Remake

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een remake is in de filmindustrie een term voor een nieuwe versie van een al eerder gemaakte film. De term wordt ook gebruikt voor een nieuwe versie van eerder gemaakte televisieseries en computerspellen.

De term remake wordt vooral gebruikt voor films (of televisieseries) die een oudere film als basis hebben en hetzelfde verhaal aanhouden. Het in 2001 uitgebrachte Ocean's Eleven bijvoorbeeld, was een remake van de film met dezelfde titel uit 1960.

Een remake heeft vaak dezelfde hoofdpersonen en verhaallijn als het origineel, maar soms wordt een aantal dingen veranderd of gemoderniseerd. The Thomas Crown Affair uit 1968 gaat over een bankoverval maar de remake uit 1999 gaat over de diefstal van een waardevol kunstwerk.

Een film die identiek dezelfde scènes bevat als het origineel noemt men een 'shot-for-shot remake'. Zo is de kleurenfilm Psycho van Gus Van Sant uit 1998 een vrijwel exacte remake van de zwart-witfilm Psycho van Alfred Hitchcock uit 1960.

Een remake hoeft niet dezelfde titel te hebben als het origineel. De James Bondfilm Never Say Never Again uit 1983 was een remake van Thunderball uit 1965.

Soms krijgen films een remake in een andere taal. Zo is de Amerikaanse film The Departed een remake van de film Infernal Affairs uit Hongkong. Hollywood-films krijgen soms een Indiase remake in Bollywood.

Zie ook[bewerken]