Wikipedia:Leeswaarschuwing

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Overzicht beheerpagina's

Veel boeken en films verliezen een deel van hun spanning en verrassing als de lezer of kijker bepaalde details van te voren al weet. Dit geldt uiteraard nog sterker als de plot een zeer aparte, vreemde, leuke of spannende wending heeft. Een tekst die zulke informatie onthult heet een spoiler.

Het doel van Wikipedia is om in elke taal een complete encyclopedie op het web te creëren. In het geval van kunst en cultuur (waar het gaat om literatuur, muziek, films en dergelijke) is het de bedoeling om een zo volledig mogelijk beeld te schetsen van het creatieve werk en het te plaatsen in een grotere context. Dit houdt in dat Wikipedia ook spoilers bevat. Er moet nooit informatie weggelaten worden omdat die het verhaal kan verpesten.

Niet iedereen die Wikipedia bezoekt heeft direct door dat het een encyclopedie betreft, en Wikipedia scoort vaak hoog in zoekresultaten. Daarom vinden sommigen het wenselijk dat in een artikel over een film of een boek een spoiler-waarschuwing wordt geplaatst als er belangrijke plotelementen onthuld worden.

Meer dan alleen spoilers[bewerken | brontekst bewerken]

Een goed, volledig encyclopedisch artikel kan spoilers bevatten, maar idealiter beschrijft het meer dan alleen de inhoud van het boek of de film. Ook informatie over bijvoorbeeld de crew, productie, ontvangen prijzen, invloeden en historische significantie is belangrijk.

Met behulp van de artikelboodschap {{leeswaarschuwing}} kan een spoiler-waarschuwing geplaatst worden. Dat ziet er als volgt uit:

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.
Hier volgt de betreffende tekst

Indien de leeswaarschuwing bedoeld is voor een bepaald stuk tekst op een grote pagina is het mogelijk om ook een {{Einde leeswaarschuwing}}-sjabloon te gebruiken.

Hier staat de betreffende tekst
Leeswaarschuwing: Eindigt hier.