The Bridge on the River Kwai

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
The Bridge on the River Kwai
De brug over de Kwai[1]
Bridge over River Kwai.jpg
Tagline It spans a whole new world of entertainment!
Regie David Lean
Gus Agosti
Ted Sturgis
Producent Sam Spiegel
Scenario Carl Foreman
Michael Wilson
Pierre Boulle (roman)
Hoofdrollen Alec Guinness
Sessue Hayakawa
William Holden
Muziek Malcolm Arnold
Montage Peter Taylor
Cinematografie Jack Hildyard
Distributie Columbia Pictures
Première 2 oktober 1957
Genre Oorlogsfilm
Speelduur 161 minuten
Taal Engels
Japans
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 3.000.000,-
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

The Bridge on the River Kwai is een Engelse speelfilm van David Lean uit 1957. De film is gemaakt naar het boek Le pont de la rivière Kwaï van Pierre Boulle. Het onderwerp is de bouw van een brug over de rivier de Kwai in de plaats Kanchanaburi in Thailand door Engelse krijgsgevangenen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De film kreeg zeven Oscars waaronder een voor beste film en een voor beste regie.

Een centrale rol speelt de Engelse bevelhebber Lt. Col. Nicholson, gespeeld door Alec Guinness, die in conflict komt met de Japanse kolonel Saito maar ook niet wil dat "zijn" brug vernietigd wordt door een SAS-commandogroep.

Hoewel de gebeurtenissen voor een deel op waarheid berusten (zie ook het artikel de Birmaspoorweg) is er door critici op gewezen dat er over de loyaliteit van de echte Engelse bevelhebber Lt-Col Philip Toosey geen twijfel kan bestaan. Volgens Britse overlevenden van de spoorlijn zou elke commandant die zo te werk zou zijn gegaan als in de film al snel ter dood zijn gebracht door de medegevangenen. Zij zagen de film dan ook als een aanklacht tegen het handelen van Lt-Col Philip Toosey bij de bouw van de spoorlijn.

In de film wil Lt. Col. Nicholson die Japanners laten zien dat Britten een betere brug kunnen bouwen dan Japanners. De film heeft daarmee helemaal niet de bedoeling om iets te zeggen over collaboratie van Britse krijgsgevangenen, maar wil laten zien hoe een in principe goedwillend persoon verblind kan raken en met oprechte bedoelingen toch een verkeerde keuze kan maken.

Ook op een aantal andere punten wijkt de film af van de werkelijkheid:

  • De Japanners waren heel goed in staat om zelf de Birmaspoorlijn aan te leggen.
  • In werkelijkheid was er sprake van twee bruggen: een van staal en een van hout.
  • Beide bruggen zijn door vliegtuigen vernietigd en niet door een commandogroep opgeblazen.
  • Kampen bestonden niet uit enkel westerlingen en Japanners, er werkten ook zeer veel niet-Japanse Aziaten aan de brug en de spoorlijn.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Een groep Britse krijgsgevangenen krijgt van de Japanse kolonel Saito bevel een brug te bouwen. Officieren en manschappen worden aan het werk gezet. De Britse kolonel Nicholson weigert te werken en verbiedt ook zijn majoors om mee te helpen, want volgens de conventies is het niet geoorloofd officieren handwerk te laten verrichten. Intussen wil het werk, onder leiding van Japanners, niet vlotten. Uiteindelijk geeft Saito toe aan de eisen van Nicholson. Nicholson neemt de leiding over en bouwt met zijn manschappen een schitterende brug waar, volgens zijn zeggen, de Britten trots op kunnen zijn. Intussen is een geallieerd commando onderweg om de brug te vernietigen. Op het laatste moment realiseert Nicholson zich dat hij al die tijd voor de vijand heeft gewerkt.

Filmmuziek[bewerken]

Muziek bij de film is de Colonel Bogey Mars van componist Frederick Joseph Ricketts en de River Kwai Mars, geschreven door Malcolm Arnold.

Filmlocatie[bewerken]

De opnamen voor de film vonden niet plaats in Thailand maar in de omgeving van de plaats Kitulgala op het eiland Sri Lanka. Daar werd de houten brug over de rivier de Kelani gebouwd. De opnamen van het opblazen van deze brug vonden plaats op 10 maart 1957 in aanwezigheid van de toenmalige premier van Ceylon Solomon Bandaranaike.

Rolverdeling[bewerken]

Trivia[bewerken]

  • Voor de bouw van de houten brug, die bijna acht maanden in beslag nam, werden onder meer tweeduizend Sri Lankanen ingezet, onder wie zogenoemde local Burghers, Sri Lankanen van Nederlandse afkomst. Vanwege hun daarvoor geschikte uiterlijk hebben zij in de film als Britse krijgsgevangenen gefigureerd.
  • Een overeenkomst met de film was dat timmerlieden en anderen die de brug hebben gebouwd daarmee, net zoals Lt. Col. Nicholson, een speciale band kregen. Toen zij uiteindelijk vernamen dat 'hun brug' zou worden opgeblazen, waren zij daarover zo gegriefd, dat zij in actie kwamen om de filmproducent ertoe te bewegen de brug op de een of andere manier van de ondergang te redden.

Externe link[bewerken]