Naar inhoud springen

De lift

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De lift
Tagline Take the stairs, take the stairs. For God's sake, take the stairs!!!
Alternatieve titel(s) The Lift
Regie Dick Maas
Producent Matthijs van Heijningen
Scenario Dick Maas
Hoofdrollen Huub Stapel
Willeke van Ammelrooy
Josine van Dalsum
Muziek Dick Maas
Montage Hans van Dongen
Cinematografie Marc Felperlaan
Distributie Warner Brothers
Première Vlag van Nederland 11 mei 1983
Vlag van Verenigde Staten 4 juli 1985
Genre Horror, Thriller
Speelduur 95 minuten
Taal Nederlands
Land Vlag van Nederland Nederland
Budget € 350.000,-
Opnamelocaties Amsterdam
Bussum
Den Haag
Almere
Hilversum
Utrecht
Zaandam
Amstelveen
Cinetone Studio's (Duivendrecht)
Gewonnen prijzen 2 (o.m. Gouden Kalf)
Overige nominaties 0
Remake Down
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

De lift is een Nederlandse horrorfilm uit 1983, geschreven en geregisseerd door Dick Maas.[1] Ook de filmmuziek is van Maas. Volgens Maas was het de eerste Nederlandse speelfilm die werd aangekocht voor een wereldwijde release door Warner Brothers.[2]

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Na een etentje in een restaurant, gevestigd op de vijftiende verdieping van een hoog gebouw, gaan enkele bezoekers met de lift naar beneden. Ze stappen lichtelijk beschonken de lift in en op het moment dat ze op weg naar de begane grond zijn slaat de bliksem in, en de lift valt stil. Er ontstaat niet meteen paniek, maar het blijkt dat de luchtventilatie is uitgeschakeld. Als de lift weer in werking treedt, moeten de mensen met ernstige verstikkingsverschijnselen in het ziekenhuis worden opgenomen.

De hulp van liftmonteur Felix Adelaar wordt ingeroepen, maar hij weet niet wat er aan de hand is. De lift maakt ondertussen meer slachtoffers. Een blinde man valt in de liftschacht zijn dood tegemoet en een nachtwaker wordt door de lift op brute wijze onthoofd. Tijdens Adelaars werk aan de lift verschijnt journaliste Mieke De Beer, die op de geruchtmakende zaak is afgekomen. Adelaar roept haar hulp in bij zijn onderzoek naar het vreemde gedrag van de lift en de twee bezoeken daartoe Rising Sun, de firma die de microprocessor van de lift heeft geleverd. Hij vraagt Kroon, hoofd R&D van Rising Sun, of er iets mis zou kunnen zijn met de chips die de lift aansturen. Kroon ontkent dit echter ten stelligste en wimpelt Adelaar en De Beer snel af. Als Adelaar de volgende dag weer op de liftfabriek verschijnt, vertelt een collega hem dat hij Adelaars werk heeft moeten overnemen en dat een schoonmaker door de lift is gedood. Wanneer Adelaar zijn chef Jongbloed hierover om opheldering vraagt, krijgt hij van de boze Jongbloed te horen dat hij, wegens het op eigen houtje op onderzoek gaan, per direct voor vier weken op ziekteverlof gestuurd wordt. Hierdoor vermoedt hij dat er kwade opzet in het spel is. Dit vermoeden blijkt gegrond: Kroon heeft Jongbloed overgehaald tot het gezamenlijk uitvoeren van een proef met experimentele biomoleculaire chips, die de lift moesten gaan aansturen. Hiertoe hebben de twee in het diepste geheim een besturingseenheid, voorzien van deze biochips, in de liftschacht geïnstalleerd. De biochips blijken echter zeer instabiel te zijn, en hierdoor vertoont de lift zijn moorddadige gedrag. Jongbloed, in het nauw omdat hij vreest dat hun beider complot vroeg of laat door één van zijn monteurs ontdekt zal worden, laat Kroon in paniek weten dat hij niets meer met diens experimenten te maken wil hebben.

Adelaar breekt 's nachts in in het kantoorgebouw om zelf het geheim van de lift te ontraadselen. Diep verborgen in de liftschacht ontdekt hij de besturingseenheid met de biochips. Woedend hakt hij met een schroevendraaier in op de besturingseenheid. Hierdoor slaat de lift volkomen op hol en verwondt Adelaar. Als hij probeert uit de liftschacht weg te komen ontsnapt hij (dankzij Mieke de Beer) ternauwernood aan de dood. Uiteindelijk komt Kroon binnenwandelen, trekt een pistool en lost meerdere schoten op de biochips. In een laatste stuiptrekking van de lift, grijpt deze hem met een liftkabel en hangt hem op in de liftschacht. Hiermee eindigt de film.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Huub Stapel Felix Adelaar
Willeke van Ammelrooy Mieke de Beer
Josine van Dalsum Saskia Adelaar
Ab Abspoel chef Jongbloed
Isabelle Brok meisje bij lift
Huib Broos man in lift
Pieter Lutz man in lift
Paul Gieske Huismeester Bos
Jan Anne Drenth nachtportier
Kees Prins nachtportier
Gerard Thoolen nachtportier
Manfred de Graaf makelaar Spekkinga
Ger van Groningen Ober
Johan Hobo Ober
Matthias Maat Ober
Hans Dagelet Spiekerman, collega van Felix
Onno Molenkamp Marius Vink
Peer Mascini professor
Ad Noyons Breuker
Arnica Elsendoorn Schoonzus
Guus Hoes Zwager
Emma Onrust dochtertje Felix en Saskia
Sydney Kuyer zoontje Felix en Saskia
Piet Römer Manager Ravestein
Carola Gijsbers van Wijk Maîtresse
Mariëlle Sprong Ravensteijns secretaresse
Dick Scheffer Gérant
Liz Snoijink vrouw in de lift
Wiske Sterringa vrouw in de lift
Serge-Henri Valcke Kraayvanger, psychiater
Siem Vroom inspecteur
Aat Ceelen rechercheur Smit
Agnes Schuch werkster
Hans Veerman Baas Rising Sun Kroon
Coby Timp receptioniste
Cor Witschge dagportier
Theo Pont verpleger
Michiel Kerbosch schoonmaker
Luk Van Mello baas

Productie[bewerken | brontekst bewerken]

Kantoortoren Kronenstede in Amstelveen

De film is gemaakt in 32 draaidagen met een budget van ƒ 750.000. Producent Matthijs van Heijningen hield vooral de hand op de knip. Alles moest goedkoop. Om zo veel mogelijk geld te verdienen tijdens het maken van de film werden bepaalde merken expliciet in beeld gebracht, zoals Sony, Skandia en Drum.

Maas werd tijdens de draaidagen door Van Heijningen ontslagen wegens een oplopend conflict. Van Heijningen kwam op zijn beslissing terug nadat hij inzag dat hij de film niet zonder Maas kon afmaken.

Voor de opnamen van De lift was de medewerking van een liftfabrikant onontbeerlijk. Schindler Liften zag de humor van deze film wel in en verleende medewerking door tijdens de draaidagen continu twee liftmonteurs ter beschikking te stellen om de capriolen die met de liften moesten worden uitgehaald te realiseren. De opnamen met de liften werden gemaakt in het gebouw Kronenstede aan de Laan van Kronenburg gelegen in de kantoorwijk Kronenburg in Amstelveen. Alle scènes die zich afspelen in de hal voor de liftdeuren werden op één verdieping gedraaid, steeds met aanpassing van de wanden en dergelijke. Veel van de scènes, zoals de onthoofding en het gevecht met de lift, werden achterstevoren opgenomen of met verschillende snelheden om de veiligheid van de acteurs te kunnen waarborgen.

De firma waarvoor Felix Adelaar werkt, zou aanvankelijk Delta Liften heten, maar om verwarring met een bestaande firma met deze naam te vermijden, werd dit kort voor het draaien van de film veranderd in Deta Liften.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • In de film komen vier personages voor met de naam Kees: de dagportier (Cor Witschge), de huismeester (Paul Gieske), de zwager (Guus Hoes) en de nachtportier (Kees Prins).
  • In hetzelfde jaar waarin hij De lift maakte (1983), verwerkte Maas een scène uit De lift in de door hemzelf geregisseerde videoclip When the Lady Smiles van Golden Earring uit 1984. Hierin zien we een secretaresse die wegvlucht in een lift, achternagezeten door Barry Hay. In de lift ernaast zien we op hetzelfde moment Huub Stapel als liftmonteur met een gereedschapskist uit de lift stappen en verbaasd opzij kijken.
  • Maas componeerde de filmmuziek op Roland Juno-6- en Roland Jupiter-8-synthesizers.
  • In 2017 is de film volledig gerestaureerd en is ook het geluid naar DTS 5.1 opgewaardeerd, beide onder supervisie van regisseur Dick Maas en editor Hans van Dongen en in eerste instantie uitgebracht op blu-ray regiocode 1 in de VS en Canada door Blue Underground met een nieuw interview met acteur Huub Stapel. Inmiddels is de blu-ray versie ook in Nederland en België leverbaar in regiocode 2.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]