The Departed

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
The Departed
The Departed Logo.png
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Tagline Lies. Betrayal. Sacrifice. How far will you take it?
Regie Martin Scorsese
Producent Brad Grey
Graham King
Brad Pitt
Scenario William Monahan
Hoofdrollen Leonardo DiCaprio
Matt Damon
Jack Nicholson
Mark Wahlberg
Martin Sheen
Muziek Howard Shore
Montage Thelma Schoonmaker
Cinematografie Michael Ballhaus
Distributie Warner Bros. Pictures
Première Vlag van Verenigde Staten 26 september 2006 (wereldpremière)
Vlag van Verenigde Staten 6 oktober 2006
Vlag van Nederland 9 november 2006
Vlag van België 27 december 2006
Genre Misdaad
Thriller
Speelduur 151 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Vlag van Hongkong Hongkong
Budget $ 90.000.000 (geschat)
Opbrengst $ 289.847.354 (wereldwijd)
Gewonnen prijzen 62 (waaronder 4 Oscars)
Overige nominaties 62
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

The Departed is een Amerikaanse remake uit 2006 van de Hongkong-thriller Infernal Affairs uit 2002. De remake werd geregisseerd door Martin Scorsese. De film won 25 februari 2007 de 79ste Oscar voor de beste film en voor de beste regie.

Inhoud[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Bill Costigan (Leonardo DiCaprio) is van slechte afkomst. Politiefunctionarissen Dignam (Mark Wahlberg) en Queenan (Martin Sheen) zien daarom een geschikte persoon in hem om undercover in te zetten. Hij wordt eerst een tijdje in de gevangenis gezet om geloofwaardigheid te kweken, waarna hij opdracht krijgt om te infiltreren in het misdaadmilieu van Boston, onder leiding van de Ierse gangster Frank Costello (Jack Nicholson).

Op hetzelfde ogenblik laat Costello zelf zijn beschermeling Colin Sullivan (Matt Damon) in het politie-apparaat infiltreren. Costello stoomde Sullivan vanaf zijn twaalfde klaar voor een loopbaan bij de maffia, door hem geregeld van traktaties en wijsheden te voorzien. Terwijl Costigan als schijnbare agressieveling met een korte lont het vertrouwen van Costello wint, werkt Sullivan zich omhoog in de rangen van de politie totdat hij een eigen gespecialiseerde divisie onder zich heeft. Van hieruit kan hij Costello exact voorzien van de informatie die hij nodig heeft om uit handen van de politie te blijven.

Vrijwel gelijktijdig komen zowel Costello als de politie erachter dat er een infiltrant rondloopt in hun groep. Deze worden er vervolgens beiden op uit gestuurd om de ander te ontmaskeren, zonder hun eigen ware identiteit te verraden.

Rolverdeling[bewerken]

Prijzen[bewerken]

Golden Globes[bewerken]

Genomineerd[bewerken]

 • Best Motion Picture-Drama
 • Best Performance by an Actor in a Motion Picture-Drama - Leonardo DiCaprio
 • Best Performance by an Actor in a Supporting Role in a Motion Picture - Jack Nicholson
 • Best Performance by an Actor in a Supporting Role in a Motion Picture - Mark Wahlberg
 • Best Screenplay-Motion Picture - William Monahan

Gewonnen[bewerken]

Academy Awards[bewerken]

Gewonnen[bewerken]

Genomineerd[bewerken]

 • Best Performance by an Actor in a Supporting Role - Mark Wahlberg

Feiten[bewerken]

 • Nicholson weigerde eerst mee te spelen, maar werd overgehaald door DiCaprio en Scorsese. De voornaamste reden waarom hij toch besloot mee te doen, was dat hij recentelijk een aantal komedies had gedaan en weer een schurk wilde spelen. Hij vond het personage van Costello de ultieme personificatie van het kwaad.
 • Robert De Niro is door Martin Scorsese gevraagd om de rol van Queenan te vertolken. Hij weigerde deze uiteindelijk omdat hij te druk was met zijn eigen film, The Good Shepherd.
 • Scorsese en DiCaprio werkten eerder ook al samen aan Gangs of New York en The Aviator. Later werkten ze opnieuw samen aan Shutter Island en The Wolf of Wall Street.
 • Brad Pitt kreeg de rol van Colin Sullivan aangeboden, maar besloot hem niet te aanvaarden, aangezien hij bezig was met de film Babel. Hij werd wel één van de producers van deze film.
 • Regisseur en acteur Mel Gibson kreeg het script in handen en mocht van Scorsese meespelen in de film. Gibson wilde wel, maar kon niet omdat hij bezig was aan zijn eigen film Apocalypto.
 • Na het maken van The Aviator hield Scorsese Alec Baldwin in gedachten voor toekomstige projecten. Uiteindelijk kreeg Baldwin de rol van Ellerby, die eerst aan Mel Gibson was aangeboden.
 • De titel verwijst naar een katholiek gebed voor de doden. Vooraleer de ziel van de overledene vertrekt naar de Hemel, wordt hij gezuiverd van zijn zonden. Het gebed luidt : "Eternal rest grant unto them, O Lord, and let perpetual light shine upon them. May their souls and the souls of all the faithful departed through the mercy of God rest in peace. Amen." In de context van de film verwijst de titel naar de twee infiltranten als zondaars, aangezien ze met leugens en verraad anderen naar hun ondergang leiden.

Externe links[bewerken]