Naar inhoud springen

Piet Römer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Piet Römer
Piet Römer in AVRO's Sterrenslag (1981)
Algemene informatie
Volledige naam Petrus Römer
Geboren 2 april 1928
Overleden 17 januari 2012
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1955–2012
Beroep Acteur, presentator, zanger
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Petrus (Piet) Römer (Amsterdam, 2 april 1928 – aldaar, 17 januari 2012) was een Nederlands acteur en presentator. Römer is vooral bekend door zijn hoofdrol in de televisiereeks Baantjer. Behalve in de Baantjer-serie speelde Römer ook in Stiefbeen en zoon, De lift en 't Schaep met de 5 pooten.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Römer werd op 2 april 1928 te Amsterdam geboren als zoon van Hendrik Dirk Römer (1885–1947) en Maria Catharina Sino (1890–1967). Hij had een eeneiige tweelingbroer, Paul. Als veertienjarige ging hij van school. Hij werkte als kolenboer en volgde een tijd later tegelijk de toneelschool die hij echter na drie maanden al vaarwel zei. Maar hij wilde vanaf dat moment wél aan de slag als acteur en dat lukte. In 1952 kreeg hij zijn eerste toneelrol bij "De Witte Vogel" van Rolf Petersen. Vanaf 1973 werkte hij als freelanceacteur op het toneel, bij de film en op televisie.

Sinds 1956 speelde Römer in verschillende televisieseries, een twintigtal films en in meer dan zestig theaterproducties. In 1971 werd hij onderscheiden met de 'Arlecchino' voor zijn rol in Bloesem van seringen brengt herinneringen. Hij werd bekend in de jaren zestig met de series Stiefbeen en zoon en 't Schaep met de 5 pooten. Beide series werden bekroond met de Gouden Televizierring. In 1969 en 1970 beklom hij met liedjes uit de tv-serie 't Schaep met de 5 pooten, samen met Adèle Bloemendaal en Leen Jongewaard zowel de Nederlandse Top 40 op Radio Veronica als de Hilversum 3 Top 30 op de publieke popzender Hilversum 3. De hits We Benne Op De Wereld Om Mekaar Te Helpen, Niewaar?, Het Zal Je Kind Maar Wezen en Als Je Mekaar Niet Meer Vertrouwen Kan waren immens populair onder de Nederlandse bevolking.

Römer presenteerde later nog het jeugdprogramma 't Spant Erom.

Zijn bekendste rol naast "inspecteur De Cock" in de RTL 4 televisieserie Baantjer was als Hoofdpiet bij de intocht van Sinterklaas. Deze rol speelde hij zestien novembermaanden achtereen. In 1984 kreeg hij een conflict met de toenmalige producer Aart Staartjes, omdat zijn kleinzoon niet mee mocht als Piet. Ook vond hij het zwart schminken van zijn oren nooit prettig. Hierop besloot hij om na zestien november- en decembermaanden op te stappen. Zijn rol werd dat jaar overgenomen door Frits Lambrechts bij de intocht op Terschelling.

De filmwereld was niet zijn wereld. Römer vond dat mensen daar behandeld worden als gebruiksvoorwerpen: "Eerst word je in de watten gelegd en later laten ze je net zo hard weer vallen". Zijn voorliefde ging uit naar het theater, omdat hij daar naar eigen zeggen alles in eigen hand had.

Römer werd in 1963 bekend als Dirk Stiefbeen, naast Rien van Nunen als vader Stiefbeen, in de populaire televisieserie Stiefbeen en zoon. Het succes werd gevolgd door een groot aantal rollen voor film en televisie en in het theater. Vanaf vrijdagavond 6 oktober 1995 tot en met vrijdagavond 1 december 2006 speelde hij Jurriaan de Cock ("Met ceeooceekaa") in de serie Baantjer. Al in 1984 speelde hij deze rol in een hoorspelserie welke door de AVRO-radio werd uitgezonden. Römer won als enige in Nederland drie maal de Gouden Televizierring.

In 2007 ontving Römer het ereburgerschap van Amsterdam en het hierbij behorende ereteken van verdienste. Tevens ontving hij de Bronzen Legpenning, omdat hij in zijn rol als de Amsterdamse rechercheur De Cock het imago van de Amsterdamse politie zo veel goed heeft gedaan.[1] In 2017 werd er in de Amsterdamse wijk Slotervaart een brug naar hem vernoemd.

Tussen eind 2010 en begin 2011 lag Römer zeven weken lang in het ziekenhuis met een zware longontsteking. Een deel van deze periode lag hij in coma.[2] Op 17 januari 2012 overleed Piet Römer op 83-jarige leeftijd in zijn slaap.[3] Hij werd op 23 januari 2012 begraven op begraafplaats Zorgvlied te Amsterdam.[4]

Familie[bewerken | brontekst bewerken]

Römer trouwde in 1946 met Penina Siebers (1927–2014).[5] Ze kregen samen vijf kinderen, vier zoons en een dochter. Römers broer en (klein)kinderen zijn ook actief in de toneel- en televisiewereld. Zijn enige dochter Anne werkt als souffleuse, onder meer bij Toneelgroep Amsterdam. Twee van zijn zoons, Han en Peter, acteren. Zij hebben onder andere gastrollen in Baantjer gespeeld, net als zijn kleindochter Nienke, een dochter van Peter. Nienkes drie jaar jongere broer Thijs is eveneens acteur. Piets twee andere zonen, Bart en Paul Römer, zijn bekend geworden als televisieproducent. Bart heeft daarnaast ook enige tijd als acteur gewerkt.

Stamboom van de artiestenfamilie Römer[bewerken | brontekst bewerken]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Piet Römer
 
Paul Römer
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Anne Römer
 
Han Römer
 
 
 
 
Peter Römer
 
 
 
 
 
Bart Römer
 
Paul Römer
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Iris Römer
 
Kees PrinsFrederik Brom
 
Nienke Römer
 
Thijs RömerLeon Römer
 
 

Rollen[bewerken | brontekst bewerken]

Film[bewerken | brontekst bewerken]

Televisie[bewerken | brontekst bewerken]

Gastrollen[bewerken | brontekst bewerken]

Theater[bewerken | brontekst bewerken]

  • Relapsus, muziektoneelstuk (1995) - Vader Richard
  • Festen (2000) - Vader Klingelfeldt
  • Vaders! (2006–2007) - Vader Sjors. Met kleindochter Nienke Römer als Anoek

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Albums[bewerken | brontekst bewerken]

Album met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Album Top 100 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Het schaep met vijf pooten (tv-soundtrack) 14-2-1970 2 10 met Adèle Bloemendaal en Leen Jongewaard

Singles[bewerken | brontekst bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Vissen ?-?-1969 ? ? met Leen Jongewaard
We benne op de wereld om mekaar te helpen 15-11-1969 6 10 met Adèle Bloemendaal en Leen Jongewaard
Het zal je kind maar wezen 3-1-1970 5 11 met Adèle Bloemendaal en Leen Jongewaard
Als je mekaar niet vertrouwen kan 28-3-1970 16 4 met Adèle Bloemendaal en Leen Jongewaard
Als je maar gezond bent 6-6-1970 tip met Adèle Bloemendaal en Leen Jongewaard
Je mottermee leren leven 18-11-1972 tip met Leen Jongewaard en Lex Goudsmit

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Piet Römer van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.