote bijrollen voor Javier Guzman in de rol van Tony Verwoerd (de vriend van Esmee), Tibor Lukács als psycholoog David Boesmeer en Martijn Nieuwerf als Jens Bols, de nieuwe Officier van Justitie die van Roermond is overgeplaatst naar Maastricht.

In seizoen 9 kreeg Joël de Tombe een grote bijrol als stagiair Joe Verwaayen bij de politie. Ook keerden Guzman als Tony Verwoerd, Nieuwerf als OvJ Jens Bols en Lukács als psycholoog David Boesmeer dit seizoen terug.

In seizoen 10 krijgt Jens Bols te maken met bedreigingen. Als die aanhouden krijgen Van Dongen en Wolfs de opdracht hem te beschermen. Wolfs probeert op zijn beurt zijn dochter Fleur te beschermen. Zonder dat ze het van elkaar weten komen ze achter de daadwerkelijke bedoelingen van Bols.

In seizoen 11 zal Martijn Nieuwerf opnieuw terugkeren als officier van justitie Jens Bols. Ook Joël de Tombe zal terugkeren als Joe Verwaayen. Uit seizoen 2 keert Carly Wijs terug in de rol van Bea Middelkoop. Eva is ontvoerd door Bols en tracht te ontsnappen. Wolfs lijkt met Fleur naar Brazilië te vluchten. In de rest van het seizoen blijven er bedreigingen van Bols volgen en als gevolg daarvan trekken Wolfs en Eva dichter naar elkaar toe. Aan het einde van het 11e seizoen moet Wolfs kiezen of Bols zijn dochter Fleur of zijn partner Eva doodschiet. Hoewel Wolfs voor Eva kiest wordt Fleur alsnog door haar hals geschoten en zij overleeft het niet.

Afleveringen[bewerken]

De reden voor de aanzienlijke stijging van de kijkcijfers vanaf seizoen 3 is de verschuiving van de maandagavond laat naar vrijdagavond op primetime (20.30 uur). Het verschil tussen seizoen 2 en 3 is 230.000 kijkers. De kijkcijfers van seizoen 11 waren de hoogste van de serie tot nu toe, namelijk gemiddeld 2,3 miljoen kijkers per aflevering.

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van afleveringen van Flikken Maastricht voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Seizoen Kijkcijfers
(in mln.)
1 1,31
2 1,20
3 1,43
4 1,60
5 1,82
6 1,70
7 1,95
8 1,91
9 2,22
10 2,06
11 2,3

Trivia[bewerken]

  • In september 2011 verscheen het boek Achter de schermen van Jim de Koning over vijf seizoenen Flikken Maastricht.
  • De best bekeken aflevering tot nu toe werd uitgezonden op 24 oktober 2014, met 2.429.000 kijkers. Dit is de achtste aflevering van seizoen 9, getiteld Bedrog.
  • In de laatste aflevering van seizoen 1 en de eerste aflevering van seizoen 2 speelde Tom Van Landuyt de rol van crimineel Guy Danneels. Van Landuyt is in werkelijkheid de man van hoofdrolspeelster Angela Schijf.
  • Sommige afleveringen zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen, dit betreft tot nu toe de afleveringen Vermist (aflevering 2.07), De Spin (aflevering 7.03) en Gevoel (aflevering 9.06).
  • De moordzaken uit de vijfde aflevering van seizoen 7, getiteld Copycat, zijn gebaseerd op de verhaallijn van de film Se7en.
  • In aflevering 7.06, getiteld Mooi, maakte Victor Reinier zijn debuut als regisseur. Ook de afleveringen 8.09 Ciao, 9.06 Gevoel en 10.11 Safe? werden door hem geregisseerd.
  • Het boek Kogelvis van K. Vroege en Claudia van der Sluis is gebaseerd op het script van de gelijknamige aflevering Kogelvis (aflevering 1.04).
  • Vanaf seizoen 8 (2014) draagt Angela Schijf een pruik. Zelf heeft ze kort haar, haar personage in de serie heeft echter lang haar.

Externe link[bewerken]

Voorganger:
Wie is de Mol? (AVRO)
Winnaar Gouden Televizier-Ring
2014
Opvolger:
SynDROOM (RTL4)