Parasite (2019)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Parasite
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Alternatieve titel(s) 기생충
Regie Bong Joon-ho
Producent Kwak Sin-ae
Jang Young-hwan
Scenario Bong Joon-ho
Han Jin-won
Verhaal Bong Joon-ho
Hoofdrollen Song Kang-ho
Lee Sun-kyun
Cho Yeo-jeong
Jang Hye-jin
Choi Woo-shik
Muziek Jung Jae-il
Montage Yang Jinmo
Cinematografie Hong Kyung-pyo
Distributie CJ Entertainment
Première 21 mei 2019 (Cannes)
Genre Zwarte komedie / Thriller
Speelduur 132 minuten
Taal Koreaans
Land Vlag van Zuid-Korea Zuid-Korea
Opbrengst 254 miljoen US$[1]
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Parasite (originele titel: 기생충, Gisaengchung) is een Zuid-Koreaanse tragikomische film uit 2019 die geschreven en geregisseerd werd door Bong Joon-ho. De hoofdrollen worden vertolkt door Song Kang-ho, Lee Sun-kyun, Cho Yeo-jeong, Jang Hye-jin, Choi Woo-shik en Park So-dam.

De film werd in mei 2019 op het filmfestival van Cannes bekroond met de Gouden Palm.[2] In februari 2020 won de film ook vier Oscars, waaronder die voor beste film en beste internationale film. Het was de eerste niet-Engelstalige film die werd uitgeroepen tot beste film.[3]

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De familie Kim, met werkeloze vader Ki-taek en zijn familieleden, verkeert in permanente geldnood. Ze leven in een krap en duister souterrain zonder Wi-Fi, en verdienen de kost met het vouwen van pizzadozen. Zoon Ki-woo wordt op een dag benaderd door zijn studerende vriend Min, die een tijdje naar het buitenland gaat. Min geeft bijles aan Da-hye, de dochter van de rijke Koreaan Mr. Park, en vraagt Ki-woo om hem tijdelijk te vervangen. Ki-woo laat door zijn zus een paar diploma’s vervalsen, en wordt vervolgens door de familie Kim als leraar aangenomen. Wanneer Ki-woo in de wereld van de rijke familie belandt, maakt hij van zijn nieuwe positie misbruik door ook zijn gezinsleden aan een baan bij de familie te helpen. Terwijl ze doen alsof ze elkaar niet persoonlijk kennen, werken de gezinsleden zich in een mum van tijd in de luxueuze woning van de familie Park binnen. De zus van Ki-woo weet zich naar binnen te bluffen als tekenlerares en kunstpsycholoog voor het negenjarige zoontje van het gezin Park, en door slimme trucs worden zowel de chauffeur als de inwonende huishoudster van het gezin ontslagen, twee banen die snel door de ouders uit het gezin Kim worden ingenomen.

De volgende fase in het plan breekt aan wanneer de familie Park een paar dagen gaat kamperen. De familie Kim neemt hun intrek in het grote huis van de Parks, en stelt zich in op een paar dagen van extreme luxe. Het weekendje verloopt echter niet volgens plan. De vorige huishoudster komt in hysterische toestand aan de deur, omdat ze bij haar ontslag “iets in de kelder heeft achtergelaten”. Dat blijkt haar man te zijn, die al jaren in het geheim in de schuilkelder onder het huis woont en nu al dagen niets gegeten heeft. De vroegere huishoudster smeekt moeder Kim aanvankelijk om het geheim van haar en haar man niet te verklappen, totdat ze de rest van het gezin Kim in het huis ontdekt en zich realiseert hoe de vork in de steel zit. De sfeer slaat om en beide families raken slaags. De familie Kim weet de vorige huishoudster van de keldertrap de duwen - een val die haar enkele uren later fataal blijkt te worden - en haar man vast te binden, net voordat de familie Park terugkomt. Via de lichtschakelaars probeert de man in de kelder via het lichtnet een noodsignaal te seinen in morsecode, maar dat wordt door niemand op die manier herkend.

De volgende dag houdt de familie Parks een tuinfeest. De man in de kelder weet te ontsnappen en wreekt zijn inmiddels overleden vrouw door het gezin Kim tijdens het tuinfeest aan te vallen. Ki-woo raakt hierbij zwaar gewond, zijn zus wordt doodgestoken, moeder Kim loopt steekwonden op en vader Kim vlucht en verdwijnt spoorloos. Ook vader Parks en de man uit de kelder overleven het feestje niet.

Enige tijd later wordt zoon Ki-woo, nog herstellende van zijn hoofdwond, in het ziekenhuis ondervraagd door de politie over de verblijfplaaats van zijn vader, die van moord verdacht wordt. Ki-woo heeft geen idee, maar hij en zijn moeder worden nog wel enige tijd door de politie geschaduwd. Als ook dat schaduwen is opgehouden, besluit Ki-woo weer eens bij het huis van de Parks te kijken, dat inmiddels door een ander gezin bewoond wordt. In een knipperende lamp herkent hij morsetekens, en realiseert hij zich dat zijn vader zich nog in de kelder van het huis bevindt. Ki-woo neemt zich voor om héél rijk te worden, zodat hij zelf het huis kan kopen, en zijn vader uit de kelder zal kunnen bevrijden.

Leeswaarschuwing: Eindigt hier.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Song Kang-ho Ki-taek, vader in het gezin Kim
Jang Hye-jin Chung-sook, moeder in het gezin Kim
Choi Woo-shik Ki-woo, zoon in het gezin Kim
Park So-dam Ki-jeong, dochter in het gezin Kim
Lee Sun-kyun Mr. Park
Cho Yeo-jeong Yeon-kyo, echtgenote van Mr. Park
Jung Ziso Da-hye, dochter van Mr. Park
Jung Hyeon-jun Da-song, zoon van Mr. Park
Park Seo-joon Min, ex-privéleraar van Da-hye Park
Jeong-eun Lee Moon-gwang
Myeong-hoon Park Geun-se

Productie[bewerken | brontekst bewerken]

Na de internationale en gedeeltelijk Engelstalige producties Snowpiercer (2013) en Okja (2017) besloot regisseur Bong Joon-ho om opnieuw een Zuid-Koreaanse film op te nemen zonder Amerikaanse of Europese acteurs. Zijn vorige volledig Zuid-Koreaanse productie, getiteld Mother, dateerde van 2009.

In april 2017 kondigde Bong het project aan en raakte bekend dat Song Kang-ho de hoofdrol zou vertolken.[4] Song had eerder al met Bong samengewerkt aan de films Memories of Murder (2003), The Host (2006) en Snowpiercer. In januari 2018 werd de rest van de cast bekendgemaakt.[5] De opnames voor Parasite gingen in mei 2018 van start en eindigden, na 77 opnamedagen, in september 2018.[6][7][8]

Op 21 mei 2019 ging Parasite in première op het filmfestival van Cannes.[9] De film werd er bekroond met de Gouden Palm.[10] In België en Nederland werd de film op respectievelijk 11 september en 28 november 2019 in de bioscoop uitgebracht.

Prijzen en nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Prijs Categorie Genomineerde(n) Uitslag
2019 Filmfestival van Cannes Gouden Palm Bong Joon-ho Gewonnen
National Board of Review Beste niet-Engelstalige film Gewonnen
2020 Golden Globes Beste niet-Engelstalige film Gewonnen
Beste regie Bong Joon-ho Genomineerd
Beste scenario Bong Joon-ho, Han Jin-won Genomineerd
Critics' Choice Awards Beste film Genomineerd
Beste regie Bong Joon-ho[11] Gewonnen
Beste acteerensemble Genomineerd
Beste originele scenario Bong Joon-ho, Han Jin-won Genomineerd
Beste montage Yang Jinmo Genomineerd
Beste productieontwerp Lee Ha-jun Genomineerd
Beste niet-Engelstalige film Gewonnen
Writers Guild of America Beste originele scenario Bong Joon-ho, Han Jin-won Gewonnen
BAFTA Awards Beste film Genomineerd
Beste regie Bong Joon-ho Genomineerd
Beste originele scenario Bong Joon-ho, Han Jin-won Gewonnen
Beste niet-Engelstalige film Gewonnen
Academy Awards Beste film Gewonnen
Beste internationale film Gewonnen
Beste regisseur Bong Joon-ho Gewonnen
Beste originele scenario Bong Joon-ho, Han Jin-won Gewonnen
César Awards Beste buitenlandse film Bong Joon-ho Gewonnen

Thema's[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens NRC-Handelsblad columnist Haroon Sheikh gaat de film over ongelijkheid, tussen het arme gezin Kim en het rijke gezin Park.[12] De Parks wonen boven, in een villa, de Kims onder, in een sloppenwijk die bij heftige regenval onder water komt te staan vanuit het riool. Hoe goed ze de Parks ook kunnen manipuleren, de Kims kunnen hun geur van armoede niet verbergen. Als vader Park letterlijk zijn neus ophaalt voor een andere armoedige man, gaat vader Kim Ki-taek door het lint.

Het blijft echter in het midden wie in de film de parasiet is, de rijke Parks, die totaal afhankelijk zijn van hardwerkend personeel om hun huishouden in stand te houden en om hun kinderen op te voeden, of juist de arme familie Kim, die de familie Park bedriegen en zoveel mogelijk geld afhandig maken.[13]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]